Tiilikatto vuotaa, me vaihdamme tiilet ja kunnostamme läpiviennit
Tiilikatto vuotaa ja jotain tarvitsisi tehdä? Kutsu Kattokorjauspalvelu apuun, saat meiltä asiantuntevat huollot kaikille katoille eikä tiilikatto ole siinä poikkeus. Tiilikatto on pitkäikäinen ja tyylikäs katto silloin kun siitä pidetään hyvää huolta ja sitä hoidetaan asiantuntevasti. Kuten kaikilla katoilla, on myös savitiili- ja betonitiilikatoilla omat ominaispiirteensä sekä hoito-ohjeensa, joiden tuntemus kattotöissä on eduksi. Kattokorjauspalvelun asiantuntevilta asentajilta ja korjaustyöntekijöiltä löytyy hyvin osaamista tiilikattojen asennuksista ja huolloista myös käytännöntyön koulimana.
Tiilikaton vuotoon voi olla monia eri syitä. Yleisimmin tiilikatto vuotaa katon yksityiskohdista, kuten muutkin katot. Läheskään aina vuodon syynä ei ole hajonnut katteen pinta, vaan jokin muu katon rakenne tai kohta. Vuoto voi johtua huonokuntoisesta tai väärin asennetusta läpiviennistä, tiilien saumoista tai rikkinäisestä tiilestä tai useammastakin. Tiilikatto vuotaa toisinaan savupiipun juuresta, piipunhatun puuttuessa piipun kautta tai vaikka puuttuvan harjatiivisteen vuoksi. Katon jiirikohdat ovat vuotoherkkiä ja vuotoa aiheuttavat myös monet asennus ja rakennusvirheet. Vettä voi päästä sisään jopa irronneen kattoturvatuotteen kiinnikkeestä. Vuotokohtia voi olla useitakin varsinkin silloin, jos kattoa on kohdannut jokin vahinko tai sitä ei ole huollettu pitkään aikaan.
Kutsu meidät paikalle, niin paikallistamme kattovuodon syyn ja korjaamme ongelman perin juurin. Jos vuoto on aiheuttanut esimerkiksi katon alapuolisten rakenteiden kosteusvaurioita, vaihdamme tarvittaessa lahot puuosat ja uusimme eristevillat. Katsastamme myös aluskatteen kunnon ja toimivuuden. Yleensä kattovuoto vaatii vesikatteen lisäksi aluskatteen pettämistä ja näin molempien kunnon tarkistaminen on tärkeää. Katon kokonaisvaltainen tarkistus kuuluu meillä aina asiaan. Kun saamme tarjouspyyntösi puhelimitse tai verkkosivujemme yhteydenottolomakkeella, yleensä ensimmäinen asia mitä teemme, on katon tarkistuskäynnin sopiminen.
Tämä tarjousvaiheen kattotarkistus helpottaa oikeinmitoitetun korjaussuunnitelman, mutta myös mahdollisimman hyvin paikkaansa pitävän tarjouksen laatimista. Kun näemme kohteen omin silmin, voimme arvioida monia työn kulkuun vaikuttavia tekijöitä, jolloin myös aikataulun laatiminen helpottaa. Juttelemme mielellämme kanssasi saadaksemme huomioitua toiveesi katon kunnostuksen suhteen. Suunnitelmat ja tarjous pohjautuvatkin aina katon kunnon katsastukseen ja asiakkaan toiveisiin. Tietysti pyrimme nopeaan toimintaan muun muassa kattovuodoissa, jotka vaativat vähintään välitöntä ensisuojausta ja vuotokohdan tukkimista. Mutta vuototapauksissakin katon huolellinen tarkistaminen on äärimmäisen tärkeää. Selvitämme aina vuodon tai vuotojen syyt ja korjaamme ne. Käymme läpi katon rakenteisiin ja eristeisiin tulleet vahingot ja hoidamme nekin kuntoon. Me tarkistamme kattosi myös kaikkien tilattujen töiden ohessa ilman erillistä maksua. Kattotarkistus kuuluukin aina täyden palvelun pakettiimme kaikissa kattotöissä. Mikäli löydämme jotain korjausta vaativaa, keskustelemme kanssasi asiasta ja annamme tarjouksemme myös löytyneiden vikojen korjaamisesta.
