Peltikaton vaihto huopakattoon tai tiilikattoon
Peltikaton vaihto huopakattoon tai tiilikattoon on täysin mahdollinen katon muutostyö. Meiltä siis onnistuu kattomateriaalin vaihto, oli kyse sitten vaihdosta, jossa peltikatto vaihdetaan tiilikattoon tai huopakattoon tai vaikka toisinpäin. Kun peltikaton vaihto alkaa olla käsillä, on mitä mainioin hetki miettiä myös sitä, haluaako katolle samaa katetta kuin siinä on aiemmin ollut vai olisiko aika vaihtaa johonkin toiseen.
Katemateriaalin vaihdon taustalla ei tarvitse olla edes mitään teknisiä syitä, se on ihan yhtä lailla makuasia. Katemateriaalin voi valita omien mieltymysten mukaan. Eri katteillahan on ominaisuuksia, joiden vuoksi joku tietty voi tuntua omasta mielestä parhaalta vaihtoehdolta. Jos etsit luotettavaa ja pitkäikäistä kattoa niin se voisi olla vaikkapa peltinen konesaumakatto, koska se on erittäin kestävä ja vesitiivis vaihtoehto. Toki se on hieman kalliimmasta päästä valikoimaa. Toisaalta, ehkä hyvin hiljainen huopakatto olisi mieluisampi, se on edullinenkin vaihtoehto. Valinnanvaraa riittää kyllä ja kaikissa katoissa on hyviä ja huonoja puolia.
Ihan tuosta vaan kaikki katteenvaihtosuunnitelmat eivät onnistu sillä tietty kate voi vaatia esimeriksi muutosta katon jyrkkyyteen. Näin esimerkiksi silloin kun halutaan tehdä loivasta huopakatosta tiilikatto. Tämäkään muutostyö ei ole missään tapauksessa mahdoton tehtävä Kattokorjauspalvelulle, voimme kyllä muokata katon mallia, jyrkkyyttä ja katetta. On kuitenkin muistettava, että katteesta toiseen vaihdettaessa varmistamme erityisen huolellisesi katon kunnon ja kestokyvyn, muutostyö ei aina onnistu ilman lisätyötä. Esimerkiksi huopakatoksi rakennetun katon rakenteet eivät kestä huomattavasti painavampaa tiilikatetta ilman vahvistuksia. Silloinkin kun peltikatto vaihdetaan tiilikattoon, on sama edessä. Voimme arvioida kanssasi remontin tarvetta ja katteenvaihdon mahdollisuuksia, kun kaipaat ammattilaisen mielipidettä.
Toinen huomioitava seikka on toimenpidelupa, joka usein vaaditaan katemuutosten kohdalla. Varsinaista rakennuslupaa tarvitaan vain kaikkein suurimmissa muutostöissä, joita voisi jo verrata uuden rakentamiseen. Kun asioit kanssamme, autamme ja opastamme sinua myös kaikissa tarvittavissa lupa-asioissa. Mikäli niiden tarve on epäselvä, selvitämme tilanteen. Katto onkin syytä tutkia ja suunnitella tapauskohtaisesti, meillähän jokainen urakka, puhdistustyö ja korjaukset räätälöidään juuri kyseistä kattoa varten. Katolle tehtävät toimenpiteet mitoitetaan katon todellisen tarpeen ja asiakkaan toiveiden mukaan. Toimimme avaimet käteen -periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että saat meiltä täyden palvelun kaikissa kattotöissä katon tarkistuksista ja luvista aina työn laadukkaaseen toteutukseen, loppusiivoukseen ja rakennusjätteen hävittämiseen asti. Käyntimme huomaa pihallasi vain uudesta katosta.
Meillä katon tarkistaminen kuuluu kaikkiin kattotöihin ilman erillistä maksua. Tarjouksen pohjaksi kartoitamme katon tilannetta ja keskustelemme kanssasi. Katto tarkistetaan sitten hyvin yksityiskohtaisesti. Saat meiltä tarkistuksen myös kaikkien muiden katon ylläpitotöiden yhteydessä. Tutkimme katon kunnon muun muassa puhdistustöiden ja katteen saumausten tiivistämisen yhteydessä. Meidän käyntimme jälkeen tiedätkin aina tarkkaan, missä kunnossa kattosi on. Mikäli sieltä jotain korjattavaa löytyy, jätämme tarjouksemme töiden hoitamisesta samalla kertaa. Voit kätevästi hakea meidän kauttamme myös rahoitusta katon korjaustöiden hoitamiseen. Voit hakea kotitalousvähennyksiä meillä teetetyistä töistä omassa henkilöverotuksessasi.
