Kattoluukun, eli tarkastusluukun eli huoltoluukun asennus ja huolto

Kattoluukun asennus ja huoltotyöt saat asiantuntemuksella Kattokorjauspalvelusta. Kattoluukku, eli tarkastusluukku tai huoltoluukku on siis katolle asennettava luukku, joka mahdollistaa kulun rakennuksen yläpohjaan. Siksi sitä kutsutaan usein myös tarkastus- ja huoltoluukuksi, koska sen pääasiallinen tarkoitus on mahdollistaa yläpohjaan pääsy ja siellä on tarvetta käydä varsinkin katon huoltoon liittyvissä asioissa. Esimerkiksi meillä Kattokorjauspalvelussa on tapana käydä tarkistamassa myös yläpohjan kunto, kun kattoa tarkistetaan. Toisinaan yläpohjaan on erittäin vaikea päästä ja se onkin yleinen syy sille, miksi yläpohjan tarkistus monilta muilta jää välistä. Mikäli kattoluukkua ei ole asennettu talon katolle jo rakennusvaiheessa, se voidaan asentaa myös jälkikäteen. Suosittelemme kattoluukun asennuttamista, mikäli yläpohjaan on käytännössä mahdotonta päästä, se voi pelastaa kattosi ja koko rakennuksesi.

Tarkastusluukku, eli huoltoluukku on tärkeä reitti katon alapuolisiin rakenteisiin. Huoltoreitti on voitu toteuttaa rakennuksesta riippuen talon seinästä, ulkoverhouksen päätykolmiosta, asunnon sisätiloista tai yleisimmin katon huoltoluukun kautta. Rakenteellisesti katon huoltoluukku on suurehko läpivienti, joten sen asentaminen ei ole helpoin mahdollinen työ katolla tehtäväksi. Sen asennus toimivasti ja vesitiiviisti vaatii hyvää kattotietoutta ja riittävää ammattitaitoa. Tätä on onneksi meillä tarjolla ja asennamme varmasti laadukkaat ja tiiviit kattoluukut talosi katolle. Autamme siis mielellämme sopivan tuotteen valinnassa, jotta saat parhaan mahdollisen ratkaisun katollesi. Otamme tietysti toiveesi huomioon ja mietimme katon kokonaisilmettä, luukku siis valitaan ja rakennetaan katon ja rakennuksen ilmeeseen sointuvaksi.

Kun kattoluukun asennus on tullut ajankohtaiseksi, voit soittaa meille tai lähettää vaikka ilta-aikaan kätevän tarjouspyyntölomakkeen, jonka löydät verkkosivuiltamme. Tulemme mieluusti käymään ja tarjousvaiheessa, jotta voimme ottaa huomioon kaiken työhön liittyvän sekä keskustella kanssasi toiveistasi työn suhteen. Varsinkin silloin, kun katolla on samalla muutakin kunnostettavaa, omin silmin hankittu kokonaiskuva katon tilanteesta on hyödyllinen jo siksi, että korjausehdotus saadaan mitoitettua realistisesti. Se helpottaa myös tarjouksen tekemistä. Tarkistusta ja asiakkaan mielipiteiden kuuntelua siis seuraa toimenpide-ehdotuksemme sekä tarjouksemme. Meillä katon katsastaminen kuuluu kaikkien meiltä tilattujen töiden oheen. Eli vaikka tulisimme tilauksesta asentamaan pelkän kattoluukun ilman tarjousvaiheen tarkistuskäyntiä, saat joka tapauksessa sen katon tarkistuksen kaupantekijäisinä. Tarkistus kuuluu myös katon puhdistuksiin tai muihin tahansa muihinkin tilaustöihin ilman erillistä maksua. Jos löydämme jotain kunnostusta vaativaa, kerromme asiasta sinulle ja jätämme samalla hyvän tarjouksen näidenkin töiden hoitamisesta.

Kotisivuiltamme löytyy tarjouspyyntölomakkeen ohessa myös tiedot siitä, kuinka voit hakea rahoitusta kattotöiden teettämiseen. Muistathan myös kotitalousvähennykset, joita voit hakea meillä teetetystä työstä omassa henkilöverotuksessa.

Kattoluukku katolle kuin katolle peltikatosta, tiilikattoon ja huopakattoon

Kattoluukku on mahdollista asentaa mistä tahansa katemateriaalista tehdylle katolle, riippumatta katon mallista tai rakennuksen iästä. Tietysti huonokuntoinen katto voi vaatia kunnostusta, jotta kattoluukun tiivis ja kestävä asennus meiltä onnistuu. Kattokorjauspalvelu kuitenkin huoltaa katon kuin katon kuntoon, joten se ei ole ongelma. Useinhan kattoluukun asennus teetetään meillä juurikin katon saneerauksen tai kattohuollon yhteydessä. Teemme tietysti myös erillisasennuksia. Varsinkin silloin kun katto on uudehko ja yläpohjaan kulkemisen mahdottomuuteen on havahduttu vasta katon valmistuttua, on pelkän kattoluukun asennus oikein hyvä siirto katon ja rakennuksen tulevaisuutta ajatellen.

