Huopakaton puhdistus on tärkeä rutiinihuolto

Huopakaton puhdistus on tärkeä, mutta valitettavan usein unohtuva rutiinihuolto. Ehkä puhdistuksen merkitys ei ole niin yleisesti tiedossa, kuin nämä katot olisivat ansainneet. Vaikka kaikki katot tarvitsevat puhdistusta, on huopakaton puhdistus erityisen tärkeää katteen ominaispiirteiden vuoksi. Karheaan pintaan tarttuu helposti yhden, jos toisenkin lainen roska, eikä katto puhdistu itsekseen. Rankat sateet ja tuulet voivat jopa kasata roskaa tiettyihin kohtiin katolla tai siirtää roskaongelman sadevesikouruihin. Kaikenlainen roska kerää itseensä kosteutta ja toimii erinomaisesti sammaleen kasvualustana. Sammal taas tuhoaa katteen nopeasti. Tässä tulikin jo esille keskeisin syy sille, miksi huopakatteen puhdistaminen on erityisen tärkeää. Tietysti katto pysyy myös siistin näköisenä ja pikkuvikoja on helppo havaita ja kunnostaa säännöllisten puhdistusten yhteydessä.

Huopakate antaa hyvän suojan hyvin monentyyppisille rakennuksille ja monista huopakatetyypeistä löytyy sopivia vaihtoehtoja lähes mille tahansa kattomallille. Esimerkiksi bitumikermi on lähes ainoita hyvin tasaisille kattomalleille sopivia katteita ja huopa taipuu joustavuutensa ja muotoiltavuutensa ansioista hyvin monimutkaistenkin kattomallien suojaksi. Vaikkapa mansardikatolle huopa on loistava vaihtoehto. Vahvuuksistaan huolimatta huopakaton pinta on erityisen herkkä, jonka sen turhanpäiväistä kuluttamista on varottava. Pinta nimittäin kuluu pikkuhiljaa itsekseenkin muun muassa lumen, jään, lämpötilavaihteluiden ja muiden tekijöiden altistuksessa. Kun pinta kuluu, kate voi reikiintyä, mutta silloin se muodostaa yhtä otollisemman kasvualustan myös tuhoisalle sammaleelle.

Ammattilaisina me suosimme huopakaton puhdistuksessa ilmapuhallusta. Toisinaan teemme katon puhdistuksen vaihtoehtoisesti pehmytharjauksena käsin. Emme suosittele huopakaton varsinaista pesua, ellei huopakattoa ole tarkoitus samalla suojakäsitellä, eli pinnoittaa. Kattoa kuitenkin on tarve puhdistaa paljon useammin, kuin pinnoittaa, joten puhdistusmenetelmien valintaan on syytä kiinnittää erityistä huomioita. Tällaisissa asioissa hyödyt meidän puoleemme kääntymisestä erityisen paljon, sillä meiltä löytyy osaamista ja tietotaitoa huopakatteiden hoidosta runsain mitoin.

Huopakatteen uudelleen pinnoittaminen arvioidaan meillä aina kattokohtaisesti. Jos suunnitelmissa on katon pinnoittaminen tai katteenvaihto, käymme mieluiten vilkaisemassa kattoa ihan paikan päällä tarjouspyyntösi jälkeen, arvioidaksemme kattosi kunnon. Pinnoittaminenhan on kuitenkin suuri ja kalliskin operaatio. Jos katteen pinta on kovinkin huonossa kunnossa, suosittelemme suosiolla sen vaihtoa uuteen. Pinnoitus kuitenkin vaatii sitä, että kate on kutakuinkin ehjä, vaikka se olisikin kulunut. Jos katteessa on paljon paikattavaa, se on hyvin kulunut ja saumauksetkin aukeilleet ja sammalta siellä sun täällä niin katteenvaihto on jo järkevämpi vaihtoehto. Se voi tulla kustannuksiltaan jopa kannattavammaksi, kun otetaan huomioon uuden katteen käyttöikä ja toimintavarmuus vanhaan, vaikkakin pinnoitettuun katteeseen verrattuna.

Meillä katon tarkistus sisältyy kaikkien töiden hintaan. Teemme tarjouspyyntövaiheessa kattokatsauksen aina kun pystymme, erityisesti suurempien korjaustarpeiden alkaessa erääntyä huopakatolla, on katon katsastamisesta hyötyä. Näin katon kunnostuksen laajuutta ja tarvittavia toimenpiteitä voidaan realistisemmin arvioida, lisäksi pystymme tekemään tarkemman tarjouksen ja aikataulun, kun olemme tutustuneet kohteeseen ja keskustelleet sinun kanssasi ajatuksistasi katon suhteen. Tarkistamme katon kuitenkin aina muun muassa puhdistuksen yhteydessä ilman erillistä maksua. Muistatahan että kauttamme voit hakea rahoitusta ja että työmme on henkilöverotuksessa kotitalousvähennyskelpoista.

