Lumiesteet irtosivat ja putosivat katolta, mistä saa apua?

Kun lumiesteet irtosivat, Kattokorjauspalvelusta saa apua! Lumieste irtoaa katolta useimmiten lumikuorman seurauksena. Lumi on raskas ja tuhoa aikaansaava elementti ja se voi aiheuttaa monenlaista vaivaa katolla. Voi olla, että lumiesteet irtosivat siksi, ettei niitä ole alun perin asennettu oikein. Erilaisille katteille on erilaisia lumiesteitä, monet niistä eroavat toisistaan ensi sijassa kiinnityksensä myötä, eli eri katteille on erilaiset kiinnitystavat. Katossa voi olla väärillä kiinnikkeillä kiinnitetty tai muuten huonosti asennettu lumieste, joka irtoaa. Ongelma voi olla myös siinä, ettei lumiestettä ole huollettu kyllin usein tai lainkaan. Kiinnitykset tavallisesti löystyvät vuosien kuluessa muun muassa sen lumen vuoksi. Mutta rakennus ja katto myös elävät jonkin verran, samoin kate, johon esteet on kiinnitetty. Katehan voi olla myös hapertunut ja ruoteet lahovaurioituneet. Eli, jos lumiesteen toiminnassa tai kiinnityksessä on mitään vikaa, voi sen kiinnitys löystyä lumikuorman seurauksena tai jopa koko lumieste tipahtaa alas.

Kun lumiesteen irtosivat, muodostui vaaratilanne. Harvemmin koko lumieste tulee alas ennen kuin ongelma huomataan. Se voi roikkua räystään reunalla ja silloin parasta tarttua toimeen, jotta tilanne saadaan korjattua. Joskus ihan pahimmassa mahdollisessa tapauksessa painava tippuva lumi saa lisää tuhovoimaa, kun lumieste lähtee mukaan vyöryyn. Säännöllinen tarkistus, huolto ja kiinnitysten kiristäminen ehkäisee aina lumiesteiden irtoamista ja katon tuhoja.

Meillä tarkistaminen kuuluu aina asiaan, kun katolle noustaan. Tarkistus kattaa lumiesteet, tikkaat ja muut kattotuotteet mutta käymme samalla läpi katon kunnon yleisemminkin. Näin lumiesteen mahdollisuus irrota jää vähäiseksi esimerkiksi esteen kiinnityksen, kunnon tai katteen kunnon vuoksi. Eli kiipesimme katollesi mihin tahansa tilaamaasi työhön, saat samaan pakettiin ilmaisen katon yleistarkistuksen. Mikäli jotain vikoja löytyy, raportoimme löydöksistämme sinulle ja annamme tarjouksemme. Voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta kaikkien kattotöiden teetättämiseen meillä, lisäksi työmme on vähennyskelpoista henkilöverotuksessa kotitalousvähennyksien kohdalla.

Paikkaamme katon sekä korjaamme ja vaihdamme irronneet lumiesteet

Meiltä saat asiantuntevaa palvelua kaikkeen kattoturvaan liittyen. Pitkä kokemuksemme kattoturvatuotteiden asennus- ja kunnossapitotöistä auttavat monien ongelmien ratkaisemisessa. Jos katon turvatuotteet, esimerkiksi tikkaat, kulkusillat tai lumiesteet irtoavat, tutkimme tilanteen huolellisesti. On tärkeää hoitaa asia kuntoon syitä myöten, jotta seurausten paikkaamisesta tulee kannattavaa eikä lisää vahinkoja pääse ainakaan samasta syystä enää syntymään.

Usein syy löytyy kiinnitysten löystymisestä, mutta joskus se kertoo myös katteen kunnostustarpeesta tai jollain tapaa väärin toteutetusta asennustyöstä. Keskustelemme kanssasi katon ja lumiesteiden tilanteesta, kun olemme saaneet selville enemmän. Tarvittaessa sitten ehdotamme korjauksia katolle tai lumiesteiden kiinnityksiin. Jos esimerkiksi irronnut lumieste on selvästi väärällä tavalla ja väärillä kiinnikkeillä kiinnitetty, käymme läpi loputkin lumiesteet ja katon turvatuotteet. Tilanne voi muuttua vakavaksi, jos enemmänkin tavaraa on irtoamispisteessä.