Peltikaton hyvät ja huonot puolet
Jos vanhalla katolla on katteena pelti, voi uusi pelti tietysti olla yhä yksi vaihtoehto, vaikka punnitsisit muitakin katteita. Pelti on kuitenkin mukavan kevytrakenteinen kattomateriaali. Onhan peltikatteita todella runsas valikoima markkinoilla, voimme vaihtaa vaikkapa hilseilleen ja reikiintyneen vanhanaikaisen peltikatteen johonkin ihan erityyppiseen modernimpaan peltituotteeseen. Peltitien laajasta valikoimasta löytyvät useista eri materiaaleista valmistetut pellit, muun muassa alumiini- ja kuparipellit ovat äärimmäisen kestäviä vaihtoehtoja vaikkakin hintavia perinteisempiin pelteihin verrattuna. Autamme sinua sopivan materiaalin valinnassa ja annamme lisätietoja vaihtoehdoista, kun suunnittelemme kanssasi peltikaton vaihtoa.
Löydät markkinoilta myös lukkosaumattuja ja konesaumattuja peltejä, jotka ovat kalliimpia ja hitaampia asentaa mutta huomattavan kestäviä, helppohoitoisia ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja. Vaikka niiden hankintahinta onkin korkeampi niin pitkä käyttöikä ja helppohoitoisuus laskevat kokonaiskustannuksia pitkällä tähtäimellä. Tosin lukkosaumapellin ominaisuuksiin kuuluu, että se lämpöelää ja tämä ominaisuus tulee ottaa huomioon katon suunnittelussa ja ylläpidossa. Kerromme mielellämme lisää, jos lukkopelti kiinnostaa sinua yhtenä mahdollisena vaihtoehtona. Erilaiset profiilipellit, tiilikuviopellit eli muotokatteet ja vastaavat peltikatteet on kuitenkin helppo ja nopea asentaa, lisäksi nämä katteet ovat itsessäänkin melko edullisia. Laajasta valikoimasta löytyy paljon eri värejä, pintoja ja näin pelti sopii hyvin monenlaisten rakennusten katteiksi erilaisiin ympäristöihin.
Yleisestihän peltikaton etuihin kuuluu se, että se on helppo pitää puhtaana. Toisin kuin huopa- ja tiilikatteisiin, sammal ei peltiin kovin herkästi pesiydy. Pelti ei myöskään ajan kuluessaan haperru niin, että vesi itse katteeseen pääsisi imeytymään ja sitten katetta hajottamaan. Pelti kuitenkin ruostuu pitkän ajan kuluessa, mutta meidän on onneksi helppo ehostaa peltikatetta maalaamalla. Peltikatto tarvitsee usein, varsinkin jyrkemmillä kattomuodoilla lumiesteitä alla liikkuvien ja katon turvaksi. Materiaali on suhteellisen liukasta ja lumi ja jää tulevat hyvin herkästi ja hallitsemattomasti katolta alas, kun aika koittaa.
Peltikatteiden etuihin kuuluu myös se, että valikoimista löytyy lähes kaikenlaisille katoille vaihtoehtoja. Pelti siis käy monille eri jyrkkyyksille, kunhan kattoon valitaan sopiva tuote, esimerkiksi konesaumattu pelti sopii 1:10 jyrkkyyksille, muotokate 1:5 ja lukkosauma 1:8 jyrkkyyksille. Peltikatteen käyttöikä vaihtelee muiden ominaisuuksiensa ohessa eri peltityyppien välillä. Se sijoittuu aika lailla keskivälille eri katemateriaalien käyttöikiä vertaillessa. Perinteinen ja yleisin peltikate kestää siis noin 50 vuotta. Mutta kalliimmat erikoispellit voivat kestää jopa sata vuotta kuten konesaumakatto tai kuparipeltikatto vielä tuplasti sen.
