­Katto vuotaa Hyvinkää – Kattovuoto huomataan kattoa tarkastaessa

Jos katolla on poikkeuksellisen paljon lunta, voi käydä niin, että paritalon, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), kesämökin, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Hyvinkäällä. Katto voi alkaa vuotaa vaikkapa savupiipun kohdalta. Mikä tahansa liitoskohta voi alkaa vuotaa lumen ja lumen alla olevan veden painon takia. Katto voi alkaa vuotaa vaikka kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta, mutta voi käydä niinkin, että katto vuotaa kattoluukun tai jiirin kohdalta. Liiat lumet onkin hyvä poistaa talven mittaan. Jotta lumen äkillinen alastulo ei rikkoisi kattoa repimällä irti kattotarvikkeita, on katon reunalle hyvä asentaa lumiesteitä. Katto voi alkaa vuotaa myös myrskyn takia. Myrskytuuli voi irrottaa kattopeltejä tai repiä huopavuotia. Myös kattoturvatuotteita voi lähteä tuulen mukaan.

Katto voi vuotaa Hyvinkäällä, Riihimäellä, Mäntsälässä, Tuusulassa, Nurmijärvellä tai Vihdissä myös sen takia, että se on vanha ja kulunut. Mitä iäkkäämpiä kattotiilet ovat, sitä helpommin ne menevät rikki esimerkiksi katolla kävellessä. Me osaamme valita askeleemme, kun liikumme vanhalla katolla, mutta vanhoja tiiliä voi mennä rikki myös säiden ja ilmaston aiheuttamien rasitusten vuoksi. Peltikatto ei rapaudu, kun se vanhenee. Peltikattoa piinaa ruoste, mikä voi tehdä kattopelteihin esimerkiksi reikiä. Entä miten huopakatto reagoi ajan hampaaseen? Esimerkiksi kovettumalla ja halkeilemalla. Jokainen rikkinäinen kattotiili, ruosteinen kattopelti ja halkeillut huopavuota on vuotoriski.

Jotta kaikki kattovuodot ja muutokset, puutteet ja vauriot, mitkä voivat johtaa tiili-, pelti- tai huopakattovuotoon, huomattaisiin ajoissa, on katto tarkastettava usein. Aina kun teemme jonkin kattotyön, tarjoamme ilmaisen yleistarkastuksen, minkä aikana huomattaisiin kaikki reiät, huonokuntoiset kiinnikkeet tai esimerkiksi kulunut ja siksi uusimisen tarpeessa oleva maalipinta. Tilaa meiltä myös katon kevät- ja syyshuollot, niin saat katon yleistarkastuksen silloin, kun sitä eniten tarvitaan (eli talven molemmin puolin).

Meidän avullamme vuotavasta katosta tulee tuossa tuokiossa jälleen tiivis ja hyväkuntoinen. Kunnostamme asianmukaisella tavalla myös katon alle mahdollisesti syntyneet kosteusvauriot. Katon tarpeet selvitetään alkutarkastuksen aikana, ja samalla selviää myös kattovuodon korjauksen edullinen hinta. Kaikki kattotyömme voi maksaa yhteistyökumppaniltamme haettavalla rahoituksella, ja kun kesämökin tai omakotitalon kattokorjaus on tehty, voi yksityisasiakas hakea verovähennyksiä. Kotitalousvähennyksen avulla katon korjaaminen, huoltaminen tai uusiminen muuttuu entistäkin edullisemmaksi, joten katon kunnossapito sopii joka kukkarolle.

 

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa vain harvoin huollettuna

Edellä käytimme palstatilaa kertoaksemme, että tiilikatto, peltikatto tai huopakatto voi vuotaa Hyvinkäällä lumen tai myrskytuulen tekemien rasitusten vuoksi. Myös ikääntyminen voi saada aikaan sen, että autotallin, jonkin muun piharakennuksen, omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon katto vuotaa. Seuraavaksi kerromme kattohuolloista, joiden avulla voidaan estää kulumisesta, lumen painosta tai kovasta myrskytuulesta johtuvia kattovuotoja. Kaikki kattohuollot, joista kohta kerromme, voi tilata meiltä kerrassaan mainiolla hinta-laatusuhteella. Toteutamme kaikki muutkin kattotyöt, joita konesaumakattosi, palahuopakattosi tai esimerkiksi kolmiorimahuopakattosi ikinä voi tarvita.

