Katon jiirin eli sisätaitteen työt kattokorjauksessa – Kattojiirin asennus, korjaus ja uusiminen

Jiiri on katon kohta, jossa kaksi eri lapetta kohtaavat. Lappeethan puolestaan ovat katon sivuja, yksinkertaisimmillaan vaikkapa perinteisessä harjakatossa voi olla kaksi lapetta eikä yhtään jiiriä. Useissa harjakatoissa kuitenkin on jonkinlaisia monimutkaisempia pohjarakenteita, jotka heijastuvat kattoonkin lappeiden määrän kasvuna ja näin myös jiirien eli sisätaitteiden tarpeena. Esimerkiksi eteisen, kattoikkunan tai terassin kohdalla kattoon voi muodostua oma ulokkeensa lappeineen ja jiireineen. Katon jiirit ovat haastavia jo rakennusvaiheessa, vaikka ne ovatkin välttämättömiä rakennuksen toteuttamisessa ja usein rakennukselle persoonaa tuovien yksityiskohtien luomisessa. Ne vaativat erityistä huomioita myös huollon ja korjauksenkin aikaan, ettei mikään menisi vikaan vaan jiiristä tulisi tiivis ja kestävä. Jiirit ovatkin katolla kohtia, jotka alkavat useimmiten vuotamaan ja aiheuttavat katolla ongelmia.

Yksittäinen jiiri joutuu kovalle rasitukselle katolla vuodenaikojen ja säiden vaihdellessa. Juuri jiirien kohdalla lumen, jään ja veden liikkeet aiheuttavat erityisen paljon rasitusta ja nämä tekijät asettavatkin rakenteet erityishaasteiden eteen. Kaiken lisäksi katon lämpötila saattaa heitellä yli satakin astetta talvipakkasen kesähelteeseen, materiaalit ja rakenteet kokevat lämpölaajentumista, kastumista, jäätymistä, kuumuutta ja joutuvat tuulen riepottelemiksi.

Tämän vuoksi me Kattokorjauspalvelussa paneudumme erityisellä huolella jiirien tarkistuksiin, kun teemme kattotarkistuksia. Myös katon muut mahdolliset saumaukset ja läpiviennit ovat jiirien tavoin sekä kovalla rasituksella, että tyypillisimpiä vuotokohtia vesikatolla. Tämän vuoksi katteen yleiskunnon ja katon rakenteiden tutkimuksen ohessa panostamme aina kaikkien yksityiskohtien tarkistuksiin koska niissä on monta riskitekijää. Katon tarkistushan meillä kuuluu kaikkiin töihin, eli riippumatta siitä mitä työtä tilaat meidät tekemään katollesi, saat kaupantekijäisiksi ilmaisen kattotarkistuksen. Jos katsauksessa löytyy jotain korjauksia vaativaa, jätämme saman tien myös hyvän tarjouksen korjausten hoitamisesta. Katon tarkistus on kuitenkin vain yksi asiakkaille tarjoamistamme eduista. Voit hakea kauttamme myös rahoitusta katon korjaustöihin. Lisäksi meidän työmme on kotitalousvähennyskelpoista henkilöverotuksessa.

Yksi parhaista eduistamme on kuitenkin täyden palvelun toimintaperiaatteemme. Teemme kaikki kattotyöt avaimet käteen -periaatteella niin että niistä koituu sinulle pienin mahdollinen vaiva. Kaikki työt räätälöidään aina kohteen ja asiakkaan tarpeita vastaaviksi, pyrimme siis aina huomioimaan kunkin kohteen yksilölliset piirteet ja vaatimukset sekä asiakkaan toiveet. Sitten lähdemme toteuttamaan töitä, oli kyse sitten katon puhdistuksesta, korjauslistan läpikäynnistä tai vaikka isosta kattosaneerauksesta. Ensimmäisenä hoidamme materiaalihankinnat ja autamme sinua mahdollisissa lupa-asioissa. Sitten hoidamme työmaan suojauksen ja ryhdymme töihin työsuunnitelman mukaisesti.

Töihin tulevat parhaat kattoasentajamme ja mikäli kattosi vaatii erityisosaamista, kauttamme tulevat töihin myös esimerkiksi peltiseppä ja kirvesmies. Työt suoritetaan ammattitaidolla ja huolellisesti, juuri siksi annammekin kaikille töillemme kohteenmukaiset työtakuut. Kun katto on valmis, siivoamme työmaan ja toimitamme roskatkin jäteasemalle. Saat meiltä siis ihan kirjaimellisesti kaiken, mitä kattosi tarvitsee ollakseen jälleen ensiluokkaisessa kunnossa ja kestääkseen pitkään. Me tulemme mielellämme auttelemaan sinua jatkossakin, teemme muun muassa lumenpudotuksia, katon maalauksia ja pinnoituksia kaikkien korjaustöiden ja kattosaneerausten lisäksi.

Jiiri huopakatolla, peltikatolla ja tiilikatolla

Katemateriaalista riippumatta jiirin alla on aina umpilaudoitus, ainakin meidän tekemissämme katoissa. Umpilaudoitushan antaa jiirin kohdalle sen vaatiman tukevan pohjan, sillä jiiri joutuu usein muuta kattoa kovemmalle rasitukselle. Jiiripelti saadaan myös kiinnitettyä pitävästi koko alaltaan umpilaudoitukseen, jotta se kestää paremmin muun muassa lumen aiheuttamaa rasitusta. Me huolehdimme aina laadukkaan laudoituksen toteutuksesta niin että katto kestää vedet ja jäät.

