Ilmanvaihtoputkien eristäminen ehkäisee kondenssiveden kertymistä

Ilmanvaihtoputkien eristäminen ja muidenkin ilmanvaihtokanavien eristäminen on tärkeää sekä lämpöhävikin, että kondenssiveden estämiseksi. Eristämättömän putken pintaan syntyy kondenssivettä, eli ilmankosteus ja höyry tiivistyvät putken pinnalla takaisin nestemäiseen muotoon eli vedeksi. Jos tämä kondenssivesi syntyy putken ulkopuolelle, se pisaroituu ja valuu lopulta katon eristeisiin tai rakenteisiin. Pitkään jatkuessaan voi vesi aiheuttaa vaurioita puurakenteisiin ja pilata eristeetkin. Jos kondenssivettä syntyy puolestaan putken sisään, voi se jäätyä ja kerralla koko jäämassa sulaessaan aiheuttaa kosteusongelmia. Eli kosteuden kertymistä tulisi estää sekä ilmanvaihtojärjestelmän ulko- että sisäpinnoille.

Lämmöntalteenottojärjestelmän myötä ilmanvaihtokanavien eristyksen tärkeys on kasvanut. Ilmanvaihtoputkien eristäminen on tärkeää myös siksi, ettei sisään tuleva ilma ole liian kylmää ja jäähdytä rakennusta, mikä nostaa puolestaan lämmityskustannuksia ja laskee asumismukavuutta. Ihanteellisessa tapauksessa sisään virtaava ilma ehtii lämmetä eikä se aiheuta vedon tunnetta esimerkiksi usein ilmastoituun kylpyhuoneeseen tai vessaan, joissa kylmyys onkin erityisen inhottava vieras, vaikka ilman vaihtuminen näissä onkin hyvin tärkeää.

Huonokuntoiset tai puuttuvat eristeet aiheuttavat monenlaisia ongelmia aina huonosta sisäilmasta kosteusvaurioihin. Eristämme ja tiivistämme kaikki yläpohjan putket, huolellisesti ja energian säästöä sekä talon turvallisuutta ajatellen. Ota yhteyttä meihin, jos alkoi tuntua, että puhumme nyt juuri sinun rakennuksesi ongelmista. Pääset niistä kyllä eroon ihan kohtuullisilla kustannuksilla ja järkevässä aikataulussa. Saat meidät kiinni soittamalla tai kätevällä, verkkosivuiltamme löytyvällä tarjouspyyntölomakkeella. Lomakkeelle voit sinulle sopivana vuorokaudenaikana listata remonttitarpeita, vikoja ja toiveitasi kaikessa rauhassa. Tarjouspyyntölomake on siitä kätevä, että voit tarvittaessa liittää siihen myös kuvia. Kun saamme tarjouspyyntösi, useimmiten lähdemme hoitamaan asiaa tarkistuskäynnin sopimisella. Jo tarjousvaiheessa tehty katon tai vaikka niiden ilmanvaihtoputkien tutkimus antaa meille paljon tietoa tarvittavista toimenpiteistä ja mahdollisesti työn sujuvuuteen vaikuttavista tekijöistä. Kohteen tarkistuksen ja sinun ajatustesi ja toiveidesi kuulemisen jälkeen teemme korjausehdotuksen ja laskemme tarjouksemme, näin työt ovat alun perinkin suunniteltu kohteen ja asiakkaan tarpeisiin sopiviksi.

Katon tarkistus meillä kuuluu kaikkiin kattotöihin, eli tarkistamme kattosi kunnon silloinkin, kun tulemme huoltamaan ilmanvaihtoputkien eristämistä tai puhdistamaan kattoasi. Kattotarkistus kuuluu aina hintaan, riippumatta siitä mitä kattoon liittyvää työtä olet meidät tilannut tekemään. Saat tietoa kattosi kunnosta ja korjaustarpeista. Mikäli löydämme jotain korjausta vaativaa, teemme korjausehdotuksen ja jätämme tarjouksemme töiden hoitamisesta. Tarvittaessa voit hakea rahoitusta kotisivujemme kautta kattotöiden tai vaikkapa niiden eristystöiden teettämiseen meillä. Muista hakea myös kotitalousvähennys meillä teetetystä työstä seuraavassa henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi.

