Sammaleen poisto tiilikatolta antaa jatkoajan katolle

Sammaleen poisto tiilikatolta tulee vastaan useimpien kattojen kohdalla ennemmin tai myöhemmin. Ihan uudella katollahan sammal ei juhli, voikin kestää useista vuosista useisiin kymmeniin vuosiin, ennen kuin sammal saa vallattua minkäänlaista jalansijaa tiilikatolta. Jos sammal pääsee oikein kunnolla levittäytymään ja rehottamaan katolla, se voikin olla vaikeampi saada pois sieltä, ainakaan kotikonstein. Orastavat sammalkasvustot voi saada suhteellisen hyvin itsekin katolta pois mutta vaivalla on tapana uusiutua kiihtyvään tahtiin, kun se on kerran katolle ilmaantunut. Sammaleenpoisto onkin tietyn pisteen jälkeen ammattilaisten työtä.

Sammal voi näyttää hauskalta ja tuntua vaarattomalta, kaikessa pehmoisuudessaan. Sammal ja jäkälä kuitenkin tuhoavat ja murentavat erittäin tehokkaasti kattotiiliä. Ne tuhoavat muitakin katteita, lähinnä peltikatto saa olla näiltä kavereilta rauhassa eikä aina sekään. Suurin ongelma on se, että kunnolla katolta kasvutilaa ottanut sammal kasvattaa juuret, jotka tunkeutuvat tiilien sisään. Talvella sammaleen aiheuttamiin kanaviin pääsee vettä. Kun vesi jäätyy, sille on luonteenomaista laajentua ja hajottaa, eli se rapauttaa tiilen yhä syvemmältä ja syvemmältä.

Säännöllinen sammaleen poisto harjaamalla voi olla tehokas ensiapu ja sillä saa katon toki siistin näköiseksi hetkessä, mutta se ei tuhoa sammaleen juuria. Sammal kasvaa nopeasti takaisin, kun se on kerran saanut perustettua ne juuret sinne katteeseen. Tämän vuoksi katolla kasvaakin yhä kiihtyvässä tahdissa uutta sammalta, varsinkin silloin kun kosteutta on saatavilla. Sammal sitoo kosteutta itseensä ja katteeseen voidakseen kasvaa lisää, mutta tuhoaa siinä sivussa katetta. Tähän tarvitaan sammaleentuhokäsittely. Käsittely on ekologinen, eikä aiheuta vaaraa talon ympäristössä muille kasveille tai eläimille ja ihmisille. Saat meiltä laadukkaat ja tehokkaat sammaleentuhokäsittelyt kaikille tiilikatoille.

Teemme aina katolle tarkistuksen. Esimerkiksi silloin kun tulemme puhdistamaan katolta sammalia, kartoitamme katon kunnon. Arvioimme myös sen, riittääkö katollesi pelkkä sammalien mekaaninen poistaminen, vai olisiko syytä saman tien tehdä myös sammaleentuhokäsittely. Arvioimme myös tiilikaton pinnoitustarpeen. Usein sammaloituminen on hyvä merkki siitä, että tiilikatteen alkuperäinen pinnoite on luovuttanut ja katto alkaa vaatia uutta pinnoitetta pystyäkseen vastustamaan taas kasvustoja ja pysyäkseen ehjänä. Meillä kaikki kattotyöt perustuvat katon tarpeisiin ja asiakkaan toiveisiin, kun kartoitamme katon kunnon, keskustelemme mielellämme kanssasi sinun toiveistasi katon suhteen. Sitten annamme tarjouksemme.

Meillä katon yleiskartoitus kuuluu aina kattotöihin. Riippumatta katolle nousemisen syystä, saat samaan hintaan katon tarkistuksen. Mikäli tarkistus paljastaa vikoja ja puutteita, joiden hoitamisesta emme vielä ole sopineet, annamme tarjouksemme töiden hoitamisesta. Katon tarkastus auttaa sinua pysymään kartalla siitä, missä kunnossa kattosi on sekä ennakoimaan katon korjauksia. Se auttaa säästämään rahaa, kun paniikkikorjauksiin ei tarvitse juuri turvautua. Sinulla on ehkä mahdollisuus myös säästää rahaa isompia katon kunnostustöitä varten, koska tarkistusten ansioista osaat ennakoida niitä jo hyvissä ajoin. Toisaalta, meidän kauttammehan voi kattotöihin hakea rahoitustakin eli siitä ei katon korjausten tarvitse onneksi olla kiinni. Yksi mukava lisä löytyy vielä, meillä teetetyistä kattotöistä voi hakea kotitalousvähennystä omassa henkilöverotuksessa.