Yksi yhteinen piirre eri peltikatteilla on, materiaalilla on taipumus kondensoida kosteutta ilmasta. Se on otettava aina huomioon peltikattoa rakentaessa. Riittävä tuuletusväli vesikatteen ja aluskatteen välissä on välttämätön ratkaisu, jonka tekemiseen me panostamme aina. Toinen yhteinen piirre kaikille peltikatteille on se, ettei se ole hiljaisimmasta päästä. Pelti pitää sateella ja tuulella meteliä. Nykyään on onneksi saatavana äänieristyselementtejä, joita asennamme peltikattoihin. Tietysti siinä tulee sitten hieman lisää työtunteja ja materiaalikuluja mutta se voi parantaa asumismukavuutta, jos kaipaa hiljaisempaa ja ääntä enemmin vaimentavaa kuin korostavaa kattoa.
Tiilikaton hyvät ja huonot puolet
Tiilikatto ei ehkä ole tavallisimmasta päästä Suomalaisilla katoilla, mutta yleisesti katsottuna se on tyylikäs ja iätön vaihtoehto, joka sopii hyvin monenlaisiin rakennuksiin. Tyypillisimmin se löytyy nykypäivänä asuinrakennusten katoilta. Kattokorjauspalvelu rakentaa ja huoltaa tiilikattoja, katteena silläkin on omia luonteenpiirteitään. Monet ihmiset ihastuvat sen hiljaisuuteen ja ulkonäköön.
Tiilikatteitakin löytyy nykyään markkinoilta mukavasti kuten peltiäkin. Tyypillisimmät tiilikatteet ovat joko betonitiiltä tai savitiiltä, kumpaakin tulee useilta eri valmistajilta, joten valikoima on kohtuullisen hyvä. Saatavilla on myös kotimaisia tuotteita, mikä onkin osalle asiakkaista tärkeä kriteeri katetta valitessa. Esimerkiksi eri värejä ja pintoja löytyy hyvin. Lisäksi tiilituotteista löytyy nykyään hyvin muitakin osia, kuin pelkkiä katepaloja. Siitä saadaan siis rakennettua kestävä ja kaunis katto, koska esimerkiksi päätypaloja ja läpivientien rakentamiseen suunniteltuja erikoistiiliä löytyy mukavasti. Tiilikatto vaatii kuitenkin melko jyrkän kattomuodon toimiakseen ihanteellisesti, se ei siis katteena sovi läheskään kaikille kattomalleille ja -jyrkkyyksille. Toki kattoa on mahdollista jyrkentää tiilikatetta varten ja näitä kattomuodon muutoksia teemmekin vuosittain. Varsinkin silloin kun kattoon on joka tapauksessa tehtävä laajempi, rakenteisiin asti menevä saneeraus, jonka tieltä vanha kate puretaan voi uuden ja jyrkemmän kattomuodon tekeminen mielestämme olla ihan järkevä ratkaisu.
Tiilikattoa suunnitellessa on muistettava myös se, että katto on painava. Tiilikatto onkin lähtökohtaisesti huomattavasti raskaampi, kuin huopa- ja peltikatot ovat. Erityisesti asia on huomioitava silloin, kun ollaan vaihtamassa kevyempää vanhaa katetta painavampaan tiilikatteeseen. Katon kestävyys on arvioitava huolellisesti ja rakenteita usein vahvistettava, jotta rakennus kestää uuden painavamman katteen. Me huolehdimme vahvuuslaskelmista ja rakenteista kaikissa kattosaneerauksissa, joita teemme. Asia vaikuttaa kuitenkin myös siihen, että tiilikatolta on huolehdittava lumenpudotuksesta, jos lunta alkaa katolle kertyä sillä katolle kertyvä lumikuorma asettaa todellisen lisähaasteen muutenkin painavan katon rakenteille. Saat meiltä myös lumenpudotukset. Toisaalta, tiili kestää hyvin muun muassa tuulta, peltiähän kova puuskittainen tuuli voi repiä laajastikin irti, mutta suhteessa melko painavat ja pinta-alaltaan pienet kattotiilet eivät kovin vähästä hätkähdä. Tiilikatto on tietysti hitaampi tehdä, koska se ladotaan lukuisista irtotiilistä tarkassa järjestyksessä käsin katolle. Toisaalta se on helppo korjata, rikkinäisen tiilen tilalle vaihdetaan vain uusi tiili.
