Jos aluskate vuotaa, on korjaustyöhön ryhdyttävä välittömästi

Jos katon aluskate vuotaa, on akuuttikorjauksen paikka. Aluskatteella on erittäin tärkeä tehtävä katon vedenpoistossa, sen toimivuus onkin oleellinen osa koko katon toimintaa. Aluskatteen tehtävä on siis kuljettaa vesikatteen läpi päässyt vesi pois rakenteista niin, ettei se pääse aiheuttamaan vaurioita puurakenteisiin tai muihinkaan rakenteisiin. Aluskatteen tarkoitus on lisäksi toimia poistajana yläpohjaan tiivistyneelle kosteudelle. Joko päästämällä veden läpi höyryn muodossa yläpinnalleen tai keräämällä vettä alapinnan nukkaan. Näin kosteus voi aluskatteen jommaltakummalta pinnalta sitten tuuletuksen mukana haihtua ilmaan ja ulos. Katto on harvoin täysin tiivis, eikä kaikkia kattoja ole sellaiseksi tarkoitettukaan, jolloin aluskate on ainoa suojaava tekijä vesikatteen ja yläpohjan välillä.

On monia ongelmia, joita aluskate voi käyttöikänsä varrella kohdata. Valitettavimpia ovat tapaukset, joissa aluskate on alun perinkin asennettu väärin, esimerkiksi liian kireälle tai löysälle. Toisinaan törmäämme myös tapauksiin, joissa aluskate uupuu kokonaan tai se on kyllä asennettu ja jopa sopivalle kireydelle, mutta alapuoli ylöspäin, jolloin se ei toimi kuten sen kuuluisi toimia. Kate myös kuluu aivan kuten kaikki muutkin materiaalit. Väärin asennettu, vaurioitunut tai iän myötä jo hapertunut aluskate vuotaa eikä se toimita tehtäväänsä ja seurauksena voi olla vesi- sekä homevaurioita. Onkin tärkeää huolehtia katon kunnosta kokonaisvaltaisesti. Kattoa tarkistettaessa on hyvä käydä mahdollisimman hyvin läpi katon eri kerrokset, kuten vesikate, aluskate, eristekerros ja yläpohja. Kaikki ongelmat eivät välttämättä näy esimerkiksi katon ulkopinnalla, vaikka sen kunnosta usein voidaankin päätellä katon yleiskuntoa.

Meiltä saat huipputason aluskatetyöt pitkällä kokemuksella. Asennamme uudet aluskatteet juuri talosi ja kattosi tarpeisiin räätälöityinä. Tarvittaessa tutkimme voiko katetta korjata tai paikata. Yleensä aluskatteen korjaus on kuitenkin tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, sillä siitä on vaikeaa saada millään keinolla kestävää ja luotettavaa apua katolle ainakaan pidemmäksi aikaa. Tutkimme tietysti katon kunnon ja arvioimme tilannetta aina tapauskohtaisesti, samalla tutkimme myös sen, vaatiiko katto toimiakseen muitakin korjauksia. Tämä katon tarpeita vastaava työn mitoittaminen on vakiintunut käytäntömme. Täyteen palveluun tähtäävä avaimet käteen -periaate takaa sitten sen, että kaikissa töissä saat meiltä yhdellä kertaa kaiken mitä kattosi tarvitsee.

Tarkistamme katon jokaisella käynnillä, riippumatta siitä miksi tulemme käymään. Se kuuluukin kaikkien töidemme hintaan automaattisesti. Mikäli tarkistuksessa löytyy jotain, jonka korjauksesta emme ole sopineet vielä mitään, otamme asian puheeksi kanssasi. Jätämme saman tien myös kilpailukykyisen tarjouksemme asian hoitamisesta pois päiväjärjestyksestä. Soittele siis meille pikimmiten, jos aluskate vuotaa niin tulemme auttamaan sinut pinteestä! Saat meidät kiinni myös tarjouspyyntölomakkeella. Rahoitusmahdollisuuskin meidän kotisivujemme kauttamme löytyy, äläkä unohda hakea työstä kotitalousvähennystä omassa henkilöverotuksessa, kun sen aika koittaa.

