Katto vuotaa – nopeisiin toimiin kattovuodon tyrehdyttämiseksi

Kun katto vuotaa on toimeen tartuttava heti, kun vuoto huomataan. Joskushan vuoto huomataan hyvin pian sen syntymisestä esimerkiksi kattoa tarkistettaessa tai vuodon ollessa hyvin vuolas, jolloin vesi päätyy hyvin nopeasti jopa asuintiloihin tai muihin käyttötiloihin saakka. Tällöin tilanne on toisaalta hyvä. Veden määrästä huolimatta tuoreesta vesivahingosta ei ole ehtinyt koitua vielä esimerkiksi lahovaurioita eikä myöskään mitään home- tai mikrobiongelmia huoneilmaa pilaamaan. Vähän vaikeampi tilanne on silloin, kun vuoto on lirutellut vettä kaikkiin katon väleihin joskus jopa vuosia. Vauriot voivat olla laajoja, puurakenteet lahonneet ja eristeet pilalla. Näissä tapauksissa sen homeenkin riski kasvaa muiden vikojen ja ongelmien ohessa. Pahimmillaan tällainen vuoto paljastuu esimerkiksi vasta silloin, kun lumi notkahduttaa katon lahonneiden puuosien kohdalta tai kun asuintiloissa ihmiset alkavat oireilla homeen vuoksi.

Kattohan voi vuotaa monesta eri syystä. Katto vuotaa ehkä siksi, että tiili on rikki, pelti irvistää tai huopa on halkeillut tai revennyt. Ehkä sitäkin useammin katto vuotaa siksi, että joku sen yleensä useista läpivienneistä falskaa tai katon jiiri on auennut. Vuoto voi olla myös piipun yhteydessä, eli piipunhattu puuttuu, tällöin vesi tai lumi sataa rapautuneeseen piippuun sisään ja vuotaa sitten eri kohdista rakenteisiin. Joskus katto vuotaa siksi, että harjatiiviste puuttuu. Vuoto voi siis tapahtua katolla eri kohdista ja kattovuotoon on syytä aina suhtautua vakavasti. Pienikin vuoto voi aiheuttaa varsinkin huomaamatta jäädessään vakavia vaurioita päästessään esimerkiksi kosketuksiin yläpohjan villojen sekä puuosien kanssa.

Harva katto on suunniteltu täysin tiiviiksi, jolloin aluskatteen tehtävä on poistaa vesikatteen alle päätyneet sade- ja sulamisvedet sekä muu kosteus. Useimmilla katoilla sen varsinaisen vedenpitävyyden siis takaakin se, että vesikate ja aluskate toimivat moitteettomasti yhteispelillä ja yläpohja avittaa sitten loput vesihöyryt haihduttamalla. Varsinkin talvella katto joutuu kovan haasteen eteen jään, vesimassojen ja lumikasojen paineesta. Painava, jäinen lumikerros voi pusertaa veden vesikatteen läpi aivan ehjissäkin katoissa. Paine voi vaurioittaa myös läpivientien tiivisteitä. Jos katto vuotaa eikä aluskate toimi, joutuvat katon sisärakenteet alttiiksi vesivahingoille.

Meiltä saat kattavasti kaikki kattosi vuotokorjaukset, läpivientien tiivistykset ja muut katon korjaukset varmalla osaamisella niin tiili-, pelti- kuin huopakatoillekin. Akuutimmissa huoltotöissä, kuten vuotavan katon paikkauksessa pyrimme toimimaan nopealla aikataululla. Voit joko soittaa meille tai lähettää verkkosivujen kautta tarjouspyynnön. Vuototapauksessa ehkä tulee ensimmäisenä mieleen ottaa puhelin käteen ja sehän sopii meille. Yhden, palvelevan numeromme kautta saat kiinni kaikki tarvittavat ihmiset joutumatta miettimään kenelle soittaa. Sitten tulemme käymään, tarpeen vaatiessa hoidamme ensisuojauksen, tutkimme vahinkojen laajuuteen ja keskustelemme kanssasi katon tilanteesta. Sitten saat korjausehdotuksen ja tarjouksemme.

