Huopakaton korjaus ja paikkaus laatutyönä

Huopakaton korjaus ja paikkaus voivat olla monessa eri mittakaavassa tapahtuvia korjaustöitä. Kaikilla katteilla on omat ominaispiirteensä, jotka vaikuttavat myös niiden korjaustarpeisiin ja -tapoihin. Ehkä selkeimmin ja yksinkertaisimmin kaikista katteista voimme nimenomaan paikata huopakatetta. Huopakatteellakin tulee sitten vastaan käännepiste, jonka jälkeen huopakaton korjaus ja paikkaus alkavat muuttua yhä työläämmiksi, epävarmemmiksi ja kannattamattomammiksi. Jos katteesta siis paljastuu painumia, reikiä, repeämiä tai kupruilua, tarvitsee huopakatto korjausta. On kuitenkin ratkaistava tapauskohtaisesti, paikataanko reiät vai vedetäänkö pahimpaan kohtaan uusi huopa. Vai onko järkevämpää jo päällystää koko katto uusiksi. Jos kate on kauttaaltaan kulunut, siinä on runsaasti korjattavia vikoja tai sitä on jo paikkailtu sieltä sun täältä, alkaa katteen vaihdon hetki olla käsillä.

Huopakatoilla myös aukeilleet tai halkeilleet saumat ovat selvä merkki kiireellisestä paikkaustarpeesta. Huonoon kuntoon päässeet saumat vuotavat aivan yhtä todennäköisesti ja vakavin seurauksin, kuin silmin nähtävät reiät keskellä katettakin. Huopakaton korjaus paikkaamalla on ammattilaisen työtä, sillä se ei ole helpoin mahdollinen kattotyö. Erityisesti paikkapalojen liimausta ja huovan aukileikkaamista katteen pullistumien takia edellyttävät korjaustyöt vaativat osaamista ja kärsivällisyyttä. Vain hyvällä työllä niistä saadaan takuulla toimivat ja katteelle saadaan palautettua tekninen toimivuus.

Hoidamme kaikki suuremman mittakaavankin korjaustyöt huopakatoilla. Tarvittaessa esimerkiksi teemme tasoitustyöt ja asennamme uuden pintahuovan vanhan päälle tai puramme vanhan huovan pois ja asennamme kokonaan uuden sen tilalle. Huopakaton korjauksen, eli katteen kunnostuksen tai vaihdon yhteydessä käymme läpi myös vesikaton alapuoliset rakenteet. Jos kuntokartoitus on paljastanut irronneen aluskatteen, lahoja puuosia tai kastuneita villoja, korjaamme ja uusimme alusrakenteet siinä mittakaavassa, kun on tarvetta, jotta katto saadaan takuulla toimivaksi. Varmistamme, että huopakaton tuuletus ja eristys toimivat toivotulla tavalla, usein näiden seikkojen havaitseminen ja korjaustarpeen määrittäminen vaatiikin hyvin harjaantunutta silmää. Esimerkiksi katon tuuletuksen ongelmia on vaikea havaita ja ratkoa, ellei tiedä mitä tekee. Jos katon rakenteeseen täytyy tehdä muutoksia, esimerkiksi suorittaa katon oikaisu, suoriudumme siitäkin. Uusimme pellitykset, tiivistämme saumat ja läpiviennit sekä teemme kaikki muut tarpeelliset huopakaton korjaustyöt.

Jos on tullut aika laittaa huopakatto kuntoon, soita tai lähetä tarjouspyyntö kätevällä lomakkeellamme, niin tulemme tutkimaan tilannetta. Meillä huopakaton korjaus lähtee liikkeelle asiakkaan tarjouspyynnöstä, jonka jälkeen yleensä tulemme vielä käymään itse paikan päällä. Käydessämme kohteessa näemme katon kunnon ja rakennuksen ympäristön, jota olet korjauttamassa. Keskustelemme myös sinun kanssasi siitä, mitä toiveita ja ajatuksia sinulla on katon suhteen. Antamamme korjausehdotus ja tarjous perustuvat katon katsastukseen ja asiakkaan kanssa keskusteluun, eli asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin.

