Sammaleen poisto huopakatolta on katon tärkeimpiä huoltotoimenpiteitä
Sammaleen poisto huopakatolta on katon hyvinvoinnin kannalta kriittisen tärkeä huoltotoimi. Se onkin yksi tärkeimmistä katon toimintakykyä ylläpitävistä huolloista, vaikka sen merkitystä ei aina täysin ymmärretäkään. Puhdistaminen on hyvä huoltorutiini kaikille katteille, mutta esimerkiksi peltikatossa sammal ei juuri viihdy, toisin kuin tiili- ja huopakatoilla. Eri katot vaativatkin omia huoltotoimenpiteitään, sillä niillä on omia tyypillisiä vaivoja ja vikoja. Puhdistamisen toinen hyvä puoli on se, että katto tulee käytyä läpi sangen yksityiskohtaisesti samalla. Eli puhdistuksen yhteydessä huomata orastavia vuotokohtia ja muita korjaustarpeita ajoissa ja niihin voidaan puuttua esimerkiksi ennen vuotoja ja isompia vahinkoja.
Alkuvuosien jälkeen harmittoman oloista sammalta kasvaa huopakatolle melko helposti, toisinaan myös huomaamatta, ellei katolla säännöllisesti käydä. Katon vanhetessa ja huopakatteen karhean sirotepinnan kuluessa sammal kuitenkin saa voimakkaammin jalansijaa katteesta ja sitä on vaikeampi irrottaa huopaan tunkeutuneiden juurien vuoksi. Säännöllisesti huopakatetta puhdistamalla sammal voidaan saada pois katolta, ennen kuin se ehtii liiemmin syömään katetta tuhoisin seurauksin. Jos sammal pääsee kunnolla kukoistamaan huopakatolla, on aika toteuttaa ammattilaisen tekemä sammaleenpoistokäsittely katon pelastamiseksi. Sammal nimittäin tuhoaa katetta kiihtyvällä tahdilla, kun se on päässyt katolle kiinnittymään. Ellei sammalta poisteta, voi se tuhota katteen niin että se on vaihtokunnossa jo paljon ennen keskimääräistä käyttöikää.
Katon tarkistaminen kuuluu rutiinitoimenpiteenä kaikkiin kattotöihin, joita teemme. Jos kutsut meidät poistamaan sammalta huopakatoltasi niin teemme samalla katolle pienen katsastuksen, jossa käydään läpi katon yleisimmät ongelmakohdat ja riskitekijät. Tarkistus kuuluu muidenkin töiden hintaan, riippumatta työn koosta tai luonteesta. Mikäli löydämme jotain korjattavaa, keskustelemme asiasta kanssasi ja jätämme myös tarjouksemme korjausten hoitamisesta saman tien. Pienempiä vikoja, kuten saumausten kunnostusta voidaankin usein hoitaa jo puhdistuksen yhteydessä, sillä se on hyvin luonteva ja käytännöllinen tapa toimia. Pyrimmekin aina kattavaan ja kokonaisvaltaiseen palveluun avaimet käteen -periaatteella. Tämä pätee myös puhdistuksiin, käyntimme jälkeen katto on sekä puhdas että toimiva ja antaa suojaa rakennuksellesi taas vuosiksi.
Kun teetät kattotyöt meillä, voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta. Työmme on kotitalousvähennyskelpoista, joten katon kunnostuksen tai puhdistuksen jälkeen voit hakea myös näitä verohelpotuksia omassa henkilöverotuksessasi.
Kuinka sammal päätyy katolle ja miksi se on niin vaarallinen katolle?
Sammaleen itiöitä lentelee jatkuvasti ilmassa muun muassa tuulen mukana, myös linnut levittävät niitä liikkuessaan ja näin osa niistä päätyy rakennusten katoille. Läheskään kaikki itiöt eivät pääse itämään katolle laskeutuessaan. Jos katto on uusi, puhdas ja hyväkuntoinen, voi siihen olla vaikeaa tarttua ja saada siitä kasvualustaa. Mutta esimerkiksi huopakate on karheahko, se edesauttaa itiöiden pysähtymistä katteen pinnalle.