Katon tarkistaminen kuuluu meillä kaikkiin meiltä tilattuihin töihin. Tarkistamme kokonaisvaltaisesti katon kunnon myös akuutin vuotopaikkauksen yhteydessä. Tarkistus kuitenkin kuuluu ihan kaikkiin muihinkin meiltä tilattuihin kattotöihin. Tarkistusta seuraa aina löydösten raportointi, mahdollisesti löytyneiden vikojen korjausehdotus sekä erittäin kilpailukykyinen tarjouksemme. Kotisivuilta löytyy tarjouspyyntölomakkeen ohessa myös tiedot siitä, kuinka voit hakea rahoitusta vaikkapa kattotöihin. Ja vaikka vuotopaikkausta tilatessa ei ehkä ensimmäisenä mieleen tule, niin meillä teetetty työhön on verovähennyskelpoista. Voit kuitata vähennykset kotitalousvähennysten muodossa seuraavassa henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi.

Peltikatto vuotaa saumoista, kiinnikkeistä tai kuluneisuuttaan

Peltikatteen vuotoon liittyvät syyt voivat olla puhki ruostuneessa kattopellissä. Peltikaton pinnoite voi vahingoittua esimerkiksi kattotöistä, myrskyvahingoista ja muista mekaanisista syistä. Pelti voi alkaa ruostumaan vahingoittuneista kohdista, ellei niitä pinnoiteta ajoissa maalilla umpeen. Kate kärsii ikääntyessään eroosiosta, katteen pinta ottaa vastaan kaikki luonnonilmiöt, lumet, jäät ja UV-säteilyn ja ne voivat myös hajottaa katteen pinnoitteen. Yksi yleinen vaiva on myös katon roskaantuminen, sillä kaikenlainen bioroska sitoo herkästi vettä, eikä katto pääse oikein kuivumaan. Kosteus sekä kiihdyttää pinnoitteen hajoamista että katteen eroosioita, mutta se on myös välttämätön elementti ruosteen syntymiselle. Ruoste puolestaan voi sitten syödä katteen puhki ja hajottaa levitessään ehjienkin kohtien pinnoitteet.

Mahdollisia peltikaton vuotokohtia ovat myös sauma- ja kiinnityskohtien kulumat, jotka vesi ja kosteus läpäisevät helposti. Useimmiten katon vuodon syynä on läpivienti tai katon jiirit, ne ovatkin kaikilla mahdollisilla katetyypeillä jopa yleisempiä vuotokohtia kuin mikään varsinaisen vesikatteen vuotokohdat. Vettä voi vuotaa savupiipustakin, ellei sitä ole suojattu kunnolla pellityksin ja piipunhatuin. Peltikatossa hyvin tavallisia vuotokohtia ovat myös kiinnikkeet, sillä ne läpäisevät vesikatteen, voivat avartua ja ruostua. Jopa koko kiinnike voi irrota ja kohtaan jääkin sitten pelkkä reikä.

Jos itse peltikatteessa on reikä, voi sen paikkaus olla haastavaa, varsinkin jos reikä on jossain keskellä peltiä. Usein paikkaus on väliaikainen ratkaisu, varsinkin katteen keskellä. Reikä voidaan peittää ja näin suojata talo kattavampaa remonttia odotellessa. Jos kate on muuten hyvässä kunnossa, eli reikä on syntynyt vaikkapa puun kaatumisesta katolle tai lumi on repinyt tikkaat alas aiheuttaen reiän, voidaan yksi kattopelti tietysti vaihtaa uuteen. Vanha, ruosteenvaltaama tai muuten reikäaltis katto kannattaa uusia kokonaan, sillä sen paikkaaminen tuo vain lisäkuluja ja riskejä rakennuksen hyvinvoinnille. Läpivientien, jiirien ja muiden katon yksityiskohtien kunnostukset onnistuvat yleensä hyvin myös peltikatoilla. Voimme kunnostaa läpiviennin ympäristön aluskatetta myöten ja tiivistää sekä suojata esimerkiksi savupiipun tyven oikeaoppisin pellityksin. Lisäksi savupiipun vuotoon voimme tuoda ratkaisun mittatilaistyönä valmistamamme piipunhatun muodossa.

