Katto vuotaa piipun juuresta ja läpivienti on rikki

Kun katto vuotaa piipun juuresta, on tärkeä ryhtyä selvittämään tarkkaa vuotopaikkaa sekä vuodosta syntyneitä vaurioita. Parhaimmillaan vuoto on ollut lyhytaikainen ja pelkkä ongelman korjaus riittää. Vettä on päässyt läpi niin vähän, että muuten hyvin toimiva katto sen haihduttaa helposti pois. Huonommassa tilanteessa katon vuoto piipun juuresta on ehtynyt jatkua jo jonkin aikaa, ennen kuin se huomataan. Pidempään kestänyt vuoto on todennäköisesti tehnyt tuhojaan katon alapuolisille rakenteille. Vesi on lahottanut puuta ja kastellut villoja. Jos vuoto huomataan vasta sisäkaton kastuessa, ovat vauriot jo todennäköisesti suuret. Yleensä vettä on ehtinyt tulla läpi pidempään tai ainakin huomattavia määriä, jos sitä riittää valumaan kaikkien rakenteiden ja eristeiden läpi asuintilaan saakka. Tällöin vettä voi olla jo seinärakenteissakin.

Emme voi väittää, ettei tilanteessa olisi hätä. Voimme kuitenkin luvata, että meiltä saat laadukasta ja osaavaa palvelua kaikkiin katto-ongelmiin vuotopaikkauksista lahovauriokorjaukseen ja eristevillojen uusimiseen. Hoidamme vuotokorjaukset kokonaisvaltaisesti. Katon ja piipun ympäristön ollessa kyseessä tutkimme myös piipun kunnon. Eli kaikki kartoitetaan, sillä se on ainoa tapa saada selville vahinkojen laajuus ja laatia kattava korjaussuunnitelma. Katon kunnosta riippuen lähdemme sitten tekemään tarvittavia kunnostustöitä. Joskus se vaatii vesikatteenkin kunnostusta, mutta vielä useammin tarvitaan läpiviennin tiivistämistä ja aluskatteen kunnostamista. Jos näyttää siltä, että katon kunto itsessään on syy piipun tyven vuotoon ja lisää vuotoja olisi vääjäämättä luvassa, annamme tarjouksen koko katon uusimisesta.

Silloin kun katto vuotaa piipun juuresta, omat neuvot ovat usein vähissä. Tällaisissa vuototapauksissa kannattaakin aina kääntyä meidän ammattilaisten puoleen, jotta ongelma saadaan ratkaistua kestävällä tavalla. Kattokorjauspalvelusta löytyy luja ja pitkä kokemus kaikenlaisten vuotokorjausten tekemisestä. Meillä kaikki työt ovat takuutöitä, saat siis laadukkaan toteutuksen vakuudeksi työtakuun ja asennustakuun kaikkiin tekemiimme töihin. Toimimme avaimet käteen -periaatteella, mikä puolestaan takaa sinulle täyden palvelun. Kun otat yhteyttä, voit heittäytyä asiantuntevaan huomaamme ihan kaikessa katon tarkistuksesta ja töiden toteutuksesta työmaan siivoukseen ja jätteiden hävitykseen. Me toimitamme kaikki tekijät, työkalut ja -koneet sekä materiaalit paikalle kuten on sovittu.

Katon tarkistus on meillä lähtökohta kaikille kattotöille. Kun saamme yhteydenottosi puhelimitse tai verkkosivujemme tarjouspyyntölomakkeella, sovimme yleensä mahdollisimman pian tapahtuvan tarkistuskäynnin kohteeseen. Kun katto vuotaa piipun juuresta on yleensä syytä toimia nopeasti, kuten kaikissa kattovuodoissa meillä on tapana. Tarvittaessa tukimme tietysti vuotokohdan heti saapuessamme, jotta lisävahingoilta vältytään. Sitten tarkistetaan vahinkojen laajuus. Keskustelemme mielellämme sinun kanssasi kattosi huoltoon liittyvistä asioista, jotta voimme huomioida toiveesi. Sitten laadimme korjaussuunnitelman ja tarjouksen, jotka perustuvat katon todellisiin tarpeisiin ja asiakkaan toiveisiin. Katon kuntokartoitus tehdään meidän toimestamme kaikissa meiltä tilatuissa kattotöissä. Teemme siis katon tarkistuksen silloinkin, kun tilaat meidät vaikkapa kunnostamaan sadevesijärjestelmää. Nämä töiden ohessa tehdyt tarkistukset ovat ilmaisia, toki jos korjattavaa löytyy, tiedotamme sinua korjaustarpeista ja jätämme tarjouksemme niiden hoitamisesta. Tällöinkin sinä sitten päätät, mitä korjauksia teetät ja milloin.