Kiinnitämme irronneet lumiesteet takaisin paikoilleen. Jos ne ovat vahingoittuneet, niissä on jokin vika tai ne ovat muuten kuluneet, vääntyneet ja kärsineet, vaihdamme ne uusiin. Tarkistamme aina katon vaurioiden varalta, sillä irronneet kattotuotteet ovat yleensä olleet ainakin alun perin hyvin perinpohjaisesti kiinni. Irrotessaan ne voivat sitten hajottaa vesikatetta, joskus vahinkoja löytyy aluskatteesta asti. Mennessään lumieste ja lumi ovat voineet tehdä muutakin tuhoa, kuten raapia katteesta pinnoitteet ja hajottaa saumauksia, tiiliä tai peltien kiinnityksiä. Suhtaudumme asian korjaamiseen kokonaisvaltaisesti. On parempi pistää kaikki kuntoon kerralla, kuin jättää mitään muhimaan, niillä muhimaan jätetyillä pikkuvioilla on taipumus tulla myöhemmin vastaan korkojen kera.

Korvaako vakuutus irronneita lumiesteitä?

Kun lumieste lähtee eräänä keväänä katolta liikkeelle tempautuvan lumikuroman mukana irti ja kattoon tulee aluskatteen paljastava reikä, voi käydä mielessä soitella vakuutusyhtiöön. Lumi voi tehdä melkoista tuhoa monin eri tavoin, joskus myös jään osallistuessa tihutöihin. Katto ja kattotuotteet ovat ensimmäisenä lumen vahingonteon kohteena. Kate voi kärsiä laajemminkin, läpiviennit hajota, tikkaat ja viemärintuuletusputket lähteä maata kohti. Toinen luku ovat sitten vahingot, joihin lumi ja jää syyllistyvät katon reunan yli päästyään. Siellä ei paljoa huudella, että pois alta täältä tullaan! Erityisen vakava tilanne on silloin, kun alla liikkuu ihmisiä. Mutta eivät ne littuun menneet autot, solmuun vääntyneet polkupyörät tai polttopuuksi pärähtäneen omenapuutkaan varsinaisesti ilonkyyneliä saa silmiin kihoamaan.

Vakuutuksen kattavuus voi kuitenkin lumivahinkojen suhteen olla ikävä yllätys. Tämä on kaiketi hieman kiinni vakuutusyhtiöstä ja vakuutuksesta, mutta pääsääntöisesti yksikään vakuutusyhtiö ei korvaa lumen tai jään aiheuttamia vahinkoja. Vakuutusyhtiön toiminnan kannalta ei ole kovin kannattavaa maksella ihmisten kattoremontteja, joiden teettämistä he ovat itse ehkä laiminlyöneet. Hyväkuntoinen, huollettu kattohan kestää keskimääräisen talven lumet ja jäät. Huonokuntoiseksi hoidon puutteessa jäänyt katto puolestaan ei kestä niin paljoa ja tällöinhän vakuutusyhtiön niskaan kaatuisi rakennuksen omistajan velvoitteet huolehtia rakennuksen kunnossapidosta. Lumiesteiden on siis kestettävä ja tarvittaessa rakennuksen omistajan odotetaan itse huolehtivan siitä, että lumet pudotetaan katolta eivätkä ne aiheuta vaurioita katolle tai katon turvatuotteille.

Parhaat vinkkimme ovatkin sellaisia, että luota lumiesteiden asentamisessa vain pitkän linjan kokeneeseen ammattilaiseen, joka antaa itse työtakuu tekemälleen asennukselle. Kuten meihin. Itse harrastelijatason remonttireiskan osaamisella tehty tai muuten osaamattomalla tai vähäsen kokemuksen käytännöntyöstä omaavan tekijän kyhäämät kattoturvatuotteet voivat tulla lopulta rakennuksen omistajalle monin verroin kalliimmaksi, vaikka alun perin järjestelyyn olisikin päädytty rahaa säästääkseen. Toinen hyvä vinkki on yksinkertaisesti vain huolehtia katon ja turvatuotteiden kunnosta sekä kiinnityksestä säännöllisesti. Lisäksi lumenpudotukset ja jäänsulatukset helpottavat aina katon ja lumiesteiden työtaakka. Saat meiltä kaikki nämä palvelut pitkällä työkokemuksella ja hyvällä osaamisella.