Katon tarkistaminen kuuluu meillä sitten kaikkiin meiltä tilattuihin kattotöihin. Kun katolle kiivetään, se tutkitaan huolellisesti erilaisten vikojen varalta. Yleensä käymme läpi vesikatteen pinnan ja erilaiset yksityiskohdat, kuten läpiviennit ja saumaukset. Tutkimme aluskatteen ja käymme mahdollisuuksien mukaan myös yläpohjassa vilkaisemassa. Toki käymme läpi myös sadevesijärjestelmän ja kattotuotteiden tilanteen, jolloin katon kokonaiskunnosta saadaankin kattavampi kuva. Mikäli näissä, mihin tahansa tilaustyöhön liittyvissä tarkistuksissa sitten löytyy korjausta vaativia vikoja, keskustelemme asiasta kanssasi ja jätämme tarjouksemme töistä, joita ei vielä ole sovittu tehtäväksi. Sinä sitten päätät, mihin huoltoihin ryhdytään. Muistathan myös kauttamme saatavilla olevan rahoituksen sekä työmme kotitalousvähennyskelpoisuuden omassa henkilöverotuksessa.

Huopakaton vuoto on useimmiten korjattavissa vuotokohdan paikkauksella

Huopakatto voi vuotaa useista eri kohdista ja syistä. Kaikkiin vuotoihin on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti. Vesivahingot voivat aiheuttaa isoja kunnostustöitä, mutta myös hometta ja hoitamatta jätettynä lopulta jopa rakennuksen käyttökelvottomuuden. Huopakatto vuotaa esimerkiksi silloin kun huopa on halkeillut, revennyt rikki tai saumat ovat auenneet. Näin käy useimmiten ajan kuluessa, sillä kaikki materiaalit kuluvat. Esimerkiksi huopakate kärsii muun muassa helteestä, koska katolla lämpötila voi katolla nousta reilusti yli sataan asteeseen ja huopa pehmentyä kuumuuden vuoksi. Huopakate vahingoittuu kokemuksemme mukaan usein myös esimerkiksi varomattoman ja osaamattoman kattokäsittelyn seurauksena. Eli katolle noustaan helteellä, kun kate on pehmeä ja se repeilee. Tai katteen pinta ja saumat vahingoittuvat liian kovakätisistä lumenpudotuksista ja katon puhdistuksista. Tai katto jää täysin huoltamatta. Likaisena ja roskaisena katto houkuttelee katetta tehokkaasti kuluttavaa sammalta pintaansa. On siis monia eri syitä sille, miksi katto menee huonoon kuntoon, reikiintyy ja vaatii paikkausta.

Vuotovaurioiden laajuudesta riippuu, hoidammeko vuotokohdan tai vuotokohdat täsmäkorjauksella paikaten kunkin kohdan erikseen. Vai asennammeko kenties katollesi uutta ja vedenpitävää huopapalaa vanhan ja vahingoittuneen tilalle. Satunnaiset ja kohtuullisen pienet kohdat voidaan korjata täsmällisinä paikkauksina. Jos katto on vahingoittunut esimerkiksi koko lappeen matkalta vaikkapa lumen tai jonkin kattotyön seurauksena, voimme kunnostaa sen uutta huopaa asentamalla. Silloin kun katto on kauttaaltaan kulunut, voi katon pelastaa mahdollisesti uudella pinnoitteella. Mutta jos kate on sekä kulunut että kauttaaltaan reikäinen, ehdotamme luultavasti jo koko katteen vaihtoa, sillä se on kustannuksiin nähden varmin ja pitkäikäisin ratkaisu katon toimintakykyä ajatellen.