Muista myös meillä teetetystä työstä haettavissa oleva kotitalousvähennys sekä verkkosivujemme kautta haettavissa oleva rahoitus kattotöille!

Piipun tyven vuotoihin on monia syitä

Kun katto vuotaa piipun juuresta, syy ei aina ole täysin yksiselitteinen, sillä moni asia voi johtaa vuotoon. Syitä piipun tyvestä vuotamiseen voivat olla muun muassa piipunjuuripellitys, piipun pellitys, läpivienti tai katteen muuten huono kunto. Vettä saattaa muodostua muun muassa silloin kun talvella savun mukana ylöspäin noussut, höyrystynyt kosteus kondensoituu eli tiivistyy takaisin nestemäiseen muotoon piipun sisäpintaan tai huonosti toteutettuun piipunhattuun. Kosteus voi olla lähtöisin muun muassa polttopuusta ja piipusta, jos sinne on esimerkiksi satanut vettä tai lunta. Piipun pellitys voi väärin rakennettuna aiheuttaa kondensioveden kertymistä.

Lisäksi aluskatteen läpivienti voi olla huonosti tehty tai hajonnut, eli ongelma voi olla aluskatteessakin. Erittäin tärkeää on, että aluskate on nostettu piippua vasten ylöspäin, eli asennusvaiheessa on tehty niin kutsuttu ylösnosto. Tällöin valumavesi ei pääse yläpohjan villoihin ja puuosiin. Tietysti aluskate ja piipun läpiviennin tiivistys voivat myös hajota, jolloin koko aluskatteen kunto on syytä tutkia. Jos se on kauttaaltaan reikäinen ja kulunut, voi olla laajemmankin korjauksen aika käsillä.

Talvella katon runsaslumisuus voi aiheuttaa painetta piipun pellitykselle. Painava lumitaakka voi keväällä lumen osittain jo sulaessa työntää vettä juuripellin saumoista sisään. Tällöin on tärkeää huolehtia säännöllisistä lumenpudotuksista ja tiivistää juuripelti kuntoon. Moniin vaivoihin löytyy kyllä ratkaisu ja meiltä osaamista, joten älä epäröi ottaa yhteyttä vuodon sattuessa tai edes sitä epäillessäsi. Me tutkimme aina kaikki katon kerrokset ja jäljitämme syyn vuodolle. Tarkistamme samalla kertaa myös muut katon läpiviennit, sillä samaan aikaan ja yleensä siis myös saman asentajan tekemät läpiviennit on syytä kartoittaa. Jos yksi on vuotanut, olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että toista ei tarvita. Läpiviennit voidaan sitten tarpeen mukaan kunnostaa, niin ettei niistä ole taas lähivuosina vuotoriskejä luvassa.

Piipunhattu ehkäisee piipun vuotoja estämällä sateita satamasta hormin sisään

Siinä missä piipun tyven pellitys eli piipunpellitys suojaa piipun katolla näkyvää alaosaa, piipunhattu suojaa piippua ja savuhormia vedeltä ja lumelta sitten ylhäältä käsin. Hormiin päässyt kosteus rapauttaa sitä ja vesi voi päästä hormin kautta pahimmillaan jopa asunnon sisätiloihin. Piipunhattu on erityisen tärkeä silloin, kun takka ei ole säännöllisessä käytössä. Kun takka tai muu tulisija, oli se sitten leivinuuni tai puukiuas, lämmitetään säännöllisesti, lämpö haihduttaa tehokkaasti kosteutta hormista. Ylöspäin kohoava kuuma savu myös vaikeuttaa veden ja lumen suoraa satamista piipusta sisään. Mutta harva lämmittää rakennuksen tulisijoja ihan joka päivä, varsinkaan ympäri vuoden. Piipunhatun asentaminen on melko vaivaton ja nopea toimenpide, joka voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa.

