Aluskatteen vuotokorjaus kattoluukun tai kattoikkunan kohdalta

Aluskatteen korjaus kattoluukun tai kattoikkunan kohdalta pitää aluskatteen ehjänä ja toimivana. Aluskatteella on tärkeä tehtävä katon toimintaa kokonaisuudessaan ajatellen, kaikki yksityiskohdat, kuten läpiviennit vaikuttavat kuitenkin kokonaisuuteen. Todella harvat vesikatteet, joitain konesaumattuja peltejä tai hitsattuja bitumikermejä lukuun ottamatta ovat täysin vesitiiviitä. Ehjinä ja oikein asennettuinakin niiden saumoista ja rakenneliitoksista voi tihkua vettä. Se ei sinänsä ole merkki katon viallisuudesta tai väärästä asennuksesta, monia katteita vain kootaan esimerkiksi pienen pinta-alan kerrallaan peittävistä tiilistä tai huopapaloista. Peltikatteissakin suhteellisen ison alan kerrallaan peittävät peltilevyt ovat kuitenkin erillisiä levyjä, joiden väliin tulee saumoja. Myös erilaiset reunaratkaisut kaikilla katteilla voivat sisältää jonkinlaisia koloja.

Siksi varsinaisen vesikaton alle tarvitaan aina aluskate, joka avustaa vesikatetta vedenpoistossa. Siinä missä vesikate kyllä johtaa valtaosan vedestä pois sekä ottaa vastaan lumet, tuulet ja auringon säteetkin, aluskate vastaa kaikesta sade- ja sulamisvedestä, joka pääsee tihkumaan vesikatteen ohi. Sen tehtäviin kuuluu myös vesikatteen alapintaan muodostuvan kondenssiveden pitäminen poissa katon rakenteista ja yläpohjan eristeistä. Käytännössä vedenpitävä katto siis useimmilla katetyypeillä muodostuu kaksikerroksisesti vesikatteen ja aluskatteen yhteistoiminnasta. Kumpikaan niistä ei riitä yksin pitämään vettä ulkona rakennuksesta. Usein aluskate haihduttaa myös alhaaltapäin höyrynä tulevaa kosteutta, jolloin se toimii kahteen suuntaan. Kattoa voidaankin tarkastella kokonaisuutena, jonka kaikkien osien tulee olla kunnossa, jotta katto toimii ihanteellisesti. Jos aluskatetta ei ole tai jos se ei toimi oikein, pääsee vesi tekemään tuhojaan ja pahimmillaan tämä tarkoittaa lahovaurioita ja homeongelmia.

Aluskatteen on aina oltava vesitiivis koko talon osalta. Katon läpiviennit ovat ehdottomasti yksi riskikohdista, joista aluskate voi alkaa vuotamaan. Esimerkiksi aluskatteen korjaus kattoluukun tai vaikka savupiipun yhteydestä on tärkeää hoitaa ajoissa ja huolellisesti kuntoon. Myös erilaiset saumat ja jiirit voivat katolla vuotaa, niiden rakentamiseen ja kunnossapitoon tarvitaankin ammattilaisia. Meiltä Kattokorjauspalvelusta saat aluskatteen ja vesikatteen asennukset sekä kunnossapidon, myös aluskatteen korjaus kattoluukun tai muun läpiviennin yhteydessä onnistuu takuutyönä.

Ihan ensimmäisenä tarjouspyyntösi vastaanotettuamme pyrimmekin sopimaan tarkistuskäynnin luoksesi. Käymme siis aina kun mahdollista tutkimassa katon kunnon ja työskentelyolosuhteet. Samalla keskustelemme kanssasi siitä, mitä toivot katollesi tehtävän, riittääkö esimerkiksi aluskatteen korjaus kattoluukun yhteydessä vai olisiko hyvä käydä läpi kaikkien läpivientien tiivisteet ja tutkia, ovatko aluskatteiden ylösnostot niissä täysin kunnossa. Voimme samalla tietysti kunnostaa myös jiirit eli sisätaitteet ja katteesta riippuen kunnostaa myös saumauksia tai vaihtaa kattotiiliäkin samalla kertaa, kun paikalle ollaan joka tapauksessa tulossa. Pyrimmekin aina kokonaisvaltaiseen avaimet käteen -palveluun, jossa saat kerralla kaiken mitä kattosi vaatii ja mitä sinä haluat. Kun olemme tutkineet katon tilanteen ja kuulleet sinun toiveesi, teemme korjausehdotuksen ja jätämme tarjouksemme.

Katon tarkistaminen kuuluu hintaan kaikissa kattotöissä muutenkin. Jos tilaat meidät vaikkapa puhdistamaan kattoa, tutkimme sen kunnon samalla reissulla. Jos korjattavaa löytyy, kuulet asiasta ensimmäisenä ja saat samalla tarjouksemme kaikista töistä, joista emme ole vielä sopineet mitään. Kotisivuiltamme löytyy myös osio, jonka kautta voit hakea kattotöille rahoitusta. Meillä teetetyt kattotyöt ovat katotalousvähennyskelpoisia, se kannattaakin hyödyntää sitten omassa henkilöverotuksessa, kun aika koittaa.

