Sadevesijärjestelmän asennus – koko sadevesijärjestelmä ränneistä lähtien laatuasennuksena

Sadevesijärjestelmän asennus viimeistelee kattosaneerauksen tai varmistaa vanhan katon toiminnan. Toimiva sadevesijärjestelmähän on lähes rakennuksessa kuin rakennuksessa tärkeä osa katon vedenpoistojärjestelmää. Ehkä sellaisella ei jossain heinäladossa ole ihan niin suurta merkitystä, mutta esimerkiksi asuinrakennuksissa ja muissa käyttörakennuksissa sadevesijärjestelmä toimii saumattomassa yhteistyössä katon kanssa. Vesikourut, eli rännit ja syöksyputket eli poistoputket pitävät huolen siitä, että vesi kulkeutuu katolta hallitusti pois ja johtavat veden yleensä vielä hieman kauemmaksi rakennuksen läheisyydestä salaojituksen piiriin. Ellei rakennuksen yhteyteen ole rakennettu järjestelmää, joka keräisi sadeveden talteen esimerkiksi puutarhan kastelua varten. Meni se vesi lopulta minne tahansa niin huonokuntoinen tai muuten toimimaton sadevesijärjestelmä on talolle riski ja voi aiheuttaa veden pääsemistä vääriin paikkoihin.

Asennamme sadevesijärjestelmät kaikkiin asuinrakennuksiin kerrostaloista rivitaloihin ja omakotitaloihin. Uusi sadevesijärjestelmä onnistuu myös kaikkiin muihin sellaista kaipaaviin rakennuksiin piharakennuksesta vaikkapa maneesiin. Oli katto jyrkkä tai korkealla, niin tulemme toteuttamaan toimivan sadevesijärjestelmän avaimet käteen -palveluna katolle kuin katolle. Täyden palvelun pakettiimme kuuluvat osaavat ja ahkerat tekijät, tietotaidon sekä tarvikkeet aina työkaluista henkilönostimiin. Mitä ikinä kattosi ja sen sadevesijärjestelmä tarvitsevat, saat sen meiltä yhdessä paketissa edullisesti ja tehokkaasti. Lopuksi me siivoamme työmaan ja kuskaamme jätteetkin asianmukaisesti hävitettäviksi kaatopaikalle tai jäteasemalle. Sadevesijärjestelmän asennus ei enää helpommaksi voi muuttua. Vaikka olisit elämäsi ensimmäistä kertaa tilaamassa mitään urakkaa, kanssamme on helppoa ja turvallista asioida, sillä huolehdimme oikeastaan kaikesta tarvittavasta ja pidämme sinut aina ajan tasalla.

Voit lähettää meille tarjouspyynnön sadevesijärjestelmän asennuksesta tarjouspyyntölomakkeella tai vaikka soitella meille päin. Me tulemme tarvittaessa pikimmiten tutkimaan rakennustasi omin silmin, jotta saamme hyvän kuvan sekä rakennuksesta että sen tämänhetkisestä sadevesijärjestelmästä. Samalla usein voimmekin havaita jo muitakin työn kulkuun vaikuttavia seikkoja, kuten vaikkapa nostimien tarpeen. Tarjousvaiheen kartoitukseen voi kuulua myös juttelu sinun kanssasi, haluamme selvittää sinun ajatuksesi ja toiveesi sadevesijärjestelmän asennus- ja uusimistöistä. Sekä siitä, kaipaatko katollesi jotain muuta kunnostusta tai asennusta, kun kerran paikalle olemme jo saapumassa kaikkine työkaluinemme. Useinhan teemme samalla muutakin, asiakkaan toiveesta esimerkiksi katon puhdistuksia ja kattotuotteiden asennuksia, riippuen katon kunnosta. Kun tilanne on kokonaisvaltaisesti kartoitettu teemme ehdotuksemme ja jätämme tarjouksemme.

Katon tarkistaminen kuuluu meillä kaikkiin meiltä tilattuihin töihin. Kun tulemme sitten irrottamaan vanhaan sadevesijärjestelmää ja tekemään tarvittavia kunnostuksia, teemme katolle täyden yleiskatsastuksen. Se kuuluu hintaan kaikissa meiltä tilatuissa töissä muutenkin. Jos tarkistus paljastaa uusia, vielä sopimattomia korjaustarpeita puhumme asiasta sinulle ja jätämme niistäkin aina hyvän tarjouksemme. Sinä voit sitten päättää, mitä hoidetaan ja missä aikataulussa. Joskus uuden sadevesijärjestelmän tarve yllättää eikä budjetti riitä. Näissä tapauksissa voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta töiden kuluihin ja tasata laskua vaikka pidemmälle aikavälillä ja pienempiin eriin. Jo teetetyt työn on hyvä muistaa sitten, kun koittaa aika täyttää seuraava veroilmoitus, sillä meillä teetetty työ on kotitalousvähennyskelpoista omassa henkilöverotuksessa.