Puhdistamme huopakatot pehmytharjauksella tai ilmapuhalluksena

Huopakaton puhdistus on tärkeä rutiinitoimenpide, jolla katto saadaan helpoiten pidettyä käyttökunnossa pitkään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jo jonkin aikaa huoltamatta ollut katto ei hyötyisi myös puhdistamisesta. Me voimme minimoida aina vahingot, vaikka katto olisi unohtunut oman onnensa varaan vuosiksikin. Katon puhdistus ja kunnostus ammattilaisen toimesta voi pelastaa koko rakennuksen, joten älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, vaikka huolto olisin jäänyt välillä vähän retuperälle. Sitä suuremmallakin syyllä kannattaa ottaa tilanne haltuun sekä poistattaa katolle ja sadevesijärjestelmään kertynyt kuona. Katsomme sitten yhdessä, mikä jatkotoimenpide katolle olisi paras ratkaisu. Kokemuksesta tiedämme, että aika pitkälle keinoja katon kunnostamiseksi löytyy meidänkin valikoimistamme.

Puhdistuksessa tärkeintä on, että roska ja lika saadaan pois kuluttamatta katteen suojaavaa sirotepintaa. Usein neulasten, lehtien ja muun roskan poistamiseen riittää ilmapuhallus, mutta tarvittaessa käytämme joskus todella pehmeää harjaa tehon lisäämiseksi. Yleisesti ottaen emme pese kattoa varsinkaan painepesulla, ellei kattoa tosiaan olla suunnitelmissa pinnoittaa. Pesurilla saa helposti huopakatteen pinnan hiottua sileäksi ja saumaukset auki, jos sillä pistellään menemään tajuamatta mihin suuntaan pesun pitää edetä ja liian kovaa painetta käyttäen.

Kokemattoman ei kannata huopakattoa itse lähteä puunaamaan, sillä riski katteen vaurioittamiseen on suuri. Jopa sopimattomat harjat, liian kovat vedenpaineet ja liian kovakouraiset lumenpudotukset voivat käytännössä tuhota katteen. Huopakatolla työskennellessä myös lämpötiloja on syytä tarkkailla, vaikka kesän lämmössä kattohommat voivat olla houkuttelevampi kuin vaikkapa marraskuussa, niin katolla lämpötila voi olla moninkertainen lämpömittariin nähden ja huopa pehmennyt niin ettei siinä kestä edes kävellä. Huopakatteen puhdistuksessa on monta huomioon otettavaa seikkaa, joista ei edes tiedä mitään, ellei työskentele kattojen parissa. Tai onnistu jo kerran pilaamaan sitä katetta hyvissä aikeissa katolla touhuillessaan. Olemme käyneet vaihtamassa jopa kokonaan uudet katteet katoilla, joita on yritetty puhdistaa ja hoitaa väärillä menetelmillä ja lopputulos on ollut sitten katteen hajoaminen sekä kattovuoto.

Mikä sitten neuvoksi, kun perus puhdistushuolto enää riitä pitämään sammalta pois katolta?

Kun sammal on vallannut katon eikä huopakaton puhdistus tunnu enää tepsivän, vaan sammal palaa pikakelauksena takaisin katon riesaksi niin on otettava käyttöön seuraavan asteen keinot katon parhaaksi. Sammaleen poisto huopakatolta on katon hyvinvoinnin ja toimintakyvyn säilymisen kannalta erittäin tärkeä huoltotoimi. Ammattilaisen suorittama sammaleenpoisto on hyvin tehokas, mutta katolle turvallinen tapa selvitä sammalinvaasiosta voittajana.

Sammalta kasvaa huopakatolle aika herkästi, ihan uusi tai vasta pinnoitettu kate voi säästyä siltä joitain vuosia mutta lähes kaikille huopakatoille se sammal lopulta löytää tiensä. Sitten onkin katon omistajasta kiinni, kuinka tilanne ratkaistaan. Sammaleen itiöt päätyvät katolle muun muassa tuulen mukana, sitä onkin lähes mahdotonta välttää, joten on tehtävä muita toimenpiteitä katon pitämiseksi kunnossa.

Säännöllisillä puhdistuksilla sammal voidaan poistaa katolta, ennen kuin se ehtii asettua kunnolla taloksi. Tasaisin väliajoin suoritettu katon puhdistus pakottaa sammaleen aloittamaan vähän väliä uudestaan, koska se on kuitenkin hidasta kasvamaan verrattuna vaikkapa nurmikkoon, se ei pääse puhdistusten vuoksi kunnolla ikinä juurtumaan katteeseen. Eli sammal saadaan katolta pois, ennen kuin se ehtii tehdä suurempia tuhoja.