Tiilikate vaatii säännöllistä puhdistusta, pesua ja suojakäsittelyä. Se myös kerää melko helposti sammalta, joka vaatii omia poistokäsittelyitään, että sammal saadaan hävitettyä juurineen ja ongelma pysyy poissa pidempään. Uutta pinnoitetta tiili vaatii noin 30 vuoden päästä asennuksesta. Opastamme sinua tiilikaton huolloissa ja teemme kaikki tarvittavat puhdistukset, huollot ja pinnoitukset. Tiilikatto on kuitenkin pitkäikäinen ja siksi varteenotettava vaihtoehto, hyvällä hoidolla se kestää jopa 70 vuotta.
Huopakaton hyvät ja huonot puolet
Huopakatto lienee peltikaton ohessa yksi tyypillisimmistä katoista Suomessa. Huopa on suosittua monesta eri syystä, vaikka sen käyttöikä onkin yleensä muita katteita lyhyempi. Huopakate sopii todella monenlaisiin kattoihin, huovasta riippuen katamme sillä niin tasakattoja, pulpettikattoja kuin erilaisia harjakattojakin. Se on erinomainen ratkaisu myös mansardikaton monikulmaiseen olemukseen. Huopakatteet ovatkin moneen kattomuotoon sopiva, muotoiltava ja joustava asentaa. Käytämme sitä omakotitalosta rivitaloon ja piharakennuksiin. Olemme huomanneet, että se on myös mökillä hyvin suosittu, koska samalla voidaan sujuvasti ja suhteellisen edullisesti yhtenäistää pihapiiriä. Huopahan käy myös vaikkapa leikkimökkiin ja grillikatokseenkin katteeksi.
Huopia, kuten peltiäkin on saatavilla hyvin monimuotoisesti. Ensinnäkin värivalikoima on laaja ja huopatuotteita tulee useilta eri valmistajilta. Markkinoilta löytyy palahuopaa eli huopapaanua, rullahuopaa ja kolmiorimahuopaa. Nykyään pääosa huovista on sirotepintaista, modernia bitumikermiä. Näistä rullahuopakatto sopii erittäin loiville katoille, 1:20 jyrkkyyksille. Palahuopakatto vaatii 1:5 jyrkkyyden, kolmiorima jo noin 1:3. Rullahuopa on edullista ja nopeaa asennettavaa, sillä saammekin edullisen katon nopeasti aikaan. Palahuopa tyylikkäämpää ja sillä saamme hyvin ilmeikkään katon aikaan, mutta sen asennus on hitaampaa, koska sekin ladotaan käsin suhteellisen pienen pinta-alan kerrallaan peittävistä paloista eli paanuista. Eri huovat sopivat siis eri jyrkkyyksille ja autamme mielellämme valitsemaan sinun katollesi parhaan huopatuotteen, mikäli huopa on sinun valintasi.
Huovan hyviin puoliin kuuluu esimerkiksi se, että se on kattotyypeistä hiljaisin. Huovan hiljaisuus ja kyky vaimentaa muun muassa sateen ropinaa onkin monille sen valinneille yksi syy päätyä ratkaisuun. Etuihin kuuluu myös se, että huopakatto ei juuri lumiesteitä kaipaa sillä sirotepinta ei päästä lunta tippumaan katolta hallitsemattomasti. Pinta on turvallisempi myös työskennellä, koska se ei ole yhtä liukas edes kastuessaan kuin pelti ja tiili. Toisaalta juurikin tuo pinta vaatii katon puhdistukselta ja huollolta erityistä varovaisuutta, huopakate on helppo pilata liian voimallisilla puhdistusmenetelmillä.