Paljonko maksaa asennuttaa sadevesijärjestelmä?

Sadevesijärjestelmän hinta määrittyy melko pitkälle sen mukaan, kuinka monta asennusmetriä kouruja tai rännejä tarvitaan. Tähän vaikuttaa se, kuinka leveä katto on kyseessä ja kuinka korkea rakennus on. Mitä laajempi katto ja korkeampi rakennus, sitä enemmän sen kiertäminen metreissä tekee. Sitä pidemmät poistoputketkin tarvitaan veden johtamiseksi alas katolta hallitusti ja suunnitelmallisesti. Hintaan vaikuttaa tietysti myös se, kuinka paljon tarvitaan kourukoukkuja, ruuveja ja muuta asennustarviketta, jotta kakki kourut ja putket saadaan luotettavasti kiinni rakennukseen. Totta kai myös tarvittavan työväen määrä vaikuttaa kuluihin. Katon koosta ja kohteen haastavuudesta riippuu sitten se, minkälaisen porukan tarvitsemme työn tekemään.

Materiaalien hinnat vaihtelevat aina hieman, sillä markkinoilla on useita tuotteita joiltain eri valmistajilta. Kouruvaihtoehtoja on siis muutamia erilaisia, ja näin tuotteen valinta vaikuttaa jonkin verran materiaalien loppukuluihin. Eri materiaalit eivät ihan yhtä paljoa vesikourujen asennuksessa vaikuta työn kestoon, kuten vaikkapa eri katetyyppien asennuksissa asia usein on. Voi se kuitenkin muutaman tunnin vaikuttaa suuntaan tai toiseen, riippuen siitä mikä kourutyyppi sitten asennukseen valitaan. Materiaali vaihtelee alumiinista teräkseen ja muoviin. On kantikkaita ja pyöreitä, ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kiinnikkeillä varustettuja malleja.

Asennuksen hintaan vaikuttaa myös se, tarvitaanko töiden toteutukseen esimerkiksi henkilönostinta. Nostinten tarvehan on usein kiinni rakennuksen korkeudesta ja rakennuksen ympäristön haastavuudesta. Me teemme kaikkia kohteita riippumatta vaikeustasosta, joskus työ vain on hieman hitaampaa ja haastavampaa muun muassa turvavarusteiden tai nostinten siirtelyn vuoksi. Myös henkilönostimen nostokorkeus vaikuttaa hieman. Jos selvitään kevyemmällä ja sirommalla henkilönostimella, joka yltää noin 15-20 metriin, on työ nopeampaa ja logistiikkakulut matalammat, kuin isomman, mahdollisesti tarvittavan nostokoriauton kohdalla, jolla päästään jopa 100 metriin.

Sadevesijärjestelmän asennushintaan vaikuttaa siis muutama muuttuja, pääosin ne kuitenkin perustuvat joko materiaalikuluihin tai kuluvaan työaikaan, toisinaan materiaalivalinnat kuitenkin vaikuttavat muun muassa asennusaikaan hieman. Meille kannattaakin aina lähettää tarjouspyyntö, jonka kautta voimme selvittää melko tarkkaankin juuri sinun rakennuksesi uuden sadevesijärjestelmän kulut. Kartoitamme katon koon ja kunnon sekä sinun toiveesi ja rakennuksen ympäristön. Sitten valitaan mieluisin tuoteryhmä ja lasketaan materiaalimenekki. Näin päästäänkin melko pitkälle uuden sadevesijärjestelmän hinnan arvioinnissa. Emme yleensä arvaile töiden kuluja tutustumatta kohteeseen ja kartoittamatta asiakkaan toiveita toteutuksen suhteen.

Valitaan sopivimmat vesikourut ja syöksyputket talon tyyliin

Keskustelemme mielellämme kanssasi siitä, minkälaisen sadevesijärjestelmän talosi tarvitsee. Vesikouruja ja syöksyputkia on tarjolla erilaisia, joten sadevesijärjestelmän ulkonäköön ja sen vaikutuksiin koko rakennuksen ulkonäössä on mahdollista vaikuttaa. Nykypäivänä sadevesijärjestelmä ei ole pelkkä pakollinen, tekninen ratkaisu vaan sitä voidaan jonkin verran lähteä miettimään myös sen ulkonäön pohjalta.

