Kattopeltien vaihto antaa katolle elinvuosia ja rakennukselle uuden ilmeen

Kattopeltien vaihto on hyvä tapa uudistaa kattoa ja parantaa sen säänkestävyyttä. Usein kattoremontti kuitenkin vaatii muutakin kuin pelkän kattopeltien vaihdon. Esimerkiksi aluskatteen elinikä on suurin piirtein samaa luokkaa kuin vesikatteen ja tyypillinen kattosaneeraus onkin sellainen, jossa uusitaan sekä aluskate että kattopellit. Joskus on tarpeen kunnostaa myös katon alapuolisia rakenteita ja eristeitä, jotta katto olisi taas ihanteellisessa kunnossa ja suojaisi rakennusta pitkään. Lisäksi vesikatteen vaihdon ja kattosaneerauksen yhteydessä uusitaan tarpeen mukaan myös sadevesijärjestelmää ja kattotuotteita, kuten erilaisia turvavarusteita tikkaista lumiesteisiin. Nekin kuluvat ja kärsivät esimerkiksi lumitaakoista aivan yhtä lailla kuin itse kattokin.

Joskus kuitenkin käy niin, että katto itsessään on kunnossa ja vain pelti kaipaa vaihtoa. Katto voisi siis olla rakenteiltaan, eristyksiltään ja aluskatteeltaan ovat täysin kunnossa, vaikka on päässyt esimerkiksi laiminlyödyn huollon tai lumivahinkojen vuoksi niin huonoon kuntoon, että se on vaihdettava. Tällöin edullisin ja nopein ratkaisu on uusia pelkät kattopellit. Tietysti tällöin voidaan valita jokin erityyppinen peltituote katon suojaksi kuin siinä on aiemmin ollut. Peltiä kun löytyy ihan joka lähtöön niin voimme vaihtaa vanhan profiilipellin vaikkapa kestävämpään lukkopeltiin tai jopa konesaumapeltiin. Meillähän ei ole tapana myydä turhia remontteja tai liioitella katon korjaustarpeita, ellei kattosi kuntokartoituksemme jälkeen näytä vaativan mitään muuta kuin uudet pellit niin uudet pellit se saa. Jos katostasi saadaan vuosikymmeniksi toimiva kokonaisuus pelkkien peltien vaihdolla, kerromme siitä sinulle iloisin mielin.

Meillä on tapana tarkistaa katon kunto ja tehdä korjausehdotus sen perusteella. Eli jokainen korjaus, puhdistus ja remontti tehdään katon kunnon ja tarpeiden pohjalta sinun toiveitasi kuunnellen. Korjausten realistinen mitoitus on tärkeää, korjataan vain se mitä täytyy korjata, että katto toimii taas hyvin. Ajatukseen kuitenkin kuuluu myös se, että katosta korjataan kaikki, mikä täytyy korjata eikä jätetä esimerkiksi työn vaikeuden vuoksi kunnostamatta viallisia rakenteita. Kestävä katto lepää kestävällä pohjalla. Saat meiltä katon kuntokartoituksen kaikkien kattotöiden yhteydessä. Se on siis maksuton palvelu, jonka saat kaikkien tekemiemme tilaustöiden yhteydessä automaattisesti. Jos katolta vaikka pesun yhteydessä löytyy jotain korjattavaa, kuten saumausten ja tiivisteiden uusimista niin neuvottelemme kanssasi korjausten hoitamisesta ja annamme niistä tarjouksemme. Mikäli katon kunnostus riippuu rahoituksesta niin voit hakea sitä kotisivujemme kautta. Lähes kaikista meillä teetetyistä töistä voi hakea myös kotitalousvähennyksiä omassa henkilöverotuksessa.

