Uudesta katosta suojaa kodillesi tuleviksi vuosikymmeniksi – katon uusiminen kannattaa

Katon uusiminen eli täyden palvelun kattoremonttimme toimii niin sanotulla avaimet käteen -periaatteella ja työtakuulla. Näin ainakin meillä Kattokorjauspalvelussa toimitaan. Pakettiimme kuuluu kaikki työn suunnittelusta sen toteutukseen ja jälkien siivoamiseen. Kun käännyt suoraa meidän puoleemme, sinun ei tarvitse pyydellä tarjouksia muualta. Aikasi ei kulu siihen, että odottelet suunnitelmien valmistumista yhdestä paikasta, voidaksesi sitten pyytää toisesta paikasta tarjousta uuden katon rakentamisesta. Tuollaisissa palapeliremonteissa työtakuutkin toimivat huonosti eri tekijöiden vieritellessä vastuuta muille. Siksi Kattokorjauspalvelu ei palapeliremontteihin lähde mukaan, vaan koko kuva kootaan yhdessä paikassa.

Me remontoimme kaikkia kattoja. Saat meiltä siis erilaisten katemateriaalien työt, esimerkiksi peltikatto, huopakatto ja tiilikatto kuuluvat palveluvalikoimiimme. Sieltä löytyvät myös kaikki mahdolliset kattotyypit, kuten erittäin yleiset harjakatot sekä erityisesti 1970- ja 80-luvuilla runsaasti rakennetut tasakatot. Lisäksi osaamista löytyy satulakatoista, mansardikatoista ja käytännössä mistä tahansa muustakin kattomallista. Korjaamme erilaisia rakennuksia omakotitaloista rivitaloihin. Työt sujuvat kaikkein korkeimmissa ja haastavimmissa kohteissakin, kuten kerrostalojen, varastohallien ja maneesien katoilla. Mutta hoidamme pienempienkin kattojen uusimiset autokatoksesta kesämökkiin ja piharakennuksiin. Eli kaikki katot, katteet ja rakennukset -täältä pesee!

Kattojen uudistusten ja isojen saneerausten lisäksi saat Kattokorjauspalvelulta muutkin tarvittavat kattotyöt. Me teemme ammattitaidolla lumenpudotuksia, kattojen pesuja, maalauksia ja sadevesijärjestelmiä. Olivat kattosi tarpeet isoja tai pieniä, voit kääntyä meidän puoleemme. Tarpeen vaatiessahan voit hakea kotisivujemme kautta myös rahoitusta kattoremonttiin. Töiden jälkeen kannattaa muistaa hakea sitten kotitalousvähennykset henkilöverotuksessa meillä teetetystä työstä.

Voimme tarjota monia konkreettisia etuja asiakkaillemme, sillä olemme toimineen kattoremonttialalla pitkään. Ihan ensimmäiseksi, teemme katon kuntokartoituksen aina kun kiipeämme katollesi, saat ilmaisen kuntokartoituksen sekä tarjouksemme korjauksista automaattisesti kaikkien tekemiemme kattotöiden ohessa. Meillä on hyvät tavarantoimittajat, joiden kautta saamme järkihintaan ja nopeasti kaikki kattosi materiaalit. Meiltä löytyy omasta takaa kaikki tarvittavat välineet. Kattokorjauspalvelun remontti ei siis ala sillä rumballa, että lähdettäisiin etsimään vuokralle tai tilaamaan ensin työkaluja, turvavarusteita ja muuta työhön tarvittavaa välineistöä. Palvelupakettimme sisältää sekä tarvittavien materiaalien hankkimisen että työvälineet, riittävän määrän työvoimaa ja kaikkien näiden vaatiman logistiikan.

Alan vakiintuneena toimijana meillä on myös helpompaa houkutella töihin koulutettua ja osaavaa työvoimaa, joka hoitaa työnsä lujalla ammattitaidolla. Kun kattoasentajilla on sekä osaamista että kokemuksen tuomaa rutiinia, katon uusiminen sujuu sovitussa aikataulussa ilman turhia virheitä. Tämä onkin yksi syy sille, miksi urakkamme ovat laadusta tinkimättä nopeita, meillä ihmiset tietävät mitä he tekevät. Töiden hyvä suunnittelu takaa sen, että he myös tietävät mitä tehdään missäkin järjestyksessä. Tehokkaan suunnittelun ansioista materiaalitoimituksista johtuvat tauot työmaalla saadaan minimoitua ja työt pidettyä käynnissä niin, että sinun elämäsi remontin keskellä tulee jäämään hyvin lyhytaikaiseksi.