Ulkonäöllisistä seikoista selkeimmin erottuvat luokat ovat kantikkaat ja pyöreät rännit. Kantikkaat rännit tuovat rakennuksen ulkonäköön jämäkkyyttä ja tietynlaista karismaa. Jos haluaa erottua talonsa suhteen pienellä yksityiskohdalla, voivat vaikka ne kantikkaat rännit olla juuri sitä, mitä kaivataan. Pyöreät muodot voivat puolestaan sopia esimerkiksi mansardikaton pittoreskiin ilmeeseen tai muuhun hieman pehmeämpää ulkonäköä kaipaavaan rakennukseen tai taloon.

Sadevesikouruja on nykyään saatavilla useissa eri väreissä. On tummanpunaista, harmaata, valkoista, mustaa ja montaa muutakin vaihtoehtoa. Usein katon peltituotteet sovitetaankin ulkonäöllisesti ja värillisesti yhteen. Esimerkiksi kattopelti, piipunpellitykset ja muut pyritään sovittamaan keskenään sointuviksi, jotta rakennus saa yhtenäisen ilmeen. Tietysti sadevesijärjestelmää uusiessa voidaan tehdä muitakin peltitöitä, toisinaan maalataan myös katto raikkaan ilmeen saamiseksi koko rakennukseen. Jos valmiista tarjonnasta ei löydy mieleistä, on myös mahdollista valmistaa täysin räätälöidyt vesikoururatkaisut eri RAL -värikartan väreissä. Sadevesikouruissa ei siis tarvitse enää tyytyä johonkin vähiin vaihtoehtoihin vaan se on mahdollista saada hyvin eri näköisissä asuissa ja sovittaa se rakennuksen ilmeeseen sopivaksi melko vaivattomastikin.

Eri värien ja muotoilujen lisäksi rännejä on saatavilla myös eri materiaaleista valmistettuina. Niiden kiinnitystavat ja asennukset voivat hieman vaihdella, mutta perusperiaatteet ovat melko lailla samoja, eli mihin kohtiin rakennuksessa ne asennetaan ja kuinka ne toimivat. Yleisin valmistusmateriaali on teräs, mutta markkinoilta löytyy nykyään myös muovisia ja alumiinisia rännitarvikkeita, ne kuuluvatkin jo ihan perustarjontaan. Alumiini on kestävää eikä ruostu, se valitaankin usein juuri näiden ominaisuuksien vuoksi. Teräksisiä vesikouruja on ehkä parhaat valikoimat saatavilla, niitä löytyy muun muassa erilaisilla pinnoitteilla, jotka voivat parantaa esimerkiksi kestävyyttä tai vaikkapa hylkiä erityisesti juuri kaikenlaista likaa hylkivää. Muovisista vaihtoehdoista löytyy myös monipuolinen valikoima moderneja, eri värisiä ja eri tavoin muotoiltuja rännituotteita moneen makuun ja erilaisten rakennusten tarpeisiin. Vaihtoehtoja siis löytyy sekä teknisessä mielessä että esteettisesti ajateltuna.

Onko mahdollista asentaa sadevesijärjestelmä eli vesikourut ja alastulot itse?

Moni pohtii asennuskuluja välttääkseen sitä, että onnistuisiko vesikourujen asennus itse tehtynä. Toki, jos on tehnyt vastaavaa työtä aiemminkin, eihän se varsinaisesti ydinfysiikkaa ole. Silloin kun löytyy itseltäkin tietotaitoa ja osaavat kädet, niin työ voi hyvinkin onnistua, varsinkin jos saa myös apua muilta. Sen voi myös oppia, mutta harvemmin kuitenkaan oman kodin sadevesijärjestelmän asennusta haluaa elämänsä ensimmäisenä harjoituskappaleena pitää, sillä moni asia voi mennä vikaan. Sadevesijärjestelmän asennus on tarkkaa työtä, joten emme suosittele, että sitä lähtee toteuttamaan muu kuin alan ammattilainen. Ellet siis ole ollut asentelemassa sadevesijärjestelmiä aiemmin vaikkapa työksesi niin punnitse työn ja huomioitavien asioiden määrää suhteessa omiin nikkarointitaitoihisi, budjettiisi ja käytettävissä olevaan aikaan.

