Kattoremontti talvella on mahdollinen ja jopa helpompikin ratkaisu

Kattoremontti talvella on täysin mahdollinen vaihtoehto Kattokorjauspalvelulle. Aika usein törmäämme luuloon, että kattoremontti täytyy tehdä aina kesällä. Vähintään mittarin täytyy näyttää plusasteita eikä lunta saa olla maassa tai katolla. Tämä on myytti. Me korjaamme kattoja oikein mielellämme ja sujuvasti kesät talvet! Toinen luulo on se, että talvella katon remontoiminen on jostain syystä todella paljon kalliimpaa kuin kesällä, todellisuudessahan asia on päinvastoin! Talvikauden etuihin kuuluu myös se, että keskimääräinen ilmankosteus on matala, eli materiaalit ovat kuivia ja pysyvät sellaisina. Tällöin rakenteisiin ei juuri ilmankosteudenkaan vuoksi päädy vettä työtä tehdessä.

Meidän on täysin mahdollista poistaa katolla töiden alkaessa oleva lumi. Ajattele vaikka niin, että saat ilmaisen lumenpudotuksenkin samalla, jos lunta edes on silloin kun työt alkavat. Vastaavasti katolta tai sadevesikouruista löytyvä jää voidaan hyvin näppärästi sulattaa eikä sekään haittaa remontintekoa. Voimme suojata työmaan tarpeen vaatessa lumisateelta ihan kuten kesälläkin vesisateilta. Ulkokattohan ei itsessään eristä sitä lämpöä niin paljon, että kattoremontti jäähdyttäisi asuintilat käyttökelvottomiksi talvella. Katossa on kuitenkin useita kerroksia. Todella harvoissa remonteissa avataan tai poistetaan kaikkia katon rakenteen kerroksia. Asuintila ei jää paljasta taivasta vasten auki, sillä tämä katon tyypillisesti monikerroksinen rakenne antaa suojaa töiden ajaksi. Silloin kun yläpohjan eristeitä vaihdetaan remontin yhteydessä, voidaan työ osittaa niin että lämpöhukka on hyvin pieni. Eli vanhaa eristettä poistetaan vain pieneltä alalta kerrallaan, se korvataan uudella ja vasta sitten jatketaan seuraavaan osioon. Teemme täyden katon kuntokartoituksenkin vuodenajasta ja työn koosta riippumatta joka kerta kun katolla käydään. Samalla saat tarjouksen löytyneiden vikojen korjaamisesta.

Talviremontin etuihin kuuluu myös se, että maa on jäässä. Tällöin aiheutuu pihallesikin pienempiä riskejä ja esteettisiä haittoja. Kukkapenkit eivät jää parhaassa kukoistuksessaan remontin taakse piiloon. Jäinen nurmikko ei juuri hetkahda, vaikka siirtelemme kattoelementtejä pakosta myös koneellisesti. Ruohonleikkuun tasaisuudestakaan ei työn keskellä tarvitse murehtia. Meillä panostetaan aina ympäristön suojaukseen ja työt tehdään pihaasi kunnioittaen, mutta on mahdotonta välttyä jonkintasoiselta liikkumiselta, tavaran, telineiden ja muun aiheuttamilta näköesteiltä työn edetessä. Talvi voi kuitenkin auttaa meidän työtämme, jos pääsemme lumen suojissa lähelle työmaata pihaa vahingoittamatta.

Yksi ehdoton etu sinua ajatellen on kuitenkin se, että talvi on meille Kattokorjauspalvelussa kiireettömämpää aikaa. Ihmisillä kun on tiukka luulo siitä, että kattoa remontoidaan kesällä, kuten kaikki muutkin tekevät. Mutta ole rehellinen, haluatko käyttää kesälomasi kattoremontin tiimellyksessä? Voit hyvillä mielin jättää sen naapurisi hommaksi ja nauttia itse kesällä pihan kukoistuksesta ja säihkyvästä uudesta katostasi, joka on tehty jo talvella kuntoon! Koska meillä ei yleensä ole talvella kovin sesonki korjaustöissä, saat varmemmin sovittua sinulle mieluisimman ajankohdan töiden hoitamiseen. Voit saada myös paremman tarjouksen talvella, kiireisimmän ja halutuimman sesongin ulkopuolella. Raha-asioista puheen ollen, meidän kauttammehan voi hakea myös rahoitusta remontin kuluihin. Työmme kotisi katolla on myös kelvollinen kotitalousvähennys omassa henkilöverotuksessasi.