Otollisia olosuhteita katolla kuitenkin on, tai niitä voi pikkuhiljaa muodostua. Katon pohjoislape, tai muuten varjoisa paikka katossa yhdistettynä kosteuteen tarjoaa sammaleelle oivan kasvupaikan. Tuulensuojaiset erilaisten kattorakenteiden muodostamat kulmat ja kuopat toimivat myös sammaloitumista edistäviä tekijöinä. Erityisesti silloin, kun katto jää puhdistamatta sammal saa kasvatettua etulyöntiasemaansa, sillä katolle kertyy pikkuhiljaa roskaa, kuten lehtiä, puiden kukintoja, havunneulasia ja paljon muutakin niin sanottua biojätettä. Kaikenlainen roska katolla jauhaantuu yhä hienommaksi ainekseksi ja varsinkin kosteuden myötä alkaa maatua. Eräänlainen komposti siis syntyy, ellei kasvimassaa säännöllisesti poisteta sekä katolta että sadevesijärjestelmästä. Maatunut bioroska kerää hyvin kosteutta, tarjoten sammaleelle ihanteellisen kasvualustan. Roskainen katto myös kuivuu hitaasti, joten kosteutta riittää pidemmäksikin aikaa.
Sammal syö huopakatetta pikkuhiljaa ja yrittää upottaa juuriaan katteeseen, ihan kuten se elää elämäänsä vaikkapa kivien ja kallioiden pinnoilla. Ensimmäisenä kärsivät saumakohdat, jotka ovat katteen heikoin paikka muutenkin. Saumakohdat voivat aukeilla pahemman kerran sammaleen tunkiessa juuriaan jokaiseen koloon, jolloin kosteus pääsee myös katteen alle. Yhdessä vesi ja sammaleen juuret voivatkin aiheuttaa hitaasti mutta varmasti kehittyvät laajan kattovuodon ja vesivahinkoja, vaikka se sammal usein tuntuukin melko vaarattomalta asukilta katteen reunamilla.
Yksi avaintekijä huopakatteella on sirotepinnan kunto. Karhea sirotepinta suojaa katetta monilta ulkoisilta uhilta, mutta vuosien saatossa se kuitenkin kuluu, muun muassa lumen vuoksi. Se voi kärsiä myös katon osaamattomista puhdistustöistä, sillä sirotepinta vahingoittuu helposti muun muassa liian kovasta kattoharjasta ja katteen pinnan raapimisesta lumityövälineillä. Kattoa ei myöskään voi pestä painepesulla, jos pinta halutaan pitää ehjänä ja kate kunnossa. Jos katteen sirotepinta on hyvässä kunnossa, ei sammal pysty siitä vielä saamaan kunnolla otetta. Vanhemmalla katolla pinta on jo kulunut sekä haurastunut ja näin ollen sammal pystyy tunkemaan juurensa katteen sisään kiihdyttäen katon kulumista ja veden vuotamista katteen alle. Erityisen vakava ongelma se sammal onkin katon ikääntyessä ja kuluessa jo muutenkin.
Säännöllinen perushuolto ehkäisee sammalta tehokkaasti
Kaikki katot hyötyvät puhdistuksesta, sillä kaikki materiaalit kuluvat ja erilainen lika ja roska yleensä nopeuttaa katon eroosiota muun muassa sitomalla kosteutta katolle. Huopakatto ei ole mikään poikkeus, sekin nauttii puhdistuksesta ja sen käyttöikää voidaan pidentää säännöllisellä ylläpidolla, johon kuuluu puhdistuksen ohessa myös katon tarkastaminen ja vikojen korjaukset tarvittaessa.
Huopakatto vaatii säännöllistä puhdistusta varsinkin keväisin ja syksyisin. Perushuolloksi riittää katon puhaltaminen tai harjaaminen puhtaaksi puun lehdistä ja muista roskista, joita katolle kertyy ympäri vuoden muun muassa lehtien tippuessa, myrskyjen tuomana, puiden kukkiessa ja niin edelleen. Meillä on tapana tyhjentää samalla kerralla myös sadevesikourut, sillä niihinkin kertyessään roskamassat aiheuttavat monenmoista vaivaa.
Silloin kun huopakate on hyvässä kunnossa ja pinta on ehjä, onnistuu sammaleen poisto kevyesti harjaamalla. Tärkeintä on puhdistuksella estää biomateriaalin kertymistä ja maatumista katteeseen ja samalla myös estää kosteuden jääminen katolle muhimaan. Kun katon puhtaanapidosta on huolehdittu säännöllisesti, sammal ei saa kovin herkästi tilaisuutta koska sille ei pääse muodostumaan ihanteellista kasvualustaa. Toisekseen säännöllinen puhdistus poistaa myös mahdollisesti alkaneen sammalkasvuston ennen kuin se ehtii kunnolla kasvattaa juuria tai vallata kattoa sen laajemmin. Sammal kuitenkin kasvaa sen verran hitaasti, ettei se ole viikossa ottanut kattoa haltuunsa lupaa kysymättä. Näin esimerkiksi kerran tai kaksi vuodessa suoritettu harjaus tai puhallus hidastaa sammaleen kasvutahtia radikaalisti.