Meillä kaikki työt, myös ilmanvaihtoputkien eristäminen suoritetaan avaimet käteen -palveluna ja takuutyönä. Saat siis kaiken tarvittavan meiltä yhtenä täyden palvelun pakettina osaavasta tekijästä sopiviin tarvikkeisiin ja työkaluihin, näin et joudu tekemään itse mitään hankintoja tai työvaiheita. Työtakuu kattaa meillä aina kaikki tekemämme työt ja asennukset, sen voisikin nähdä hyvin tehdyn työn takeena, sillä kattava takuu kannattaa yleensäkin vain silloin, kun korjauksia tarvitsee hyvin harvoin käydä tekemässä. Ota siis yhteyttä pikimmiten niin laitetaan kattosi ilmanvaihtoputkien eristykset kuntoon, hoidamme samalla vaikkapa kaikki muutkin pikkuhuollot kuntoon.

Ilmanvaihtoputkien, eli IV-putkien eristäminen on tarkkaa työtä

Ilmanvaihtoputkien eristäminen voi onnistua hyvin maallikoltakin, työn puolesta kyse on vain eristekerroksen lisäämisestä, eikä mitään varsinaisia rakennustöitä yleensä tarvitse tehdä. Tarkkuutta työ kuitenkin vaatii riippumatta siitä, kuka sen tekee. Virhe eristeessä voi tulla kalliiksi kondenssiveden aiheuttamien ongelmien vuoksi. Eristepaksuus tulee olla myös riittävä ja tuotteet laadukkaita. Esimerkiksi eristeiden eristyskyky, pölyttömyys ja paloturvallisuus ovat tärkeitä piirteitä hyvin ja toimivan eristyksen aikaan saamisessa. Putkien eristämiseen löytyy markkinoilta valmiitakin tuotteita, jotka sopivat osaan kohteista vallan mainiosti. Eri vuosikymmeninä hyvin vaihtelevista aineksista kootut rakennukset voivat kuitenkin vaatia ihan mittatilaustyön tekemistä. Aina valmiit eristetuotteet eivät sovi tai yksinkertaisesti parempi ratkaisu saadaan toteutettua jopa edullisemmin rakentamalla sopiva eristys kohteen tarpeiden ja mittojen mukaan.

Ilmanvaihtoputkien eristämisessä, kuten monissa muissakin töissä työ kyllä saa hoidettua ilman vuosien työkokemusta ja ammattitutkintoa. Yllättävän usein ne työt vain jäävät tekemättä. Ehkä se aloittaminen on vaikeaa, ei vain saa ryhdyttyä hommiin, vaikka tietäisi että siitä olisi hyötyä. Ilmastointiputkien eristys voi jäädä venymään toteutusta vaille valmiina suunnitelmana. Meidän kanssamme ei tarvita kuin se soitto, niin homma saadaan kyllä pois päiväjärjestyksestä. Ammattilaisiimme luottaessasi saat samalla myös sen katon kuntokartoituksenkin, ei tule sitten eristettyä väärin asennettua putkea ja jää niitä, jo syntyneitä kosteusvaurioita muhimaan esimerkiksi katon yläpohjaan. Meiltä ei jää mikään tällainen huomaamatta.