Ensimmäiseksi ajattelimme käyttää palstatilaa kertoaksemme peltikattovuodoista ja niiden ehkäisemisestä. Peltikaton ikääntyminen näkyy usein katon ruostumisena. Jotta ruoste ei vaurioittaisi esimerkiksi suoraprofiilisia kattopeltejä, kannattaa peltikatto harjata usein, jotta roskat eivät jäisi varjostamaan kattoa. Peltikaton ruostumista voidaan ehkäistä myös pitämällä sen maalipinta hyvässä kunnossa. Kaikki naarmut tulee paikkamaalata aina, kun niitä huomataan, ja koko katon huoltomaalaus on tarpeen kenties 15 vuoden välein.

Ruostevaurioiden lisäksi myös huonokuntoiset kiinnikkeet (paikoiltaan irronneet naulat tai ruuvit, joiden tiivisteistä on jäljellä pelkkä muisto) voivat johtaa peltikattovuotoon. Katto onkin hyvä tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta huonokuntoiset kiinnikkeet tai esimerkiksi roskien raottamat saumat huomattaisiin ajoissa. Naulat on syytä vaihtaa kateruuveiksi, mitkä pysyvät paikoillaan laudoissa, vaikka ne välillä turpoaisivatkin. Kateruuvit, joiden tiivisteistä ei ole enää iloa, on aika korvata nauloilla. Kun kaikki on kunnossa kiinnikkeiden osalta, on katto tiivis, eikä tuulikaan saa irrotettua kattopeltejä mukaansa. Myrskyvaurioiden ehkäisemiseksi katolle on mahdollista asentaa erityisiä kattopeltien lisäkiinnikkeitä.

Jos sinulla on jyrkkä katto, suosittelemme ehdottomasti lumiesteiden asentamista. Ne ovat pakolliset ainakin kaikkien kulkuaukkojen ja oleskelualueiden yläpuolelle. Lumiesteiden ansiosta talon pihalla liikkuvien ihmisten ei tarvitse olla huolissaan siitä, että katolta putoaa lunta niskaan. Kattokin pysyy paremmassa kunnossa, kun lumimassojen liikkeitä hillitään.

Lumenpudotustakin saatetaan tarvita – etenkin, jos sinulla on painava tiilikatto. Jos lunta on liian paljon tai se on jakaantunut epätasaisesti, voi katto vaurioitua ja alkaa vuotaa. On tosin muistettava se, että tiilikatto voi vuotaa talvella, vaikkei lunta olisikaan liikaa. Jos tiilet ovat vanhoja, kertyy niiden huokosiin paljon vettä, minkä jäätyminen rapauttaa tiiliä. Talven aikana hajonneet tiilet on vaihdetta uusiin, ja rapautumista kannattaa ehkäistä poistamalla katolta sammaleet ja uusimalla vanhojen kattotiilien pinnoite.

Jotta katto sammaloituisi mahdollisimman vähän, on tiilikatto syytä harjata kahdesti vuodessa. Katon harjaus estää myös lian pinttymistä. Olipa kyseessä tiilikatto, huopakatto tai peltikatto, vuotaa se vain harvoin säännöllisesti huollettuna, joten huolto-ohjelman mukaisista kattohuolloista (ja niiden yhteydessä tehtävistä yleistarkastuksista) kannattaa pitää kiinni. Tiilikatto ei lähde tuulen mukaan, sillä se painaa todella paljon, mutta periaatteessa jokin pihan puista voisi kaatua katon päälle rajuilman aikana. Siksi ainakin kaikki vanhat ja lahot puut tulee poistaa talon välittömästä läheisyydestä.

Entä millainen on huopakaton huolto-ohjelma? Se muistuttaa paljon tiilikaton huolto-ohjelmaa, sillä huopakattokin pitää puhdistaa joka kevät ja syksy. Jos bitumikatolle tai bitumipaanukatolle alkaa kasvaa sammaleita, on katto käsiteltävä sammaleenpoistoaineella, ja elinkaarensa puoliväliin ehtinyt huopakatto on hyvä pinnoittaa uudelleen. Tarvittaessa teemme lumenpudotuksen tai jäänsulatuksen.