Osittainen kattoremontti toteutuu kattopeltien vaihdolla

Kun katto on alapuolisilta rakenteiltaan ja aluskatteeltaan kunnossa, voidaan tehdä osittainen kattoremontti ja vaihtaa vain kattopellit. Osittainen kattoremontti on kyseessä silloin, kun vain yksi katon kerros korjataan, esimerkiksi se vesikate vaihdetaan uuteen. Toki katteenvaihdon yhteydessä usein kunnostamme ja päivitämme usein myös sadevesijärjestelmää, sen kiinnityspintana toimivia räystäslautoja, katon turvatuotteita ja vastaavia vesikatteeseen liittyviä kattotuotteita. Se onkin ihan järkevää, sillä yleensä ne kaikki joudutaan joka tapauksessa irrottamaan katolta katteenvaihdon vuoksi ja kiinnittämään sitten uudestaan. Mikäli tuotteet ovat kunnossa voidaan ne puhdistaa ja kunnostaa sekä kiinnittää takaisin katolle. Ne voidaan myös vaihtaa uusiin tuotteisiin remontin yhteydessä, jos vaihdon aika on tullut. Näissäkin asioissa me mietimme aina uusien hankintojen ja korjaustöiden tarpeellisuutta, mikäli vaikkapa vanhat palotikkaat ovat kunnossa, emme näe mitään syytä tilata uusia, asentaa niitä katolle ja laskuttaa sinua tikkaista, joita ei vielä tarvinnut vaihtaa. Mutta jos tikkaat ovat huonossa kunnossa, on niiden vaihtaminen tietysti perusteltua ja tarpeellista turvallisuuden vuoksi.

Ammattilaisen tekemä kattopeltien vaihto on nopea ja kustannuksiltaan hyvinkin kohtuullinen katon kunnostustyö. Meillä jokaiseen kattoremonttiin suhtaudutaan yksilönä ja toimenpiteet räätälöidään kyseisen katon mukaan. Olemmekin jo todenneet, että toisinaan kattopeltien vaihto voi olla jopa edullisempaa ja järkevämpää, kuin hieman huonompikuntoisten ja ruostumaan lähteneiden peltien ruosteenpoisto ja maalaus. Uusien laadukkaiden kattopeltien asentaminen voi olla ratkaisu katon kunnostamiseen. Varsinkin silloin kun katon kunnostustyö esimerkiksi ruostetta poistamalla ja kattoa maalaamalla ei tuo merkittävää hyötyä pidentämällä katon käyttöikää ja -varmuutta töiden kustannuksiin nähden.

Voimme uudistaa koko rakennuksen ulkonäköä kattoa uudistamalla. Joskus talon omistaja voi haluta ehostaa rakennustaan maalauttamalla sen seinät, silloin vanha katto voi näyttää sangen eripariselta verrattuna rakennuksen muuten raikastuneeseen julkisivuun. Voimme uusia varsinkin ikääntyvän katon aivan hyvin myös esteettisistä syistä, vaihtamalla kattopellit kattoon saadaan täysin uusi ilme ja tuntu koko rakennukseen. Samalla katto kuitenkin saa uuden kestävän katteen ilman huolta vanhan hapertumisesta ja vuotamisesta. Katon värin ja mahdollisesti jopa katemateriaalin muutos tosin voi vaatia toimenpidelupaa, mutta kerromme sinulle näistäkin asioista, kun otat yhteyttä. Autamme asiakkaitamme aina mahdollisten lupien kanssa. Useimmiten niitä ei tarvita, mutta jos vaikkapa rakennuksen ulkonäkö merkitsevissä määrin muuttuu, toimenpideluvan tarve on hyvä kartoittaa etukäteen.

Uusikin peltikatto kaipaa huoltoa toimiakseen ihanteellisesti

Ajatus uudesta katosta kattopeltien vaihdon myötä voi tuntua ihanan huolettomalta. Siisti, puhdas ja ehjä uusi katto! Onhan se tietyllä tapaa huoleton, vanhat viat ja liat eivät kattoa rasita. Vikalista pyyhitään tyhjäksi uuden katon myötä. Kattopeltien vaihto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että katon voisi jättää oman onnensa nojaan vaikkapa seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Uusinkaan peltikatto tai kovimmatkaan kattopellit eivät kestä talven lumikuormia, jään tuhovoimaa, auringon porotusta tai myrskytuulia ilman säännöllisiä huoltoja. Uudesta katosta vasta huolta kannattaakin pitää, sillä sen saa pidettyä pidempään kauniina ja toimivana. Olethan juuri käyttänyt kattoon rahaa ja nähnyt vaivaa huollon järjestämiseksi, sen arvoa kannattaa vaalia pitämällä siitä hyvää huolta.

