Kattolyhty vuotaa jiirin kohdalta, mikä avuksi?

Kattolyhty on pystysuora ikkuna, joka on rakennettu vinolle katolle. Kattolyhty tuo karismaa talolle ja avaruutta sisätiloihin verrattuna esimerkiksi kattoikkunaan. Kattolyhdyssä on rakenteellisesti haastavia kohtia, nimittäin jiirejä eli sisätaitteita. Jiiri on kohta, jossa kaksi eri lapetta kohtaavat, kyse ei niinkään ole sen lappeen koosta vaan juurikin siitä tosiasiasta, että siihen lappeiden yhdistymiskohtaan muodostuu sauma. Näyttävien yksityiskohtien luominen rakennukseen voi olla juurikin kattolyhty, mutta niiden toteuttajaksi kannattaa valita vain kokenut rautainen ammattilainen. Katon jiirit ovat haastavia niin toteutuksen kuin huollon ja korjauksenkin suhteen. Jiirit ovat kohtia, jotka alkavat useimmiten vuotamaan ja aiheuttavat katolla ongelmia.

Jiiri joutuu kovalle rasitukselle vuodenaikojen vaihdellessa. Juuri jiirien kohdalla tapahtuu paljon lumen, jään ja veden liikkumista. Sauma- tai taitekohtina ne jiirit usein ohjaavat katolle tulevaa vettä, jäätä ja lunta myös silloin kun lumi liikkuu katolta alaspäin. Se voi olla melkoinen raastinrauta, sillä lumikuormalla voi olla myös painoa. Tämän lisäksi katon lämpötila saattaa heitellä yli satakin astetta talvipakkasen kesähelteeseen. Jos vaikkapa huopakate kuluu ja lopulta menettää joustavuutensa. Se voi revetä auki vaikkapa jiiri kohdalta, kun se ei enää pysty mukautumaan katon elämiseen vaikkapa lämpölaajenemisen aikana. Vastaavasti katon muutkin yksityiskohdat ovat usein sitä varsinaista katetta paljon suuremmalla rasituksella. Esimerkiksi katon läpiviennit ovat sekä vaativia rakentaa ja korjata, että ne joutuvat usein koville säiden ja lämpötilojen vaihdellessa sekä lumen ja jään myllätessä katolla.

Jiirityöt vaativat raudanlujaa osaamista kattotöistä

Jiiripelti löytyy tyypillisesti ainakin peltikatoilta, joilla on yhtään sisätaitetta eli jiiriä. Rakennuksessa voi olla esimerkiksi eteisrakennelma, jonka katto muodostaa kaksi jiiriä varsinaisen rakennuksen katon kanssa saumautuessaan. Jiirit löytyvät kuitenkin todella monilta katoilta riippumatta siitä, mikä rakennus tai katemateriaali on kyseessä. Se onkin sellainen haastava yleisrakenne, joka löytyy lähes jokaiselta katolta. Jiiripeltejä käytetään kuitenkin jonkin verran myös muista katemateriaaleista toteutetuilla katoilla, peltilistoja voi löytyä esimerkiksi huopakatoilta, vaikka niitä eivät kaikki katteiden valmistajat suosittelekaan. Katevalmistajan tuotetakuisiin tällaiset seikat voivat vaikuttaa, mutta muulloin käytämme peltejä siellä, missä ne ovat paras ratkaisu kyseisen katon kunnossapidolle ja kestävyydelle.