Kattoluukkuja on monenlaisia, katon katemateriaali voi kuitenkin rajoittaa hieman sopivien tuotteiden valikoimaa. Valitsemme katollesi parhaan kattoluukkutuotteen. Useimmiten peltikatoille ja tiilikatoille käyvät samat kattoluukut. Jotkin kattoluukut sopivat kaikille kattotyypeille, mutta muuten huopakatoille ja palahuopakatoille on omat luukkunsa. Sopivimman kattoluukun valinnalla voidaan ehkäistä erilaisia ongelmia muun muassa vesitiiveyden suhteen. Hintaerot eivät tuotteissa valtavia ole, joten sopivimmat tuotteen valinta ei juuri kustannuksiin vaikuta, mutta voi vaikuttaa katon ja luukun kunnossa pysymiseen ja käyttövarmuuteen kuitenkin merkittävästi.

Kattoluukku voi olla esimerkiksi polypropeenimuovia, jonka lyhenne on PP. Se on usein syöpymätöntä, sään- ja iskunkestävää sekä sangen kevyttä materiaalia, joka kestää katolla hyvin aikaa. Tai sitten materiaali voi olla sinkittyä terästä, joka on pitkäikäinen ratkaisu. Teräksinen kattoluukku voidaan tilata myös panssarilasisella tai akryylilevystä valmistetulla ikkunalla varustettuna. Kattoluukkuja on siis moneen lähtöön ja jokaiselle katolle löytyy sopivia tuotteita, joista valita.

Kattoluukun asennus ei ole mikään harjoitustyö vaan vaativa toimenpide

Kattoluukku on läpivienti muiden läpivientien ohessa, eli se puhkaisee vesikatteen sekä aluskatteen. Tämän vuoksi sen asennuksen tulisi toteuttaa vain kokenut kattoammattilainen, sillä moni asia voi mennä vikaan jo siksi, ettei riittävää osaamista vaativasta työstä löydy. Myös hyvä ymmärrys katon monikerroksisesta rakenteesta ja katon toiminnasta auttaa onnistumaan katon huoltokuulun asennuksessa. Asennusta tehdessä on esimerkiksi huomioitava se, ettei katon tuuletusväli vesi- ja aluskatteen välillä tukkeudu kokonaan, vuodon sattuessa se voisi aiheuttaa katon toimintaongelmia, jotka pahentaisivat vuodon seurauksia merkittävästi. Lisäksi aluskate ja tiiviste on tehtävä huolellisesti joka ikisen läpiviennin yhteydessä. Kattoluukku haastava asennettava myös suuren kokonsa vuoksi. Ironista olisikin, että kattoluukku, jota kautta mennään yläpohjaan tarkistamaan muun muassa sitä, onko sinne päässyt kosteutta, olisikin syy kattovuotoon.

Tyypillisimpiä kattovuotojen syitä ovat juurin vuotavat läpiviennit, näin on katemateriaalista ja katon mallista riippumatta. Tietysti tasakatot, joilta vesi ei itsestään kovin tehokkaasti poistumaan pääse ovat erittäin vaativia läpivientienkin suhteen, mutta läpivienti voi vuotaa riippumatta siitä, minkä mallisesta katosta on kyse. Jyrkemmilläkin katoilla se vesi valuu vääjäämättä myös kattoluukun ympärillä ja päällä, kun sitä katolle sateen tai lumen muodossa tulee. Onkin erityisen tärkeää asentaa ja tiivistää tällaiset katon läpiviennin oikein. On myös tärkeää tarkistaa kaikkien katon läpivientien kuntoa säännöllisesti ja kunnostaa niitä, monillakaan ei oma osaaminen riitä, mutta vaikkapa meiltä saa kaikki kattotöihin liittyvät palvelut aina järkevään hintaan ja kohtuullisessa aikataulussa. Vuotoa epäillessä kannattaa toimia välittömästi ja soitella meille, kattoluukun vuoto saadaan kyllä loppumaan ja katto kuntoon. Mitä nopeammin vuodon alkamisesta ja havaitsemisesta pääsemme hommiin, sitä pienemmäksi kokonaisvahingot ja -kulut yleensä jäävät.