Kattoluukun ja kattoikkunan poiston syy voi olla käytännöllinen tai kyllästyminen

Sen lisäksi, että asennamme, korjaamme ja huollamme kattoluukkuja, kattoikkunoita sekä niiden läpivientejä, me myös voimme halutessasi poistaa ne kokonaan. Kattoikkunan poistoon voi olla monta syytä. Esimerkiksi toive helpommasta huollosta, tai rakennuksen sisätilojen muutokset, joihin ei kattoikkunaa ei saada enää sovitettua. Tai yksinkertaisesti vaikkapa kattovalokuvun kohdalla kyllästyminen siihen, kuinka se vaikuttaa rakennuksen ilmeeseen. Laajemmin rakennuksen ulkoasua saneeratessa se voi alkaa tuntumaan sopimattomalta yksityiskohdalta, joka on muodostanut vain ylimääräisen vuotoriskin katolle. Kattoluukun, eli huoltoluukun poistaminen on tietenkin juttu sinänsä, koska alapuoliselle katto-osiolle olisi hyvä aina päästä. Jos kattoon on käynti myös päätykolmiosta tai rakennuksen sisätiloista, voidaan kattotarkastusluukkukin poistaa. Mikäli se on ainoa tie katon yläpohjaan, voimme neuvotella luukun kunnostamisesta, uuden asentamisesta tai vaihtoehtoisen kulkutien rakentamisesta. Katon yläpohjaan on tarpeen päästä aina jotain kautta, jos rakennus halutaan pitää pitkään käyttökuntoisena

Katon huolellinen ja kaikki kattorakenteet huomioiva korjaus käytöstä poistetun kattotuotteen kohdalta on koko katon kunnon kannalta erittäin tärkeä toimenpide. Mikäli kattoa ei korjata kunnolla auki jäävän kohdan eli läpiviennin kohdalta asianmukaisesti, on koko katon kunto vaarassa. Avonainen kohta katossa on aina suuri riski kosteusvaurioiden vuoksi, joten on tarpeen huolehtia kuntoon esimerkiksi työn kannalta tarpeelliset säävaraukset kun hommiin ryhdytään. Kun vettä tulee taivaan täydeltä, on parempi lykätä ajankohtaa aurinkoisemmille keleille.

Katon korjaus- ja paikkaustavat riippuvat täysin katon materiaalista ja kohteen olosuhteista, sillä jokainen katto on yksilöllinen. Kun tilaat Kattokorjauspalvelun tarkistamaan kattosi, teemme katon kuntokartoituksen ja toimenpide-ehdotuksen vasta sen pohjalta. Tällöin osaammekin kertoa sinulle jo tarkemmin siitä, kuinka juuri sinun kattosi ja paikattavan läpiviennin suhteen olisi parasta menetellä ja edetä. On kuitenkin selvää, että kaikki katon rakenteet ja kerrokset poistetun läpiviennin kohdalla vaativat oman työnsä. Katto tarvitsee yhtenäisen vesikatteen, aluskatteen sekä eristeet. Jos kattoikkuna on ollut esimerkiksi ullakkohuoneessa, myös rakennuksen sisäkattopinnat täytyy kunnostaa ja niin edelleen. Työvaiheita on monta eikä tämän tyyppinen työ ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Tietysti homma on hieman yksinkertaisempi silloin, kun koko katto saneerataan samalla kertaa. Helpoiten katon läpiviennit saadaankin kuntoon silloin, kun katosta uusitaan koko vesikate ja aluskate. Tällöin läpiviennin kohtaan voidaan rakentaa ruoteet ja aluslaudoitukset tai kyseisen katon ja katteen vaatimat rakenteet kunnolla. Mutta kyllä sen läpiviennin poistaminen ja katon kunnostus onnistuvat myös osaremonttina, jossa kunnostetaan vain läpiviennin alue kattotuolin leveydeltä uusiksi.

Asennamme takuutyönä toimivat ja pitkäikäiset aluskatteet rakennuksiisi

Kun me asennamme aluskatteesi, voit rentoutua kodin sohvalla tietäen, että kaikki työ läpivientejä myöten on tehty tarkasti ja ammattiylpeydellä. Meillähän kaikki asennustöihin liittyy työtakuu, aluskatteen korjaus kattoluukun yhteydestä tai vaikka koko kattoluukun poistaminen ei ole poikkeus. Meillä on korkeat laatustandardit kaikessa työn laadusta käyttämiimme materiaaleihin, työtakuu onkin lupauksemme kerralla hyvin tehdystä työstä, joka kestää sen mitä pitääkin.

Aluskate ja läpiviennit eivät tosiaan ole niitä yksinkertaisimpia hommia katolla, ne vaativat osaamista ja ongelmanratkaisukykyä. Silloin kun tekijä tietää, mitä tehdä ja miten, katto saadaan kerralla kuntoon. On tärkeää tajuta katon eri osien suhde toimivaan kokonaisuuteen, kun yksi osa pettää tai on tehty huonosti, on muillakin katon osilla ongelmia saada työnsä tehtyä. Jos aluskate vuotaa tai puuttuu jopa tyystin, ei vesikate useinkaan pysty yksin hoitamaan molempien katekerrosten työtä, vaikka vesikate olisi täysin kunnossa.

Aluskate on tärkeä osa kattoa ja katon vedenpoistoa. Sen kunnon tarkkailu ei välttämättä onnistu ilman aihepiirin osaamista. Erityisesti läpivientien yhteydessä aluskatteen vuodot ovat yleisiä, mutta niiden yhteydessä myös paikkaus helpompaa kuin muualla katteessa. Kutsu meidät siis avuksi, kun vaikkapa kattoluukun, kattoikkunan, kattovalokuvun tai jonkin muun läpiviennin sekä aluskatteen kunto mietityttävät. Me laitamme ne ja koko katon kuntoon lujalla osaamisella. Katon ja aluskatteen kunnostus heti vuotoja epäillessä on paras ja aina edullisempi ratkaisu, kuin kunnostuksen lykkääminen. Jos katto ehtii vuotaa, on laho- ja homekorjauksissa moninkertainen työ ja huomattavat kulut verrattuna vaikkapa pikkupaikkauksiin ja tiivisteiden uusimisiin.