Katon ja rännien sulatus höyryllä suojelee kattoa ja ympäristöä

Katon ja rännien jään sulatus höyryllä on hyvin tehokas, mutta samalla hellävarainen tapa poistaa jää. Se on yksi ainoista keinoista poistaa jää tehokkaasti mutta kattoa, kattorakenteita tai sadevesijärjestelmää vahingoittamatta. Jään muodostuminen katolle ja sadevesijärjestelmään vaatii yleensä sekä lämpöä, että pakkasta, joiden yhteisvaikutuksesta jää sitten muodostuu rakennuksen riesaksi.

Lämpöä voi tulla useista lähteistä. Lämpö ja sitä seuraava lumen sulaminen voi johtua luonnollisista syistä, kuten kevätauringon voimistuvasta vaikutuksesta tai lämpö voi olla kotoisin sisältä rakennuksesta. Nämä tekijät sulattavat katolta lunta, joka yöllä ilman jälleen kylmentyessä tai veden päätyessä kyllin kauas lämpölähteestä jäätyy. Jää on kuitenkin ongelmallista varsinkin katolla, sillä se kuluttaa ja vahingoittaa kattoa monin tavoin. Sadevesijärjestelmän jää voi tukkia erittäin tehokkaasti ja aiheuttaa puolestaan rikkoutumia ja vesivahinkoja. Oli syy jään muodostumiselle mikä tahansa, on jäätyneet rännit saatava auki ennen kuin vesi alkaa tulvimaan seiniä pitkin. Höyrysulatus on siihen tehokkain vaihtoehto.

Kattokorjauspalvelulla on pitkä kokemus jäiden sulatuksesta. Olemme kehittäneet tehokkaat ja nopeat työtavat höyrysulatusten tekemiseen. Saat aina meiltä osaavat tekijät ja asianmukaisen välineistön avuksesi, kun jäistä on tullut riesa eivätkä omat keinot riitä asian ratkaisemiseksi. Jäätilanne voi vaihdella paljonkin eri vuosina, vähälumisena talvena se ei välttämättä aiheuta isoja ongelmia, sillä sulamisvettä tulee katolta vähemmän. Runsaslumisena talvena katto ja sadevesijärjestelmä on usein rankalla koetuksella jo sen pelkän lumen vuoksi, mutta runsas lumimäärä voi aiheuttaa runsaasti myös jäätä ja senkin myötä vielä monenmoisia lisäriskejä rakennukselle. Muistatahan, että meiltä saat jäänsulatuksen lisäksi asiantuntevat ja kattoa varjelevat lumenpudotukset kaikille katoille.

Meiltä saat aina myös katon kuntokartoituksen. Kun tulemme sulattamaan jäitä katolta ja sadevesijärjestelmästä, tutkimme samalla kattosi kunnon niiltä osin kuin talvinen sää antaa periksi. Näin pääsetkin kätevästi selville siitä, onko jää tehnyt jo vahinkoa katollesi. Kuntokartoitus kuuluu meillä kaikkien töiden hintaan, eli oli kyseessä sitten lumenpudotus, katon ja rännien sulatus tai mikä tahansa muun kattotyö niin saat työn yhteydessä ilmaisen yleistarkastuksen katollesi. Jos katolta löytyy jotain korjattavaa, saat raporttimme ohessa tarjouksemme vikojen korjaamisesta. Tarkistusedun lisäksi tarjoamme asiakkaillemme rahoitusmahdollisuuttakin, jota voi hakea kauttamme kattotöiden kuluihin. Muista hakea töiden jälkeen myös kotitalousvähennykset meillä teetetyistä töistä omassa verotuksessasi.

Lämpövuodon tutkiminen ja korjaaminen

Jos katolla on taipumusta muodostaa talvisin runsaasti jäätä ja jääpuikkoja, katon tarkistuttaminen meillä on kannattava siirto. Se onkin erityisen kätevää tehdä talvella. Voimme nimittäin hyvin helposti jäljittää ja tutkia katon mahdolliset lämpövuodot, joiden yksi oire runsaat jääpuikkomuodostelmat varsinkin räystäillä ovat. Toinen oire ovatkin sitten suurenpuoleiset lämmityskustannukset sekä tietysti se, että asuintila voi tuntua vilpoisalta varsinkin kovilla pakkasilla, vaikka lämmitys olisi aivan äärirajoilla.