Miksi tiilikatto houkuttelee sammalkasvustoa?

Tiili on luonnostaan melko huokoinen materiaali. Tehtaalla tiilet tietysti käsitellään valmistusvaiheessa suoja-aineella, mutta vuosien vieriessä suojaus kuluu pikkuhiljaa sään, lumen hankauksen ja muiden rasitteiden vaikutuksesta pois. Tiilikaton pintaan voi kertyä erilaista roskaa, joka sitoo myös kosteutta. Sekin edesauttaa sammaleen viihtymistä katteessa, sillä kosteus ja roskan muodostama kasvualusta luovat hyvän pohjan kasvulle. Tiilen karheaan pintaan alkaa kerääntymään pikkuhiljaa sammalta, joka ajan myötä työntää juuriaan syvemmälle tiileen. Sammal ei ymmärrä onko kyseessä kallio vai ihmisasumuksen tai muun rakennuksen katto. Sammal syö tiilen mineraaleja ja kiihdyttää pinnan rapautumista. Sammaleen aiheuttamiin reikiin kertyy vettä, joka talvella jäätyy ja nopeuttaa tiilen murenemista. Tämä jatkuu vuodesta toiseen, sammalta tulee lisää ja laajemmalle alueelle ja se kasvattaa yhä enemmän ja yhä isompia juuria. Syntyy eräänlainen oravanpyörä.

Säännölliset huollot viivyttävät sammaleen kertymistä katolle, koska sammal on kuitenkin moniin kasveihin verrattuna melko hidasta kasvamaan. Kun katto pidetään puhtaana ja kasvusto joutuu aloittamaan aina alusta, tilanne pysyy paremmin hallinnassa. Kaikenlainen roska ja biomassa katolla ovat erinomainen kasvualusta sammaleelle, joten se on puhdistettava pois. Lehdet, hakoneulaset, oksasilppu ja puiden kukintojen aiheuttamat roskamassat sitovat vettä, pahimmillaan ne pääsevät kasautumaan katolle ja sadevesijärjestelmään niin että siellä alkaa maatumisprosessi. Et luultavasti halua lehtikompostia katollesi ja vesikouruihisi. Katon siivoa voi kuitenkin olla vaikeaa nähdä maasta käsin ja säännöllinen katolla käyminen ja sen puhdistaminen helpottavat tilanteesta perillä pysymistä. Valitettavan usein tilanne pääsee huomaamatta vuosien vieriessä pahenemaan.

Jossain vaiheessa tiiliakaton uudelleenpinnoittaminen on kuitenkin välttämätöntä, vaikka kattoa muuten kuinka hyvin huollettaisiin. Jos pinnoitus jää välistä, ollaan jossain vaiheessa siinä pisteessä, että edessä on jo katteenvaihto eikä pinnoitus enää toisi riittävää hyötyä kustannuksiin nähden. Käytännössähän kaikkia katteita maalataan tai pinnoitetaan niiden päästyä tiettyyn vaiheeseen elinkaaressaan. Tiilikatto ei sinänsä ole poikkeus vaan noin puolivälissä käyttöikää on yleensä se piste, jossa katto hyötyy eniten pinnoitteesta ja työ tuottaa parhaan määrän lisää käyttövuosia suhteessa siihen käytettyihin resursseihin.

Tiilikatolla pinnoitustarve voi vain vaihdella katolta toiselle melko rajustikin. Pinnoitustarve on arvioitava kattokohtaisesti, sillä katon kuntoon vaikuttaa niin moni asia. Lähtien siitä, kuinka hyvin alkuperäinen katto on asennettu, kuinka kattoa on huollettu ja ylläpidetty. Myös katon ympäristö vaikuttaa. Esimerkiksi lähellä kasvavat puut, runsaslumiset talvet seudulla ja jopa ilmansaasteiden määrä vaikuttavat tiilikaton kuntoon ja huoltotarpeisiin. Betonitiilikatto kestää noin 50 vuotta, sen pinnoitustarve osuu keskimäärin johonkin 20-25 käyttövuoden paikkeille. Savitiilikatto voi mennä reilusti yli 70 vuottakin ja sen pinnoitustarve osuu noin 30 vuoden paikkeille.