Samalla voimme kyllä tutkia esimerkiksi yläpohjan eristyksen muutenkin sekä parannella sitä. Varsinkin silloin kun katossa on epäilty lämpövuotoja muun muassa jääpuikkojen ja katon jäätymisen vuoksi, voivat ilmanvaihtoputket ja niiden puuttuva eristys olla osa koko ongelmaa. Mutta eristeessä voi olla muutakin puutetta, joka saadaan samalla hoidettua kuntoon, kun ammattilainen harjaantuneella silmällä tutkii katon eristyksen. Voit saada laajemmankin eristysremontin suosituksen meiltä, kun tutkimme tilannetta. Eristämisen laadusta huolehtiminen on usein suhteellisen pieni toimenpide kokonaiskustannuksiltaan, mutta sitäkin kannattavampi sitten rakennuksen kunnossa pysymisen sekä lämmityskustannusten kannalta tarkasteltuna. Kokonaiskuvan näkeminen voikin olla juuri se lisäetu, joka työn ulkoistamisessa ammattilaisille koituu.

Kattoasi huoltaessamme käymme tutkimassa myös yläpohjaa

Kun kutsut meidät tekemään mitä tahansa kattotyötä, käymme myös kurkistamassa kattosi yläpohjaan. Toisinaan sinne on hyvin vaikea päästä, mutta pyrimme aina kuitenkin yläpohjassa käymään, jos sinne on pääsy mahdollistettu. Mikäli katon alle ei ole järkevää reittiä, luultavasti annammekin suosituksen huoltoreitin toteuttamisesta esimerkiksi kattoluukun tai päätykolmion huoltoluukun avulla. Yläpohjaan pääsy on katon kunnollisen huoltamisen kannalta hyvin oleellista. Kunnolla tehtyyn katon tarkistukseen kuuluu katon yläpohja, koska sen kautta voi tutkia juurikin eristeiden, mutta myös katon aluskatteen tilannetta. Oikeastaan kaikista, paitsi tasakattoisista rakennuksista jonkinlainen yläpohja kuitenkin löytyy, joskus se on hyvin matala ryömintätila, joskus kylmä puoliullakko. Tässäkin asiassa näkyy rakennusten monimuotoisuus ja syy sille, miksi räätälöimme työt aina kohteen mukaisesti. Kahta identtistä kohdetta kun ei ole olemassakaan. Rakenteiden ohessa mahdolliset vauriot vaihtelevat tietysti kohteen mukaan ja sillä mielellä niitä lähdemme myös selvittelemään.

Käydessämme yläpohjassa katsomme silmämääräisesti kaiken läpi ja tarkkailemme että, putket ovat eristetty oikein eikä valumajälkiä, kostuneita eristeitä tai rakenteita löydy. Tarkistamme myös sen, että olemassa olevat eristeet ovat kunnossa. Mikäli yläpohjaan on päässyt jossain vaiheessa tuhoeläimiä, niillä on taipumusta tuhota eristeitä. Aina välillä löydämmekin syyn ilmanvaihtoputkien kosteusongelmiin juuri siitä, että eristeet on kyllä aikoinaan asennettu mutta ne on sittemmin silputtu ihan pilalle. Aina rakennuksen omistaja ei siis miellä eristeongelmia edes mahdollisiksi, vaan ongelmia tutkitaan ensin ihan eri vinkkelistä. Tutkimukset voidaan aloittaa esimerkiksi kattovuodon tai rikkoutuneen putken epäilyistä, kunnes totuus yläpohjassa paljastuu lähempien tutkimusten myötä.

Mikäli korjattavaa löytyy, teemme kunnostustyöt varsinkin eristeisiin yläpohjasta käsin. Kattoa ei aina ole välttämätöntä ryhtyä avaamaan ylhäältäpäin. Ilmanvaihtoputkien ja koko katon eristyshän kulminoituu yläpohjaan. Eristeet siis sijaitsevat yläpohjassa, mutta sen lisäksi katon yläpohja on juuri se paikka, jossa esimerkiksi kattovuodot tulevat aivan ensimmäisenä näkyviin. Yläpohjan tarkistaminen auttaa monessakin mielessä ehkäisemään erilaisia ongelmia koko rakennuksessa. Tämä on tärkein syy sille, miksi me Kattokorjauspalvelussa pyrimme yläpohjassa aina käymään ja suosittelemme huoltoreitin järjestämistä, mikäli sellaista ei vielä jostain syystä ole.