Jos reikä on kiinnikkeen kohdalla, voi reiän paikata tiivisteellä ja uudella kiinnikkeellä. Peltikiinnikkeenä oleva naula tai ruuvi irrotetaan ja tilalle vaihdetaan suuremmalla tiivisteellä oleva kateruuvi. Voimme samalla vaihtaa muutkin naulat tai vanhat kateruuvit uusiin tiiviisiin kateruuveihin ja tarvittaessa laittaa lisää kiinnikkeitä. Meiltä löytyy osaamista ja työkokemusta peltikattojen vuotokorjauksista. Ota yhteyttä niin tulemme tutkimaan kattosi tilannetta, melko varmasti löydämme keinoja pistää vuoto kuriin, katto kuntoon ja kattomurheet maanrakoon.

Tiilikaton vuoto aiheutuu usein rikkoutuneesta tiilestä tai vuotavasta saumasta

Tiilikatteisen katon kohdalla vuodot voivat johtua niiden melko tyypillisesti vuotavien läpivientien lisäksi esimerkiksi tiilten kulumisesta ja rapautumisesta tai hajonneista tiilistä. Tiilet voivat hajota lumen ja jään alla. Jos ne ovat jo muutenkin kuluneita ja vesi pääsee niiden yhä huokoisemmaksi muuttuvan pinnan läpi itse tiileen voi hajoamisen syy olla kuluminen. Vesi jäätyessään laajenee ja jossain vaiheessa tiili voi raksahtaa rikki rasituksen vuoksi. Tiilet voivat toki hajota muutenkin, myrskyn lennättäessä katolle isoja oksia tai muuta irtainta. Joskus tiilet hajoavat myös varomattomasta katolla työskentelystä, joskus ne vain murtuvat eikä katolla liikkuja huomaa aiheuttamaansa vikaa. Vaikka vahingoittuneet tiilet sitten myöhemmin muun muassa säänvaihteluiden vuoksi antavat periksi. Tai katolla liikkuja ei vain muuten huomaa jälkiään korjata ja tiilikate pääsee vuotamaan.

Tiilikatetta ei ole suunniteltu täysin vedenpitäväksi, siihen jää aina asennustavan ja tiilten muodon vuoksi hieman koloja täysin oikeaoppisesti asennettunakin. Moni muukin kate toimii vähän vastaavasti, joten tämä ei sinänsä ole tiilikaton oma perisynti. Kuten monilla muillakin katteilla, myös tiilikatteella hyvin olennainen osa vedenpitävyyttä on vesikatteen ja aluskatteen yhteispeli, jota sitten tehostaa vielä katon riittävä ja toimiva tuuletus. Mikäli tiilikate vuotaa, saattaa myös aluskatteen kunnossa olla ongelmia.

Vaihdamme hajonneet ja rikkinäiset tiilet uusiin ja tarkistamme aluskatteen kunnon. Suoritamme myös tiilikattojen tiivistys- ja saumaustöitä. Samalla kun vuotokohta jäljitetään ja kunnostetaan, on syytä käydä koko kate ja muut saumat sekä läpiviennit tarkasti läpi. On ihan mahdollista, että saman ikäiset, saman asentajan samoista materiaaleista tekemät läpiviennit ovat kärsineet laajemminkin ja ovat vaarassa vuotaa. Parastahan onkin ennakoida mahdollisia vuotokohtia kunnostamalla kuluneet ja huonoksi menneet katon yksityiskohdat jo ennen kuin ne pettävät. Tiilikatto voi tiettyyn ikään päästyään hyötyä huomattavasti myös katteen huolellisesta puhdistuksesta sekä pinnoituksesta, joka palauttaa tiilille niiden kovan, vettähylkivän pinnan. Tätä suosittelemme usein siinä vaiheessa, kun vuoto on ilmiselvästi kiinni kuluneisuuttaan hajonneista kattotiilistä. Tietysti tässä menettelyssä tutkimme aina aluskatteen kunnon samalla, jos molemmat katteet ovat heikossa kunnossa, voi olla edessä jo laajempikin kattosaneeraus.