Yksi ensimmäisistä työvaiheista on materiaalimenekin laskeminen, jotta tiedetään kuinka paljon mitäkin tarviketta hankitaan. Sadevesijärjestelmää toteutettaessa laskemme siis rännien ja syöksyputkien menekin. Itse asennettuna rännit toteutetaan tietyn pituisista kappaleista, joka pitää ottaa huomioon jo materiaalimenekkiä suunnitellessa. Lisäksi tarvitaan tietysti riittävät kiinnikemäärät juuri kyseiseen rännityyppiin. Voi olla tarpeen sadevesijärjestelmää uusiessa myös kunnostaa räystäslautoja, jolloin tarvitaan myös lautaa ja aika usein myös maalia ja nauloja niiden toteutukseen.

Samalla kannattaa jo pohtia sitäkin, että kuinka sinne räystään korkeudelle päästään ja kuinka työ siellä etenee. Eli vuokraatko esimerkiksi jonkinlaisen nostimien tai telineen, jota tietysti täytyy työn edetessä liikutella. Vai onnistuisiko työ turvallisesti tikapuiden avulla ja löytyykö sopivia tikapuita vai ovatko nekin hankintalistalla. Lisäksi tarvitaan kasa työkaluja. Vesikourujen asennukseen käytetyt työkalut eivät siis ole kovin erikoisia. Tarvitse kuitenkin homman onnistuneeseen toteutukseen laadukkaat työkalut peltisaksista akkukoneeseen, linjalankaan ja rautasahaan. Ruosteiset ja tylsät työkalut ovat lähinnä terveysriski ja niillä työn ilon saa tapettua erittäin tehokkaasti. Eli uusien työkalujenkin hankinta on monilla ostoslistalla, kun rännien asennusta ryhdytään tekemään.

Rännien kiinnittäminen on oma taitolajinsa. Erityisen tärkeää on asentaa vesikourut tiettyyn kaatoon, eli niin, että vesi valuu aina syöksyputkia kohti, eikä jää seisomaan ränniin. Hankalia kohtia asennustyössä voivat olla syöksyputkien kulmat. Syöksyputket täytyy siis saada räystään tasolta taivutettua lähemmäksi seinää, jotta ne saadaan kiinnitettyä paikoilleen.

Meiltä tietysti saat kaiken tämän lujalla ammattitaidolla. Teemme suunnittelutyön ja materiaalimenekin laskelmat niin, ettei materiaali lopu kesken ja työ pysähdyn sen vuoksi. Tai vaihtoehtoisesti sinulle sitten jää pyörimään varastoon kymmeniä metrejä ylimääräistä räystäskourua ja muuta tarviketta, joissa on rahaa kiinni ihan turhaan. Meiltä saat osaavan ja tehokkaan toteutuksen vanhojen kourujen irrotuksesta räystäslautojen kunnostukseen ja uuden sadevesijärjestelmän asennukseen. Hävitämme roskatkin puolestasi.

Tuomme työmaalle myös aivan kaikki tarvittavat työkalut, tikkaat, nostimet ja muut tarvikkeet sekä riittävästi osaavaa ja ammatillisesti pätevää työvoimaa. Työmme on myös kotitalousvähennyksiin oikeuttavaa, joten tässä valossa töiden teettäminen meillä ei ehkä tunnukaan ihan yhtä suurelta kynnykseltä, kuin ennen pohdinnan aloittamista. Ellei itseltä löydy sekä osaamista, innokkaita apureita, taitoa menekkilaskelmiin ja työn toteutukseen sekä tarvittavia välineitä ja riittävästi aikaa, niin ei se itse toteutettu asennuskaan ihan ilmaiseksi tapahdu. Mitä vähemmän tässä listassa tulee rakseja ruutuun, sitä suuremmiksi myös riskit kasvavat.

Ränni irtosi räystäästä – Nopea ja tehokas takaisinasennus meiltä!

Mitä sitten tehdään, kun ränni irtoaa räystäältä? Kutsu meidät apuun! Kiinnitämme irronneen rännin ja kunnostamme sadevesijärjestelmän taas toimivaan kuntoon niin että katon vedenpoisto toimii ja rakennus on jälleen turvassa kosteusvaurioilta. Ränni voi irrota, mutta myös vääntyä, sen kiinnittimet samoin. On myös mahdollista, että samalla hajoaa räystäslautaa ja korjattavaa on pienelläkin alalla jo jonkin verran. Me saamme asiat kuitenkin kuntoon nopealla aikataululla ja lujalla ammattitaidolla.