Huopakate on kuitenkin herkkä tietyssä mielessä. Sen puhdistus vaatii osaamista ja varovaisuutta, johon meillä panostetaan erityisesti. Huopakaton sirotepinta on helppo raastaa irti liian kovilla menetelmillä ja välineillä, jopa liian kovalla harjalla, jolloin kate menettää suojauksensa. Liian kuumalla säällä katolle ei edes kannata yrittää kiivetä, sillä kuumuus pehmentää huopakatteet niin, että ne saa pilattua herkästi. Esimerkiksi jo sillä, että erehtyy laskemaan työkengän pohjan sen pehmenneelle pinnalle, jolloin kate venyy, jopa repeää. Hyvää tarkoittava, mutta osaamaton tai huoleton työskentely katolla voi siis saada ainakin huopakatteen tapauksessa paljon tuhoa aikaan.
Toteutamme sammaleenpoiston tarkoitukseen kehitetyllä aineella
On kuitenkin mahdollista, että huopakatto pääsee siihen pisteeseen, etteivät perus puhdistustoimet enää riitä, silloin on ryhdyttävä järeämpiin otteisiin ja toteuttava sammaleentuhokäsittely. Joskus myös katteen pinnoitus on välttämätön toimenpide vanhan katon pelastamiseksi. Meiltä saatkin ammattitason sammaleentuhokäsittelyt ilman mitään katetta syövyttäviä, hiovia tai tehottomia poppakonsteja.
Ennen kuin sammal voidaan huopakatolta poistaa, on katto puhdistettava kunnolla. Eli katolta harjataan tai puhalletaan irtoroskat pois, samalla rapsutellaan sammaleet irti ja tyhjennetään vesikourut. Puhdistuksen jälkeen sammaleenpoistoaine levitetään huolellisesti korkeapaineruiskulla tai tarkempaa lopputulosta toivoessa myös telalla. Se onkin enemmän tai vähemmän käsityönä tehtävää työtä, jossa tekijän huolellisuus takaa hyvän lopputuloksen. Meiltä saat aina kokeneet tekijän puhdistamaan kattoasi ja tekemään sammaleentuhokäsittelyt.
Sammaleenpoistoaineen annetaan vaikuttaa niin, että katteeseen uponneet juuret ja itiöt saadaan hävitettyä. Eli aine yleensäkin jätetään vaikuttamaan katolle eikä sitä erikseen pestä pois tai poisteta. Käytämme ympäristöystävällisiä biohajoavia tuotteita, joista ei ole varaa asukkaille tai luonnolle, vain sammaleelle. Sammaleenpoistokäsittely on pitkäkestoinen, sen avulla sammal saadaankin tehokkaasti ja pitkäksi aikaa pois huopakattoa rasittamasta. Sammaleentuhokäsittely voidaan tehdä omana toimenpiteenään tai ennen katteen pinnoitusta, kun katto täytyy saada viimeisen päälle puhtaaksi. Tässä onkin ensiarvoisen tärkeää valita oikeat tuotteet ja käytettävä niitä tarkoituksenmukaisilla tavoilla ja sopivina määrinä. Meiltä saat tietysti koko asiantuntemuksemme käyttöösi, kun tilaat meidät tekemään kattosi puhdistusta.
Kun sammaleenpoistokäsittely on suoritettu, voidaan tehdä mahdollinen katon uudelleenpinnoitus
Jos huopakatteen pinta on jo huonossa kunnossa, voimme harkita sen pinnoittamista sammaleenpoiston jälkeen. Tämä on järkevää ainakin silloin, kun kate on melko lailla ehjä, mutta sen pinta on selvästi jo kulunut. Pinnoitus voi antaa mukavasti lisää käyttövuosian huopakatteelle ja uudistaa myös katteen pintaa, jolloin katto näyttää siistimmältä, kuin pinnoittamattomana.