Jos katon kunnostus on rahasta kiinni niin kotisivujemme kautta on haettavissa rahoitus kattotöihin. Meidän tekemämme työ on kotitalousvähennyskelpoista omassa henkilöverotuksessa. Eli töiden jälkeen voi seuraavaan veroilmoitukseen täyttää katon kunnostustyöhön liittyvät kulut ja saada niistä verohelpotuksia.
Myös tiilikatolla läpiviennit ovat herkkiä vuodoille
Läpiviennit ovat katon herkimpiä vuotovauriokohteita. Näin on riippumatta katemateriaalista, katon mallista tai rakennusajankohdasta. Tiilikatolla herkimmin siis vuotavat katon läpiviennit, kuten savupiiput, erilaisten ilmastointihormit ja -putket sekä muut mahdolliset läpiviennit.
Läpivienti voi olla alun perinkin jo väärin asennettu, joko siksi ettei tekijä ole osannut tehdä erittäin vaativaa yksityiskohtaa hyvin tai hän on ollut esimerkiksi kiireessä huolimaton. Läpivienti voi olla väärän kokoinen tai pikemminkin läpivienti kyllä on oikean kokoinen, mutta se on tehty väärän kokoiseen aukkoon. Lisäksi läpiviennin tiiviste voi alkaa vuotamaan vanhuuttaan tai tiiviste rikkoutua esimerkiksi lumikuorman painosta. Usein myös lumen ja jään rikkomat tiivisteet ovat jo aika nähneet ja siksi haurastuneet ja kuluneet. On mahdollista, että läpiviennin yhteydessä pettää aluskatekin. Varsinkin silloin kun aluskate on väärin asennettu tai se on hyvin kulunut, voi se hajota tai jopa puuttua kriittisesti juuri läpiviennin yhteydessä.
Läpivientien vuotoja voidaan tehokkaasti ehkäistä tarkistamalla ja huoltamalla niitä säännöllisesti. Katon huoltojen yhteydessä onkin tarpeen käydä läpi kaikki katon yksityiskohdat, jotta ne tulevat säännöllisesti huomioitua ja vuotoriski pysyy matalalla. Kattokorjauspalvelun kausihuollot ovat tässä mielessä erinomainen palvelu. Katon syys- ja keväthuoltoihin saat halutessasi roskienpuhdistuksen ja sadevesijärjestelmän puhdistuksen sekä kunnostuksen ohessa myös läpivientien, saumausten ja muiden katolla herkästi vuotavien yksityiskohtien tiivistykset. Katon tarkistushan meillä kuuluu aina kaikkiin tilattuihin töihin, myös näihin kausihuoltoihin. Me tarkistamme automaattisesti myös läpiviennit ja raportoimme niiden mahdollisista korjaustarpeista sinulle puhdistustyön yhteydessä. Tai voimme kausihuoltoa tilatessasi jo sopia, että teemme tarvittavat pikkukunnostukset puhdistuksen yhteydessä automaattisesti.
Toimivassa katossa hyvä yläpohja ja toimiva aluskate takaavat vedenpoiston
Tiilikatto ei ole täysin tiivis, eikä sellaiseksi tarkoitettukaan. Pääosa katolle satavasta vedestä valuu katteen pintaa pitkin alas ja poistuu rakennuksen pinnalta sadevesijärjestelmän kautta kuten on suunniteltu. Tiilien muodon ja ladonnan vuoksi ylimääräinen vesi voi kuitenkin tihkua tiilien välistä aluskatteelle ja aluskate ohjaa valumavedet ulos talon rakenteista. Aluskatteen toiminta on siis avainasemassa ja aluskate on vesikatteen tärkein työtoveri vedenpoistossa. Jos aluskate on kulunut, tai väärin asennettu, on usein ongelmia tiedossa.
