Kattovuodossa kastuneiden ja lahonneiden puuosien vaihto ja uusiminen

Kattovuodossa kastuneiden ja lahonneiden puuosien vaihto ja uusiminen on tärkeä osa katon saneerausta. Jos kattovuoto on päässyt tapahtumaan, tilannetta ei voida jättää korjaamatta. Tutkimme aina, mistä vuoto johtuu ja pyrimme ratkaisemaan ongelman kokonaisvaltaisella tavalla. Pelkällä eristeiden ja puuosien vaihdolla ei juuri ole merkitystä, jos vuoto jatkuu ja sama työ on edessä taas pian uudestaan.

Jos tilanne on siis päässyt niin ikäväksi, että katon alapuoliset puurakenteet ovat kastuneet ja joutuneet lahovaurion syömäksi, on ryhdyttävä korjaustoimiin mahdollisimman nopeasti. Ei kannata esimerkiksi jäädä odottelemaan seuraavaa kesää. Me teemme kattosaneerauksia aivan ympäri vuoden, vaikka ihan keskellä talveakin, jos tilanne sitä vaatii. Kosteus on todennäköisesti saanut muutakin vauriota aikaan yläpohjassa, esimerkiksi kastellut villat ja aiheuttanut homekasvuston syntymistä. Saat meiltä kuitenkin parhaan mahdollisen avun ongelmien ratkaisemiseksi ja hoitamiseksi pois päiväjärjestyksestä.

Meiltä löytyvät huipputaitavat katto-osaajat ongelman paikallistamiseen, lahovaurioiden korjaukseen ja eristeiden vaihtoon. Teemme kaikki työt kastuneiden ja lahonneiden puuosien vaihdosta lähtien kokonaisvaltaisella otteella, johon kuuluu avaimet. Saat siis meiltä kaiken, mitä kattosi kunnostus vaatii, oli se sitten työvoimaa, osaamista, materiaalia, työkaluja tai mitä tahansa. Teemme työt tinkimättömällä ammattiylpeydellä alusta loppuun, jos jotain ongelmia ilmenee tulemme aina korjaamaan tilanteen

Myös vuotokorjauksissa ja kosteusvaurioiden hoitamisessa katon läpikotainen tarkistaminen on hyödyllistä. Me tutkimmekin tarkkaan, mihin asti vesi on päässyt ja mistä se on tullut. Kunnostamme kaiken tarvittavan vesikatteesta ja katon läpivienneistä sadevesijärjestelmään. Tärkeää on hoitaa yläpohja täysin kuntoon, suorittaa kastuneiden ja lahonneiden puuosien sekä eristeiden vaihto huolellisesti sekä huolehtia yläpohjan tuuletuksesta. Katon tarkistaminen kuuluu Kattokorjauspalvelussa aina asiaan. Silloin kun saamme tarjouspyynnön tai puhelun, lähdemme yleensä selvittämään korjaustarpeita sekä urakan hintaa niin, että käymme katsastamassa kohteena olevan katon paikan päällä. Kartoitamme myös asiakkaan toiveet ja ajatukset katon suhteen, näiden pohjalta laadimme korjausehdotuksen sekä tarjouksemme.

Silloin kun otat meihin yhteyttä kiireellisissä asioissa, kuten vuotavan katon ja vesivahingon hoitamisessa, pyrimme tietysti toimimaan nopeutetulla aikataulla. Näin saamme vahingot minimoitua. Tällöin tarjousvaiheen kattokatsastus voi jäädä välistä ja tulemme töihin heti, kun pääsemme. Ainahan se hätä ei lue lakia, suoritamme katon tarkistuksen töiden alussa ja annamme samalla kustannusarvion, kun ryhdymme jo korjaamaan kattoa. Meillä katon tarkistus kuuluu kaikkien, myös kiireettömämpien kattotöiden hintaan. Kun tilaat meidät esimerkiksi puhdistamaan kattoa tai kunnostamaan katon läpiviennit, tutkimme katon kunnon samalla reissulla. Mikäli tarkistuksessa löytyy jotain korjausta vaativaa, kerromme asiasta sinulle ja jätämme tarjouksemme töiden hoitamisesta.