Pinnoittamiseen liittyy kuitenkin katon täysi puhdistaminen ja tarkistaminen, jossa katon kunto käydään läpi, esimerkiksi hajonneet saumaukset ja läpiviennit käydään läpi ja kunnostetaan. Mahdolliset reiät katteessa massataan eli paikataan. Myös kaikki mahdolliset kuprut, painaumat, repeämät ja muut vastaavat viat on tutkittava ja kunnostettava, että katteen pinnoittamisesta saadaan sen työmäärään suhteessa kyllin hyvä hyöty ja vastine.
Koko huopakaton pinnoittaminen on kuitenkin melko suuri työ, jos se tehdään oikein. Katteen ollessa vielä kyllin hyvässä kunnossa se voi kuitenkin olla kannattava investointi katon ja rakennuksen kunnossapitoon, mutta joissain tapauksissa katon tai ainakin vesikatteen uusiminen voi olla jo järkevämpi ja kustannustehokkaampi ratkaisu. Ei kuitenkaan ole mitään suoraa kaavaa, milloin kaikki huopakatot ovat jo pinnoitusmahdollisuuden ohittaneet. Kuten kaikissa muissakin kattotöissä, tilanne vaihtelee monien eri tekijöiden vaikuttaessa katon kuntoon. Esimerkiksi se, kuinka katto on alun perin tehty, millaisesta materiaalista ja kuinka sitä on tähän asti hoidettu vaikuttavat. Myös rakennuksen lähiympäristö voi vaikuttaa katon elämään ja kestoon.
Pinnoituksen järkevyys onkin täysin kattokohtainen, joten asiaa kannattaa lähteä selvittämään pyytämällä meiltä tarjous. Tarjouspyynnön myötä teemme katsauksen katolle ja keskustelemme kanssasi kattoon kohdistettavista toimenpiteistä. Meillä palveluun kuuluukin katon kunnostustöiden räätälöiminen aina työn alla olevan katon ja sen omistajan tarpeita vastaavassa mittakaavassa. Joskus selvitään pelkällä puhdistuksella, sammaleentuholla sekä pienillä lisätiivistyksillä. Joku toinen katto hyötyy huomattavasti uudesta pinnoitteesta, kun seuraava katto voi olla jo siinä kehitysvaiheessa, ettei sitä kannata enää pinnoittaa vaan katteenvaihto antaa parhaan vastineen kattoon investoitaville resursseille. Katon tarkastus kertookin usein paljon siitä, mitä kannattaa tehdä, jotta katto taas saataisiin kuntoon ja se antaisi taas parhaan suojan rakennukselle.
Häädämme sammalkasvustot kaikilta huopakatoilta, kuten palahuopakatolta tai bitumikatolta
Sammal vaivaa oikeastaan kaikkia mahdollisia huopakatteita, se onkin hyvin tyypillinen vaivat tämän katetyypin katoilla. Huopakatteiden sammaleenpoistosta on kehittynytkin ihan oma taiteenlajinsa, johon meiltäkin löytyy omat osaajansa. Oli katteena sitten rullahuopakatto, palahuopakatto tai bitumikatto, saat meiltä aina kattokohtaisesti suunnitellut sammaleenpoistot oikeilla aineilla ja menetelmillä. Kattoammattilaisillamme on laaja kokemus kaikkien kattojen huoltotöistä lähtien katon puhdistuksesta ja sammaleenpoistokäsittelyistä aina katteenvaihtoihin ja laajoihin kattosaneerauksiin asti.
Huopakatteet vaativat usein huolenpitoa myös talvisin, sammal voi olla yksi katetta kuluttava tekijä, sillä yhdessä veden kanssa se voi avata huopakatteiden saumauksia melko tehokkaasti. Talvelle tämä ongelma pahenee, sillä kaikkiin koloihin tunkeutunut vesi jäätyy ja jäätyessään vesi myös laajenee avartaen jo aiemmin avaamiaan saumauksia vielä lisää. Keväällä, varsinkin yhtään runsaslumisempina talvina voikin tulla ikäviä yllätyksiä, kun katto alkaakin yhtäkkiä laajasti vuotamaan. Lumikuorma pusertaa katteen ja lumen väliin sulaneen veden voimalla saumausten läpi ja se alkaa tihkua katon rakenteisiin. Huopakatto ei oikein karhean pintansa ja välillä melko tasaisten kattomalliensakaan ansioista lunta tiputa omin avuin maahan. Lumi siis kertyy katolle ja aiheuttaa erilaisia vaivoja. Myös katteen sirotepinta voi kärsiä lumen vuoksi. Tähän onkin ratkaisuna sitten lumenpudotus, katto säästyy monilta lumen aiheuttamilta ongelmilta, kun poistamme lumet hallitusti aina tarpeen vaatiessa. Ylipäätään kuitenkin se katon puhtaudesta huolehtiminen ja sammaleenpoisto auttavat huopakatteita selviämään paremmin myös lumen aiheuttamilta rasituksilta.