Nämä ovat tietysti täysin suuntaa-antavia keskimääräisiä arvioita, me arvioimme katon pinnoitustarpeen tarkistamalla katon kuntoa tapauskohtaisesti. Näin mittavaa puhdistus- ja käsittelyprosessia ei tehdä katolle, joka ei sitä vielä tarvitse. Toisaalta, jos H-hetki on selvästi mennyt ohi ja kate hyvin heikossa kunnossa on tilannetta arvioitava uudestaan. Jos sen lisäksi puutteita löytyy myös aluskatteessa ja eristeissä, voi olla, että me ehdotamme sinulle jo katteenvaihtoa uuteen. Katteenvaihto voi olla kustannustehokkain vaihtoehto ja antaa rakennukselle kokonaan uuden elämän, muutaman kalliin lisävuoden asemesta.

Katon tarkistuksen ja puhdistuksen kautta sammaleenpoistoon

Meillä tiilikaton huoltoprosessi lähtee liikkeelle siitä, että katto puhdistetaan ainakin irtoroskista ja se tarkistetaan, jotta mahdollisesti rikkoutuneet tiilet saadaan vähintään vaihdettua ehjiin. Samalla tarkistetaan katon läpiviennit, joita monilla katoilla ovat muun muassa savupiiput, ilmanvaihtohormit, viemärintuuletusputket ja vastaavat. Sitten tarkistetaan saumat ja jiirit eli sisätaitteet. Tässä tuleekin heti käytyä hyvällä rutiinilla läpi kaikki tiilikaton tyypillisimmät vuotokohdat, sillä yleisimpiä syitä vuotoihin ovat hajonneet tiilet, erilaiset läpiviennit ja saumat. Mielestämme on hyvä käytäntö käydä katto kunnolla läpi ja tehdä kaikki pikkukunnostukset ennen puhdistusta ja pinnoitusta. Näin saat aina parhaan hyödyn katolle tehtävistä toimenpiteistä ja katto on taas pitkään toimintakykyinen.

Sitten tutkitaan aluskate, sillä yksikään tiilikatto ei ole täysin vedenpitävä eikä millään muotoa toimiva ilman hyvää ja ehjää aluskatetta. Se on tärkeä osa katon toimintaa muillakin katteilla, mutta tiilikatteen suojaavuus syntyy juurikin tämän kahden katekerroksen yhteistoiminnasta. Tiilikatolla on myös lievä taipumus kondensoida ilmankosteutta pinnoillaan takaisin nestemäiseen muotoon ja siksikin aluskate on oleellinen osa tiilikattoa. Se estää kondenssivedenkin pääsyn katon tai rakennuksen rakenteisiin haihduttaen ylimääräisen kosteuden alkupäässä sen tuhoretkeä.

Kun katon vedenpitävyys on tarkistettu, pesemme katon tiilikatteelle sopivalla harjapesulla. Pesun jälkeen käsittelemme katon tarvittaessa sammaleenpoistoaineella. Käsittelyaine jätetään vaikuttamaan katolle, jotta aine tunkeutuu tiiliin tuhoten sammaleen juuret pintaa syvemmältä. Käyttämämme sammaleenpoistoaine on ekologista sekä biohajoavaa, eikä se aiheuta vaaraa talon ympärillä olevalle kasvillisuudelle tai eläimille. Sammaleenpoistoainetta ei tarvitse pestä pois vaan sen voi jättää vaikuttamaan katolle rauhassa.

Sammaleen häädöstä katon suojakäsittelyyn

Kun katto on tutkittu, puhdistettu irtoroskista, pikkuviat kunnostettu ja sammaleenpoistoaine saanut vaikuttaa rauhassa, on katto yleensä vapautunut täysin sammaleen ikeestä. Samalla saavat kyytiä muutkin katolle pesiytyvät kasvustot, kuten jäkälät, ehkä leväkin. Katto on kokonaisvaltaisesi siisti ja puhdas.

Puhdistuksen jälkeen tulisi huokoinen tiili käsitellä erityisellä, tiilikatteelle tarkoitetulla suoja- aineella. Suoja-aine tunkeutuu tiilen koloihin täyttäen ne. Tämä suoja-aine toimii siis tiilikaton pinnoitteena ja se palauttaa tiilen vesitiiveyden ja antaa pitkäaikaisen suojan sammalta, UV-säteilytä ja muita rasitteita vastaan. Käytännössä pinnoite vastaa esimerkiksi peltikatolle suoritettua maalausta. Peltiä huokoisemmat tiili- ja huopakatot puolestaan käsitellään erityisillä, kullekin katteelle tarkoitetulla pinnoitteella.