Huopakattoa ei kuitenkaan kannata puhdistaa harjaamalla. Tiili- ja peltikatot voi huoleti harjata, mutta huopakatteelle harjakset voivat olla liian kovakouraiset. Ilmapuhallin on paras tapa poistaa huopakatolta roskat, kuten lehdet ja neulaset. Samalla ammattilaisemme huomaisivat mahdolliset reiät, irvistävät saumat tai muut ongelmat, mitkä tulisi laittaa kuntoon mahdollisimman pian.

Roskien poisto ehkäisee katon sammaloitumista. Sammaleisiin sitoutuva kosteus ja sammaleiden syvälle tunkeutuvat juuret voivat vahingoittaa tiili- ja bitumikattoja, joten anna meidän poistaa kasvustot katoltasi. Painepesuria ei kannata ottaa esiin. Sammaleentuhoaine on paljon parempi apu kasvustojen poistamisessa katolta.

Huopakattopinnoitteen uusiminen saa katon näyttämään suorastaan uudelta, ja samalla lisätään katon rasituksensietokykyä. Pinnoitushuollon jälkeen katto on elastinen, eikä se kärsi sammaloitumisesta. Pinnoitettu katto sietää paremmin myös aurinkoa, mikä onkin yksi huopakaton pahimmista vihollisista.

Jos sinulla on tasakatto, muistathan kattokaivojen puhdistuksen, mikä on tehtävä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos kattokaivo täyttyy neulasista ja muista roskista, voi tasakatolle jäävä seisova vesi saada katon vuotamaan saumojen kohdalta. Roskien täyttämä kattokaivo voi myös jäätyä, ja silloin pelastamme tilanteen höyrysulatuksen avulla.

Höyrynsulatusta voidaan tarvita myös silloin, kun rakennuksessa on kalteva katto. Kaltevan katon reunalle voi syntyä jäävalli, minkä taakse patoutuu sulamisvettä. Mitä enemmän ulkokaton päällä on seisovaa vettä, sitä todennäköisemmin katto vuotaa. Höyrytyslaitteemme sulattaa jään turvallisesti niin huopakatolta, palahuopakatolta, tiilikatolta kuin peltikatoltakin.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla kuntoon vaikka keskellä talvea

Kattovuodon korjaamista Hyvinkäällä ei kannata lykätä, sillä kattovuoto voi johtaa katon vesivahinkoon (eli katon alla olevien rakenteiden kastumiseen ja vaurioitumiseen). Jos vuotava tiilikatto, peltikatto tai huopakatto korjataan jo varhaisessa vaiheessa, ei kattovuodosta koidu sen suurempaa haittaa – katon korjaamiseksi voi riittää pelkkä vesikatteen tiivistys.

Katto voi vuotaa melkein mistä kohdasta tahansa, mutta yksi tavallisimmista pulmista on se, että katto vuotaa piipun juuresta. Kattovuoto savupiipun kohdalla voi alkaa esimerkiksi sen takia, että katolla on ollut paljon lunta, sillä lumen paino voi saada omakotitalon, kesämökin tai vaikka paritalon katon liitoskohdat ylirasittumaan. Lumen paino voi saada peltikaton, tiilikaton tai huopakaton vuotamaan myös kattoikkunan tai vaikka sisätaitteen kohdalta.

Jos aluskatteen kunnossa ei ole mitään moittimista, ei ulkokaton läpi tihkuva sade- tai sulamisvesi pääse kastelemaan kattorakenteita. Aluskatetta voikin syystä pitää talon omistajan parhaimpana kaverina, suojaahan se katon alapuolisia osia myös muilta kattovuodoilta sekä esimerkiksi kondenssivedeltä.

Jos aluskate ei ole esimerkiksi rikkinäisyytensä takia toiminut odotetusti, voi katon alta löytyä kosteusvaurioita piipunjuurivuodon jälkeen. Tällainen ei sekoita pasmojamme. Teemme kaikki tarvittavat kunnostustoimenpiteet, jotta saisimme katon kauttaaltaan hyvään kuntoon. Uusimme lahon vaurioittamat puurakenteet, emmekä jätä märkiä eristeitäkään paikoilleen. Ne tulee vaihtaa saman tien, jottei katon alle kehittyisi homevaurioita. Totta kai myös peltikaton tai tiilikaton aluskate on korjattava, jotteivät tulevaisuudessa mahdollisesti alkavat kattovuodot pilaisi kattorakenteita.