Aluskate voi vuotaa läpivientien, kuten ilmastointiläpivientien tai savupiipun yhteydessä

Riippumatta siitä, mikä vesikate tai katon malli rakennuksessa on, kaikkein tyypillisimpiä vuotokohtia ovat erilaiset varsinaisen katteen läpäisevät läpiviennit tai muut rakenteelliset yksityiskohdat. Läheskään aina se itse kate ei hajoa tai reikiinny, vaan vuodot aluskatteessakin tapahtuvat juuri näistä läpivienneistä, jiireistä tai sitten aukeilevien katteen saumojen kautta.

Varsinkin aluskate on herkimmillään läpivientien kohdalta ja usein vuoto sijoittuukin läpivientien, kuten savupiipun, ilmastointiputken tai vaikka kattoluukun kohdalle. Aika tavallista on, että katolta löytyy useita erilaisia läpivientejä, saumoja ja muita vastaavia yksityiskohtia, joissa aluskatteella on kriittinen rooli vuotojen estämisessä. Läpivientien kohdalla aluskatteen ylösnostot ovat yhtä tärkeitä, kuin oikein päin tai oikealle kireydelle asennettu aluskate on koko aluskatteen toiminnan kannalta tarkasteltuna.

Lohduttavaa läpivientien kautta vuotavissa aluskatteissa kuitenkin on se, että ne ovat yleensä kunnostettavissa ilman koko katon aukaisua. Näissä tapauksissa vuodon syy on usein jo alun perin huonosti tehdyssä asennuksessa tai muuten huonokuntoisessa läpiviennissä. Nehän voivat kärsiä vuosien ja vuosikymmenten saatossa monista eri syistä. Esimerkiksi savupiippu voi rapautua ja ilman kunnon pellitystä piipuntyvi ja lopulta läpivientikin olla huonossa kunnossa muun muassa lumen vuoksi. Viemärintuuletusputki voi irrota kokonaan katolta lumikuorman lähtiessä liikkeelle, jolloin koko läpivienti aluskatteineen voi vahingoittua ja niin edelleen.

Yleensä onkin helpompaa ja varmempaa tehdä aluskatteen korjaus ja paikkaus läpiviennin kohdalta, kuin esimerkiksi keskellä katetta olevan reiän paikkaus olisi. Tällöinhän lähes ainoa kestävä ja pitkäikäinen ratkaisu on purkaa vesikate ja vanha aluskate, sekä tehdä kumpikin uudestaan. Varsinkin silloin, kun ongelma on juuri saneeratussa katossa, on täysin ymmärrettävää, että tilanne harmittaa ja tuskastuttaa rakennuksen omistajaa. Niin laajaan kunnostustyöhön juuri uusitulla katolla ei aina haluttaisi ryhtyä, vaikka se onkin välttämätöntä, jos katto halutaan saada kuntoon pidemmäksi aikaa.

Aluskatteen vuoto voi kieliä virheellisestä asennuksessa tai katteen käyttöiän loppumisesta

Aluskatteen vuoto voi johtua monesta eri syystä. Joskus samassakin katteessa on useita eri ongelmia, jotka yhdessä aiheuttavat sitten sen, että aluskate on vaihdettava uuteen. Aika tavallisia ovat erilaiset aluskatteen asentamisen yhteydessä sattuneet virheet, joita siis ovat huonosti tehdyt läpiviennit, liian kireä tai löysä aluskate, tai se että kate on asennettu väärinpäin. On myös mahdollista, että aluskate on vahingoittunut jonkin kattotyön yhteydessä ihan tahattomasti. Myös erilaiset kattovauriot voivat vahingoittaa vesikatteen ohessa aluskatetta, esimerkiksi se lumen mukana irti repeytynyt viemärintuuletusputki tai muu vahinko voi sattua ja repiä aluskatteenkin pilalle. Mutta hyvin tavallista on myös se, ettei mitään sen dramaattisempaa satu, vaan kyse on ihan vain ajan myötä tapahtuneesta aluskatteen kulumisesta. Joskus kuluminen altistaa muille ongelmille, kuten vuodoille läpivientien yhteydessä.