Ellet itse ehdi ja osaa hoitaa kattoa, saat kaikki katon kunnossapitoon liittyvät työt Kattokorjauspalvelusta. Käytännössä katolla on töitä ympäri vuoden ja katon kuntoa olisi hyvä tutkia keväisin lumien jälkeen, syksyisin talvea varten sekä kaikenlaisten myrskyjen ja kovien tuulten jälkeen. Peltikaton tärkein huoltotoimi on puhdistus. Kaikenlainen bioroska imee vettä itseensä, eikä katto pääse kuivumaan välillä ollenkaan. Seisova vesi myös lehtimoskan sitomana ruostuttaa katon nopeasti pilalle. Sama lehtimassa tukkii herkästi myös sadevesikourut ja syöksyputkien roskasihdit tukkien sadevesijärjestelmänkin toimimattomaksi. Me puhdistamme kattosi ja sadevesijärjestelmäsi vaikka joka syksy. Poistamme roskat, puhdistamme rännit, tarkastamme kaadot, siivoamme katon, katsomme että peltien saumat ja kiinnityskohdat sekä katon läpiviennit ovat tiiviit.

Kun käymme katollasi huoltotoimissa, katsomme katon kokonaisuudessaan läpi. Katteen pinta, peltien saumat, jiirit ja läpiviennit tutkitaan aina sillä kaikissa näissä vuodot ovat todennäköisimpiä. Kattoturvatuotteiden kiinnitykset, läpivientien pellitykset, piipunhatut, aurinkopaneelit, kattoikkunat ja kattovalokuvut – kyllä siellä katolla tarkistettavaa ja kunnossapidettävää riittää. Vesikatteen ja katon ulkopuolisten osien ohessa aluskatteen kunto sekä muut katon osat on hyvä tarkistaa ja huoltaa vaikka muutaman kerran vuodessakin. Kuten sanottua, hommaa katolla riittää ja monet työt liittyvät vuodenajan vaihteluihin.

Talvella on tärkeää pitää huoli, ettei jääkuorma riko katteen pintaa tai raahaa alas tullessaan kattopeltejä, lumiesteitä tai rännejä mukanaan. Jos näin pääsee käymään, on korjauksilla kiire, etteivät vauriot pääse laajenemaan ja laskun loppusumma räjähdä käsiin. Tietysti voimme käydä pudottamassa lumet hallitusti ja suunnitellusti niin, ettei vahinkoja pääse edes syntymään. Pudotamme lumet ja sulatamme jäätä kattoasi suojellen lujalla ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella. Ennakointi on katon kannalta erinomainen tapa ehkäistä ongelmia ja pitää katon korjauskustannukset kurissa. Ennakointi toimii niin lumen ja jään osalta kuin laajemminkin ajateltuna. Me tarkistamme kattosi kaikkien kausihuoltojen ja puhdistustenkin yhteydessä, se on erinomainen tapa pysyä kartalla siitä, missä kunnossa katto on. Tarkistusrutiini auttaa myös ennakoimaan ja suunnittelemaan lähestyviä suurempia korjauksia. Suunnitelmallinen kattohuolto ja katon saneeraus ovat aina parempi ja taloudellisempi tapa toimia, kuin hätäkorjausten tekeminen laiminlyödyllä katolla.

Mistä voi päätellä, ettei pelkkä kattopeltien vaihto enää riitä vaan edessä on laajempi kattoremontti?

