Huopakaton pinnoitus ja suojaus uudistaa katteen toimintakyvyn

Huopakaton pinnoitus ja suojaus tehdään ensi sijassa siksi, että katteen sääsuoja saadaan palautettua. Tietysti toimenpide vaikuttaa myönteisesti myös katon ulkonäköön, käsittelyn jälkeen katto näyttää siistiltä ja puhtaalta. Pinnoitus- ja suojaustyöllä on siis useita hyötyjä, se auttaa pitämään katon toimintakykyisenä ympäri vuoden ja kaikilla säillä. Erilaiset säät ja vuoden kiertoon liittyvät tekijät, kuten vesi, lumi, auringon UV-säteily ja jää rasittavat kaikkia katteita. Samoin katolle kertyvä roska ja kaikkien näiden tekijöiden edesauttamana sitten sammal, joka valtaa katteen, tekee tuhojaan katolla. Usein tuho etenee ihan huomaamatta ja pikkuhiljaa. Huopakaton sirotepinta kuluu ja bitumi paljastuu. Jos kuluttavat tekijät pääsevät nakertamaan bitumia, syntyy ajan myötä reikä. Tästä reiästä vesi pääsee suoraan umpilaudoitukseen ja sieltä taas yläpohjaan, jolloin tilanne alkaa muuttua jo vakavaksi.

Niin toimiva ratkaisu kuin huopakaton pinnoitus onkin, niin se täytyy teettää ajoissa. Liikaa viivästynyt huopakaton suojaus ja pinnoitus voivat siis aiheuttaa suuren ja kalliin vahingon, jossa kattoremontin lisäksi laitetaan uusiksi lahovaurioita ja eristevilloja. On myös mahdollista, että liian pitkään vitkutettu pinnoitustyö ajaa katon tilanteeseen, että sen voi pelastaa enää katteen vaihdolla eikä pinnoituksella enää saavutettaisi merkittävää hyötyä. Älä siis lykkää katteen pinnoitusta enää vaan soita meille! Saat meidät kiinni myös tarjouspyyntölomakkeen kautta. Meiltä saat kaikki palvelut huopakattosi suojan palauttamiseen. Apunasi on koko ammattitaitomme ja huippulaadukkaat tuotteet.

Kun saamme tarjouspyyntösi, jossa kerrot suunnittelevasi pinnoitustyön tilaamista, me tulemme mielellämme käymään ihan paikan päällä. Näin voimme tutkia kattoa omin silmin ja määrittää ammattilaisena sen, millaisista toimenpiteistä katto hyötyisi nykyisessään kunnossa eniten. Kuuntelemme myös sinun ajatuksiasi ja toiveitasi katon suhteen, jonka jälkeen teemme korjausehdotuksen ja annamme tarjouksemme töiden laadukkaasta toteutuksesta. Katon kunnon tarkistaminen kuuluu meillä kaikkiin meiltä tilattuihin ja tekemiimme kattotöihin. Riippumatta katolle kiipeämisen syystä katsastamme katteen ja läpivientien kunnon, mahdollisuuksien mukaan myös näkymät yläpohjassa. Jos katolta löytyy korjattavaa, jonka hoitamisesta emme ole vielä sopineet kanssasi, jätämme korjausehdotuksen ja tarjouksen samalla kun keskustelemme kanssasi katon tilanteesta.

Tarvittaessa voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta meillä teetettäviin kattotöihin. Vastaavasti voit hakea niistä myös kotitalousvähennyksiä omassa henkilöverotuksessa. Me palvelemme ympäri vuoden ja koko maassa. Saat meidät parhaiten kiinni kaikissa katon huoltotöihin liittyvissä asioissa tarjouspyyntölomakkeen kautta. Kuvaile kattosi tilanne, toivotahtosi ja lisää vaikka muutama kuva, niin pääsemme mahdollisimman kattavin tiedoin heti liikenteeseen.

Pinnoitus vai katteen uusiminen?

Huopakaton pinnoituksen uusiminen on hyvä tapa kunnostaa kattoa, jos se on suhteellisen hyvässä kunnossa. Pinnoitettava kate voi kyllä olla kulunut, mutta jos siinä on paljon vikoja, paikattavaa ja muuta kunnostettavaa, voivat vanhan katteen kunnostuskustannukset ennen pinnoitusta nousta melko korkeiksi. Huonokuntoinen huopakate ei välttämättä myöskään saa enää riittävästi lisää hyviä käyttövuosia, suhteessa pinnoitustyön hintaan ja vaivaan, vaan sen uusiminen on joka tapauksessa käsillä piakkoin.