Kattoremonttitarpeen ja katon kunnon kartoittaminen starttaavat uuden katon suunnittelun

Kattokorjauspalvelu aloittaa kattoremontin aina kartoittamalla asiakkaansa toiveet, tarpeet ja korjauskohteena olevan katon kunnon. Parhaiden ammattilaistemme tekemästä katon kuntokartoituksesta ei veloiteta erikseen, sillä me pidämme sitä erottamattomana osana katon uudistustöitä. Haluamme tietää yksityiskohtaisesti, mitä ongelmia ja vikoja katolta löytyy. Myös sinun toiveesi huomioidaan, sinun kattoasihan me tulemme korjaamaan emmekä omaamme! Saat täyden katsauksen kattosi kunnosta myös silloin, kun tulemme tekemään mitä tahansa muutakin puhdistus-, korjaus-, tai asennustyötä katollesi. Jos löydämme tarkistuksessa katoltasi jotain muutakin korjattavaa, kuin sovittu työ pitää sisällään, keskustelemme siitä kanssasi. Vaikka korjaustarve olisi kiireellinenkin, työn suorittamisesta sovitaan kanssasi ennen työhön ryhtymistä. Saat kattoraportin ohessa aina tarjouksemme mahdollisesti löytyneiden ongelmien korjaamisesta. Voit hyväksyä tarjouksemme ja ryhdymme töihin pikimmiten. Tai vähemmän kiireellisissä korjauksissa voit palata asiaan myöhemminkin, jolloin saat tarpeen mukaan ajantasaisen tarjouksen.

Tarkistuksen ideana on saada yksityiskohtaista tietoa rakennuksesta kattosaneerauksen suunnittelun tueksi. Urakan oikea mitoittaminen on helpompaa, kun katon kunto on tarkkaan selvillä. On turha tehdä suunnitelmia ja rakentaa kokonaan uutta kattoa perusteita myöten, jos esimerkiksi katon yläpohja ja kattotuolit ovat kunnossa. Tällöin urakka mitoitetaan koskemaan esimerkiksi eristystä, aluskatetta ja vesikatetta sekä läpivientien kunnostusta. Vanhan katon korjaus tai saneeraus voivat tarkoittaa hyvin eri mittakaavojen urakoita. Tämän vuoksi meillä aloitetaankin työt mieluiten täydellä kuntokartoituksella.

Sinun ajatustesi ja toiveidesi selvittäminen on toinen urakan suunnittelua pohjustava vaihe. Sinulla on ensikäden tietoa muun muassa siitä, millaisia asumismukavuuteen vaikuttavia tekijöitä nykyisellä katolla on. Kuulemme mielellämme myös toiveitasi rakennuksen uudesta ilmeestä, sillä vesikate voi vaikuttaa siihen radikaalisti. Emme esimerkiksi tilaa sinulta kysymättä ja kanssasi neuvottelematta uusia vesikatteita. Voit aina vaikuttaa uuden katteen väriin ja merkkiin. Halutessasi voimme keskustella myös eri katevaihtoehdoista. Tarvittaessa teemme suosituksia esimerkiksi olemassa olevan katon mallin tai rakenteiden mukaan, mutta katteeseen ja jopa katon tyyppiin voidaan usein vaikuttaa. Jos saneeraus on niin iso, että kattotyyppi muuttuu, autamme sinua mahdollisten rakennus- ja toimenpidelupien kanssa mielellämme. Yksi tyypillisimmistä kattomuodon muutostyö koskee tasakaton muuttamista johonkin viistokattoiseen malliin katon toimivuuden parantamiseksi.

Toisaalta, kattomuodon muuttaminen, uuden katon rakentaminen ja muut isot työt eivät ole aina edes tarpeen. Siksikin katon kunnon tarkistaminen on hyvä aloitustoimenpide. Usein saamme katon kuntoon myös osittaisella remontilla, kuten tiilikatteen tai peltikatteen vaihtamisella uuteen. Samalla on käytännöllistä käydä läpi katon pienempiäkin yksityiskohtia, kuten hormeja ja ilmastointien läpivientejä sekä kunnostaa niitä tarpeen vaatiessa. Kattokorjauspalvelu korjaa vain sen mitä tarvitsee, korjauslupauksemme sisältää myös sen, että korjaamme kaiken mitä tarvitsee. Meitä ei tarvitse soittaa paikkaamaan sen edellisviikolla paikatun reiän vieressä ilmiselvästi yhtä pitkään ollutta toista reikää. Niin kiire korjaajillamme ei ole, etteikö työtä tehtäisi aina viimeisen päälle hyvin.