Huopa- ja bitumikatto vuotaa kimmoisuutensa menettäneen katteen halkeamista tai saumoista

Huopakatto vuotaa, jos huopa on halkeillut tai revennyt rikki. Näin käy useimmiten ajan kuluessa, kun katteen pinta kuluu ja kate menettää joustavuutensa. Se saattaa halkeilla, repeillä ja pikkuhiljaa avata huopakatteen saumauksiakin katon lämpöeläessä. Huopakate voi myös muodostaa erilaisia pullistumia ja kupruja, jos katteen alla olevassa puussa on kosteutta ja lämpö sen kosteuden höyrystää, mutta kosteus ei pääse haihtumaan pois. Ellei kupruja kunnosteta ne voivat puhjeta ja kate revetä, jolloin tietysti syntyy kattovuoto. Me puhkaisemme, tasoitamme ja massaamme tällaiset kuprut. Aina kun mahdollista, jäljitämme myös kosteuden lähteen ja pyrimme ratkaisemaan syyn kupruilulle. Kosteus voi olla alhaaltapäin tullutta, jolloin tutkimme yläpohjaa ja välikaton höyrysulkuja tarkemmin.

Myös silloin, kun aurinko paahtaa hellekesien aikana huopakattoa, huopa voi pehmetä ja vaurioitua. Vauriot ovat mahdollisia erityisesti silloin, kun katolla kävellään sen ollessa kuuma ja pehmeä. Kate voi revetä myös muuten kuumuuden seurauksena, jos se on kulunut. Lisäksi esimerkiksi varomattoman ja osaamattoman katon käsittelyn seurauksena katteeseen voi tulla monen näköisiä vaurioita, myös vuotavia rikkoumia.

Huopakaton saumakohdat ovat alttiita kulumiselle, joten katon säännöllisen ja asiantuntevan huollattamisen merkitystä ei voi kylliksi korostaa kestävän huopakatonkaan kohdalla. Huopakatteen pitäisi olla vedenkestävä aivan kuten peltikatteenkin, joten vaurioiden ja vuotojen ilmaantuessa on vesikate paikattava mahdollisimman nopeasti lisävahinkojen estämiseksi. Vuotovaurioiden mahdollisesta laajuudesta riippuu, hoidammeko vuotokohdan tai vuotokohdat täsmäkorjauksella paikaten, vai asennammeko katollesi uutta ja vedenpitävää huopapalaa vanhan ja vahingoittuneen tilalle. Tasakaton huono puoli on se, että siinä ei ole yläpohjaa josta voisi katon tilanteen tarkistaa, vaan usein kattovuoden tajuaa vasta kun vesi on päässyt sisätiloihin. Siksi on erityisen tärkeää, että kattoa käy tasaisin väliajoin kurkkaamassa kattoalan ammattilainen, joka pystyy kokemukseen nojaten paikallistamaan sellaiset ongelmat katolla, joita ei harjaantumaton pysty näkemään. Tilaa huopakaton tarkastukseen ja huoltoon Kattokorjauspalvelun huopakattoihin erikoistuneet kattotyöntekijät, joilta löytyy luja osaaminen niin katon tekemisestä kuin kaikista sen huolloistakin. Katteen ja saumojen kunnostuksen ohessa saat kuntoon myös katon läpiviennit, joissa on aina vuotoriski katon ikääntyessä. Kanssamme saat koko huopakaton kokonaisvaltaisesti kuntoon.

Vuodon syynä voi olla toimimaton aluskate yhdistettynä katon huonoon tuulettuvuuteen

Sen lisäksi, että erilaiset vesikatteet vuotavat eri tavoin, on kattovuodon edellytys myös se, ettei aluskatekaan syystä tai toisesta tee työtään kunnolla. Olemme toki törmänneet tapauksiin, joissa aluskate puuttuu kokonaan, näissä tapauksissa syy aluskatteen toimimattomuudelle onkin ihan päivänselvä. Kaikissa muissa tapauksissa oletettavasti siis jonkinlainen aluskate on, mutta jos vesi päätyy yläpohjaan, seinärakenteisiin ja lopulta jopa asuintiloihin saakka niin on melko selvää, ettei aluskate pidä vettä. Tilanne on aina kartoitettava huolellisesti ja selvitettävä sekä aluskatteen kokonaiskunto, että sen mahdolliset paikalliset vauriot.