Tavallisimpia aluskatteen asennusvaiheen virheitä ovat sen kireys sekä väärin päin asentaminen. Jos aluskate on asennettu liian kireälle, vesi voi kerääntyä katteen päälle ja ohjata vedet kattoruoteisiin. Liian kireällä oleva kate voi repeytyä lämpötilavaihteluiden seurauksena. Kylmässä kun materiaalit supistuvat lämpölaajenemisen jälkeen ja esimerkiksi se liian tiukalla oleva aluskate ilman kylmetessä kiristyy äärimmilleen, jopa repeää kiinnityskohdistaan. Toisaalta, liian löysä aluskate voi roikkua puurakenteita vasten, jolloin vesi ohjautuu niiden pinnoille. Lisäksi vesi voi kertyä roikkuviin katteisiin pääsemättä valumaan tarkoituksenmukaisesti pois. Myös erilaiset asennusvaiheessa syntyvät poimut haittaavat aluskatteen toimintaa, koska niihin voi kertyä vettä, joka ohjautuu vääriin paikkoihin.
Aluskatteen tehtävä on yläpuolelta tulevan veden poisohjaamisen lisäksi kerätä yläpohjasta, aluskatteen näkökulmasta siis alapuolelta tuleva kosteus talteen. Aluskatteen laadusta riippuen sitten päästää se lävitse tai kerätä alapuoliseen nukkakerrokseen, josta se sitten haihtuu ilmanvaihdon mukana. Aluskatteita on siis erilaisia, joista osa päästää veden yksisuuntaisesti läpi alhaalta ylöspäin. Tässä tapauksessahan aluskatteen asentaminen nurinpäin aiheuttaa sen, että ylhäältä alaspäin tuleva vesi pääsee katteen läpi yläpohjaan. Nukkaversioissa nukan ollessa väärällä puolella on se vaara, ettei kiiltävä, yläpuoleksi tarkoitettu pinta kerää ja haihduta kosteutta. Tällöin pintaan kondensoituva kosteus sataa takaisin alas muun muassa eristeisiin ja puuosiin.
Sitten on vielä niitä tapauksia, joissa aluskate on asennettu kuin oppikirjan mukaan oikein. Se on myös täysin ehjä ja kaikin puolin moitteettomassa kunnossa, mutta katossa on siitä huolimatta kosteusongelmia. Tällöin meillä on syytä epäillä yläpohjan ja katon tuulettuvuuden riittämättömyyttä. Esimerkiksi tiilikatossa on ihanteellisessa tapauksessa sekä tuuletusväli vesikatteen ja aluskatteen välissä, että hyvin tuulettuva yläpohja. Nämä katon tuuletuksesta vastaavat osat haihduttavat oikein toimiessaan kaiken ylimääräisen kosteuden ilmaan, eikä sitä pääse imeytymään mihinkään, mikä voi lahota tai homehtua. Ellei katon tuuletus ei ole riittävä, voi vesi alkaa tekemään tuhojaan kastelemalla rakenteita ja eristeitä.
Katon tuulettuvuuden ongelmien ratkaisu vaatii yleensä ammattilaisen apua, sillä näitä asioita voi olla vaikeaa havaita ja ratkoa, ellei ole sekä hyvää ymmärrystä katon toiminnasta että lujaa kokemusta tuuletusongelmien ratkaisemisesta. Kattokorjauspalvelu antaakin asiantuntijan ratkaisun sekä aluskatteen, että yläpohjan ongelmiin, esimerkiksi katon tuulettuvuutta voimme parannella useilla eri keinoilla tuuletusaukkojen sijaintia ja kuntoa parantelemalla. Myös harjatuulettimet ja koneellinen tuuletus voivat ratkaista katon tuulettuvuuden ongelmia. Keinoja kyllä löytyy, ongelmat tulee kuitenkin tutkia ja ratkaista aina kattokohtaisesti, kuten me toimimme ihan jokaisessa asiassa.