Katon pinnoituksen järkevyys riippuu paljon siis kunnostettavasta kohteesta. Jos katto on jo aikansa elänyt, kannattaa se pinnoittamisen sijaan uusia kokonaan. Pinnoituskin on monivaiheinen työ. Jos kate on jo pääosin menettänyt kaiken pinnoitteensa ja muutenkin huonokuntoinen, on se todennäköisesti siinä kunnossa, että katto uusimalla saadaan paljon pidempiaikaisempi ja toimivampi ratkaisu aikaan. Kun pyydät tarjouksen, tulemme katsastamaan kattosi kunnon ja pohdimme yhdessä mikä olisi kattosi kannalta paras toimintamalli.

Me toimimmekin aina niin että katolle tehtävät toimenpiteet räätälöidään ja mitoitetaan juuri kyseiselle katolle sopiviksi. Arvioimme tilanteen siis joka kerta sen mukaan, missä kunnossa katto sillä hetkellä on ja millaisia ajatuksia asiakkaalla on katon suhteen. Esimerkiksi silloin kun arvioimme, että olisi juuri ja juuri vielä kannattavaa tehdä pinnoitus kysymme asiakkaan mielipidettä. Jos asiakas toivoo, että kate vaihdetaan uuteen, jotta se saa kustannuksiin nähden paremman elinaikaodotteen niin tietysti uusimme katon. Koemme kuitenkin velvollisuudeksemme kertoa, jos asiakkaan toivoma toimenpide on katon kuntoon nähden kallis ja lyhytaikainen ratkaisu.

Huopakaton pinnoituksen hyödyt

Huopakaton pinnoitus ja suojaus on oikein ajoitettuna ja oikein tehtynä hyvä tapa kunnostaa kattoa ja parantaa sen toimivuutta. Pinnoitus suojaa kattoa pitkäaikaisesti uusimalla huovan pinnan. Sen myötä huopakaton vedeneristyskyky palautuu, eikä vesi pääse katteen sisään aiheuttamaan tuhoja pakkasrapautumisen muodossa. Pinnoitus myös estää sammalta kasvamasta katolla taas hetkeen, mikä suojeleekin huopakatetta erinomaisesti. Sammal on yhdessä kosteuden kanssa yksi huopakatteen tuhoisimmista vaivoista. Toki huopakatto kärsii puhdistuksen puutteesta, mahdollisesti myös liian kovista tai vääristä hoitotoimenpiteistäkin. Pinnoituksen hyöty toteutuu siis samanaikaisesti useammalla eri tasolla, erityisesti kosteuden ja kuluttavan sammaleen pysyessä poissa katolta.

Kestävä ja joustava uusi pinta hylkii veden lisäksi kaikenlaista likaa sekä ilmansaasteita ja suojaa katetta myös auringon paahtaessa UV-säteilyltä. Lisäksi pinnan mekaanisen kulutuksen kesto paranee, jolloin lumi ja jää eivät pääse tekemään niin tehokkaasti tuhoaan. Meillä katon pinnoitustyöhön liittyy katon kokonaisvaltainen tarkistaminen ja kunnostaminen, jotta pinnoituksesta saadaan täysi hyöty irti. Tämä auttaakin kattoa pysymään kunnossa kaikin puolin, myös estämällä vuotoja katon saumauksista, taitteista ja läpivienneistä, kun kaikki on pistetty pinnoituksen yhteydessä kuntoon. Katon teknisen toimivuuden parantumisen lisäksi huopakaton pinnoittaminen palauttaa katon uudenveroisen ulkonäön. Pinnoitus vastaa toimenpiteenä hieman esimerkiksi peltikaton maalausta, pinnoitteita kuitenkin on erilaisia, joista valitsemme yhdessä asiakkaan kanssa katolle parhaiten sitä palvelevan vaihtoehdon. Pinnoituksen myötä katteen väri syvenee ja katto saa uutukaisen kiillon. Lisäksi kaikki viat ja repsotukset on pistetty samalla kertaa kuntoon sekä katon roskat ja liat hävitetty.

Pinnoitustyö lähtee liikkeelle katteen tarkistuksella ja tiivistämisellä

Huopakaton pinnoitus on tosiaan monivaiheiden työ, siihen liittyy meillä muutakin kuin pelkkä pinnoitteen levittäminen katteen päälle. Näin tulisikin aina toimia, kate tulee vähintään puhdistaa huolellisesti ennen pinnoitusta. Me aloitamme työn katon puhdistuksella ja kuntokartoituksella. Puhdistamme katon irtoroskasta ja rapsuttelemme mahdolliset sammalkasvustot pois katteen pinnasta. Sitten puhdistetaan vesikourut, niihinkin päätyy helposti roskaa muutenkin, mutta varsinkin katon puhdistuksessa irtoava moska päätyy helposti räystäskouruihin.