Lämpövuoto voi vaikuttaa siis asumismukavuuteen, asumiskuluihin ja jään kautta myös vahingoittaa kattoa ja sadevesijärjestelmää. Asia on kuitenkin mahdollista ratkaista, vaikka jäänsulatuksen yhteydessä tehtävän katon tutkimuksen avulla. Siinä meidän on mahdollista selvittää mistä päin vesi valuu ja tutkia sitten kohtia, joista lämpö voi päästä katon läpi karkaamaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi läpiviennin vuoto tai eristeiden puute. Lämpöä voi vuotaa useammastakin kohdasta ja tällöin meidän on syytä tutkia myös sitä, vuotaako samoista kohdista vettä vesikatteen alle.

Lämpövuotojen tutkiminen ja korjaaminen kannattaa aina. Tämä on kuitenkin yksi katon töistä, jota on vaikea itse suorittaa. Ammattilaiselta saat asiantuntevan avun myös lämpövuodon jäljitykseen ja korjaamiseen. Työ käy helpoiten talvella, kun lämpövuoto on helppo havaita ja jäljittää. Meillehän ei ole mikään ongelma hoitaa myös katon korjauksia tai vaikka koko kattosaneerausta keskellä talvea. Voimme pudottaa lumet ja sulattaa jäät ensin, tarkistaa sitten katon ja tehdä lopuksi tarvittavat korjaukset vaikkapa joulukuussa. Kesällä lämpövuodon jäljitys on hieman hakuammuntaa. Tietysti kokenut kattoasentaja voi päätellä mahdollisia vuotokohtia esimerkiksi katon kunnosta ja eristeiden puutteista, mutta kunnostustyön teho nähdään vasta talven koittaessa.

Jäätyneiden rännien vesivahinkoriski

Jäätyneet rännit aiheuttavat vesivahinkoja ja hajottavat räystäitä. Jos rännit ovat jäässä, kun pakkanen lauhtuu ja lumi sulaa vesi ei pääse sinne, minne sen pitäisi mennä. Lumi sulaa nopeammin varsinkin aurinkoisella katolla, kuin kiinteä, sadevesijärjestelmän kokonaan tukkiva jää. Sulamisvesi tulvii rännien laitojen yli valuen talon rakenteita pitkin. Vesi siis menee sinne, minne se pääsee menemään. Seinä voi ulkopuolelta kärsiä esteettisessä mielessä, mutta vesi voi päästä imeytymään seinän rakenteisiin ja materiaaleihin, samoin kattorakenteisiin. Erityisesti silloin, kun rakennus kaikin puolin olisi jo korjausten ja maalauksenkin tarpeessa, vesi löytää monia kulkureittejä ihan vääriin paikkoihin tehden nopeasti vakavaa vahinkoa julkisivulle ja katolle. Pahimmassa tapauksessa ulkoseinä saa jatkuvan kastelun jään ja sadevesijärjestelmän ongelmien vuoksi, pääsemättä lainkaan kuivumaan välillä. Jatkuva kosteus voi aiheuttaa homekasvustoa ja lahovaurioita. Katolta hallitsemattomasti valuneet vedet voivat myös jäätyä pihaan ja kulkuväylille niin, että esimerkiksi oven eteen muodostuu liukas jäälammikko.

Jäänsulatus ei ole voima- tai nopeuslaji. Jää on kovaa ja rakennuksen materiaalit äärirajoillaan, silloin tärkeintä on hellävaraisuus. Höyrysulatus ei riko rakenteita tai rasita materiaaleja. Pahimpia virheitä on ryhtyä potkimaan ja hakkaamaan rännejä tai alastuloputkia. Väkivalloin jäänpoistoa yrittäessä on hyvin helppo rikkoa sadevesijärjestelmää ja samalla vahingoittaa talon muitakin rakenteita. Sadevesijärjestelmän runnominen ei sulata jäätä. Toki kyllin sulanut jää voi lopulta kolistelemalla tippua mutta toimenpiteen seurauksena kourut ja putket ovat joka tapauksessa lommoilla, natisseet liitoksistaan ja naarmuuntuneet pinnoituksiltaan. Näin seuraavaksi vuorossa oleva ruoste pääseekin nakertelemaan omia tuhojaan vesikouruihin ja putkiin. Myös tulella kuumentaminen on kestämätön ja vaarallinen menetelmä, jota ei kannata kokeilla sadevesikouruihin tai -putkiin.