Huopa on kuitenkin katteista tarkin lämpötilojen suhteen, sitä ei oikein voi rakentaa ja huoltaa kovimmilla pakkasilla ja kuumimmilla helteillä. Luonteenpiirteisiin kuuluu myös se, että huopaa tulisi puhdistaa säännöllisesti, että se pysyisi käyttökuntoisena. Sen pinta kerää helposti roskaa ja pikkuhiljaa myös sammal leviää sen pinnoille. Huopakattokin siis vaatii sammaleenpoistoa ja pinnoituskäsittelyitä pysyäkseen hyvänä, meiltä saat kaikki tarvittavat huollot ja puhdistukset huopakatollesi. Sen keski-ikä on huoltotarpeesta huolimatta muita katteita hieman alhaisempi, eli noin 20-40 vuotta.
Anna meidän huolehtia myös uuden kattosi kunnosta
Kun olemme rakentaneet sinulle uuden katon tai uusineet vesikatteen, autamme mielellämme sinua pitämään huolta myös uudesta katosta niin että se pysyy hyvänä pitkään ja saavuttaa ihanteellisen eliniän. Tasaisin väliajoin tehdyt tarkistukset ja kattohuollot auttavat sekä pitämään katon puhtaana ja ehjänä, että ennakoimaan sen korjaustarpeita niin, että ikäviä yllätyksiä ei juuri synny. Meiltä saat kattavasti kaikki kattosi toimintaa tukevat ja elinikää kasvattavat kattohuollot puhdistuksista pinnoituksiin ja tiivistyksistä lumenpudotuksiin.
On suositeltavaa kausihuoltaa kattoa kaksikin kertaa vuodessa. Hyvä rutiini pitää sisällään syyshuollon ja keväthuolloin noin puolen vuoden välein. Syyshuollon teemme syksyllä ennen ensimmäisiä lumia, ja keväthuollon keväällä, kun pakkaset ovat loppuneet ja katto on lumesta vapaa. Näihin rutiinihuoltoihimme sisältyy katon puhdistusta katolle kertyneestä irtoroskasta, samalla puhdistamme myös sadevesijärjestelmän, jolle roskan aiheuttamat tukkeumat ja rasite ovat erityisen kohtalokkaita. Paneudumme puhdistustyöhön aina kunkin katteen vaatimilla menetelmillä niin ettei katto vahingoitu toimenpiteistä. Varjelemme erityisesti huopakattoa, jolloin puhdistus tapahtuu ilmapuhaltamalla tai todella pehmeällä harjalla. Tiilikatto ja peltikatto puolestaan kestävät kumpikin vähän kovempaa harjausta.
Puhdistuksen yhteydessä tutkimme katteen pinnan, tiivisteet, läpiviennit sekä sadevesijärjestelmän kunnon ja kaikki kiinnitykset. Katteen ja vesiräystäiden kiinnityksiä kunnostamme tarpeen mukaan, samoin kattotuotteiden kuten tikkaiden ja kulkusiltojen kiinnityksiä. Eli käymme kokonaisvaltaisesti läpi katon pinnat, saumat, tiivisteet ja kiinnittimet. Meidän toimestamme katto myös tarkistetaan yksityiskohtaisesti yläpohjaa myöten joka käyntikerralla, jotta tiedämme missä kunnossa se on. Yläpohjan tarkistus jää monilta helposti tekemättä, koska sinne voi olla vaivalloista päästä eikä tilaakaan usein ole kuin ryömiä eteenpäin. Mutta meillä on tapana käydä vilkaisemassa sinne, koska yläpohja usein kertoo muun muassa katon vuodoista ensimmäisenä.
Tarkistamme ja paikkaamme katteiden pinnat tarpeen mukaan. Peltikatteella paikkaus usein tarkoittaa kuitenkin pelkkää ensiapua, tiilikatolla tiilenvaihtoa. Tarvittaessa suunnittelemme sitten kanssasi jatkotoimenpiteitä. Mehän teemme myös kattojen pesuja, sammaleenpoistoja ja suojakäsittelyitä, vaikka niiden aika tuleekin yleensä vasta vuosikymmenten kuluttua uuden katteen rakentamisesta. Samoin pinnoitukset ja maalaukset ovat työlistassa vasta myöhemmin. Talvisin palveluihimme kuuluvat kaikki lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä. Nämä talvityöt ovatkin yleensä ensimmäisiä töitä roskanpuhdistuksen ohessa, joita uusi katto tarvitsee.