Puhdistuksen jälkeen ja vähän siinä samallakin katto tarkistetaan. Katteen pinta tutkitaan erityisesti kuprujen, reikien ja vuotavien saumojen varalta. Tarkistuskierros jatkuu läpivientien kunnon tutkimiseen. Lopuksi käydään tarkistamassa aluskate ja yläpohjan kunto, yläpohjan kautta yleensä on mahdollista tutkia aluskatetta, mutta siellä on helppo havaita myös kaikki kattovuotoon viittaavat merkit, kuten kastuneet puurakenteet, valumajäljet tai kostuneet eristeet.

Kun katon vedenpitävyys on tarkistettu ja mahdolliset kunnostustyöt tehty, käsitellään katto tarvittaessa sammaleentuhoaineella. Tämä vaihe on tarpeen, jos katolla on kasvanut sammalta jo jonkin aikaa, sillä sammaleen juuria on oikeastaan mahdotonta poistaa muulla tavoin, esimerkiksi mekaanisesti. Sammaleentuhokäsittely jätetään vaikuttamaan katolle, jotta aine tunkeutuu tuhoten sammaleen juuret pintaa syvemmältä. Tämän jälkeen voidaan huopakatto pinnoittaa. Me käytämme aina juuri parhaiten työn alla olevalle katolle tarkoitettuja pinnoitteita. Vaatiikin hieman asiantuntemusta osata valita sopivimmat tuotteet muun muassa huopakaton huoltoon. Oikeat tuotteet ja niiden asiantunteva käyttö takaavat parhaan suojan katolle, näissä asioissa ammattilaisen apu onkin hyödyllinen ja helppo ratkaisu.

Miten huopakattoja, palahuopakattoja ja bitumikattoja pinnoitetaan?

Huopakaton, palahuopakaton ja bitumikaton pinnoitus tehdään kaikki pääpiirteittäin samalla tavalla. Eri huopakatteiden välillä ei siis ole liiemmin eroja siinä, kuinka pinnoitusprosessi tapahtuu, millaisia esivalmisteluita tehdään. Ei edes sillä, missä kunnossa katon minimissään täytyy olla, että pinnoituksesta on vielä riittävästi hyötyä vaivannäköön nähden. Itse asiassa tiilikatonkin pinnoitus tapahtuu aika samalla kaavalla, kuin huopakatteiden pinnoitukset. Ehkä selkeimmin eroa tekee sitten peltikatteen pinnoitus, eli maalaaminen. On kuitenkin melko yleinen toimenpide kaikilla mahdollisilla katoilla tehdä maalaus tai pinnoitus, jolla katteen pinta saadaan uudistettua sekä ulkonäöllisesti että vahvistettua sen toimintakykyä.

Kaikissa tapauksissa meidän huoltoomme kuuluu se, että katto tarkistetaan ja viat korjataan, jotta katto olisi kunnossa ja pinnoitus kannattavaa ja helppoa. Meillä katon perinpohjainen puhdistaminen irtoroskasta, sammaleesta ja jäkälästä kuuluu aina katon pinnoitustyön vaiheisiin. tarvittaessa huopakate käsitellään vielä sammaleenpoistoaineella, jonka annetaan vaikuttaa kyllin pitkään, jotta sammal saadaan katolta hävitettyä juurineen.

Tämän jälkeen huopakatteet pinnoitetaan tarkoitusta varten kehitellyllä pinnoitusaineella. Puhutaan myös maalista, mutta pinnoite on ehkä kattavampi ilmaisu, sillä kyseessä on esimerkiksi huopakatteella oikea suoja-aine, ei pelkkä uusi värikerros katon pintaan. Me valitsemme kullekin katteelle aina sopivimman mahdollisen pinnoitteen, joka levitetään huolellisesti joko telalla tai ruiskulla. Tela esimerkiksi toimii hyvin silloin, kun halutaan olla tarkkoja jäljen tasaisuudesta. Usein on kuitenkin kiinni pinnoittajasta, mitä menetelmää hän suosii tai pitää kyseiselle katolle parhaana pinnoitteen levitystapana.

Hinta huopakaton pinnoitukselle riippuu katosta

Huopakaton pinnoituksen hinta riippuu paljon katosta ja sen kunnosta. Meillä on tapana tarkastaa katto aina ennen pinnoitusta mahdollisten vikojen ja korjaustarpeiden selvittämiseksi. Jos katteessa on paikattavaa, saumattavaa, tiivistettävää ja muuta työtä, vaikuttaa tämä samalla hintalappuun, koska viat on syytä laittaa kuntoon ensimmäisenä. Nämä ovat kuitenkin aina välttämättömiä toimenpiteitä, jotta katto voidaan pestä ja käsitellä. Ei kukaan halua kattovuotoa katon pesuvaiheessa, kun sitä ollaan pinnoittamassa ja suojaamassa uudelleen. On siis ihan vakaa syy sille, että ennen pinnoitusta laitetaan katto kuntoon ja varsinkin varmistetaan sen vedenpitävyys huolellisesti.