Huopakatto voi vuotaa myös erilaisten läpivientien tai jiirin kohdalta. Mahdollisesti myös piipunjuuripellistä. Tällaiset vuodot ovat tavallisia muillekin katoille, kuin huopakatteisille. Saumausten ja jiirien tarkistaminen ja uudelleen saumaaminen on kuitenkin huopakatolla tyypillistä rutiinihuoltotyötä, jota teemme usein muun muassa kausihuoltojen yhteydessä. Läpivientien tiivisteet ja muun muassa piipunjuuripellitysten kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti, meillä ne kuuluvatkin aina tarkistus- ja huoltorutiiniin sillä ne voivat kulua, vahingoittua, irrota ja vuotaa aivan kuten katon jiirit ja saumatkin. Erilaiset läpiviennit ja saumaukset ovat lähtökohtaisesti jopa tavallisempia vuotokohtia katoilla, kuin esimerkiksi varsinaisen katteen puhkaisevat reiät. Niiden tarkistaminen ja kunnossapito jo ennen kuin vesi niistä pääsee läpi, on hyvä ja usein isompia vahinkoja ennalta ehkäisevä rutiini, joka kannattaa. Meille voi ulkoistaa katon tarkistukset ja kausihuollot, jolloin voit olla varma, että vuodot pidetään kurissa myös katon yksityiskohdista sen varsinaisen katteen ohessa.

Huopakaton höyrypussien, pullistumien ja auenneiden saumojen korjaus

Huopakaton yleisimpiä, katteen ikääntymiseen liittyviä ongelmia ovat saumojen aukeaminen ja pullistumien, eri höyrypussien muodostuminen. Saumat voivat avautua monista eri syistä. Saumat voivat ratkeilla esimerkiksi katteen menettäessään joustavuuttaan. Tai ne voivat avautua sammaleen pikkuhiljaa syvemmälle ja syvemmälle tunkeutuvien juurten sekä veden vuoksi. Höyrypusseja muodostuu puolestaan silloin, kun kermikerrosten väliin pääsee kosteutta. Lämmetessään vesi muuttuu vesihöyryksi, sen tilavuus kasvaa ja aiheuttaa paineen kasvua huopakerrosten väliin. Usein esimerkiksi kesällä huopakatolla onkin sangen kuuma, lämpötila voi nousta helteellä huimiin lukuihin, joten höyrystyminen on ihan luonnollinen seuraus kosteuden ja kuumuuden osuessa yhteen. Lähtökohtaisesti huopa on kuitenkin joustavaa materiaalia, joten se oireilee pullistumien ja kuplien muodossa. Höyrypussi voi aikanaan rikkoa katteen pinnan itsestäänkin, joten sellaiset on syytä korjata ajoissa. Huomaamatta itsestään auki revennyt pullistuma luonnollisesti aiheuttaa vuotokoriskin repeämän kohdalle, jolloin katon rakenteisiin pääsee valumaan vettä.

Höyrypusseissa vesi on voinut päätyä katteen väliin myös alhaalta päin, esimerkiksi puurakenteiden kostumisen kautta. Uudessa rakennuksessa tämä kielii siitä, että puutavara on voinut syystä tai toisesta olla rakennusvaiheessa kosteaa tai katto on rakennusvaiheessa kastunut muun muassa puutteellisen suojauksen vuoksi. Vanhemmassa katossa kosteus on päätynyt sinne jotenkin muuten, esimerkiksi höyrystymisen myötä alhaalta ylöspäin tai jonkin vuodon seurauksena, jolloin vaurio voi olla laajempikin. Pyrimmekin aina mahdollisuuksien mukaan niitä korjatessamme selvittämään, mistä kosteus on päässyt kermien väliin. Aina tilanne ei selviä, mutta jos se selviää, yritämme tietysti ratkaista ongelman aiheuttajan, ei pelkkiä seurauksia.

