Katon reikien paikkaus ei voi odottaa

Katon reikien paikkaus luokitellaan akuutteihin eli kiireellisiin korjaustarpeisiin. Reikää ei voi jättää odottamaan. Kun katolle ilmestyy reikä, on syytä ryhtyä pikaisesti paikkaustöihin. Suurin riski on sade, sulava lumi tai mikä tahansa kosteus, joka reiän läpi pääsee syvemmälle katon rakenteisiin, aluskatteeseen, umpilaudoitukseen, yläpohjaan ja eristeisiin. Pienikin vesimäärä voi aiheuttaa suurta vahinkoa, varsinkin silloin kun se ei pääse tehokkaasti haihtumaan katon rakenteista. Vesikatteen alla oleva aluskate usein ottaa vuodon vastaan ja pelastaa tilanteen, ihanteellistesti toimiessaan aluskate ei päästä vettä enää alarakenteisiin vaan se ohjataan katolta pois tai haihtuu tässä välissä taivaan tuuliin. Se kuitenkin vaatii sekä ehjää aluskatetta että toimivaa katon tuuletusta. Jos katto on päässyt reikäiseksi, voi aluskatteenkin kunnossa ja toiminnassa olla jo toivomisen varaa.

Meillä on tapana kunnostaa kattoa sen tarpeiden mukaisesti. Silloin kun paikkaus ajaa asiansa, teemme paikkauksen. Jos katteenvaihto alkaa ennemminkin olla jo tarpeen, keskustelemme katteenvaihdosta paikkauskierteen lopettamiseksi tai estämiseksi. Meillä on tapana tarkistaa katto joka kerta kun sinne kiivetään.

Tarkistus kuuluu kaikkien töiden hintaan, eli silloinkin kun tulemme paikkaamaan sen reiän tai kunnostamaan lumen aiheuttamat vaurioita, saat samalla kertaa kattosi kokonaisvaltaisen tarkistuksen. Mikäli löydämme katolta muutakin tehtävää, kuin se mitä olemme saapuneet tekemään, annamme hyvän tarjouksen töiden tekemisestä. Kauttamme voit hakea rahoitusta remonttikuluihin, tutustu tähän kotisivuillamme. Meillä teetetyistä töistä, niin korjauksista kuin puhdistuksistakin on yksityistalouden mahdollista hakea kotitalousvähennystä henkilökohtaisessa verotuksessa.

Paikkaamme katot ammattitaidolla, kilpailukykyisillä hinnoilla ja nopealla aikataululla, ota yhteyttä niin hoidetaan asia kuntoon pikimmiten!

Kattoonhan voi tulla reikiä monista eri syistä. Se voi reikiintyä yllättävän tapahtuman seurauksena, kuten esimerkiksi lumen repiessä lumiesteitä tai muita kattotuotteita irti. Samalla kertaa voikin tulla useita reikiä ja muutakin vahinkoa. Erityisesti runsaslumisina talvina tämä on ihan tavallinen tapahtumakulku, kun paksu lumikerros pakkautuu ja muuttuu katetta vasten jääksi. Ellei lunta poisteta katolta mekaanisesti, on kuorma todella painava. Kevätauringon lämmittäessä ja sulatellessa se voi lähteä yhtäkkiä liikkeelle vieden vauhdin ja painon turvin mukanaan yhtä sun toista. Erityisesti silloin, kun kiinnityksissä on jo muutenkin kulumaa, riski irtoamisiin ja vahinkoihin kasvaa. Näitä vikoja ehkäistäänkin tehokkaasti pudottamalla lunta katolta, jos sitä on tullut runsaasti. Lisäksi kattotuotteiden kuntoa ja kiinnityksiä tarkkailemalla voidaan ehkäistä monia ongelmia.

Reikä voi kuitenkin syntyä myös hitaasti, vuosien saatossa. Tämä liittyy usein ikääntyvän katteen eroosioon, reikiä syntyy pikkuhiljaa peltikaton ruostuessa, huopakaton hapertuessa tai tiilien murentuessa. Tällaisten reikien syntymiseen voi kulua vuosia, jopa vuosikymmeniä ja ongelma usein onkin sitten vahinkojen laajuus, kate nimittäin kuluu useista kohdista puhki tai heikkoon kuntoon. Tiiliä voidaan menestyksekkäästi vaihtaa ja huopaa paikata, peltikatto voi olla kuitenkin vaikeampi tapaus. Silloin kun kate on kauttaaltaan heikossa kunnossa ja reikäinen, tai selvästi niin kulunut että reikiä voi päätellä olevan tulossa kuin sieniä sateella niin katteenvaihto on yksi parhaimmista vaihtoehdoista pitää katto kunnossa.