Toinen yleinen virhe on jäädä passiivisena odottamaan kevään tuloa ja rännien luonnollista sulamista. Silloin kun sadevesijärjestelmä on kunnolla jäässä, se on täysin tukossa ja se saattaa aiheuttaa vakavia vaurioita rakennukselle sekä ohikulkeville ihmisille. Jään tai roskan vuoksi täysin tukkeutunut sadevesijärjestelmä on oikeastaan sama asia kuin sadevesijärjestelmää ei olisi lainkaan.

Jäiden höyrytys on kuitenkin muihin menetelmiin nähden nopea ja todella toimiva tapa sulattaa ja avata rännit sekä alastuloputket eli syöksytorvet. Höyryn on kuitenkin maltettava antaa tehdä tehtävänsä, mutta sen avulla jäästä päästäänkin tehokkaasti eroon. Liian hätäinen sulattelija saattaa innostua takomaan putkia edistääkseen jään sulamista mutta se ei oikeastaan edistä asiaa, ennemminkin riski sadevesijärjestelmän ja rakenteiden vahinkoihin vain nousevat. Höyry tekee kyllä kaiken työn, kun sen annetaan vaikuttaa riittävästi. Se on myös erittäin ympäristöystävällinen menetelmä, sillä ainoa sulatuksessa käytettävä aine on puhdas vesi. Vesihöyry suihkutetaan kohti jäätyneitä kohtia, jää sulaa sen seurauksena nopeasti ja sadevesijärjestelmä alkaa taas vetää.

Jään sulattaminen höyryllä ei kuitenkaan estä sadevesijärjestelmää jäätymästä uudestaan. Sen avulla akuutimpi tilanne saadaan usein ratkaistua väliaikaisesti, mutta pakkasen kiristyessä tuppaavat rännit taas jäätymään uudestaan. Toisinaan se väliaikainen helpotus ratkaisee tilanteen ja senhetkisen ongelman. Mutta sitten kun samaa on toistettu talvi toisensa perään ja kaipaat pysyvää ratkaisua rännien sulana pysymiseen, voimme asentaa talosi sadevesijärjestelmään sulanapitokaapelit.

Kattokorjauspalvelu sulattaa kaikkien rakennusten katot ja rännit, teemme omakotitalojen, rivitalojen ja kerrostalojen sulatustyöt ammattitaidolla. Meidän käyntimme jälkeen ei tarvitse miettiä, mihin kuntoon rännit ja katto jäävät, pidämme aina huolen siitä, että kaikki pysyy ehjänä. Jos vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua, voimme auttaa korjauksissa. Meiltä löytyy tarvittava kalusto vaativiinkin höyrysulatustöihin eri kohteissa, joten ota yhteyttä missä tahansa tarpeessa.

Sulatamme myös muut kohteet, kuten ojarummut höyryllä

Höyryhän on sangen hyödyllinen ja monimuotoinen apuväline erilaisten jääongelmien ratkaisuun. Katon ja rännien sulatus sujuu kädenkäänteessä, mutta myös ojarummun, eli tierummun avaus ja sulatus onnistuu höyryllä mainiosti. Höyry on tehokas tapa pitää kaikki vesikanavat auki. Olemme avanneet kerran, jos toisenkin myös pihasta vettä pois kuljettavien ojien rummut samalla käynnillä kun olemme katonkin jäiden sulatukset käyneet tekemässä. Jos ongelma on pelkissä rummuissa, tietysti niiden avaaminen onnistuu meiltä myös ilman kattoon kajoamista.

Jos taloltasi valuva vesi menee ojarummun kautta, on jään muodostuminen suuri ongelma myös siellä. Ojarummun jäätymisen vuoksi pihaan patoutuva vesi voi kääntyä takaisinpäin ja aiheuttaa tulviessaan vaurioita talosi rakenteisiin kivijalan kautta. Kellarikin on vaarassa joutua vedenvaraan, kun piha tulvii. Mutta eipä hätää, samat höyrylaitteet, joita me käytämme katon ja rännien jäänsulatukseen, toimivat myös ojarumpujen avaamisessa.

Pyrimmekin kaikessa aina kokonaisvaltaiseen palveluun. Akuutit, muun muassa talveen liittyvät sesonkityöt kuten jäänsulatus voi olla tarpeen useammassakin kohdassa rakennuksen varjelemiseksi vesivahingoilta. Autamme mielellämme useammassakin asiassa, jos kalustomme ja osaamisemme riittävät asioiden ratkaisemiseen.