Yleisesti ottaen suhtaudumme paikkauksiin ja noiden pullistumien korjauksiin vakavasti. Koko katon ja rakennuksen käyttö on kiinni siitä, että katto toimii kunnolla ja pitää veden rakennuksen ulkopuolella. Vähintään paikkauskohdat on syytä puhdistaa huolellisesti, ehkä koko kattokin, jos puhdistuksia on jäänyt välistä ja syytä siivoukselle on katolle tullut. Paikkaus pysyy parhaiten kiinni katossa ja suojaa antamassa, kun pohjatyöt on tehty kunnolla. Yleensä suoritamme huopakaton paikkauksen massaamalla, se onkin toimiva tapa tällaisilla katteilla. Jos korjauskohta on suurempi tai kyseessä on esimerkiksi palahuopakate, on mahdollista uusia myös huopaa vaurioiden korjaamiseksi. Kuprut täytyy leikata auki ja tasoittaa ennen paikkausta. Paikkaustyössäkin on monta harkinnanvaraista asiaa, joiden huomioiminen ja hoitaminen vaatii ammattitaitoa. Pitkä kokemuksemme huopakattojen rakentamisesta ja korjaamisesta antaa meille eväitä ratkoa katon ongelmia ja selvitellä niiden syitä. Paikkaustyöt on syytä suorittaa perinpohjaisesti, sillä korjattu kohta on aina heikompi kuin täysin ehjä kate. Uusi vuotoriski on reiän yhteydessä olemassa ja jatkossa paikatkin tulisi tarkistaa katon tarkistusten ja huoltojen yhteydessä.

Paljonko maksaa korjauttaa huopakatto?

Yksinkertainen vastaus huopakaton korjauksen hintaa kysyvälle meillä on se, että hinta riippuu täysin katosta. On äärimmäisen hankalaa arvioida korjauksen hintaa näkemättä työn kohdetta tarkemmin. Tämän vuoksi me emme arvo mitään hintalappuja kattotöille, vaan kehotamme pyytämään tarjousta tarjouslomakkeemme kautta ja kertomaan katon ongelmista hieman tarkemmin. Tarvittaessa tulemme paikan päälle tutkimaan tilanteen. Mahdollisuuksien mukaan tarjouksemme perustuukin katon katsastamiseen paikan päällä ja asiakkaan kanssa keskusteluun, jossa selvitetään hänen ajatuksiaan katon korjauksesta ja tarpeista.

Katon koko eli neliömäärä vaikuttaa monissa töissä, paikkaushommissa kuitenkin vähemmän. Käymme sitten töihin ryhdyttyämme kyllä läpi koko katon sen koosta riippumatta. Tavoitteenamme on selvittää, ettei missään ole huomaamatta jääneitä muita reikiä, kupruja tai pullistumia, saati repeämiä, joista katto voi vuotaa katon alapuolisiin rakenteisiin. Katon koolla on enemmän merkitystä, mikäli päädymme asiakkaan kanssa suunnitelmia tehdessämme siihen, että katto paikataan ja pinnoitetaan uudestaan, tai että kate on jo siinä kunnossa, että koko katteen vaihto palvelee parhaiten asiakkaan tarpeita ja kukkaroa. Näissä töissä muun muassa materiaalikulut riippuvat aika suoraan katon neliömäärästä.

Paikkaustyyppisissä korjauksissa katon korjauksen hintaan vaikuttaa se, että onko vaurio vain katteessa vai ulottuuko ongelmat yläpohjaan asti. Jos katto on päässyt vuotamaan ja edessä on jopa puurakenteiden ja eristeiden uusimista, on työtä ja materiaalikulua luonnollisesti paljon. Ainakin enemmän, kuin silloin kun tulemme puhkaisemaan ja massaamaan vaikkapa yhden tai kaksi kattoon ilmestynyttä kuprua tai reiän, jonka alla on ehjä aluskate eikä vesi ole päässyt sen pidemmälle. Hintaan vaikuttaa myös se, täytyykö meidän irrottaa kattotuotteita, vesikouruja tai muita katolle asennettuja osia korjauksen tieltä.