Katon huolto, kattokorjaukset ja katon puhdistukset talvella

On joitain kattotöitä, joihin sääolosuhteet ja muun muassa lämpötila vaikuttavat. Pääsääntöisesti lähes kaikki katon korjauksiin ja saneerauksiin liittyvät työt kuitenkin onnistuvat meiltä mainiosti ympäri vuoden. Käytännössä pelkästään talvella tehtäviin töihin kuuluvat lumenpudotukset ja jäiden sulatukset niin katolta kuin sadevesijärjestelmistäkin. Mutta meille vaikkapa lämpövuotojen jäljittäminen ja korjaaminen ovat jopa helpompia hoidettavia talvelle ja pakkasella, kuin muulloin. On nimittäin hyvin helppo jäljittää lämpövuotojen kohtia ja laajuutta silloin, kun lämmitys konkreettisesti vuotaa kylmään ulkoilmaan ja sen seuraukset ovat silmin nähtävissä. Esimerkiksi runsaat jääpuikkorivit räystäällä ja jäämuodostelmat missä tahansa kodassa kattoa antavat talvisin vihjeitä siitä, mistä suunnasta etsiä lämpövuotoa. Kesällä näitä vuotokohtia pitää tietyssä mielessä arvailla, eli käymme läpi tiivisteitä ja eristeitä pitkin kattoa. Se, että käydään järjestelmällisesti läpi tiivisteet ja eristeet, on myös ihan tehokas tapa toimia. Usein lämpövuodot saadaan kuriin kummallakin menetelmällä. Kesällä joudutaan kuitenkin helpommin tekemään turhaakin työtä tiivistämällä ja eristämällä uudestaan kaikki mahdollinen, koska vuotokohtia ei voi suoraan nähdä tai päätellä vaikkapa jääpuikoista. Talvella lämpövuodon ongelmat myös konkretisoituvat, ja ongelman ratkaisemiseen tulee helpommin ryhdyttyä.

Jotkin huopakatteiden työt ovat puolestaan plusasteilla tehtäviä, eikä niitä ole kovin helppoa tai kannattavaa tehdä kovimmilla pakkasilla, toisaalta ei myös kovimmilla helteilläkään. Myös katon vesipesu ja maalauskin sujuvat parhaiten muulloin kuin kovimmilla pakkasilla. Näin vesi ja maali eivät pääse jäätymään vaan vesi valuu ja haihtuu sekä maali kuivuu tarkoituksenmukaisella tavalla. Mutta jo kevään koittaessa päästään maalaustöihinkin.

Tietysti yllättävät vahingot ja rikkoumat katolla, kuten myrskyvauriot on korjattava mahdollisimman nopeasti. Niissä onkin tärkeää se, että ongelmiin puututaan nopeasti ensin ensisuojauksen ja sitten kestävien korjausten muodossa. Pakkanen ja lumi, joka myöhemmin sulaa vedeksi voivat eskaloitua moninkertaisiksi ongelmiksi nopeastikin, jos rikkoutunut katto jätetään odottamaan seuraavaa kesää. Pahimmillaan katto siis jäisi vaurioituneena moneksi kuukaudeksi odottelemaan korjauksia. Myrsky voi kaataa puun ja repiä räystään mihin vuodenaikaan tahansa, silloin ei voi jäädä odottelemaan. Myös lumen tai jään mukana irronneet kattotikkaat, rännit, huipputuulettimet ja muut voi helposti korjata keskellä talveakin.