Katon koko eli neliömäärä vaikuttaa tietenkin työn määrään ja käytettyjen pesu- sekä suoja-aineiden menekkiin. Työmäärään voi vaikuttaa myös se, kuinka monimutkainen tai jyrkkä katto on, sillä se yleensä hidastaa työskentelyä melkoisesti ja vaatii erityisen huolellisia turvatoimia. Kun pyydät meiltä tarjouksen, laskemme sinulle hinnan ammattilaisen laatutyöstä ja ensiluokkaisesta sekä pitkäikäisestä pinnoitustuloksesta parhailla ja juuri sinun katollesi valituilla tuotteilla. Huomioimme katon yksityiskohtien määrän, katon jyrkkyyden ja rakennuksen korkeuden, sillä ne voivat vaikuttaa työtunteihin, jos eteneminen on hidasta. Näin on mahdollista arvioida myös työhön kuluvaa aikaa realistisemmin ja juuri tällaisten seikkojen vuoksi me mielellämme käymmekin tutustumassa työkohteisiin jo tarjousvaiheessa. Joku huolettomampi heittää hatusta hinnan perusten neliömäärään näkemättä kohdetta missään vaiheessa etukäteen tai kyselemättä sen enempää. Sitten tarjous ja luvattu aikataulu eivät pidäkään tai työn jälki on kehnoa, kun katto on ennen pinnoitusta jätetty korjaamatta ja puhdistamatta kunnolla.

Pinnoitettu huopakatto hyötyy rutiininomaista kevät- ja syyshuolloista

Nyt kun huopakaton suoja on palautettu uuden pinnoitteen myötä, on tärkeää muistaa, että pinnoitettukin katto tarvitsee toimivaa ja säännöllistä huoltoa pysyäkseen kunnossa. Yleensä tämä tarkoittaa huoltotoimia keväisin ja syksyisin. Meiltä saat kattavat huoltopalvelut, joilla katon toiminta varmistetaan tulevaa vuodenaikaa varten. Erityisen tärkeää rutiinihuoltoa huopakatolla on sen puhtaanapito. Erityisesti irtoroskat ovat monen vaivan alku ja juuri hieman karheahkolla pinnalla, johon roska tarttuu helposti ja kosteus edesauttaa roskan liimaantumista katolle. Roska taas sitoo kosteutta entisestään ja oravanpyörä on valmis.

Katon puhdistus lehdistä ja muusta roskasta syksyllä lehtien tiputtua on tärkeää, sillä roska pakkaantuu tukkimaan herkästi myös vesikouruja, jotka kärsivät ihan kuten kattokin ylimääräisen veden jäätyessä ja sulaessa. Myös keväällä puhdistus voi olla hyvä idea, sillä talvellakin katon lumeen tippuu monenmoista roskaa ja keväällä puiden kukinnot ja vastaava roska löytää helposti tiensä katolle. Rännien puhdistus, kiinnitysten ja kaadon tarkistus tehdään meidän rutiinihuolloissamme joka kerta. Samoin erilaisten katon läpivientien, saumausten ja jiirien tarkastukset ja tiivistykset.

Katolle noustessamme käymme läpi aina rutiinihuolloissa ja kaikissa muissakin huolloissa kattotuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden tarkistukset. Pidämme tätä tärkeänä, sillä useinhan meidän omakin työskentelymme katolla tapahtuvat erilaisten tikkaiden ja kattosiltojen varassa siellä ylhäällä katolla. Mahdolliset lumiesteet käymme myös läpi, ehkä myös katon muut asennukset, kuten aurinkopaneelit.

Talven töihin meillä kuuluvat sitten muun muassa lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta. Samoin ränneistä. Huopakatto on usein hieman tasaisempi kattomuoto, huovan karhea pinta ei myöskään kovin helposti lunta itsestään maahan päästä, joten huopakaton lumikuormaa on syytä seurata ja lumenpudotus voi olla välttämätöntä katon kuntoa varjellakseen. Talvi on ihanteellista aikaa selvittää myös katon mahdolliset lämpövuodot. Voimme aivan yhtä hyvin tehdä erilaisia katon korjaustöitä myös talvisin, huopakaton tapauksessa se on jopa parempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi kesähelle, kun kattohuopa pehmenee ja siellä on repeämisvaara työskentelyn vuoksi jos sää on kuuma.