Kattovalokupu tai kattoikkuna vuotaa asuintiloihin tai talon rakenteisiin

Kattovalokupu vuotaa? Kattoikkuna vuotaa? Ihan mahdollista, läpivientejähän ne ovat siinä missä muutkin, yksi tyypillisimmistä vuotokohdista kaikilla erityyppisillä katoilla. Kattoikkuna ja kattovalokupu ovat näyttäviä kattoelementtejä, jotka luovat rakennuksen sisälle omanlaisensa tunnelman päästämällä luonnonvaloa sisään. Kattoikkuna vaatii kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen oikein ja turvallisesti. Kattoikkuna on myös vaativa läpivienti toteuttaa ja huoltaa, sen tiiveydestä on huolehdittava kesät ja talvet. Kattoikkuna voi vuotaa asunnon sisälle tai kattorakenteisiin, jopa molempiin, jolloin kunnostustyö voi olla odotettua suurempi. Asuntoon tuleva vuoto on nopeasti sekä helposti havaittavissa ja ongelmakohta paikallistettavissa. Tällöin ongelma on usein kattoikkunan omat hapertuneet tiivisteet, jotka tulisi vaihtaa. Vesi saadaan usein kuitenkin helposti siivottua pois ilman suurempia ongelmia tai jälkivaivoja.

Jos vuoto on tapahtunut katon läpiviennin kohdalta ja vesi virtaa katon rakenteisiin, on tapaus vaikeampi. Siksi on tärkeää, että kattoluukku sekä muutkin katon rakenteen läpäisevät yksityiskohdat, kuten savupiippu ja ilmastointiputket tarkistetaan läpivientien kohdalta. On mahdollista, että varsinkin saman aikaan, samoista materiaaleista ja saman tekijän tekemät läpiviennit ovat laajemminkin kunnostusta vailla. Eri läpiviennit voivat kulua puhki tai hajota ikääntymisen ja materiaalien hajoamisen myötä. Jos asennuksessa on ollut jotain puutteita niin niitä löytyy yleisesti sitten muistakin saman katon läpivienneistä, jos ne on tehty yhtä aikaa. Esimerkiksi läpivientien aluskate ei aina luonnistu kaikilta tekijöiltä. Huolellinen koko katon läpivientien tarkistuskierros ehkäisee monissa tapauksissa lisävuotoja.

Kattokorjauspalvelussa läpivientien tarkistus kuuluu ihan aina asiaan -ja kaikkien töiden hintaan. Asiakkaitamme kokonaisvaltaisesti palvellen, ja asiakkaan onneksi, me tarkistamme katon kokonaan aina, kun käymme siellä. Silmäilemme katon pinnan kunnon, saumaukset sekä läpiviennit. Tarkistukseen kuuluu myös aina kun mahdollista, käynti rakennuksen yläpohjassa, sillä sieltä voimme tarkistaa aluskatteen ja eristeiden kunnon ja usein myös havaita ensimmäiset merkit vuodoista. Kattotarkistus siis kuuluu kaikkiin meiltä tilattuihin kattotöihin. Vaikkapa vuotopaikkauksen tai katon puhdistuksen yhteydessä sen kunto tarkistetaan läpikotaisin. Raportoimme sitten katon kunnosta ja jos jotain korjaustarpeita löytyy, käymme ne läpi kanssasi ja jätämme hyvän tarjouksemme asioiden hoitamisesta kuntoon.

Silloin kun saamme tarjouspyyntösi vaikkapa kattohuollosta, pyrimme aina käymään paikalla jo tarjousvaiheessa. Tarkastuskäynti auttaa oikein mitoitetun työn suunnittelussa ja paikkaansa pitävän tarjouksen laatimisessa. Meidäthän saa kiinni sekä puhelimella että kotisivujemme tarjouspyyntölomakkeella. Oli kattoikkunan tai kattovalokuvun vuotosyy mikä tahansa, voit kääntyä meidän puoleemme, kokemusta löytyy kaikkien mahdollisten vikojen ja varmasti parin aika mahdottomaltakin tuntuvan vian korjaamisesta. Silloin kun kattoikkuna tai kattovalokupu vuotaa, ammattiasentajiltamme eivät neuvot lopu kesken ja kattosi saadaan kyllä kuntoon.

Muistatahan kotisivuiltamme löytyvän rahoitushaun, jotta likviditeettiongelmat eivät pääse estämään vuotavan läpiviennin kunnostusta. Meillä teetetty työhön oikeuttaa myös kotitalousvähennysten hakemiseen omassa henkilöverotuksessa.

Kattokorjauspalvelussa kattoikkunan ja kattovalokuvun tiivistys tehdään aina erityisellä huolella

Kattoikkunan omien tiivisteiden vaihto on ammattiasentajalle ja -korjaajalle helpohko huoltotoimi. Useimmiten lasin ja kehyselementin alkuperäisiä tiivisteitä on saatavilla kattoikkunan tai kattovalokuvun valmistajalta. On siis aika usein mahdollista vaihtaa juuri kyseisen tuotteen omat, uudet tiivisteet vanhojen tilalle, kun vanhoista aika jättää. Parhaatkin materiaalit kuluvat ollessaan säiden, UV-säteilyn, jään ja jatkuvan käytön kohteena. Jos alkuperäistä tiivistettä ei ole saatavilla, voimme käyttää tiivistykseen elastista saumausmassaa, joka ei kovetu. Tiiviste ajaa tehtävänsä silloin kun se pysyy kimmoisana ja joustavana. Ikääntyessään tiivisteet voivat menettää joustavuutensa, jolloin niiden eristyskykykin heikkenee ja tiiviste usein myös halkeilee, hapertuu ja murenee. Mikäli näet jossain katon läpivienneissä, vaikkapa kattoikkunassa selvästi murentuneen tiivisteen, kannattaa se vaihdattaa meillä jo ennen kuin se alkaa vuotamaan.