Aina joskus tiedustellaan, että katolta löytyisi hommia mutta voiko asentaja tehdä työtään, jos ulkona on pakkasta? Kyllä voi, ainakin Kattokorjauspalvelussa tehdään töitä myös pakkasella. Talvellahan pärjätään sopivan vaatetuksen ja varustuksen turvin mainiosti. Vaatetta saa lisää ja tarvittaessa työntekijät siirtyvät astetta kylmempien säiden työvaatteisiin, kenkiin ja hanskoihin. Meillä käytetään aina asiamukaisia työvaatteita ja turvavarusteita. Saa ollakin jo todella kylmä, että työt pakkasen vuoksi keskeytetään. Kesällähän on vaikeampaa, jos on todella kuuma ja katon lämpötila vielä korkeammalla kuin mittari ikkunalla näyttää. Helteellä vaatetta ei voi vähentää loputtomiin ja suojavarusteet on pidettävä. Helteellä taukoja joudutaan työturvallisuuden nimissä pitämään enemmän kuin normaaleilla talvikeleillä.

Katon tyypilliset talveen liittyvät vauriot ja ongelmat

Meillä Suomessahan on melko laajat, vuodenaikaan liittyvät lämpötilavaihtelut. Ylipäätään vuodenaikojen aiheuttamat rasitukset on otettava huomioon rakennusten kattoja tehdessä ja korjatessa. Kesällä ulkolämpötila voi olla yli kolmekymmentä astetta, mikä tarkoittaa kattopinnalla vielä paljon suurempi plusasteita. Talvella voidaan puolestaan keikkua kolmenkymmenenkin pakkasasteen paremmalla puolella, joten vuodenaikojen vaihtuessa lämpötilaerot voivat heitellä ilmassakin reilun kuusikymmentä astetta. Keväällä ja syksyllä nollan molemmin puolin sahaavat lämpötilat, varsinkin yhdessä kosteuden kanssa ovat voimallisesti erilaisia rakennusmateriaaleja rapauttava tekijä.

Lumet sulavat päivisin erityisesti keväällä, kun aurinko lämmittää yhä voimakkaammin. Yöt voivat kuitenkin olla samaan aikaan kylmiä ja sulamisvesi jäätyy lämpötilan laskiessa jälleen pakkaselle. Tästä aiheutuu erityisesti kuluneille kattomateriaaleille kova rasitus. Jos vesi pääsee imeytymään esimerkiksi huokoiseksi rapautuneeseen mineriittikatteeseen, voi veden jäätymisen ja sulamisen vaihtelu saada katelevyn toisensa perään halkeamaan. Tämä ongelma koskee hyvin yleisesti juurikin ajan syömiä ja ehkä hieman laiminlyötyjä kattoja. Valitettavasti sitä suurempia korjausurakoita on edessä talven jälkeen, kun lumi sulaa ja hajonnut katto päästää lopulta vedet sisään. Pahimmillaan huomaammekin keväällä, että hajonnut kate on huomaamatta vuotanutkin jo alapohjaan, kattorakenteisiin ja yläpohjaan saakka.

Toinen suurimmista talven aiheuttamista rasitteista on lumi. Sopiva lumikerros voi toimia eristeenä eikä siitä ole mitään haittaa rakennukselle. Maltilliset lumikerrokset sulavat ja valuvat vetenä alas katoilta omaan tahtiinsa eivätkä vaadi mitään toimenpiteitä. Mutta niinä talvina, kun lunta tulee runsaasti, aiheuttaa se riskejä myös katoille. Mitä suurempi kattopinta-ala on, sitä painavampi lumikuorma on. Katto voi painua tai jopa romahtaa taakkansa alle. Alueellisesti viranomaiset voivat antaa jopa suosituksia lumenpoistoon varsinkin erilaisten hallien ja muiden laajojen rakennusten katoilta.