Kun sammal on poissa, se pysyykin poissa säännöllisillä huolloilla
Kun sammal on huopakatosta poistettu, saadaan paras mahdollinen hyöty irti urakasta sillä, että katto huollatetaan jatkossa mahdollisimman säännöllisesti. Saat meiltä kaiken kattavat kevät- ja syyshuollot parhaiden kattoammattilaisen tekemänä.
Rutiinihuoltoihin huopakatolla kuuluvat katon puhdistukset, sillä puhdistaminen ennaltaehkäisee ja hoitaa huopakatteita tuhoavia sammalongelmia hyvin tehokkaasti. Säännöllinen puhdistaminen irtoroskista, maatuvasta biojätteestä ja orastavista sammalkasvustoista on pieni vaiva ja kuluerä siihen verrattuna, että katetta sammaleentuhokäsitellään tai jopa uusitaan ennenaikaisesti. Huopakatteen puhdistaminen on vähän kuin hampaiden harjaus, harjaa ja putsaa niin reiät pysyvät poissa! Kaikkien katonpuhdistusten yhteydessä sadevesijärjestelmä saa meillä ansaitsemansa huomion ja puhdistuksen. Katto ja sadevesijärjestelmä, kuten vesikourut ja alastuloputket mahdollisine roskasihteineen ovat erottamaton osa kattoa ja sen vedenpoistojärjestelmää. Myös tasakatoilla on oma vedenpoistojärjestelmä, joka vaatii aivan yhtä lailla huolenpitoa ja puhdistusta kuin muutkin katot vesikouruineen. Katolta irtoava roska päätyy vesikouruihin ja jää sinne hyvin helposti. Roska tukkii kourut ja estää vettä valumasta pois kuten on suunniteltu. Talvella vesi jäätyy ja tekee tuhoa vesikouruissa ja putkissa, keväällä sulamisvedet menevät pitkin seiniä jään sulaessa poistoputkista tuskastuttavan hitaasti. Sadevesijärjestelmän puhdistuttaminen kannattaa myös, meillä siihen kuuluu rännien puhdistuksen lisäksi kiinnitysten ja kaadon tarkistus sekä tarvittaessa niiden kunnostuskin.
Tärkeitä rutiinihuoltoja huopakatoilla ovat myös erilaisten läpivientien, saumausten ja sisätaitteiden sekä muiden rakenteiden tarkastukset ja tiivistykset. Niissähän piilee kaikilla katoilla tyypillisimmät vuotoriskit. Niiden rutiininomainen läpikäyminen ja huolto ehkäisevät vuotoja, vesivahinkoja ja suuria korjauksia, joita veden ja jopa homevaurioiden myötä rakennuksiin syntyy.
Kattotuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden tarkistus kuuluu myös rutiineihimme. Katosta riippuen sieltä löytyykin sekä pakollisia turvavarusteita että rakennuksen omistajan itse katolleen haluamia tuotteita. Esimerkiksi lumiesteet ja kattosillat ovat tavallisia, myös erilaiset tikkaat, kuten lapetikkaat, kattotikkaat ja palotikkaat löytyvät lähes katolta kuin katolta. Talvisin palveluihimme kuuluvat huopakatolla erityisen tärkeät lumenpudotukset, lumi ei aina herkästi lähde itse karhean huopakaton pinnalta, jolloin kato rasitus voi kasvaa ja katto notkahtaa. Toisaalta se liikkeelle lopulta lähtevä lumi voi tehdä melkoista vahinkoa huopakatolla, mutta monet ongelmat ovat ehkäistävissä suunnitellulla ja katetta suojellen tehdyllä lumenpudotuksella. Saat meiltä myös jäänsulatukset katolta sekä ränneistä niinä talvina, kun esimerkiksi lämpötilavaihtelut saavat mitä ihmeellisimpiä jäämuodostelmia aikaan. Vesikaton alapuolisten rakenteiden, eli yläpohjan tarkastus tehdään myös aina kun se vain on mahdollista. Siellä tarkastamme rakenteet, aluskatteen sekä eristeet silmämääräisesti vuotojen ja muiden ongelmien varalle.