Kokonaisvaltaisempi kattoremontti kolkuttelee ovella, jos katossa on kattopeltien lisäksi muutakin vikaa ja vaivaa. Aluskate on yksi merkittävin tekijä, joka vaikuttaa kokemuksemme mukaan katon kokonaisvaltaisen remontin tarpeeseen. Hieman ongelmallinen sen tilanteen selvittäminen kuitenkin tavalliselle talon asukkaalle on, usein aluskatteen tarkistus onnistuu kunnolla vain kattoammattilaiselta. Me voimme tulla tarkistamaan kattosi, myös aluskatteen kunnon. Tarkistamme samalla kaiken muunkin katon rakenteissa ja toiminnassa. Tarkistuksen jälkeen kattoremontin tarve onkin helppo määritellä. Aluskatteen tulee olla täydessä toimintavarmuudessaan, sillä peltikatto ei aina ole täysin vesitiivis. Aluskatteella on merkittävän tärkeä tehtävä katon rakenteissa, jotta rakennus välttyy vesivaurioilta. Vesikatetta pidetään helposti katon tärkeimpänä kerroksena, mutta näkisimme aluskatteen olevan aivan yhtä merkittävä.

Peltikatoista vain oikein ja laadulla tehty konesaumakatto pitää veden täysin pois katteen alapuolelta. Kaikissa muissa peltikatteissa on jonkintasoinen vuotoriski, vaikka ne laajoina yhtenäisinä katteina kattoa hyvin suojaavatkin. Aluskate on myös tärkeässä osassa kondenssiveden poistamisessa katolta. Peltikatolla kun on luontainen taipumus kondensoida ilmankosteutta pinnoilleen, kunnes vedeksi muuttunut ilmankosteus taas sataa alaspäin pinnoilta, peltikatteen alla sen ottaa vastaan aluskate. Jos aluskate vuotaa tai se on jollain tapaa vahingoittunut, hajonnut tai lahonnut se vaatii kunnostusta.

Aluskatteen lisäksi katossa on monia muitakin rakenteita, kerroksia ja toimintoja, joiden tulee olla kunnossa, jotta katto toimii ihanteellisesti. Elleivät ne ole kunnossa katto vaatii korjauksia, jopa kunnon kattoremonttia. Esimerkiksi kattoruoteet ja kattotuolien puumateriaalit voivat kärsiä kosteudesta sekä notkahdella ja murtua lumitaakkojen alla. Yläpohjassa tutkimme ja tarpeen vaatiessa kunnostamme kaikki puurakenteet, jos niissä on kosteusvaurioita, murtumia, vääntymiä tai muita vikoja.

Yläpohjan tuuletus on myös tärkeä, vaikka usein väheksytty katon toiminto. Sen toimintaa ja tarkoitusta voikin olla hieman hankala hahmottaa, ellei ole perehtynyt kokonaisvaltaisesti kattoihin kuten me. Yläpohjan tuuletus on eri tavoin katosta riippuen toteutettu ilmavirtaus, joka haihduttaa yläpohjaan eri syistä päätyvän kosteuden. Sen avulla katto ja rakennus on mahdollista pitää terveenä ja kuivana. Katon tuuletusta voidaan järjestä ja tehostaa muun muassa tuuletusaukoin, joiden pieneläinesteistä kannattaa kuitenkin huolehtia säännöllisesti. Kaikki rakennuksen kolot kiinnostavat muun muassa pikkulintuja pesäpaikkoina mutta pesinnän tukkimat ilmastointiaukot eivät toimi eikä näin myöskään yläpohjan tuuletus toimi.

Tuuletuksen ohessa yläpohjan eristys on tarpeellinen, sillä katto ei itsessään lämpöä eristä, eristekerroksella on se rooli katon ja asuintilan välissä. Me tutkimme eristeiden kunnon, lisäämme ja vaihdamme eristeitä tarpeen mukaan. Eristeet voivat kärsiä myös kosteusvarioista, ne voivat painua kasaan ja yläpohjaan päässeet eläimet voivat tehdä eristeisiin laajaakin tuhoa, jos ne saavat myllätä siellä rauhassa vuodesta toiseen. Vanhoissa rakennuksissa voi myös olla palonarkaa eristettä, joka on kattosaneerauksen yhteydessä syytä päivittää modernimpaan, paloturvalliseen vaihtoehtoon.