Toinen painavien lumikuormien ongelma on se hetki, kun kevätauringon sulaessa lumi lähtee liikkeelle raastaen mennessään kaikenlaista irti lähtevää. Myös kate ja räystäät vesikouruineen ovat vaaravyöhykkeellä. Keväisin voikin kattokorjauksissa olla alueellisia ruuhkahuippuja, kun säät lämpiävät ja lumet lähtevät kerralla liikkeelle. Lumi hajottaa muun muassa sadevesijärjestelmiä ja läpivientejä, kuten tuuletusputkia sekä huippuimureita. Lumien liikkeellelähtö vai aiheuttaa vaaratilanteita myös alla liikkuville ihmisille ja autoille, joten erityisesti taajamissa tilanne voi olla vaikea hetken.

On kuitenkin mahdollista sekä ennaltaehkäistä ongelmia, poistaa lunta, että korjata talven aiheuttamia vahinkoja. Saat kaikki palvelut meiltä. Paras apu on tietysti pitää katto hyvässä kunnossa tarkistaen, puhdistaen ja huoltaen sitä säännöllisesti. Kun pikkuviatkin korjautetaan meillä säännöllisesti, katto kestää paremmin sekä lämpötilavaihteluita että lunta. Mutta kyllä se lumenpudotus ja tarvittaessa jäänsulatuskin ovat erittäin tehokkaita ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä katon kunnossapidossa. Älä siis epäröi ottaa meihin yhteyttä lumen kasaantuessa katollesi. Vaikka katon lumityöt ammattilaisilla teetettynä maksavatkin, niin se kannattaa, sillä lumenpudotus on pahimmillaan vaarallista ja raskasta työtä. Siihen ei itse edes tulisi ryhtyä ilma asianmukaisia turvavarusteita ja kokemusta. Hajonneen katon korjaus maksaa todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin lumenpoisto katolta.

Varaudu talveen tekemällä katon syyshuolto

Syyshuolto on katon kevättarkistuksen ohessa monille katostaan huolehtiville pieni rutiini. Syyshuollossa käymme läpi katon ja tutkimme mahdolliset viat. Esimerkiksi paikkauksia on hyvä tehdä ennen lumentuloa niin että katto kestää hyvin suurempiakin lumikuormia. Samalla voimme käydä läpi myös erilaisten läpivientien tiivisteet.

Meille suurin ja yleisin homma syksyllä on kuitenkin lehtien ja muun roskan puhdistaminen katolta. Tyypillisesti paras aika syyshuollolle onkin se piste, kun puut ovat tiputtaneet lehtensä, mutta lunta ei vielä juurikaan ole. Poistamme katolta ja erityisesti ränneistä kaiken roskan. Näin ehkäistään kovaksi seinämäksi jäätyvän biomassa muodostumista tehokkaasti. Lehdet ja muu orgaaninen roska jauhautuvat ja hajoavat veden kanssa tiiviiksi massaksi. Varsinkin räystäskouruihin ja syöksyputkiin jäädessään tämä massa kerää joskus melkoisiakin määriä vettä, eikä katon vedenpisto toimi.

Kun vesi jäätyy, kokee sadevesijärjestelmä kovaa painorasitusta. Myös räystäslaudat joutuvat koville. Pahimmillaan vesi pääsee sulaessaan imeytymään varsinkin puurakenteisiin kuten räystäslautoihin, jotka halkeilevat painon vuoksi. Vesi voi päästä valumaan myös pitkin seiniä aiheuttaen kosteusvaurioita niin rakenteisiin kuin julkisivuunkin. Vesi voi myös paikoillaan seistessään aiheuttaa ränneihin ja muihin metalliosiin ruostetta, joka lopulta syö ne käyttökelvottomiksi. Katon puhdistaminen estää roskan aiheuttamia vesiesteitä. Märät lehdet voivat tarttua katolla pintoihin hyvin tehokkaasti, kunnes isot roskakasat lähtevä kerralla alaspäin esimerkiksi syysmyrskyn saattelemina ja rännit ovat taas täynnä roskaa eikä vesi pääse liikkumaan.