Me kiinnitämme aina huomion siihen, että jokaista katetta kohdellaan sille sopivilla tavoilla ja niihin käytetään aina oikeita aineita. Eri katoille on saatavilla omat pesuaineet ja pinnoitteet. Me valitsemme aina laadukkaat ja ekologiset aineet, joita olemme testanneet käytännössä jo sen verran, ettei sinun kattosi joudu tuotetestauksen koekaniiniksi. Katon kunnossa pysymisen kannalta on tärkeää myös se, että käytetään kyllin hellävaraisia mutta silti riittävän tehokkaita menetelmiä. Esimerkiksi mekaanisessa puhdistuksessa käytettävät harjat valitaan aina työn kohteena olevan katteen mukaan niin, ettei kate vahingoitu. Päämäärämme on kunnostaa kattoa ja auttaa sitä suojaamaan rakennusta, ei heikentää katteen kuntoa tai ulkonäköä. Näissä asioissa ammattilaiseen turvautuminen kannattaa, sillä meiltä löytyy kylliksi osaamista ja ymmärrystä kaikenlaisten katteiden hoidosta.

Pidä huoli huolletun tiilikaton säännöllisistä huolloista niin saat vastinetta rahoillesi

Jotta tiilikaton sammaleenpoistosta ja suojakäsittelystä saadaan paras mahdollinen hyöty irti, kannattaa katto huollattaa mahdollisimman säännöllisesti. Olet laittanut kattoon rahaa ja nähnyt vaivaa sen kunnostuksen järjestämiseksi, joten siitä huolehtiminen on vain viisasta. Saat meiltä kaiken kattavat kevät- ja syyshuollot osaavien kattoammattilaisen tekemänä. Lisäksi teemme kaikki talvihuollot, kuten lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä. Voimme tarvittaessa jäljittää myös mahdollisia katon lämpövuotoja talvella. Kaikki korjaustyöt onnistuvat hyvin vuodenajasta riippumatta, koska lumihan saadaan katolta pois tieltä, kunnostustarve ei aina katso vuodenaikaa tai lämpömittaria. Esimerkiksi erilaiset lumen aiheuttamat vahingot ovat kaikilla katoilla yleisiä, eikä niitä voi oikein jättää odottamaan kevättä. Tiilikatto on melko painava jo itsessäänkin, erityisen runsaslumisina talvina sen lumenpudotukset ovatkin hyvä tapa pitää katosta huolta.

Näihin kausihuoltoihin kuuluu katon pesu harjauksella, jolloin katolta siivotaan sinne päätyneet lehdet ja muut roskat. Puhdistuksen yhteydessä meillä on tapana tehdä saman tien myös rännien puhdistus, kiinnitysten ja kaadon tarkistus. Sadevesijärjestelmä kerää helposti katolta irronneen moskan ja katon puhdistus jää puolitiehen, jos se jätetään tukkimaan veden kulkuväylät talveksi. Tai vastaavasti keväällä kourut voivat olla täynnä puiden kukintoja, siemeniä, linnunkakkaa sun muuta. Näin monesta pikkujutusta kertyykin välillä mahdoton muhennos, joka estää sitten kesän ukkoskuurojen vedenkulun oikeisiin väyliin. Pahimmillaan vedet sitten menevätkin pitkin seiniä ja lahottavat ja homehduttavat rakenteet pilalle.

Kuten kaikissa kattotarkistuksissa, käymme kausihuolloissakin läpi kattojen yleisimmät vuotokohdat. Tiilikatolla etsimme rikkoutuneet tiilet ja vaihdamme ne uusiin. Sitten siirrytään läpivientien, jiirien ja kaikkien mahdollisten saumausten pariin sekä tarkistetaan niiden kunto. Jos jokin sauma tai tiiviste on auennut tai selkeästi murentunut, kunnostamme sen.

Kattotuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden tarkistus kuulu itsestään selvästi tarkistusrutiiniin riippumatta siitä, miksi katolla ollaan. Käymme läpi muun muassa tikkaat, kulkusillat ja lumiesteet, kattosillat. Jos katolla on vapaavalintaisia tuotteita, kuten aurinkopaneeleita, kattoikkunoita tai vastaavia, käymme nekin läpi samalla kertaa. Lisäksi tutkimme aina kun mahdollista myös vesikaton alapuoliset rakenteet, eli yläpohjan. Siellä tarkastamme rakenteet, aluskatteen sekä eristeet silmämääräisesti vuotojen ja muiden ongelmien varalle. Saat meiltä aina kokonaisvaltaista palvelua ja huolella tehdyt tarkistukset, joiden avulla saat pidettyä kattosi kunnossa ja toiminnassa riippumatta sen iästä.