Yläpohjaan johtava tarkastusluukku on mahdollista asentaa myös asunnon päätykolmioon

Kun ryhdytään suunnittelemaan huoltoluukun asennusta rakennukseen, vaihtoehtoja on muutamia. Ainahan sen huoltoluukun ei siis tarvitse olla varsinainen kattoluukku, joka sijaistee katolla vaan se voidaan toteuttaa myös esimerkiksi päätykolmioon. Yksi vaihtoehto on myös rakennuksen sisäpuolelta yläpohjaan kulkevan luukun rakentaminen, jotta yläpohjaan pääsy saataisiin turvattua tarkistuksia ja huoltoja varten. On tärkeää saada toimiva ja turvallinen luukku, joka toimii juuri kyseisessä rakennuksessa parhaiten. Joskus se on ulkona katossa, joskus sisällä välikatossa tai sitten rakennuksen seinässä.

Tikkaita tarvitaan kaikissa tapauksissa, joten tikasasiatkin on syytä miettiä kuntoon. Kattoluukun tapauksessa katolle ja luukulle voidaan käyttää kattotikkaiden, lapetikkaiden ja kulkusiltojen muodostamia huoltoreittejä, jotka katon mallista riippuen ovat rakennusmääräyksien mukaisesti joka tapauksessa oltava. Silloin kun luukku on päädyssä, tikkaat voidaan joutua miettimään erikseen. Sisätiloissa tikkaiden sijoittelu voi olla vielä haastavampaa eikä niitä välttämättä saada rakennettua kiinteinä, vaan ne ovat joku siirrettävät tai jolloin tapaa esiin vedettävää mallia. Autamme luonnollisesti myös tarkistusluukkuun liittyvissä tikasasioissa sinua.

Talon välipohjaan vievää luukkua ei siis ole vääjäämätön pakko aina asentaa juuri katolle. Jos haluat säästää kattosi koskemattomana ja välttää turhia läpivientejä, voimme tarkastusluukun eli huoltoluukun joissain tapauksissa asentaa seinään, talon päätykolmioon. Tämä voi olla täysin makuasia, sillä osa haluaa luukun juurikin siksi katolle, ettei rakennuksen julkisivu kärsi. Toiselle yhtenäinen katto ja seinään tuleva huoltoluukku on puolestaan pienempi paha, kuin toisinpäin. Joskus myös rakennuksen kunto, sijainti ja muut tekijät voivat vaikuttaa siihen, millainen huoltoluukku olisi paras ratkaisu juuri kyseiseen rakennukseen. Meillä asioita punnitaan aina rakennuskohtaisesti sekä asiakkaan toiveiden pohjalta, sitten yhteistuumin valitaan paras ratkaisu ja lähdemme toteuttamaan sitä.

Kattoluukkujen lisäksi saat meiltä katollesi myös kattoikkunat ja kattovalokuvut sekä kattotuotteet

Meiltä saat myös muut katolle asennettavat tuotteet, kuten kattoluukut ja kattovalokuvut. Niitä asennetaan yhä useammin myös vanhoihin rakennuksiin kattoremonttien yhteydessä ja erillisasennuksina. Meiltä asennukset onnistuvat ihan kummin vain. Kattoikkunoiden ja kattovalokupujen suosio on ollut taas nousussa, sillä ihmiset arvostavat luonnonvaloa ja tilantuntua tuovia ratkaisuita kodeissaan. Mielestämme se onkin ihan mukava suuntaus, mutta ammattilaisina tietysti toivomme, että asennustyöt suoritetaan aina huolellisesti ja ammattiasentajien toimesta. Sillä iloa ja valoa tuovasta elementistä voi kehkeytyä pieni painajainen, jos se alkaa vuotamaan ja rakennus kärsii kosteusvaurioita. Esimerkiksi meiltä saat aina asiantuntevat asennustyöt ja kaikkiin asennuksiin vielä asennustakuunkin. Kun panostamme työhön aina viimeisen päälle, on helppo se työtakuukin antaa. Jos asennuksessa ilmenisi mitään ongelmia, me tulemme korjaamaan sen kuntoon.

Esimerkiksi kattovalokuvut tuovat mukavasti päivänvaloa sisään rakennukseen, ne ovat myös tasaisia kattoikkunoita käytännöllisempiä ja kestävämpiä ratkaisuja Suomessa. Tasainen kattoikkunahan ei estä esimerkiksi lumen ja jään kertymistä päälleen, jolloin ikkuna kokee tietysti kovaakin rasitusta lumen määrästä riippuen. Toinen ongelma on se, ettei valo juurikaan pääse läpi, kun lunta on runsaasti. Kattovalokupu on muodoltaan sellainen, ettei lumi niin herkästi sen päälle kerry ja se pysyy paremmin paksunkin lumikerroksen ylläpuolella, usein hieman kaareva pinta myös päästää lumen valumaan helpommin ylitseen ja veden pois sen pinnalta. Oikein tehty kattoikkunakin on toisinaan hyvin tarkoituksenmukainen, mutta sopivimpien tuotteiden valintaa on syytä punnita kattokohtaisesti.