Jos katon jiiri on kokonaisuudessaan toteutettu oikein, on sen alla umpilaudoituksen lisäksi myös kaksi päällekkäistä aluskatetta. Heti jiirin alla on harjansuuntainen aluskate. Tämän aluskatteen alle tuodaan rakennus- tai saneerausvaiheessa molemmilta lappeilta vielä jatketut aluskatteet. Tämäkin on syytä toteuttaa kaikkien katemateriaalien alle, sillä jiirissä on omat riskinsä katteesta riippumatta. Tällä menettelyllä varmistetaan, että kovalla rasituksella olevan jiirin läpi mahdollisesti tihkuva vesi saadaan pois katolta, eikä se pääse aiheuttamaan vesivahinkoja vuotamalla rakenteisiin. Aluskatteelta kosteuden tulisikin päästä haihtumaan, ilman että se pääsee syvemmälle rakenteisiin. Tämän vuoksi aluskatteisiin tulisikin paneutua huolellisesti katoilla, joissa on jiirejä. Lisäksi riittävä katon tuulettuvuus ja tehokas vedenpoisto auttavat kattoa aina pysymään kunnossa, riippumatta katon mallista tai materiaaleista. On siis kyettävä hahmottamaan yksityiskohtien, kuten sen jiirin tai aluskatteen osuus kokonaiskuvasta, jotta ymmärtää mikä merkitys jollain työvaiheella tai rakenteella on ja millaisia riskejä siihen liittyy.

Jiiri on siis katon yksityiskohta, joka voi löytyä miltä tahansa katteelta. Peltikatolla jiirien päälle kuten harjoillekin on asennettavissa valmiita, juuri tällaisiin kohtiin valmistettuja erikoispaloja eli jiiripeltejä, jotka parantavatkin jiirien kestävyyttä mukavasti. Myös tiilituotteista löytyy nykyään erilaisia erikoispaloja, joilla muun muassa katon taitteita, päätyä ja harjaa saadaan paranneltua. Huopakatteella käytetään jonkin verran peltituotteita, mutta sisätaitteisiin eli jiireihin ne eivät monienkaan katteenvalmistajien ohjeistuksessa kuulu, vaan saatavilla voi olla erityisiä huopavalmisteita jiirien tekemiseen. Pelti ja huopa ovat hyvin erityyppisiä materiaaleja, jotka reagoivat muun muassa lämpötilavaihteluihin eri tavalla, materiaalit voivat rasittaa toinen tosiaan muun muassa lämpölaajenemisen vuoksi ja se kuluttaa kattoa aiheuttaen jälleen vuotoriskejä.

Onkin tärkeää noudattaa kunkin katevalmistajan ohjeistusta, sillä se yleensä vaikuttaa suoraa katteen materiaalitakuisiin, joita niiden valmistajat myöntävät. Tämä on yksi seikka, jossa hyödyt ammattilaisten tekemästä työstä. Me osaamme hyvin katteiden ja markkinoilta löytyvien erikoistuotteidenkin oikeaoppiset ja ohjeenmukaiset asennukset. Se auttaa yleensä valmistajien tuotetakuiden ohessa myös siinä, että virheasennuksia ei tule ja katto saadaan toteutettua kestävällä tavalla.

Jiirityöt ovat kattoasentajien ammattitaidon näytteitä

Jiiripellin asennus ja korjaus vaativat laaja-alaista asiantuntemusta katon rakennustöistä. On ensinnäkin ymmärrettävä yksittäisten osien, rakenteiden ja saumojen merkitys katolle kokonaisuutena. Kattokin on vain niin vahva, kuin sen heikoin sauma tai rakenne on. Jiirien tekemisessä piilee huomattava riski useille erilaisilla rakennusvirheille. Esimerkiksi aluskatteen asennus on kokemattomalle tekijälle oma operaationsa, jiirin alle se tehdään vielä kaksinkertaisena, umpilaudoituksineen ja saumauksineen. Yhdessäkin sisätaitteessa on siis monta kerrosta ja työvaihetta, joissa ei saisi oikoa mutkia tai hyppiä vaiheiden yli, jos haluaa saada kunnon katon aikaan. Jiiripelti on esimerkiksi peltikatolla kätevä ja suojaa hyvin kulmaliitosta, mutta se tulee limittää oikein ja kiinnittää riittävin välein oikeilla kiinnikkeillä. Kaiken on kuitenkin oltava viimeisen päälle hyvin tehtyä ja kunnossa, ennen kuin jiiripelti asennetaan, jotta siitä saadaan täysi hyöty irti. Pelkkä pelti ei siis takaa jiirin kestävyyttä ja sauman pitävyyttä.

Jos aluskatteet, peltityöt, laudoitukset, saumaukset ja muut eivät ole raudanlujana osaamisalueessa, kannattaa jiirityöt jättää aina ammattilaiselle. Niissä on yksinkertaisesti niin monta yksistäänkin haastavaa osa-aluetta hallittavana, että ne ovat monelle ammattilaisellekin haastavia kohteita toteuttaa kokonaisuudessaan ja kaikkine työvaiheineen. Meiltä löytyvät kokeneet katto-osaajat toteuttamaan ja korjaamaan jiirit eli kulmataitokset, tarvittaessa saat meiltä katollesi vaikkapa peltisepän, joka hoitaa katon jiirienkin viimeistelyn. Samallahan saat meiltä myös kaiken muun tarvittavan kattohuollon puhdistuksista katteenvaihtoihin ja kattoturvatuotteiden asennuksiin. Teemme työt nopeasti, kilpailukykyiseen hintaan ja aikataulussa.