Aluskate voi olla väärin asennettu. Vaihtoehtoja on muutamia. Aluskate voi olla liian kireällä tai liian löysällä. Liian kireä aluskate ei poista vettä katolta oikein. Se voi myös vaurioitua muun muuassa kiinnityskohdistaan repeilemällä lämpöelämisen seurauksena. Jos aluskate on liian löysä, se voi kerätä vettä pussittamaan tai johtaa kosteuden suoraa vettä imeville ja lahoaville pinnoille ja niin edelleen. Myös poimuille jäänyt aluskate voi johtaa vettä väärin paikkoihin ja kerätä sitä, jolloin pienikin repeämä tai reikä aiheuttaa isomman vuodon välittömästi. Aluskatteessa on kaksi erilaista puolta. Jos kate on siis asennettu alapuoli ylöspäin joka huolimattomuutta tai osaamattomuutta, se ei toimi oikein. Kaikkien aluskatetyyppien tehtävä on veden pitäminen poissa vääristä paikoista ja sen haihduttaminen ilmaan tuuletuksen mukana. Jos vesi ei pääse esimerkiksi höyrystymään katteen läpi tuuletusväliin ja sieltä haihtumaan tai valumaan ulos, on kosteusvarioin mahdollisuus aina olemassa. Väärinpäin asennettu kate saattaa kerätä alhaalta höyrystyvän kosteuden pinnoilleen, jossa se kondensoituu takaisin vedeksi ja sataa eristeisiin.

Yläpohjassa ja ainakin pelti- ja tiilikatoissa myös katteiden välinen tuuletus on äärimmäisen tärkeä osa rakennuksen kosteudenpoistoa. Kokeneet ammattilaisemme osaavat kartoittaa katon tuuletusongelmat ja ratkoa niitä monin eri keinoin, jolloin saadaan aikaan paremmin tuulettuva katto. Yläpohja ja katteiden välinen tuuletusväli haihduttavat sekä ylhäältä että alhaalta tulevan kosteuden, eikä se pääse tekemään tuhoja rakennuksessa. Kattovuodon syy voi usein olla vesikatteen vaurioiden lisäksi siis toimimaton aluskate ja koko katon liian heikko ilmanvaihto. Käymme aina vuotokorjausten yhteydessä katsastamassa aluskatteen sekä varmistamme että tuuletus on riittävä.

Vuototapauksissa katon tarkka tutkimus on välttämätön

Jos vesikate on vahingoittunut, on aina mahdollista, että vesi ja kosteus ovat saavuttaneet myös alemmat kattorakenteet, villat ja välipohjan. Tämän vuoksi on tärkeää sekä paikallistaa vuoto, että tarkistaa kaikki mahdolliset kosteudelle alttiiksi joutuneet rakenteet aluskatteesta, laudoituksiin ja eristevilloihin. Katto on siis käytännössä pakko käydä hyvin tarkkaan läpi, sillä kunnostetun katon alle ei kannata jättää muhimaan yhtään minkäänlaista kosteusvaurioita, pilaantuneita eristeitä tai lahonneita puurakenteita. Meillä on tapana suhtautua katon vuotokorjauksiinkin hyvin kokonaisvaltaisesti, sillä ymmärrämme hyvin, ettet halua meitä tai yhtään ketään muutakaan samoihin hommiin puolen vuoden tai vuoden kuluttua. Etkä halua lahovikojen vuoksi notkahtanutta kattoa, homeen pilaamaa kotia tai mitään muutakaan ikävyyksiä.

