Aluskatteen osittainen vaihto ja uusiminen on joissain tapauksissa mahdollista

Aluskatteen osittainen uusiminen on puheenaihe, joka nousee silloin tällöin pintaan. Onko se mahdollista ja jos on, kuinka luotettavasti aluskate voidaan korjata? Jos sen aluskatteen luotettavuus yleisesti ottaen perustuu sen yhtenäisyyteen, voiko osittainen korjaus olla turvallinen ja kestävä? Aluskate on tärkeä osa kattoasi, se pitää huolen siitä, ettei vesikatteen läpi tihkunut vesi pääse tekemään tihutöitään. Toimivan aluskatteen vesi ohjautuu turvallisesti ulos kuten pitääkin. Aluskate on oleellinen osa kaikenlaisia kattoja, se siis löytyy nykyään lähes poikkeuksetta niin tiili-, huopa- kuin peltikatoistakin. Harvat vesikatteet siis ovat täysin vedenpitäviä silloinkaan, kun ne on oppikirjan mukaan asennettu. Toimivan katon salaisuus onkin vesikatteen ja aluskatteen yhteistoiminta, ne ovatkin erottamaton aisapari katon toimivuutta ajatellen.

Aivan kuten vesikatekin, myös aluskate kuluu joskus loppuun ja kaikenlaista voi tapahtua kummallekin katon kerrokselle yhdessä tai erikseen. Ensinnäkin katteet kuluvat ajan saatossa ja näin tapahtuu ihan kaikille materiaalille, osa tulee käyttöikänsä päähän nopeammin, osa hitaammin monista tekijöistä riippuen. Aluskate voi mennä rikki ihmisen tekemän virheen tai huolimattomuuden vuoksi. Se voi hajota sääolojen seurauksena tai voi olla, että parasta ennen päivä oli ja meni. Jos aluskate on vaurioitunut, on syytä pikaisesti ryhtyä toimenpiteisiin. Aluskatteen hyvä kunto ja vedenpitävyys ovat aivan yhtä tärkeitä seikkoja, kuin vesikatteenkin kunto ja toimivuus.

Aluskatteen korjaus ei kuitenkaan ikinä ole aivan yksinkertainen toimenpide. Osittainen korjaus on harvoin pitkäikäinen ratkaisu aluskatteen ongelmiin. Esimerkiksi aluskatteen täsmäpaikkauksia suositellaan vain väliaikaiseksi ratkaisuksi, muun muassa silloin kun katto vuotaa ja se on saatava tukittua katon saneerausta odotellessa. Paikkaus estää sen, että vesi ehtisi sillä välin tehdä enempää tuhoja ja auttaa minimoimaan vahinkoja. Lyhytaikaiseksi avuksi paikkaus voikin olla välttämätön ratkaisu. Paikkaa on syytä kuitenkin tarkkailla varsinkin silloin kun taivaalta tulee vettä jossain muodossa, paikka voi piankin pullistua ja irrota, vaikka se kuinka hyvin olisi askarreltu kiinni.

Tutkimme kuitenkin aina aluskatteen vauriot ja arvioimme parhaan ratkaisun katteen kunnostamiseksi. Me räätälöimme katon kunnostustyöt aina kohteen mukaan. Vahinkojen ja katon kunnon kartoituksen yhteydessä tutkimme aina kyseisen tapauksen perinpohjaisesti ja mietimme, kuinka ongelmat tässä tapauksessa saataisiin ratkaistua ja katto hoidettua kuntoon. Kun soitat meille tai vaihtoehtoisesti lähetät tarjouspyyntölomakkeen, yleensä ensimmäisiä peliliikkeitämme on sopia käynti paikan päälle. Käymme vilkaisemassa katon tilannetta mieluusti jo tarjousvaiheessa. Tietysti akuuteissa paikkaustöissä voi olla parempi tulla suoraan töihin tai vähintään hoitaa se ensisuojaus vaikkapa aluskatteen paikkauksen muodossa. Samalla juttelemme myös sinun kanssasi, jotta toiveesi katon suhteen tulevat huomioitua. Katon tarkistus kuuluu kaikkien tilattujen töiden hintaan riippumatta siitä, mistä työstä on kyse. Keskustelemme sitten kanssasi katon korjaustarpeista ja annamme tarjouksemme, jos jotain muutakin kuin sovittu korjaus löytyi tehtäväksi. Voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta kattotöihin ja meillä teetetty työ on omassa henkilöverotuksessa kotitalousvähennyksiin oikeuttavaa.

Kannattaako aluskatteen osittainen korjaaminen vai olisiko parempi uusia koko aluskate?

Aluskatteen osittaisen korjaamisen mahdollisuus täytyy kartoittaa aina tapauskohtaisesti. Se ei siis ole absoluuttisesti poissa laskuista, vaikka siinä omat haasteensa onkin. Aluskatteen täsmäpaikkaus on pelkkä ensiapu. Sillä saadaan kyllä veden valuminen rakennuksen sisään hetkeksi estettyä, kun aluskate on alkanut vuotamaan ja katon kunnostus on tilattu tai tekeillä. On myös mahdollista korjata aluskate osittain, eli kattotuoliväli kerrallaan. Tämä tapahtuu aina yläkautta, eli kyseisen kattotuolivälin kohdalta avataan vesikate ja poistetaan aluskate. Sitten asennetaan uusi aluskate poistetun tilalle. Keskeistä tässä toimintamallissa on saumojen huolellinen limittäminen, jotta lopputulos olisi vedenpitävä ja kestävä. Erityisen tärkeää on siis saada vaihdettu aluskatevuota vesitiiviiksi. Aluskatteen osittainenkin vaihto vaatii kattotiilien tai kattopeltien poistoa korjattavalta alueelta.