Rahoituksen hakeminen onnistuu kotisivujemme kautta hyvin kätevästi, sillä yllättäen löytyviin katon korjauksiin ei aina ole vararahastoa odottamassa. Meillä teetetty työ on kotitalousvähennyskelpoista omassa henkilöverotuksessa. Vaikkapa omakotitalon kosteusvaurioiden korjauttaminen kannattaa siis täyttää sinne veroilmoitukseen, kun sen aika koittaa.

Lahovaurion merkkinä on usein pehmeä katto

Pehmeä katto tarkoittaa harmillisen usein lahovauriota. Ainoa poikkeus tähän on se, että kesän kuumimpana hellejaksona kiipeää huopakatolle, se voi siis täysin kunnossakin pehmentyä kuumuudessa niin että sen huomaa. Tällöinhän katolle ei oikeastaan kannattaisi edes nousta, sillä huopa venyy ja repeilee herkästi muun muassa katolla työskennellessä. Aina muulloin tulee suhtautua epäillen tunteeseen, että katto joustaa tai on pehmeä esimerkiksi jalan alla, sillä sen ei kuuluisi olla.

Pehmeä katto syntyy, kun vesikatteen alapuolisiin rakenteisiin ja on pesiytynyt lahovaurioita. Puutavara katon eri kerroksissa on lahoa ja pehmeää, se notkahtelee ja antaa periksi, kun sen päälle varataan painoa. Tietysti on hyvä, jos tilanne huomataan ajoissa. Esimerkiksi runsaslumisen talven kerryttämä lumitaakka voi notkahduttaa katon pahasti, jolloin korjattavaa on jo paljon enemmän. Lumenpudotuksesta lähtien kaikki työ on haastavaa epävakaalla katolla. Jos tilanne huomataan ennen lumien tuloa, tilanne on aina parempi katon ja kattotöiden suorittamisen kannalta.

Pehmeä katto ja kärsineet kattorakenteet on aina uusittava, muuten vesivahinko voi levitä muuallekin taloosi. Kastuneiden ja lahonneiden puuosien vaihto sekä tarvittavien eristeiden vaihto on välttämätöntä, jotta rakennus saadaan pelastettua. Katto voi tosiaan myös notkahtaa ja pettää sen päällä työskentelevien alta, kun tilanne saa kehittyä rauhassa kyllin pitkään. Ihan oma ongelmansa on kosteuden vuoksi hyvän mahdollisuuden saava home. Vesivahinko ei automaattisesti tarkoita, että rakennus olisi homeen vallassa ja asumiskelvoton. Homeen riski kuitenkin kasvaa kiihtyvällä tahdilla, mitä pidemmälle lahoaminen etenee ja mitä pidempään muun muassa puurakenteet vettä imevät. Tähän usein liittyy myös katon tuuletuksen ongelmia, jotka me myös ratkaisemme, kun ryhdymme kosteusvaurioista kattoa saneeraamaan uuteen uskoon.

Jotta katto olisi pitkäikäinen ja toimiva, se vaatii tietenkin ehjät rakenteet. Hyvällä tuurilla, lahovauriot ovat jääneet pieniksi tai hyvin paikallisiksi ja ne saadaan korjattua ilman katon purkamista. Huonomassa tapauksessa, jos kattotuolit, ruoteet ja muut puuosat päässeet liian pitkäksi aikaa kosteuden kanssa kosketuksiin, joudutaan koko katto uusimaan. Tällöinkin loput rakennuksesta saadaan usein pelastettua kattosaneerauksella, joten työ kannattaa. Meiltä Kattokorjauspalvelusta saat ammattitaidolla toteutetut lahovauriokorjaukset aina täydellisiin kattoremontteihin asti. Korjaamme kaikkien katemateriaalien kattoja riippumatta siitä, minkä rakennuksen suojana ne ovat. Me hoidamme myös kaikkien kattomallien kunnostustöitä, myös haastavammat kohteet toteutetaan yhtä lujalla osaamisella ja tarpeen vaatimalla turvavarustuksella. Työturvallisuuteen kiinnitetään meillä tietysti aina huomioita, mutta lahovaurioisen, pehmenneen katon kohdalla lisäriskit huomioidaan aina töitä aloitettaessa.