Huopakate kuitenkin kuluu ihan luonnostaankin, vaikka sitä puhdistettaisiin oppikirjan mukaan kaikissa mahdollisissa vaiheissa katon eliniän aikana. Muun muassa se, kuinka katto on rakennettu ja millainen lähiympäristö on, vaikuttavat katteen kuntoon. Sirotepinta kuitenkin kuluu ja huopakatteen pinta voi hieman hapertua muun muassa UV-säteilyn, pakkasen ja lumen kurittaessa sitä vuodesta toiseen. Katon ikääntyessä sen sirotepinta kuluu ja sammal saa kuluneella katteella paremmin vallattua jalansijaa. Sitä on paljon vaikeampi irrottaa huopaan ja jokaiseen saumaan sekä koloon tunkeutuneiden juurien vuoksi. Tällöin on aika toteuttaa ammattilaisen tekemä sammaleenpoistokäsittely. Saat meiltä tehokkaat sammaleenpoistokäsittelyt laadukkaasti ja kattoa vaurioittamatta. Me käytämme ekologisia menetelmiä, joista ei ole varaa luonnolle eikä ihmisille, pelkälle sammaleelle.

Sammaleenpoisto katolta sisältää katon puhdistuksen irtoroskasta ensin harjauksella tai puhalluksella, samalla näkyvä sammal irtoaakin muun roskan mukana. Puhdistamme myös vesikourut samalla. Tähänkin työhön kuuluu katon kuntokartoitus, voimme sammaleenpoistokäsittelyn yhteydessä kunnostaa kattoa muun muassa saumauksia, jiirejä ja läpivientien tiivisteitä uusimalla. Myös mahdolliset reiät voidaan paikata ja ilmakuplat tai muut kauneusvirheet voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Kun katto on puhdas, siihen levitetään sammaleentuhoaine, joka saakin jäädä katolle vaikuttamaan, jotta se tuhoaa sammaleen juuret ja näin katto saadaan todella vapautettua sammaleen ikeestä. Voimme suorittaa sammaleenpoiston pelkästään osana kato puhdistusta. Mutta teemme näin myös ennen huopakatteiden pinnoitusta, koska silloin on erityisen tärkeää saada se sammal tyystin hävitettyä pinnoitteen alta pois.

Tarkistuskäynti paljastaa usein huopakaton korjaustarpeet

Kun olemme kiivenneet katolle ilmanpuhaltimen kanssa roskien keräyshanskat käsissä, katsastamme myös katon yleisen kunnon. Kattotarkistus kuuluu jokaisen kattotyön työvaiheisiin, näin meillä myös huopakaton puhdistuksen yhteydessä, riippumatta siitä teemmekö pelkän roskanpoiston vai onko kyseessä katon suursiivous uutta pinnoitetta varten. Samalla kun sammaleet rapsutellaan irti katteen saumoista ja läpivienneistä, tarkistetaan niiden saumaus ja tiivisteet.

Haukansilmäiset, kokeneet katto-osaajamme tarkistavat katon läpivientien ja huopakaton saumojen ohessa kattoturvatuotteet, rännit sekä muut katon hyvinvointiin liittyvät asiat. Tällä ehkäistään ennalta tulevia ongelmia ja jos ongelmia on jo, saadaan ne mahdollisimman nopeasti korjattua. Esimerkiksi juuri katon puhdistustyö paljastaa usein erilaisia kehittymässä olevia vikoja, pikkuvuotoja ja kulumaa katteessa koska katto käydään puhdistuksessakin yksityiskohtaisesti läpi. Roskan ja sammaleen alta voi myös löytyä yllätyksiä, jotka olisivat ilman puhdistusta jääneet piiloon.

Mahdollisuuksien mukaan kipuamme myös katon yläpohjaan, kun kattoa ylipäätään alttiin tarkistamaan. Yläpohja kertoo meille varsinkin kattovuodoista, sillä veden valumajäljet, kastuneet puurakenteet tai eristeet kertovat totuuden sitä vääristelemättä. Kun katto on puhdistettu ja tarkistettu samalla läpikotaisin, raportoimme sinulle katon kunnosta. Jos löysimme jotain kiireellistä tai vaikka vähemmän kiireellistäkin korjattavaa, teemme toimenpide-ehdotuksemme vikojen korjaamisesta tarjouksen kera. Saat puhtaan katon kaupantekijäisinä ensikäden tietoa katon kunnosta ja korjausten kustannuksista. Usein voit säästää pitkän pennin rahaa sillä, että ongelmat havaitaan ajoissa ja ne voidaan korjata silloin, kun ne ovat vasta aluillaan.