Yleisin syy rännien tippumiseen ja moniin muihinkin vahinkoihin on talvi ja sen mukanaan tuoma lumi. Varsinkin katolta liikkeelle lähtevä lumikuorma tekee monenlaista tuhoa, se voi repiä irti katetta, kattotuotteita ja aivan yhtä hyvin myös räystäskourut. Tuho voi siis olla melkoinen. Parhaiten siltä kuitenkin vältyttäisiin sillä, että meidät tilattaisiin ennakoiden pudottamaan ne katolle kertyneet lumikuormat ja sulattamaan jäät, ennen kuin ne itsestään lähtevät liikkeelle tehden tuhojaan. Mutta jos vahinko ehtii jo sattua, niin tietysti tulemme korjaamaan lumen ja jään tekemät tuhot.

Toinen ennakoiva toimenpide räystäiden ja koko katon kunnon suhteen on tietysti säännöllinen kunnossapito ja puhdistaminen, sillä hyvin huollettu katto kestää aina paremmin vähän rankemmankin talven kuritusta. Joskus sadevesijärjestelmä ja kattokin on jäänyt vähän kuin oman onnensa nojaan ja on vain ajan kysymys, kun jokin hieman kovempi sääilmiö kuten lumi tai rankka sade saavat sadekourun luovuttamaan ja se irtoaa räystäslipasta.

Teemme rännien tyhjennykset ja sadevesijärjestelmän korjaukset

Kuten kävikin jo ilmi niin sadevesijärjestelmä on tärkeää huoltaa säännöllisesti. Monilta ongelmilta ja korjauksilta vältytään jo sillä, että katto ja sadevesijärjestelmä pidetään puhtaana ja huolletaan tasaisin väliajoin. Kun pikkuviatkin saadaan kunnostettua ajoissa, ei mikään pääse kehittymään kovin pitkälle huomaamatta. Isommat täyskorjaukset kun yleensä tulevat aina kalliimmiksi ja vievät enemmän aikaakin, kuin rutiininomaisesti tehdyt katon ja sadevesijärjestelmän läpikäynnit ja kunnostuskierrokset.

Rännien ja katon roskaantuminen riippuu tietysti hieman myös rakennuksen lähiympäristöstä, jos lähistöllä on runsaasti muun muassa lehtipuita, on katolla ja kouruissa myös yleensä runsaasti lehtiä. Toisaalta, myös havupuut voivat tukkia rännit miljoonilla hakoneulasilla ja kukintaroskalla aiheuttaen ikäviä yllätyksiä. Rännit tulee tyhjentää muutaman kerran vuodessa, sillä lehtiä ja muuta roskaa pursuavat rännit eivät toimi oikein. Roska estää veden virtaamisen vapaasti, jolloin vesi voi tulvia rännien yli talon seinille. Roska myös kerää kosteutta, jolloin rännit eivät pääse kuivumaan ne voivat lopulta jopa ruostua puhki. Silloinkin vesi pääsee taas pitkin seiniä.

Talvella puhtaat rännit ovat vielä tärkeämmät. Syksyllä ränniin kertynyt märkä roska ja sen patoama vesi jäätyvät paikoilleen. Pahimmillaan sekä räystäskourut että poistoputket ovat jäätyneet aivan umpeen. Vesihän jäätyessään laajenee ja se voi lopulta saada rännit lommolle, rännien liitoskohdat aukeilemaan. Jäätynyt vesi ja roskamassa ovat painavia, mikä sitten aiheuttaa painorasitteen rännien kiinnikkeisiin. Kaato saattaa mennä pieleen eikä sulamisvesi pääse rännien kautta pois rakennuksen pinnoilta. Useinhan keväällä aurinko lämmittää ja sulattaa päivisin katolla olevaa lunta, mutta umpeen jäätynyt räystäskouru ja syöksyputki sulavat paljon hitaammin luonnon voimien toimesta kuin se lumi ylhäällä katolla. Voimme halutessasi asentaa ränneihin sulanapitokaapelit, varsinkin jos tuntuu että jääongelmaa on talvesta toiseen ja rännit siitä kärsivät.

Ota meihin yhteyttä vaikkapa säännöllisten kevät- ja syyshuoltojen merkeissä. Ne ovat paras tapa pitää katto kunnossa ja sadevesijärjestelmä toiminnassa. Keväisin ja syksyisin roskamäärät, usein myös vesimäärät ovat pahimmillaan. Silloin moniin ongelmiin on helpoin tarttua, ennen kuin ne ehtivät kehittyä mihinkään suuntaan pahemmiksi vaurioiksi. Samalla kun tarkistamme ja huollamme kattosi, tyhjennämme rännit roskista ja sulatamme jäät, tarkistamme kaadon sekä rännien kiinnikkeet ja pistämme kaiken kuntoon.