Suhtaudumme katon kunnostukseen siis niin, että kaikki mitä täytyy korjata, korjataan viimeisen päälle. Kaikki pilalle mennyt ja hajonnut viedään pois ja tilalle tuodaan kestävää, laadukasta ja ehjää. Emme kuitenkaan myy väkisellä mitään koko katon saneerausta, ellei sitä oikeasti tarvita. Silloin kun selvitään paikallisilla korjauksilla, niin silloin korjataan vain se kohta, mikä on kosteusvaurioista vahingoittunut. Esimerkiksi savupiippu tai jokin muu läpivienti voi olla vuodon syy. Tutkimme aina riittääkö pelkän savupiipun ympäristön kunnostus vai ovatko vauriot ehtineet levitä laajemmalle. Tutkimme samalla katon muutenkin, käymme läpi vesikatteen pinnat, saumaukset, jiirit, läpiviennit sekä sadevesijärjestelmä. Katto kuitenkin on kokonaisuus, joka kunnolla toimiakseen vaatii sitä, että jokainen osa tekee oman osuutensa. Mitä useampi osaa pettää, sitä vaikeampaa loppujenkaan on enää selvitä omista osuuksistaan. Esimerkiksi vesikatteen ja aluskatteen molempien pettäessä ei yläpohjalla ole mitään mahdollisuutta enää saada haihdutettua kaikkea sinne valuvaa vettä pois.

Kun sisäkatto vuotaa, on vuoto päässyt etenemään viimeiseen pisteeseen

Jos kattovuoto huomataan vasta sisäkattoon ilmaantuneena läikkänä, on vuoto jo todennäköisesti saanut tehdä tovin tuhojaan. Yleensä se on merkki pitkään jatkuneesta, hitaasti kehittyneestä mutta laajalle levinneestä vuodosta. Katossa kun on useita kerroksia ja rakenteita, ennen kuin vesi ulkokatolta asuintilan sisäpinnoille asti pääsee. Jos vuoto on todella rankkaa, voi vesi tietysti tulla nopeastikin läpi varsinkin ullakkohuoneissa. Voi olla että yläpohjan villat ja rakenteet ovat saaneet kosteudesta osansa jo siinä vaiheessa, kun vesi saavuttaa asuintilan katon.

Parhaimmassa tapauksessa ongelman ratkominen, eli vuodon paikkaaminen, ehkä kastuneiden villojen vaihto ja riittävä tuuletus korjaavat tilanteen. Silloinkin tilannetta on syytä tarkkailla säännöllisesti, ettei ala ilmestyä merkkejä liiasta kosteudesta, kosteusvaurioista tai homeesta. Myös ammattilaisten, kuten meidän, kontrollikäynnit voivat olla tarpeen.

Aina tarvittaessa kuitenkin on vettyneitä puuosia ja villoja vaihdettava, sillä niin päästään osasta kosteutta eroon välittömästi, eikä hitaammin kehittyvät kosteuden aiheuttamia vaurioita ehdi ehkä edes syntyä katto vaivaamaan. Pahin skenaario on sitten se, että vuoto on jatkunut pitkään, lahovauriot ovat ehtineet laajalle ja rakennuksesta löytyy jo homettakin. Mutta vielä tässäkin tapauksessa vahinkojen minimointiin voi ryhtyä tilaamalla Kattokorjauspalvelun avukseen. Vaikka katto vaatisi laajempaakin remonttia niin loppu rakennuksesta saadaan varmasti vielä pelastettua ammattityönä.

Useimmiten kaikilta näin pitkälle päässeiltä ongelmilta vältyttäisiin säännöllisillä kattohuolloilla ja tarkastuksilla. Ei ole liioiteltua väittää, että ennakointi on paras lääke kaikkiin katon ongelmiin, mutta myös kulujen pitämiseen matalalla. Vaikka katon puolivuosittainen nopea huolto- ja tarkastuskäynti pikkukorjauksineen joka kerta hieman maksaakin, on katon totaalinen saneeraaminen moninkertaisesti kalliimpaa. Saati koko rakennuksen muuttuminen lopulta asumiskelvottomaksi, ellei asioihin puututa edes sitten kun hälytyskellot jo soivat. Monissa tapauksissa vahingot voidaan vielä minimoida silloinkin, kun vuoto on jo syntynyt. Nopea reagointi saattaa pelastaa eristeet ja yläpohjan puurakenteet vielä täysin, sekä sinun kukkarosi tilanteen myös.