Katon toimivuuden uudistaminen ja modernisointi katon uusimisen yhteydessä

Modernin katon kattotuotteet lisäävät katon toimivuutta ja turvallisuutta. Ne voivat auttaa myös energiankulutuksen hallinnassa muun muassa tuomalla valoa tai tuottamalla sähköä. Energiankulutukseen vaikuttaviin kattotuotteisiin voidaan laskea kuuluvaksi esimerkiksi kattoikkunat ja aurinkopaneelit. Katto voi parhaimmillaan olla oikea monitoimikeskus, mutta elleivät asiat ole katolla kunnossa, voi katon hyötykäyttö muuttua melkoiseksi painajaiseksikin. Erityisesti silloin kun katon kunto vaatii jo laajempaa saneerausta, katon lisävarusteet voivat aiheuttaa paljon ongelmia. Esimerkiksi niiden kiinnitykset eivät kestä, eikä niitä ole välttämättä turvallista enää kiivetä huoltamaankaan. Aina lisävarusteita ei kannata edes korjata ennen kuin itse katto on pistetty kuntoon. Kustannustehokas ja turvallinen työjärjestys on siis se, että laitamme ensin kuntoon katon ja sitten kaiken muun.

Perinteisempiä katon yksityiskohtia ovat muun muassa savupiiput. Kattosaneerauksemme yhteydessä on käytännöllistä selvittää savupiipun korjaustarve ja teemme sen mahdolliset kunnostukset samalla kertaa. Myös savupiippujen päivittäminen esimerkiksi pellityksin voi olla kannattava toimenpide, esimerkiksi silloin kun piippu on vanha mutta ehjä. Lisäksi erilaiset hormit ja ilmastointiputket nousevat katolle muodostaen kattoon läpivientejä, joiden kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti. Läpivientien tiivisteet ovat yksi suurimmista vuotoriskeistä katolla ja niihin kiinnitämmekin Kattokorjauspalvelussa aina huomioita katolla käydessämme. Tiivisteiden lisäksi erilaisten läpivientien, kuten hormien ja ilmastointiputkien suojaus on muutenkin syytä tarkistaa niin ettei niistä pääse katon rakenteisiin vettä, roskaa tai eläimiä. Pieneläinesteet ovat tarpeellisia myös tuuletusaukoissa, joita rakennetaan tyypillisesti muun muassa katon yläpohjan yhteyteen. Suojat on hyvä käydä läpi aina välillä koska niihinkin voi kertyä roskaa tai ne voivat vahingoittua niin ettei tuuletus enää toimi ihanteellisesti tai ollenkaan.

Sitten päästäänkin turvatuotteisiin, joiden asentaminen sekä uudiskohteisiin että remonttikohteisiin on yleistynyt nopeasti työmaillamme. Yksi syy on tietysti se, että tuotteita on nykyään hyvin saatavilla ja hintataso on asiakasystävällinen. Turvatuotteita ovat erilaiset lumiesteet, jotka estävät lunta tippumasta esimerkiksi kulkuväylälle vaarantaen alla kulkijoiden terveyden ja omaisuuden. Lisäksi turvatuotteet käsittävät joukon katolle kulkemista ja siellä liikkumista helpottavia välineitä. Näihin kuuluu tikkaita, lapetikkaita, kattosiltoja, kaiteita sekä turvavaljaiden ja köysien kiinnityskohtia. Voimme tehdä kartoituksen sinun katollesi sopivista ja tarvittavista turvavälineistä. Kulkemista helpottavat tuotteet auttavat nuohoojia, lumenpudottajia, paloturvallisuustarkastajia ja tulevien korjaustöiden tekijöitä katollasi. Katolla voi siis olla yllättävän paljon käyntiä. Meidän tekemämme saneerauksen yhteydessä kulkemista helpottavien välineiden asennus ei onneksi ole hyötyihin nähden suurikaan kuluerä. Tietysti saat kaikki asennustyöt meiltä myös erillisasennuksina silloin kun haluat.

Sadevesijärjestelmä on oleellinen osa kattoa perinteisemmissäkin rakennuksissa. Meille onkin tavallista tarkistaa, puhdistaa ja korjata sadevesijärjestelmää, kuten räystäskouruja ja syöksyputkia muun kattoremontin ohessa. Ne liittyvät läheisesti kattoon ja sen toimintaan. Puhdistukset voivat olla jopa välttämättömiä esimerkiksi sammaleenpoistojen jälkeen, sillä katolta irronnut roska kertyy räystäskouruihin helposti tukkien niitä.