Asennuksen aikana tapahtuvissa vahingoissa on aluskate saattanut vaurioitua itse asentajan tai muun kattotyöntekijän toimesta. Työntekijä on voinut astua vahingossa katteen päälle niin että aluskate on revennyt ja venynyt. Tai on mahdollistaa sivaltaa kattoa rakentaessaan terävällä kattopellillä tai vaikka tiputtaa vasaran aluskatteen päälle. Olemme nähneet tapauksia, joissa aluskate on reikiintynyt muun muassa ohiammuttujen naulojen kohdalta. Jiirikohta voi vuotaa jiiripuiden välisestä raosta. Katon läpiviennit ovat todella vikaherkkiä kohtia ja niitä tulisikin asentaa vain kokeneimpien ammattilaisten toimesta. Monet virheet voitaisiin välttää sillä, että läpiviennin tekisi tai sen tekemistä valvoisi ammattitaitoinen ja kokenut ihminen. Vuotoa voi aiheuttaa myös muun muassa poimulla oleva aluskate, joka voi johtaa vettä tuuletusrakoihin. Joskus materiaali on ilmeisesti loppunut kattoa tehdessä kesken, eikä aluskate ylety räystäälle asti. Eli se antaa suojaa vain osaan kattoa, vaikka esimerkiksi räystäslipassa aluskate on hyvin tärkeä osa katon vedenpoistoa.

Korjaamme aluskatteen, jos sen voi korjata, muulloin edessä on uuden aluskatteen asennus

Me kartoitamme aina katon kokonaiskunnon. Tarkistuksessa käymme läpi vesikatteen, aluskatteen ja yläpohjan, jos näihin on yksinkertaisesti mitään pääsyä. Tutkimme siis aluskatteen kunnon huolellisesti ja kartoitamme, mitä mahdollisuuksia sen kunnostamiseen on. Erityisesti silloin, kun aluskate ja luultavasti samaan aikaan myös vesikate alkavat ikääntyä, niiden kunto huononee pelkän kulumisen ja iän vuoksi. Tällöin niiden käyttöikä alkaa olla lopussa ja ne on hyvä kumpikin lopulta vaihtaa uusiin.

Jos katto on uudempi ja vesikate on hyvässä kunnossa, voivat aluskatteen ongelmat johtuakin asennusvaiheessa tapahtuneista vahingoista ja virheistä. Tämä on harmillista, mutta kattoa ei siitä huolimatta voi jättää kunnostamatta, jos halutaan että se toimisi kuten pitääkin. Tutkimme tietysti tilannetta tarkemmin ja mietimme, kuinka ongelman saisi ratkaistua. Joissain tapauksissa, varsinkin läpivientien yhteydessä aluskatteen korjaaminen voi tosiaan onnistua ja silloin tietysti korjaamme vain sen kohdan, joka on vialla. Mutta jos aluskate vuotaa, eikä siitä enää saada toimivaa, asennamme sinulle kokonaan uuden aluskatteen. Aluskatteen vaihto on kuitenkin suuri työ ja se kannattaa yhdistää kattoremonttiin, koska vesikatehan joudutaan joka tapauksessa avaamaan aluskatteen vaihdossa. Samalla voidaan tietysti parantaa muun muassa yläpohjan eritystä ja näin katon energiatehokkuutta. Myös muita katon kunnostustöitä ja parannuksia on mahdollista niputtaa kustannustehokkaasti yhteen urakkaan aluskatteen vaihdon yhteydessä.

Onkin hyvä pistää se katto kerralla kuntoon, jotta katto saisi mukavasti lisää käyttöaikaa eikä suuria korjauksia olisi pian taas edessä. Toteutamme kokonaiset kattoremontit kattavalla työtakuulla ja ammattitaitoisena avaimet käteen -palveluna. Meillä siis kuuluu aluskatteen asennukseen kuten aivan kaikkiin muihinkin asennustöihin täysi työtakuu. Jos jotain menee pieleen, me korjaamme sen. Näinhän ei kaikilla ole, mutta meillä se toimii takeena hyvin tehdystä työstä. Meillä työn laatuun, materiaaleihin ja osaavaan työvoimaan panostetaan. On helppo antaa se työtakuu takeeksi laatutyöstä.