Peltikaton osalta reikien paikkaaminen voi olla pelkkä ensiapu

Paikkauksella voi eri katoilla olla oma roolinsa. Peltikaton osalta se on usein hätätoimenpide, jolla saadaan hankittua hieman lisää peliaikaa. Paikkausten pitkäaikainen hyöty riippuu tietysti katteen kunnosta ja reikien syystä. Jos kattoosi vaikkapa iskeytyisi pieni meteoriitti niin reiän syyhän ei suoranaisesti olisi katteen heikko kunto tai käyttöiän saapuminen päätepysäkille. Samoin esimerkiksi myrsky- ja lumivahingot tutkitaan tarkkaan, elleivät ne ole laajoja, erilaiset paikkausoperaatiot voivat olla mahdollisia. Mutta silloin kun kate yksinkertaisesti ruostunut puhki, on sen paikkaaminen toki mahdollista mutta lopulta katto vaatii kuitenkin uuden katteen toimiakseen varmasti ja tarkoituksenmukaisesti.

Kuten kaikissa muissakin kattotöissä, lähdemme liikkeelle katon tarkastuksella. Kartoitettuamme peltikaton kunnon ryhdymme tarvittaviin korjaustöihin. Silloin kun peltikatteessa on vain joitain yksittäisiä reikiä, arvioimme, selvitäänkö tilanteesta yksinkertaisesti pelkällä katon paikkauksella. Peltikaton paikkauksen järkevyyshän riippuu muutamista seikoista, esimerkiksi siitä, missä kohdassa katetta reikä on. Sekä siitä, mikä reiän syy on ja siitä, onko katossa yksi vai useampia reikiä.

Joissakin tilanteissa voimme paikkaamalla lykätä suurempaa remonttia kauemmaksi tulevaisuuteen. Toisinaan paikkaus on taas pelkkä väliaikainen ensiapu katolle, kunnes peltien vaihto onnistuu. Se on näissä tapauksissa suoritettava heti, kun mahdollista. Erityisesti silloin, kun reikä sijaitsee keskellä peltikatetta, ilman että se olisi saanut alkunsa kiinnikkeestä tai läpiviennistä. Jos esimerkiksi kiinnitysnaulan tai -ruuvin katteen läpäisevä reikä on alkanut laajentumaan syystä tai toisesta, voidaan se vaihtaa suuremmalla tiivisteellä varustettuun kateruuviin. Samalla voidaan tehdä katteeseen lisää kiinnityksiä, jos näyttää että reikä on laajentunut hiertymällä, eli esimerkiksi pelti jollain tavalla pääsee liikkumaan ja se kuluttaa kiinnikkeen ympäristöä.

On hyvä muistaa, että vain täysin ehjä kattopelti toimii varmana, vesitiiviinä suojana rakennukselle. Sen suojausteho perustuu juurikin sen yhtenäiselle pinnalle. Peltikatteet ovat tyypillisesti isoja yhtenäisiä levyjä ja juuri se on materiaalin valttikortti. Paikattu kate on menettänyt yhtenäisyytensä ja mitä useammasta kohdasta se on rikki ja korjattu, sitä epävarmemmaksi sen toiminta muuttuu. Joskus vanha kate tosiaan voidaan paikata sekä pinnoittaa ja näin se saadaan korjattua toimivaksi. Koemme kuitenkin, että meillä on velvollisuus kertoa asiakkaalle, milloin kate alkaa muuttua riskialttiiksi ja lopulta hyvin kalliiksi ylläpitää pelkkien paikkausten varassa. Paikkauskierre on taloudellisesti kannattamaton, varsinkin mahdollisten vuotojen ja vesivaurioiden korjaamisen tullessa kuvioihin mukaan. Tällöin voidaan asentaa uusi, vesitiivis kate suojaamaan talon rakenteita. Vaati kattosi sitten pelkkää paikkausta tai uutta katetta, kummassakin tapauksessa olemme apunasi.

Reikä huopakatossa hoituu pääosin massaamalla

Huopakaton reikien taustalla voi olla monia eri syitä. Yksi syy on katteen yleinen ikääntyminen, joka johtaa katteen kimmoisuuden katoamiseen ja hapertumiseen, sillä ne altistavat reikiintymiselle. Laiminlyöty kattohuolto voi nopeuttaa katon paikkaustarvetta. Esimerkiksi puhdistamalla katteen kunto saadaan pidettyä hyvänä pidempään. Myös ajoissa tehty huopakatteen pinnoitus ennaltaehkäisee tehokkaasti reikien ja muiden vikojen syntymistä. Yksi syy huopakatteen ja oikeastaan kyllä kaikkien muidenkin katteiden reikiintymiselle on katteen alkuperäisessä asennuksessa tehdyt virheet. Eli kate on alun perinkin itsessään asennettu väärin, huonosti tai huonolle pohjalle. Vika voi nimittäin löytyä myös vesikatteen alta. Katon perustukset on voitu rakentaa väärin tai uusi huopakate on asennettu esimerkiksi kosteusvaurioita korjaamatta vanhalle katolle. Meillä onkin tapana tutkia katto läpikotaisin niin katteenvaihtojen, kuin paikkaustenkin yhteydessä, joten esimerkiksi umpilaudoitus, aluskatteet ja muut vesikaton alapuoliset rakenteet ovat kunnossa, kun teemme uuden katteen tai arvioimme katon korjaustarvetta.