Katon uudistus kerros kerrokselta ja rakenne rakenteelta

Kun lähdemme tarkistamaan ja saneeraamaan kattoa perinpohjaisesti, käymme läpi kaikki katon kerrokset ja rakenteet. Useampikerroksisissa rakennuksissa aloitamme jo asuinkerrosten välisistä välipohjista, joiden toimenpiteisiin kuuluu muun muassa höyrysulkujen tarkistus. Höyrysulku on eristekerros, joka estää asuintilojen höyrystynyttä kosteutta imeytymästä rakenteisiin. Sellainen löytyy tai pitäisi mielestämme löytyä myös ylimmän asuinkerroksen katosta eli yläpohjan alimmista rakennekerroksista. Aina ei tule ajatelleeksi, että kosteus voi katollekin päästä kummastakin suunnasta, sekä ylhäältä että alhaalta. Kun kunnostamme kattoja perusteellisemmin, tarkistamme ja asennamme aina asianmukaiset höyrysulut. Siinäkin on sellainen huomaamaton ja näkymätön rakenne, jonka olemassaolosta ei tiedä mitään, ellei ryhdy aukomaan kattoa tai korjaa ja rakenna niitä. Ammattilaisiin, kuten meihin turvautumalla saat aina tällaiset yksityiskohdat kuntoon, sillä niiden huomioiminen kuuluu rutiinintöihimme.

Yläpohja on puolestaan se katon ylin kerros asuintilojen yläpuolella. Se on tärkeä osa toimivaa taloa ja toimivaa kattoa, joten sen tarkistuksesta ja huolloista kannattaa huolehtia. Yksi tapa helpottaa yläpohjaan pääsyä on kattoluukun asentaminen. Kattoluukku on erinomainen tarkistus- ja huoltotöitä ajatellen, sillä rakennuksen yläpohjaan ja katollekin on pakko jossain vaiheessa päästä kulkemaan. Yläpohjan tärkeimmät työt ovat eristäminen ja tuuletus, joka haihduttaa ylimääräisen kosteuden katon rakenteista pitäen katon kuivana ja homeettomana. Yläpohjan eristeitä voi joutua uusimaan silloinkin, kun katto on muuten ihan kunnossa. Olemme törmänneet tapauksiin, joissa eristettä on ylipäätään niukasti tai se on kiinnitetty huonosti. Joskus eristeet myös vahingoittuvat eri syistä jolloin korvaamme ne uusilla. Samalla on kuitenkin kätevää tarkistaa yläpohjan tuuletuksen toimivuus, sillä me toimimme kokonaisvaltaisella tavalla. Yksi asia vaikuttaa toiseen ja jokainen yksityiskohta vaikuttaa kokonaisuuteen. Mielestämme ei ole kannattavaa tehdä uutta vesikatetta, ellei sen alusta ole kunnossa. Lahon ruoteen ja aluskatteen päälle tehty uusi vesikate on rahan ja ajan tuhlausta ja siksi käymmekin kaiken läpi aina rakennuskohtaisesti.

Huollata kattosi säännöllisesti niin saat sen kestämään pidempään

Ainahan katosta huolehtiminen ei tarkoita vasaraa ja nauloja. Yllättävä iso osa Kattokorjauspalvelunkin suorittamista kattojen rutiinitöistä hoidetaankin erilaisilla puhdistuksilla, pinnoituksilla ja vastaavilla toimenpiteillä. Katon tarkistuksessa voi siis käydäkin ilmi, ettei siellä ole mitään korjattavaa vikaa, mutta puhdistustarve on sitäkin ajankohtaisempi. Puhdistamisella on suuri merkitys katon käyttöiän pidentämisessä, mutta se pitää katon ja rakennuksen myös esteettisessä mielessä kunnossa. Kattokorjauspalvelu panostaa myös katon ulkonäköön ja puhtauteen, joten saat meiltä kaikki katon puhdistuksiinkin liittyvät palvelut. Nämähän ovat eräänlaisia sesonkitöitä. Lumet pudotetaan talvella, samalla sulatetaan jäät. Talvella tutkitaan katon lämpövuotojen paikat yksinkertaisesti siksi, että ne on helppo havaita kylmällä säällä ja hoitaa sitten kuntoon lämmityslaskua lihottamasta. Lumenpudotus ennaltaehkäisee kattojen laajojakin vikoja, sillä erityisesti runsaslumiset talvet rasittavat kattoja lumen painolla. Vahinkoa tapahtuu myös silloin, kun lumi lopulta päättää lähteä liikkeelle. Se voi viedä katolta mukanaan tiilet, huippuimurit, viemärintuuletusputket ja muutkin irti lähtevät osat. Lisäksi painavat lumi- ja jääkuormat aiheuttavat vaaraa alla liikkuville ihmisille ja kulkuneuvoille. Onkin turvallisempaa ja edullisempaa pudottaa lumet hallitusti koulutettujen lumityölästen voimin kuin odottaa, mitä kaikkea lumi ehtii tuhota ja millainen remontti keväällä mahtaa odottaakin.