Tiilikatolle sammal on oikea hammaspeikko
Kun tiilikatto vuotaa, voi syyllinen löytyä pitkän kaavan kautta katon puhtaanapidosta ja tiilikaton vihollisesta, sammaleesta. Varsinkin itse vesikatteelle sammaloituminen voi olla kuluttavaa ja hajottavaa, ellei siihen puututa. Vaikka katolla jo kasvaisikin sammalta, sen poistaminen on mahdollista ja erittäin kannattavaa katon kunnossa pysymisen kannalta. Jos katto saa elellä oman onnensa nojassa se alkaa roskaantua. Roska sitoo katolle kosteutta, joka edesauttaa sekä katteen pinnan eroosioita, että antaa sammaleelle kasvualustaa ja ne muodostavatkin yhdessä eräänlaisen toisiaan ruokkivan kehän. Sammal sitoo taas lisää kosteutta ja edesauttaa veden pääsyä katteen sisään.
Ihan uusi tiilikate on melko kovapintainen ja sileä, se on tehtaalla pinnoitettu ja se onkin sangen vastustuskykyinen muun muassa sammalkasvustoille. Ajan myötä pinnoite kuitenkin alkaa kulumaan ja pinta muuttua yhä huokoisemmaksi. Se edesauttaa sekä roskaantumista että kosteuden ja sammaleen pysymistä tiilen pinnassa. Sammal tarttuu varsinkin kuluneen tiilen pintaan ja juuret alkavat tunkeutua pikkuhiljaa tiilien sisään, se käyttää tiilen mineraaleja ravintonaan. Talvella sammaleen aiheuttamiin kanaviin pääsee vettä, joka jäätyessään luonnollisesti laajenee ja sulaessaan supistuu, tämä toistuessaan lopulta pakkasrapauttaa tiilen. Tiili voi lopulta hajota. Meidän kokemuksemme mukaan samalla voi hajota tiiltä laajemminkin koko katolta, sillä kulunut katto on kauttaaltaan samojen ongelmien vallassa. Laajaakin tuhoa voi ilmaantua esimerkiksi keväällä, kun lämpötila pomppii nollan molemmin puolin. Jos katon kunnossapito on jäänyt ja tiilet heikossa kunnossa, voi suosituksemme lopulta olla jo katteen vaihtaminen uuteen, jotta katto taas saataisiin kuntoon ja rakennus pysyisi suojattuna.
Rikkoutuneet ja huonokuntoiset tiilet päästävät yhä helpommin vettä lävitseen aiheuttaen kasvavaa rasitusta aluskatteelle. Jos aluskate ei toimi tai se on rikki, pääsee vesi tekemään tuhojaan katon rakenteisiin. Jos katon vesikate on jo ikääntynyt ja huonokuntoinen, alkaa sen aluskatekin todennäköisesti olemaan heikommassa kunnossa. Aluskate ei välttämättä kykene enää tekemään edes omaa osuuttaan vedenpoistosta, saati hallitsemaan vesikatteen pettäessä yhä lisääntyvää vuotoa. Sammal ja jäkälä siis hitaasti mutta varmasti hajottavat tiilikattoa ja aiheuttavat kattovuotoja.
Jos aluskate on vielä kunnossa ja katolla ainakin teoriassa vielä käyttöikää jäljellä, tutkimme tilanteen tarkkaan. Ellei katteiden vaihto ole vielä pakollista, voimme vaihtaa rikkinäiset tiilet, kunnostaa katon saumat ja läpiviennit sekä ryhtyä poistamaan katolta roskaa ja sammalkasvustoja. Katto saadaan usein siistittyä harjaamalla, jonka jälkeen voimme tarvittaessa pintakäsitellä tiilet niin, että niiden vedenpitävyys ja suojaus saadaan palautettua. Käsittely on ekologinen, eikä aiheuta vaaraa talon ympäristössä muille kasveille tai kotieläimille. Tiilikatteen pinnoitus voi antaa katolle mukavasti lisävuosia, jos se on pääsääntöisesti niin ehjä, että työ on kannattavampaa kuin koko katteen vaihto. Tiilikate voidaan pinnoittaa myös silloin, kun kattoa on huollettu säännöllisesti, koska kate kuitenkin kuluu muun muassa lumen, jään ja UV-säteilyn seurauksena silloinkin, kun sammal ei pääse katon pintaa valtaamaan.