Jotta katto ei tulevaisuudessa vuotaisi ainakaan savupiipun kohdalta, suosittelemme piipun pellittämistä peltisepäntyönä, eli mittojen mukaan ja parhaalla mahdollisella ammattitaidolla. Piipun pellitys suojaa vesikatteen ja piipun liitoskohdan todella hyvin – puhumattakaan siitä, miten hyvän suojan se antaa rapautumista vastaan! Lopputulos hivelee myös silmiä, joten piipun pellittämistä voi harkita jo esteettisistäkin syistä.

Piipun pellitys suojaa rapautumiselta vain piipun ulkopuolen. On tärkeää huolehtia siitä, ettei piipun sisäpuoli eli savuhormi pääse rapautumaan liikaa, sillä koloihin ja halkeamiin kertyvä noki lisää tulipaloriskiä. Savuhormi rapautuu vähemmän, kun piipun suuaukko on suojattu piipunhatulla, mikä pitää sadevedet, lumet ja roskat hormin ulkopuolella. Ota yhteyttä, niin korjaamme, uusimme tai asennamme sadehatun sinunkin piippuusi!

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Läpivientivuodon paikkaamiseen ei mene kauaa

Meidän ammattilaisemme ovat kokeneita ja reippaita työmyyriä. Me hoidamme nopeasti kaikenlaiset tiilikattotyöt, peltikattotyöt ja huopakattotyöt – myös kattoremontit, joiden yhteydessä  puretaan ja uusitaan koko katto. Monesti kattoremonttiin kuuluu myös kattorakenteiden korjaus tai osittainen uusiminen.

Jos katto vuotaa kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta, ei yleensä ole syytä kattoremonttiin. Vuotava katto voidaan saada kuntoon tekemällä katon osittainen korjaus. Riippuu tilanteesta, miten katto kannattaa laittaa kuntoon. Joskus vuotava kattoluukku, kattoikkuna tai kattovalokupu pitää uusia. Joskus taas riittää se, että tiivistämme kattoikkunan tai esimerkiksi kattoluukun sekä vesikatteen liitoskohdan.

Oikein asennettu läpivienti on tiivis, joten kattoläpivientivuodot eivät ole kovin todennäköisiä. Vaikka läpivienti alkaisikin vuosikymmenten saatossa vuotaa, ei se johda heti katon vesivahinkoon, sillä oikein asennettu aluskate johtaa kaiken katon alle päätyvän kosteuden saman tien ulos. Siinä tapauksessa, että myös aluskate on vuosien saatossa muuttunut huonokuntoiseksi, kunnostamme katon alle päässeen kosteuden aiheuttamat vahingot sekä aluskatteen, jotta se voisi vastaisuudessa toimia paremmin. Eristeet ja höyrynsulutkin voidaan uusia tarpeen mukaan.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa huomataan, että kattovalokupu tai jonkin muu läpivienti vuotaa Hyvinkäällä, sen parempi. Tuoreiden vaurioiden korjaaminen on helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa kuin vanhempien vaurioiden kunnostaminen. Jotta katon kunto ei missään vaiheessa muuttuisi erityisen heikoksi, kannattaa sen kunto tarkastaa kahdesti vuodessa, eli joka kevät ja syksy.

Joissain tapauksissa toteamme, että nyt katon kunnostamiseen ei riitä nopea kattopaikkaus kattoluukun tai esimerkiksi kattoikkunan kohdalta. Silloin suosittelemme esimerkiksi kattoremonttia. Tyypillinen syy sille, että suosittelisimme katon uusimista katon paikkaamisen sijaan, olisi esimerkiksi katon korkea ikä. Koska peltikaton voi odottaa pysyvän tiiviinä ja toimintakykyisenä enintään 50 vuotta, ei 50-vuotiasta kattoa kannata korjata – se on jo aika uusia, jottei katon alle pääsisi kosteutta katon haurastuneisuuden takia.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko sittenkin puutteellinen tuuletus?