Kattojen pesut ovat puolestaan käytännöllisiä hoitaa silloin kun ei ole pakkasta. Katon pesutarve liittyy usein siihen, että katto maalataan. Ammattitaitoinen maalarimme puhdistaakin katon aina perusteellisesti ennen maalikerrosten levittämistä, koska se auttaa maalia tarttumaan tasaisesti katon pintaan ja näin maali muodostaakin ihanteellisen suojan katteelle. Tarvittaessa teemme kaikki muutkin pinnoitukset katteille. Erityisesti maalaamme peltikattoja, mutta kattojen maalauspalvelumme käsittävät kaikki muutkin maalattavissa olevat katteet. Se voikin olla nopein ja edullisin tapa kunnostaa sekä suojata muuten ehjä kate uuteen kukoistukseen. Samalla rakennuksen ulkonäkö saa huomattavan piristysruiskeen! Katon pesu liittyy myös sammaleenpoistoon, jäkälänpistoon sekä niiden tuhokäsittelyihin. Pesun ohessa esimerkiksi sammalta voidaan poistaa myös mekaanisilla menetelmillä, eli harjaamalla. Esimeriksi vanha tiilikatto vaatii usein pesun ja yksittäisten tiilten vaihtoja vaikka muuten onkin hyvin pitkäikäinen vesikate varsinkin asuinrakennuksille.

Erilaisten pesujen ja puhdistustöiden yhteydessä meillä on tapana tutkia katon kuntoa. Se on hyvin käytännöllistä, koska käymme kattoa läpi hyvin yksityiskohtaisesti ja näemme mitä esimerkiksi sammaleen ja roskan alta paljastuu. On myös tavallista, että esimerkiksi pesu tai harjaus irrottaa huonosti kiinni olevia tiiliä, palahuopia ja läpivientien tiivisteitä. Korjaustarpeita on hyvin helppo havainnoida katolla edetessä. Samalla teemme mielellämme myös uudet tiivisteet läpivienteihin ja korjaamme pienet rikkoumat vesikatteessa.

Peltikaton, tiilikaton ja huopakaton uusiminen

Peltikatto on kestävä ja helppohoitoinen kattomateriaali, mutta vaihtelevat sääolot, lika, roskat ja muut materiaalin kuntoa heikentävät asiat purevat siihenkin ajan saatossa. Me uusimme peltikatot avaimet käteen -periaatteella: puramme vanhan katon, uusimme tarvittaessa ruodelaudoituksen sekä aluskatteet ja asennamme uudet kattopelit listoituksineen. Vanha katto voidaan tarpeen mukaan myös oikaista ennen uusien kattomateriaalien asentamista. Suoritamme myös viimeistelypellitykset. Lopuksi siivoamme tietenkin jälkemme.

Tiili on erittäin kestävä kattomateriaali, mutta ikuinen ei sekään ole. Toteutamme tiilikaton uusimiset kaikenlaisiin kohteisiin alusta loppuun: puramme vanhan tiilikaton, tarkastamme aluskatteen kunnon ja uusimme sen tarvittaessa sekä asennamme tuuletusrimat. Tämän jälkeen uudet kattotiilet ladotaan ammattilaisten toimesta uusien tiiliruoteiden päälle. Lopuksi asennamme listoitukset ja listat ja mahdollisesti uudet vesikourut ja suoritamme loppusiivouksen.

Huopa on erittäin suosittu kattomateriaali keveytensä vuoksi, ja sitä käytetään paljon mm. mökkien kattomateriaaleina. Meiltä saat kaiken kattavat remontit huopakatoille koteihin, toimitiloihin sekä kesämökeille. Tärkeää huopakaton uusimisessa on aina, että säätila on suotuisa: keli kuiva ja n. +5 – +25 astetta. Mikäli vanha huopakatto on vielä hyväkuntoinen, voi sen jättää paikallee mutta muuten vanha materiaali poistetaan ja aluslaudoitus uusitaan joko kokonaan tai osittain. Katto puhdistetaan tarkoin jonka jälkeen asennamme alus- ja päällihuovat sekä listoitukset ja teemme mahdollisesti muut tarvittavat viimeistelyt. Päätämme urakan aina siivoamalla jälkemme.