Yksi usein vastaan tuleva syy katevaurioille erityisesti huopakatoilla näyttää kuitenkin olevan se, että huopa on kärsinyt sille tehdyistä huoltotoimista. Esimerkiksi lumenpoisto tai katon puhdistus ovat tehneet suurta vahinkoa huopakatteen pinnalle ja se on nopeuttanut katteen reikiintymistä. Huopakatehan on mahdollista hajottaa jo sillä, että ryhtyy huoltamaan sitä tarpeeksi lämpimällä säällä, sillä huovalla on taipumus pehmentyä kuumuudessa. Huopakate voidaan myös joutua puhkaisemaan varta vasten, jos siihen ilmaantuu kupru tai kuplamainen pullistuma. Se kielii jostain kattoon päässeestä kosteudesta, joka ei pääse ulos. Tällöin on tietysti syytä tutkia myös se, mistä kosteus on katteen alle rakenteeseen päässyt, mutta puhkaisemalla kupru se saadaan hävitettyä ja kohta voidaan paikata.

Tiettyyn pisteeseen asti huopakatto voidaan erittäinkin toimivasti paikata, usein vielä paljon pidemmälle kuin esimerkiksi peltikatto. Kaikkiin huopakaton muutoksiin, joihin lukeutuvat erilaiset reiät, repeämät, painumat ja kuprut tulee suhtautua vakavasti ja korjauttaa ne pikimmiten. Kun viat korjataan mahdollisimman pian ja mahdollisimman pieninä, ne eivät ehdi tehdä vielä katteeseen laaja tuhoa tai aiheuttaa laajoja korjaustarpeita. Varsinaisen katteen pinnan vaurioiden lisäksi aukeilleet tai halkeilleet saumakohdat katteessa tulee nopeaan tahtiin korjata, ettei vesi pääse läpi. Pienet kulumat korjaamme yleensä paikkausmassalla, usein puhutaankin massaamisesta. Tarpeen tulleen käytämme asianmukaisia paikkapaloja huopakatteen kunnostukseen. Meillä on tapana tarkistaa katto myös paikkaustöiden yhteydessä. Voi olla tarpeen samalla myös puhdistaa kattoa, jos paikkauskohdat ovat roskaisella tai sammaltuneella alueella katossa. Tällöin varmistetaan paikkauksen onnistumisen lisäksi myös se, että mahdollisten sammalten ja roskan alta ei pian löydy uusia reikiä, jotka ovat jääneet huomaamatta ja jotka voivat jäädä paikkaamatta vaikka vierestä onkin jo paikattu.

Reikä tiilikatossa on usein rikkinäisen tiilen aiheuttama

Tiilikatteessa harvemmin kyse on varsinaisesta reikiintymisestä, tiileen harvemmin tulee siis reikää, vaan se murenee reunoista tai halkeaa. Kun tiili hajoaa, ainoa korjausvaihtoehto on vaihtaa rikkinäinen kattotiili uuteen ja ehjään. Aika moni tiilikaton teettänyt onkin kuullut vinkin ja pistänyt syrjään tiiliä, joita nykyinen kate on tehty. Kätevimmin tiilikatteen korjaaminen käykin silloin, kun käsillä on heti samoja tiiliä, kuin katoltakin löytyy. Kun teetät tiilikaton tai vaihdatat katteen niin muista pistää suojaisaan paikkaan syrjään hieman varatiiliä katon myöhempää kunnostusta varten. Erityisesti silloin kun tiiliä vaihdetaan näkyvässä kohdassa katolla, erottuu erinäköinen tiili selvästi kauempaakin katsottuna. Ellei varatiiliä ole jäljellä, on mahdollista vaihtaa huomaamattomasta paikasta ehjä tiili rikkinäisen tilalle. Huomaamattomampaan paikkaan voidaan sitten laittaa erilainen, mutta entistä muistuttava tiili. Sen erottuminen ei häiritse niin paljoa sivummalla kuin keskellä kattoa. Tiilikaton elinkaari voi olla jopa sen 70 vuotta, jolloin täsmälleen samaa tiiltä voi enää loppupään korjauksissa olla mahdoton löytää omista kätköistä tai edes myynnistä mistään.

Tiilikatekin voi vahingoittua erinäisistä syistä, myös liian voimalliset puhdistusmenetelmät, huoltojen ja puhdistusten laiminlyönnit ja muut tekijät voivat hajottaa katetta luonnollisten syiden ohessa. Tiilikatekin hyötyy puhdistuksista ja vaatii pinnoitusta, paikkauksen yhteydessä voi käydä ilmi pinnoituksen tarve, jos tiilien rikkoumat aiheutuvat selkeästi pinnoitteen kulumisesta, jonka vuoksi tiileen pääsee kosteutta ja sammalkasvustot pääsevät myös valtaamaan alaa. Molemmat näistä, usein vielä yhdessä rapauttavat tiiltä voimallisesti ja se johtaa lopulta myös tiilien hajoamiseen. Tiilikatteen käyttöikää voidaan pidentää tiiliä vaihtamalla ja koko katetta pinnoittamalla, jolloin se kestää paremmin taas säiden vaihteluita eikä houkuttele yhtä paljon sammalta pintaansa.