Mökin, paritalon, kerrostalon tai esimerkiksi paritalon katon kuntotarkastus voi kertoa siitä, että katon alla on jotain outoa. Siellä saattaa haista ummehtuneelle – tai kenties kattorakenteet ovat vaihtaneet väriä? Tummentumien ja selkeiden valumajälkien ohella kattotarkastaja saattaa havaita lahovaurioita ja jääpuikkoja.

Tällaiset muutokset kertovat siitä, että katon alle on tavalla tai toisella päässyt kosteutta. Jotta tieto asiasta saataisiin ajoissa, tulee katon alla käydä kahdesti vuodessa, jos sinne suinkin on mahdollista mennä purkamatta rakenteita. Välikatto kannattaa siis tarkastaa yhtä usein (ja samaan aikaan) kuin vesikatekin kaikkine yksityiskohtineen. Voit tilata tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kuntotarkastuksen meiltä samoin kuin aivan kaikki muutkin kattotyöt.

Jos katon alla on kosteutta, voi olla kyse siitä, että vesikatto vuotaa. Voi olla, että jokin katon läpivienneistä vuotaa Hyvinkäällä. Kattovuoto on voinut alkaa vaikkapa antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta, mutta saattaa katto vuotaa myös harjalta. Paikallistamme ja paikkaamme vuotokohdan. Samalla huolehdimme siitä, ettei katto alkaisi vuotaa mistään muustakaan kohtaa. Mikäli katossa on kuluneita kohtia, tarjoamme niiden kunnostamista. Jos peltikatto, tiilikatto tai huopakatto tarvitsisi kuntonsa tueksi jotain huoltoa, annamme tarjouksen asianmukaisen huoltotoimenpiteen suorittamisesta.

Katon alla voi olla kosteutta myös siksi, että asunnosta karkaa paljon vesihöyryä ja lämpöä, ja ettei välikatto tuuletu tarpeeksi tehokkaasti. Jos tuuletus tökkii, voi lämpimästä ja kosteasta ilmasta kondensoitua vesipisaroita katon alle, ja nämä vesipisarat voivat lahottaa ja homehduttaa katon alla olevat rakenteet aivan kattovuodon tavoin. Me kunnostamme myös kondensoitumisesta johtuneet vesivahingot ja teemme kaikki tarvittavat toimenpiteet uusien ongelmien ehkäisemiseksi. Kyseeseen voi tulla vaikka yläpohjan lisälämmöneristys Hyvinkäällä, mutta myös alipainetuulettimelle voi olla tarvetta.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Miltä kattofirmalta jiirityöt kannattaa tilata?

Tiilikuvioinen peltikatto (mikä on sivumennen sanoen erittäin suosittu katto Suomessa), palahuopakatto, lukkosaumakatto, betoni- tai savitiilikatto tai vaikkapa tiivissaumakatto saattaa vuotaa jiirin eli sisätaitteen kohdalta. Jiirikin kuluu lumen painon alla ja suurten ulkolämpötilavaihteluiden vaikutuksesta. Jiiri kannattaakin tarkastaa joka kevät ja syksy siltä varalta, että sitä olisi jo aika tiivistää. Tarkastamme myös sen, missä kunnossa aluskate on, sillä aluskatteen avulla mahdollista jiirivuotoa voidaan estää kastelemasta ja pilaamasta kattorakenteita Hyvinkäällä.

Jotta jiirisi pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa, kannattaa jiirin (ja koko katon) asentaminen tilata meiltä. Tämä kattofirma palvelee sinua myös jiirin huoltamisen, kuntotarkastamisen ja korjaamisen tiimoilta. Mitä jiiriin liittyvää sinulla onkin mielessäsi, ota yhteyttä ammattilaisiimme, niin jutellaan lisää!

Yksi niistä kattohuolloista, joilla jiirin kuntoa voidaan pitää yllä, on lumen pudottaminen jiirin päältä. Samalla voimme pudottaa lunta muualtakin. Myös jääpuikkojen poisto ränneistä ja räystäiltä sekä jään sulatus kuumalla vesihöyryllä onnistuvat moitteettomasti, kun luotat meidän kattopalveluumme. Kattolumityöt hoidetaan ehdottoman turvallisesti ja kattoa rikkomatta.