Me suhtaudumme jokaiseen kohteeseen yksilöinä. Tutkimme huolellisesti työn alla olevan katon ja korjaukset mitoitetaan aina kyseisen rakennuksen tarpeisiin sopiviksi. Jos katto on muuten jopa uudehko, tai ainakin hyväkuntoinen, paikallinen tai suhteellisen nopeasti havaittu vuoto ja kosteusvaurio eivät vaadi meidän käsittelyssämme koko katon pistämistä uusiksi. Toisaalta silloin, kun vahingot ovat laajat, emme jätä mitään sattuman varaan jättämällä esimerkiksi vanhoja eristeitä sisään tai jättämällä kastunutta puutavaraa yläpohjaan toivoen, että se siitä itsestään kuivuisi ja muuttuisi taas lujaksi.

Läpiviennin vuodot voivat paljastua pehmeinä kohtina kattoikkunan tai piipun ympärillä

Jos pehmeä kohta katosta löytyy esimerkiksi kattoikkunan- tai luukun, ehkä savupiipun ympäriltä, on läpivienti todennäköisesti vuotanut. Lähdemme tutkimaan ongelmaa perinpohjaisesti yläpohjasta vesikatteeseen. Läpivientien vuotoihin voi olla useita eri syitä. Uudemmilla katoilla läpivientien vuodot voivat viitata muun muassa siihen, että ne on alun perin asennettu väärin, joko osaamattomuutta tai kiireessä. Myös aluskatteen ylösnostot tai erilliset läpiviennin tiivisteet voivat puuttua kokonaan. Läpivientien tekeminen ei olen kovin yksinkertaista, meillä niihin paneudutaan aina huolellisesti niin uutta kattoa tehdessä, kuin läpivientejä kunnostettaessakin.

Toinen vuotosyy on yksinkertaisesti vain ajan hammas, joka on läpiviennin kuluttanut puhki. Näin voi käydä myös vesi- ja aluskatteille. Materiaalit kuluvat ollessaan jatkuvasti esimerkiksi lämpötilavaihteluiden alaisina. Läpivientejä voivat rasittaa ja vahingoittaa monet tekijät sammaleesta johonkin väliin päässeeseen veteen. Myös lumi ja jää tekevät tuhojaan tasapuolisesti niin katteille, saumoille kuin läpivienneillekin. Tyypillistä kuitenkin on se, että läpiviennin vuoto kehittyy ajan kuluessa. Ei ole mitenkään mahdoton skenaario, että useampikin läpivienti on huonossa kunnossa, sillä useimmat niistä on tehty samaan aikaan, samoilla menetelmillä ja saman tekijän työnä. Jos työssä, materiaaleissa tai kulumisessa on vika, riski piilee samaan aikaan myös muissa läpivienneissä. Me tarkistammekin varalta ne kaikki, vaikka vain yhden vuoto olisi havaittu. Sitä parempi, jos muut saadaan kunnostettua, ennen kuin ne antavat periksi.

Silloin kun kattoa tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti, läpiviennit voidaan pitää kunnossa, esimerkiksi vaihtamalla tiivisteet, kun vanhat alkavat kulua tai kun niille on sattunut jokin vahinko. Katon säännöllinen kunnossapito kannattaa, koska se ehkäisee monia vuotojen kosteusvaurioiden aiheuttajia sekä katteella että läpivienneissä. Läpivientien vuodot ovat kuitenkin aika tavallisia kattojen vuotokohtia, joten meillä niiden tarkistukset kuuluvat oikeastaan aina tarkistuslistaan, kun katolla käymme. Kun ongelma on paikallistettu jonkin tietyn läpiviennin tai joskus useamminkin yhteyteen, korjaamme ne kuntoon. Paikkaamme katon reiät ja tiivistämme jiirit, saumat ja läpiviennit.