Yksi yleinen kysymys näissä töissä onkin se, voiko aluskatteen vaihtaa alakautta yläpohjassa työskennellen. Näinhän vesikate voidaan jättää paikoilleen. Voi, mutta lopputulos ei ole ikinä pitkäikäinen ja luotettava, sillä aluskate pitäisi saada limitettyä muun muassa ruodepuiden alle sekä räystäiden yli. Olemmekin todenneet, ettemme tähän toimintatapaan yleensä edes lähde koska lopputulos on niin epävarma. Lähtökohtaisesti korjaamme aluskatteen aina ylhäältä alaspäin, siinä järjestyksessä, kun katto yleensä myös rakennetaan. Näin aluskatteen osittaisella korjaamisella on mahdollisuus onnistua ja antaa suojaa katolle vähän pidempäänkin. Korjattua aluskatetta tulee aina tarkkailla, sillä se ei ikinä ole yhtä varma, kuin kokonaan ehjä ja yhtenäinen aluskate.

Jos aluskate on vanhahko tai siinä on paljon sellaisia korjattavia kohtia, joiden paikkauksesta tulisi vain väliaikainen ratkaisu, kannattaa aluskatteen vaihtoa harkita jo vakavasti. Aluskate kuten vesikatekin voivat tapauskohtaisesti hyötyä erilaisista kunnostustöistä, mutta jossain vaiheessa uuden vaihto on aina käsillä. Kun kate on kauttaaltaan jo kulunut ja huonokuntoinen, alkaa olla aika ryhtyä katteenvaihtohommiin. Aika tavallinen tilanne on se, että samassa urakassa vaihdetaan sekä vesikate että aluskate, sillä aluskatteen vaihto vaatii joka tapauksessa vesikatteen purkamista.

Katteiden käyttöiät ovat keskimäärin samaa luokkaa, aika usein ne siis tulevat vaihtoikään yhtä aikaa, ellei jommankumman tapauksessa ole kyse esimerkiksi viallisesta tuotteesta. Tai viallisesta asennuksesta. Joskus myös katon hoidossa tapahtuneista vahingoista, joiden vuoksi toinen katekerros on päätynyt huonoon kuntoon toista aiemmin. Rakennuksen käyttöikää ja kuntoa ajatellen voi kuitenkin olla hyvin kannattava investointi laittaa katto kuntoon kokonaan ja kerralla, eli vaihtaa sekä vesikate että aluskate samassa urakassa. Tarpeen mukaan samalla voimme kunnostaa myös katon alapuolisia rakenteita, eristeitä, kattoturvaa tai vaikkapa sadevesijärjestelmääkin. Urakka räätälöidään aina katon tarpeita ja asiakkaan toiveita vastaavaksi.

Jos aluskatetta ei voi korjata tai vaihtaa osittain, asennamme katolle täysin uuden aluskatteen

Meiltä saat toimivat ja laatutyönä asennetut aluskatteet riippumatta siitä, mikä rakennus tai kattomalli on kyseessä. Kunnostamme kaikki katot tasakatoista hyvin jyrkkiin ja monimutkaisiin kattomalleihin. Myös korkeiden tai muuten haastavien kattojen kunnostustyöt onnistuvat meidän osaamisellamme ja kalustollamme. Meiltä löytyy tietotaito niin peltikattojen, tiilikattojen kuin huopakattojenkin aluskatetöihin. Kaikissa katteissa on omia niksejään ja vaatimuksiaan, millainen aluskate niissä toimii parhaiten ja kuinka se asennetaan niin että se kestää ja toimii kuten kuuluukin. Kun tilaat aluskatteen kunnostustyöt meiltä, saat aina käyttöösi täyden osaamisemme ja parhaat tekijät. Täyden palvelun avaimet käteen -periaatteeseen kuuluu myös se, että meillä työhön kuuluu työtakuu. Se onkin mukava varmistin työn laadun takeena. Toisinaan meidänkin korjattavaksi päätyneet aluskatteet ovat rikki ja vaihdon tarpeessa siksi, että niissä on tullut virheitä ja vikoja jo asennusvaiheessa eikä tekijä ole antanut takuuta työlleen, jolloin hän myös tulisi virheensä korjaamaan. Meillä lähtökohta on se, että työhön paneudutaan aina huolella ja osaamisella, niin että virheet saadaan minimoitua heti kättelyssä. Kovat vaatimuksemme sekä omalle työn laadulle, että myös käyttämillemme materiaaleille takaavat onnistuneen lopputuloksen. Se on helppo vakuuttaa sitten omalla työtakuullamme, sillä korjattavaa ani harvoin jää, kun työ tehdään alusta loppuun kunnolla.

Kartoitamme aina mahdollisuuden aluskatteen osittaiseen uusimiseen. Erityisesti silloin, kun kyseessä on uusi tai uudehko katto ja ongelma on muuten ehjässä katossa, tutkimme tietysti sitä, voiko kunnostustyön saada tehtyä kunnolla vain osittaisena. Mutta mitä suuremmat ja laajemmat aluskatteen ongelmat ovat, mitä iäkkäämpi ja kuluneempi katto kauttaaltaan on ja mitä enemmän sitä on jo korjattu, sitä parempi ratkaisu on saneerata katto kuntoon. Eli tehdä uusi aluskate ja vesikate, ehkä muitakin kunnostuksia samalla, kun töihin kerran ollaan ryhtymässä.