Usein asiakkailla on myös toiveita erilaisista kunnostustöistä, jotka voidaan suorittaa samalla kun paikalle ollaan tulossa. Meiltähän se onnistuu erinomaisesti, ylipäätäänkin pääset luultavasti halvemmalla, kun keskität katon pikkukorjauksetkin yhteen nippuun, tällöin saamme hoidettua katon kuntoon yhden urakan myötä. Eli kerro ihmeessä haluatko teettää samalla muitakin katon huoltoja tai puhdistustöitä. Meiltähän saat kirjaimellisesti kaiken, mitä kattosi voi tarvita. Pyrimme aina kaikissa kattotöissä toimimaan avaimet käteen -periaatteella, eli tarjoamaan asiakkaille aivan kaiken, mitä he tarvitsevat ja mitä kattotyöt pitävät sisällään. Räätälöimme toimenpiteet kunkin katon tarpeita vastaaviksi, hoidamme paikalla kaiken tarvittavan tekijöistä materiaaleihin ja työkaluista vaikka rakennustelineisiin, jos niitä tarvitaan. Sama periaate pätee kaikkiin kattotöihin, viemme roskatkin mennessämme, oli kyse sitten laajasta kattosaneerauksesta tai huopakaton korjauksesta paikkauksen muodossa. Meidän tarjouksemme sisältää aina kaiken työn mittakaavasta riippumatta.

Huollata huopakatto ja lykkää korjaustarvetta

Kaikkien kattotyyppien ja kattomateriaalien pitkän iän salaisuus on säännöllinen katon huolto. Mikä tahansa katto kaipaa korjausta jossain vaiheessa, mutta silloin kun huolehdit kattosi säännöllisestä ylläpitotyöstä muun muassa huoltojen muodossa, monet suuremmat korjaustarpeet saadaan lykättyä jopa vuosikausia eteenpäin. Kun katolla käydään säännöllisesti, katon tilanne on hyvin selvillä, eikä ikäviä yllätyksiä pääse kovin helposti syntymään. Ei millekään myrskyvahingoille tietenkään mitään voi, mutta niitäkin vastaan hyvin pidetty katto pärjää paremmin, kuin huonoon kuntoon päässyt oman onnensa varassa selviytyvä katto pärjäisi.

Kun me käymme huoltamassa kattosi, oli se sitten katon puhdistus tai rännin kiinnikkeen kiristäminen, katsastamme koko katon läpi. Katsastus etenee läpivientien tiiveydestä yläpohjan silmämääräiseen vuototarkistukseen, unohtamatta katteen kuntoa ja katolle asennettuja tuotteita. Kun katto aina huoltojen yhteydessä tarkistetaan, löydetään korjaustarpeet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja vauriot, sekä niiden korjauksesta koituvat kustannukset pysyvät alhaisina. Usein löydämme orastavat vuotokohdat saumoissa ja läpivientien tiivisteissä jo paljon ennen, kuin ne alkavat päästämään vettä lävitseen. Kun ne kunnostetaan aina havaitessa, katto todella harvoin pääsee vuotamaan, saati synnyttämään laajempia vesivahinkoja. Kun katolla käydään säännöllisesti, on helppo ennakoida katon korjaustarpeita. Se mahdollistaa vaikka rahan säästämisen tulevia kattotöitä, kuten pinnoituksia ja katteenvaihtoja varten.

Me hoidamme huopakattoa aina katteen vaatimalla tavalla. Ammattilaisina tiedämme, kuinka helppo huopakate on pilata varsinkin liian kovilla menetelmillä. Katteen sirotepinta on oiva suoja katolla, mutta se on helppo myös saada irrotettua muun muassa väärillä puhdistusmenetelmillä, jopa liian kovalla harjalla. Meiltä saat asiantuntevat ja huopakatetta suojelevat lumenpudotukset. Huopakatto voi vaatia kunnossa pysyäkseen lumien pudotusta ja jäiden sulatusta, sillä katteen karheahko pinta ja toisinaan melko loivat kattomallitkin kasaavat lumet tehokkaasti katolle niinä talvina, kun sitä on tullakseen. Lumi ei siis itsestään katolta liiku vaan katon painorasitus kasvaa. Huopakatteella se altistaa katon sekä vuodoille että notkahduksille. On kuitenkin helppoa ehkäistä talven aiheuttamia ongelmia katolla seuraamalla lumitilannetta ja kutsumalla meidät apuun, kun katolle lunta alkaa kertyä uhkaavissa määrin.