Jiiripellin asennus ja korjaus vaativat laaja-alaista asiantuntemusta katon rakennustöistä, jiiri on vaativa kohta, vaikka se vaikuttaa petollisen yksinkertaiselta ja helpolta työvaiheelta kattoa rakennettaessa ja kunnostettaessa. Me korjaammekin paljon ei niin hyvin menneitä jiiriasennuksia ja voimme pitkällä kokemuksella todeta, että eihän se mikään helppo homma oikeasti ole. Jiirit ovat huomattava riski rakennusvirheille sillä ne vaativat hyvää ymmärrystä katosta kokonaisuutena. Jos aluskatteet, peltityöt, laudoitukset, saumaukset ja muut eivät ole raudanlujana omassa osaamisalueessa, kannattaa jiirityöt jättää aina ammattilaiselle. Jiirit ovat monelle ammattilaisellekin haastavia kohteita toteuttaa. Meiltä löytyvät kokeneet katto-osaajat toteuttamaan ja korjaamaan jiirit. Jos jiiri on toteutettu oikein, on sen alla kaksi päällekkäistä aluskatetta. Heti seuraavaksi jiiristä on harjansuuntainen aluskate. Tämän aluskatteen alle tuodaan molemmilta lappeilta vielä jatketut aluskatteet. Tällä varmistetaan, että jiirin läpi mahdollisesti tihkuva vesi saadaan pois katolta, eikä pääse aiheuttamaan vesivahinkoja.

Huollamme kattosi kuntoon paikkaamalla kaikki kattosi vuodot ja kunnostamalla muut viat

Katto voi vuotaa monesta eri syystä. Tiili voi olla rikki, pelti irvistää tai huopa halkeilla, kaikilla eri katetyypeillä on omat tyypilliset vikansa, joita tulee hoitaa aina katteelle sopivilla tavoilla. Esimerkiksi käytetyt menetelmät, välineet ja aineet valitaan meillä aina tarkasti kyseisen katteen mukaan, jotta saadaan aikaan takuulla kestävä ja laadukas lopputulos. Sitten on niitä tapauksia, joissa on vain suoritettava laajempi kunnostustyö katon toimintavarmuuden takaamiseksi. Joskus on vaihdettava katetta laajemmalta alalta tai uusittava vesikate kokonaan. On mahdollista, että minkä tahansa vesikatteen läpiviennit voivat falskata, jiiri voi olla aukeillut, piipunhattu puuttua savupiipusta tai vaikkapa harjatiiviste puuttua kokonaan. Näihin vikoihin suhtaudumme aina tapauskohtaisesti. Pitkän kokemuksen suoma tietämys ja ongelmanratkaisukyky on aina eduksi.

Kattovuotoon on syytä suhtautua aina vakavasti ja pienikin vuoto voi aiheuttaa vakavia vaurioita muun muassa päästessään kosketuksiin yläpohjan villojen sekä puuosien kanssa. Tämän vuoksi olisikin syytä aina hoitaa viat ja varsinkin vuodot pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pian siitä, kun ne havaitaan. Vaikka vahinko olisi jo sattunut niin oikeastaan aina voimme minimoida vielä vahinkoja ja kuluja.

Harvan katon vesikate on suunniteltu toiminnaltaan täysin tiiviiksi edes uutena, ehjänä ja täysin oikein asennettuna. Katon toimintaidea onkin sellainen, että aluskatteen tehtävä on poistaa vesikatteen alle päätynyt sade- ja sulamisvedet sekä kosteus. Vesikate johtaa valtaosan katolle tulleesta vedestä sadevesijärjestelmän kautta rakennuksen ulkopuolelle. Lopun, yleensä tihkuvan tai ilman mukana rakenteisiin kertyvän kosteuden haihduttaa yläpohja ja aluskate. Tiili- ja peltikatoissa tyypillisesti onkin tuuletusväli vesi- ja aluskatekerrosten välillä juurikin katon tuuletuksen ja veden haihduttamisen takaamiseksi.

Varsinkin talvella katto joutuu kovan haasteen eteen vesimassojen ja lumikasojen paineesta ja aiheuttaa veden tihkumista vesikatteen läpi aivan ehjissäkin katoissa. Paine voi myös vaurioittaa läpivientien tiivisteitä. Jos aluskate ei toimi, katto vuotaa ja joutuvat katon sisärakenteet alttiiksi vesivahingoille. Meiltä saat kattavasti kaikki kattosi vuotokorjaukset, läpivientien tiivistykset ja muut katon korjaukset varmalla osaamisella niin tiili-, pelti- kuin huopakatoillekin.