Piipunhattuja voi ostaa valmiina, jolloin käymme sen katollesi asentamassa. Tarvittaessa teemme piipunhatun peltisepän työnä piipulle räätälöitynä. Valmiiden piipunhattujen kanssa on usein istuvuusongelmia. Eli savupiiputhan ovat hyvin yksilöllisiä, niiden mitat voivat vaihdella piipusta toiseen aika paljonkin. Useista tuotevalmistajista huolimatta markkinoilta ei läheskään aina löydy juuri täydellistä piipunhattua ja näin mittatilauksena tehty piipunhattu, samoin tyvipellitykset voivat olla paras ratkaisu. Me tietysti mittaamme savupiipun hyvin tarkasti, jotta sille saadaan täsmälleen sopivat peltituotteet valittua tai tosiaan, tarpeen vaatiessa tehtyä mittojen mukaan. Meillä peltitöitä tekevät ammattitaitoiset kattopeltisepät, joiden ensiluokkainen työnjälki tyydyttää takuulla vaativammankin maun. Samalla piippu saadaan suojattua vedeltä ja katto laajemmilta kosteusvaurioilta.

Vuotaako katto? Kattokorjauspalvelusta kaikki vuotokorjaukset kaikille katoilla

Kattovuotoon on syytä suhtautua vakavasti ja pienikin vuoto voi aiheuttaa vakavia vaurioita erityisesti päästessään kosketuksiin yläpohjan villojen sekä puuosien kanssa. Katon vuotokunnostus voi edetessään vaatia siis vesikatteen, aluskatteen ja läpivientien kunnostuksen ohessa myös osittaista tai täyttä eristeiden vaihtoa. Lisäksi katon kuntoon saaminen voi vaatia puurakenteiden uusimista, jotta kostuneet rakenteet eivät lahoa ja katto ole pian vaarassa notkahtaa. Varsinkin runsasluminen talvi voi paljasta kytemään jääneet lahovauriot, tämän vuoksi me paneudumme katon kuntokartoitukseen erityisellä huolella kaikissa vuototapauksissa. Kaikki tekemämme vuotokorjaukset tapahtuvat kohteen mukaan, eli riippuen vuodon syystä ja kosteuden aiheuttamista vaurioista, kattoa kunnostetaan aina tarpeen vaatimassa mittasuhteessa.

Kattovuodon syyksi osoittautuu usein välttävä vesikaton kunto, irtonaiset pellit, repeämät huovassa tai rikkinäiset tiilet. Myös jiirit ja läpiviennit ovat usein syynä vuotoihin. Toisinaan vesikate ja aluskate täytyy pistää uusiksi. Kun aika koittaa, saat meiltä laadukkaasti toteutetun kattosaneerauksen mille tahansa vesikatteelle. Meiltä onnistuvat myös katot, joissa kate vaihdetaan toiseen. Tai vaikka koko kattomallin saneeraaminen uuteen uskoon. Meiltä löytyy osaamista kaikista katteista, varsinkin niiden korjauksissa ja huoltotöissä on erittäin tärkeää huolehtia aina katteen mukaisesta toiminnasta. Peltikatto ja huopakatto vaativat ihan erilaisia työvälineitä ja materiaaleja. Huopa on hyvin helppo hajottaa katolla työskennellessäkin, ellei ymmärrä millainen materiaali on kyseessä.

Kun katto on paikattu, läpiviennit ja jiirit kunnossa tai koko kate vaihdettu niin vastaisuudessa näiltä ongelmilta on sangen helppo välttyä. Aloittamalla katon säännöllisen huollon ja kunnossapidon, vältyt todennäköisesti pääosalta ongelmia. Esimerkiksi teettämällä meillä katon kausihuollot, saat katon kuntoa ylläpitävät puhdistukset ja katon tarkistuksen yhdessä paketissa. Tarpeen ja sopimuksen mukaan kunnostamme sitten säännöllisesti kattoa. Kun katto on tasaisesti huomion kohteena, harvat viat enää pääsevät kehittymään suuremmiksi ongelmiksi. Myös katon isompia töitä, kuten sammaleenpoistokäsittelyitä, katteen pinnoituksia ja maalauksia ynnä muita töitä on helppo myös ennakoida hyvässä ajoin. Tämä onkin kätevä keino säästää rahaa. Pikkukorjauksilla voidaan usein lykätä katon suurempia korjaustarpeita ja välttyä muun muassa vuototuhojen korjauksilta. Ennakointi auttaa myös muilla tavoilla talouden tasapainottamisessa, osaat esimerkiksi ryhtyä säästämään rahaa remonttirahastoon, kun tiedät jo hyvissä ajoin katon pinnoituksen tai maalauksen olevan edessä.