Läpiviennin paikkaus on taas astetta monimutkaisempi ja haasteellisempi työ, kuin pelkkä tiivisteenvaihto. Vuotava tai ei vielä edes vuotanut mutta selvästi heikkokuntoinen tiiviste saadaan vaihdettua kädenkäänteessä uuteen. Suurempi ongelma on silloin, kun läpivienti vuotaa jostain muusta syystä tai tiivisteen ohessa muutenkin. Erityisesti silloin, kun kattoon on tullut läpiviennin vuodon vuoksi vesivahinko, korjattavaa onkin jo huomattavasti enemmän. Jos vettä on oletettavasti päässyt katon rakenteisiin, joudutaan katon rakenteita purkamaan kattoikkunan ympäriltä, jolloin varmistetaan, ettei kattoon ole syntynyt lahovaurioita. Katto on syytä tarkistaa huolellisesti, eikä katon sisään voi jättää kosteita, mahdollisesti lahoamaan ja homehtumaan alkaneita puuosia.

Tarkemmat tutkimukset selvittävät mikä vuodon on aiheuttanut. Läpivienti voi tiivisteen ohessa vuotaa myös aluskatteen hajoamisen vuoksi. Toisinaan aluskate on jo alun perinkin asennettu virheellisesti, mikä sitten varsinkin tiivisteen pettäessä voi osoittautua kohtalokkaaksi katon vedenpoiston kannalta. Yksi läpivienteihin liittyvä ongelma tiili- ja peltikatoilla on myös se, että läpivienti on rakennettu niin, että se tukkii vesikatteen ja aluskatteen välisen tuuletusvälin, jonka tulisi jatkua lappeen alareunasta harjalle saakka yhtenäisenä, jotta se pystyisi poistamaan ylimääräisen kosteuden tehokkaasti. Varsinkin silloin kun vuoto katon rakenteisiin on jo tapahtunut, voi tällainen virhe pahentaa katon tilannetta.

Meiltä saat kaikki korjaus- ja tiivistystyöt kattoluukkuihin ja valokupuihin liittyen. Kattokorjauspalvelu rakentaa, purkaa ja kunnostaa kattoikkunoita ja muita kattoläpivientejä. Tutkimme aina tilanteen tapauskohtaisesti ja suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa, mikä olisi paras tapa toimia kussakin tapauksessa.

Voimme myös poistaa vanhan kattoikkunan tai valokuvun kokonaan

Voimme vaihtaa ikääntyneen ja ehkä epäsiistinkin tuotteen uuteen, kunnostaa tiivisteet ja läpiviennin, mutta joskus varsinkin kattosaneerausten yhteydessä vanhoja läpivientejä voidaan myös poistaa ja rakentaa umpeen. Varsinkin niissä tapauksissa, joissa kattovalokupu tai kattoikkuna on jo aiheuttanut useampaan kertaa ongelmia, harkinta-aika on ehkä loppunut. Voi olla, että kattoikkunan tai valokuvun vuoto on ollut viimeinen pisara ja nyt luonnonvalon on aika vaihtua tiiviiseen katteeseen. Kun kattoikkuna tai kattovalukupu vuotaa, on yksi vaihtoehto siis sen poistaminen katolta kokonaan.

Kattoikkunan kokoisen läpiviennin poisto katosta ei ole helpoimmasta päästä kattotöitä ja se vaatii kokonaisvaltaista katto-osaamista. Läpiviennin tilalle on rakennettava uutta aluskatetta, laudoitukset ja vesikate. Meiltä tuo osaaminen löytyy ja rakennamme poistetun kattoikkunan kohdalle varmasti tiiviin katteen. Aika usein näihin kattoikkunoiden ja valokupujen poistoihin päädytään silloin, kun katto ollaan saneeraamassa uusiksi. Eli vesikate, yleensä myös aluskate ovat tulleet käyttöikänsä päähän tai niihin on kohdistunut sen verran isoja vaurioita, että katon uusiminen on jo kannattava vaihtoehto. Toisaalta, voimme kyllä hoitaa aivan yhtä asiantuntevasti ja huolellisesti myös pelkän kattovalokuvun tai kattoikkunan poistamisenkin. Se on siis täysin mahdollista tehdä myös erillistyönä, jos katon kokonaiskunto on muuten hyvä eikä vaadi vielä pitkään aikaan laajempaa saneerausta.

Meillä Kattokorjauspalvelussa jokaiseen työhön ja kattoon suhtaudutaan yksilöinä. Korjaustoimenpiteet mitoitetaan aina kohteen vaatimuksia vastaaviksi. Kuuntelemme myös asiakkaan toiveita ja ajatuksia työn suhteen. Esimerkiksi se kattoikkunan poisto voi olla asiakkaan toive, vaikka se olisi meille täysin korjattavissa olevan katon läpivienti, eivätkä eri toimenpiteet kaikissa tapauksissa eroaisi edes hinnaltaan toisistaan. Mutta me ymmärrämme, jos asiakas on saanut tarpeekseen vaikkapa siitä kattovalokuvusta. Kattoluukun kohdalla tilanne voi kuitenkin olla se, että neuvottelemme asiakkaan kanssa huoltoreitin järjestämisestä katon yläpohjaan joko muilla keinoin tai niin, että teemme uuden, takuulla hyvin toteutetun ja laadukkaan kattoluukun. Huoltoreitti yläpohjaan on lähes pakollinen katolla kuin katolla, sen voi kuitenkin toteuttaa eri tavoin ja keskustelemme mielellämme kanssasi eri vaihtoehdoista.