Joskus ongelma on esimerkiksi tarkastamatta ja huoltamatta jäänyt myrsky- tai lumivahinko, joka on hajottanut sekä läpiviennin että esimerkiksi sen viemärintuuletusputkenkin. Tällöin vuoto on päässyt tapahtumaan vahingon aiheuttamien vaurioiden kautta. Yläpohjassa tarkastamme aluskatteen ja eristevillat. Korjaamme lahovauriot ja vaihdamme eristevillat uusiin. Vuotokohta ja lahovauriot kunnostetaan meidän toimestamme aina kokonaisvaltaisesti, kosteita ja lahoja osia tai eristeitä ei jätätetä mihinkään katon rakenteeseen. Katon tuulettuvuus laitetaan myös kuntoon kate- ja kattotyypin mukaisilla tavoilla, sillä se haihduttaa lopun mahdollisesti rakenteisiin jääneen tai sinne myöhemmin muun muassa ilman kosteuden mukana päätyvät veden tehokkaasti. Toimiva tuuletus ehkäisee jatkossa kosteusongelmia monin tavoin.

Kaikki katon ja yläpohjan korjaustyöt sekä huollot kokonaisvaltaisesti

Saat meiltä kaikki kattosi huolto- ja korjaustyöt yläpohjan töitä unohtamatta. Katon huolto ylläpitää katon toimivuutta ja säännöllisillä huolloilla pystymme lähes aina paikallistamaan ongelmat, ennen kuin niistä syntyy suurempia vaurioita rakennukseen. Kattoammattilaiset osaavat monissa tapauksissa reagoida ongelmiin, ennen kuin niitä on oikeastaan edes syntynyt. Esimerkiksi huonokuntoiset läpiviennit joutuvat tarkkaan syyniin. Me uusimme ne jo ennen kuin vuotoa on ehtinyt tapahtua, jos näemme etteivät ne enää pitkään pysty toimittamaan virkaansa ja vuoto on vain ajan kysymys. Ellei kattoasi ole tarkistettu, puhdistettu tai kunnostettu vuosiin, olisi hyvä hetki tarttua toimeen ja soitella Kattokorjauspalvelu huoltokäynnille.

Hoidamme kaikkien kattojen rutiinihuoltoja, joihin sisältyvät katon ja sadevesijärjestelmän puhdistukset ja tarkistukset. Käymme läpi katon läpiviennit, jiirit ja erilaiset saumaukset sekä katteiden pinnat ja kiinnitykset. Unohtamatta yläpohjan, aluskatteen ja eristeiden tarkistusta tai kattotuotteita. Se kokonaisvaltainen katon tarkistushan kuuluu meillä aina töiden hintaan. Jos kattosi kaipaa puhdistusta tai vesikourut kiinnitysten parantelua ja räystäslautojen vaihtoa, tutkimme kattosi kunnon samalla reissulla. Tämä tarkistus onkin se tehokkain mahdollinen tapa pitää katto kunnossa, sillä voimme puuttua vikoihin usein jo niiden alkuvaiheessa. Tietysti erilaiset vahingot, kuten myrskyt tekemät tuhot ovat ennakoimattomia, mutta hoidamme nopealla aikataululla myös vahinkokorjauksia riippumatta niiden syystä. Vaikka kattosi läpi tulisi meteoriitti niin korjaamme sen kyllä. On kuitenkin todettava, että hyväkuntoinen katto kestää muun muassa talven rasitteet paljon paremmin, kuin kosteus- ja lahovaurioinen katto, joka herkästi lopulta notkahtaa, kun talvi kasaa kunnon lumikuorman sen niskaan.

Kunnostamme kaikki katon kerrokset vesipohjasta aluskatteeseen, yläpohjaan ja tarvittaessa myös välipohjaan ja sen höyrysulkuihin. On nimittäin mahdollista, että kosteutta yläpohjaan pääsee myös alakautta. Kaikki eläminen tuottaa kosteutta, asuintiloissa erityisesti kylpytilat ja keittiö ovat höyrystyvän ja ylöspäin pyrkivän kosteuden lähteitä. Yläpohjan kosteusongelmien kartoituksessa suljemme pois kaikki mahdolliset kosteuden lähteet, koska pyrimme aina ratkaisemaan koko ongelman ja lopettamaan kaikki kosteuden aiheuttavat vaivat.