Katon säännöllisillä kattohuolloilla myös kattoturvatuotteiden kiinnitykset kuntoon

Kuten tuli jo esiin, säännöllinen katon huolto on helppo ratkaisu moniin ongelmiin, myös niihin, joita vakuutusyhtiö ei niin innokkaasti yleensä korvaa, sillä vastuu katsotaan kuuluvaksi rakennuksen omistajalle. Koko katto on hyvä tarkistaa ja huoltaa säännöllisesti. Me käymme katon aina kattavasti läpi esimerkiksi kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä. Voimme tulla tekemään myös vuosihuollon ja kaikkiin töihin voi tehdä erillistilauksen. Jos katto vaatii puhdistusta, vesikourut ovat vahingoittuneet tai läpivienti vuotaa, tulemme hoitamaan työt sekä teemme katon kuntokartoituksen samalla kertaa. Se kuuluu kaikkiin meiltä tilattuihin töihin ilman erillismaksua.

Sen lisäksi että tarkastamme kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden kiinnitykset, tarkastamme katon kokonaisvaltaisesti. Tutkimme katon vedenpitävyyden läpivienteineen ja katesaumoineen. Katteen pinnan kunto ja erilaiset vauriot tutkitaan aina, esimerkiksi vuodoista aiheutuvat lahovauriot vaikuttavat nopeasti katon lumenkantokykyyn ja tietysti myös siihen, kuinka katon turvatuotteet pysyvät paikoillaan. Jos ne ovat kiinni puussa, joka lahoaa pehmeäksi, voi helposti arvata kuinka käy, kun tuhatkiloinen lumilaatta päättää lähteä liikkeelle ja jyrätä lumiesteen yli.

Käymme myös kurkkaamassa yläpohjan jos sinne on pääsy millään järjellisellä keinolla. Yläpohja jää usein vaille sen vaatimaa tarkistusta ja huoltoa, yksinkertaisesti siksi, että joissain rakennuksissa sinne on turhankin vaikeaa päästä. Me yritämme aina tutkia senkin, sillä yläpohjassa voi silmäillä eristeet ja aluskatteen, joihin ei muuten pääse tutkimuksia tekemään. Yläpohjassa paljastuvat myös monet vuodot ensimmäisenä. Mutta me voimme saada ne säännöllisessä huoltokierrossa pysäytettyä, ennen kuin ne leviävät ja aiheuttavat kosteusvaurioita, lahoa, saati hometta. Tasaisin väliajoin tehdyt huollot siis ylläpitävät katon kuntoa ja mahdollisesti estävät suureltakin harmilta ja kustannuksilta. Useinhan pikkuhuollot tulevat halvemmaksi vaikka sen kaksikin kertaa vuodessa tehtyinä, kuin katon täysi saneeraus alle kymmenen vuoden välein.

Kattosillan, eli kulkusillan asennus tuo turvaa kattotöille

Kattosilta tai kulkusilta, kummalla nimellä sitä haluaakin kutsua, on katolle asennettava kävelysilta, joka mahdollistaa harjan suuntaisen liikkumisen. Kattosiltaa tarvitaan silloin, kun katolla työskennellään eri syistä. Ilman kattosiltaahan harjalla tai monien kattojen lappeellakaan liikkuminen ei onnistuisi, kuin ehkä kontaten. Jos on onnistunut pääsemään edes sinne harjalle asti. Eli kattosilta vaatii myös muita kulkemista helpottavia varusteita katolle. Kattosilta on luonnollinen jatke siis maasta katolle johtavien seinätikkaiden ja seinätikkaiden yläpäästä harjalle, eli kulkusillalle johtavien lapetikkaiden muodostamalle reitille. Kattosiltaan voi lisätä myös sangen edullisesti vaakakiskon, joka on turvaköydelle tarkoitettu lisävaruste. Kattosilta sekä helpottaa käytännössä sitä katolla työskentelyä ja liikkumista, että luo turvallisen kulkureitin, jolloin tapaturmariski katolla laskee. Mehän esimerkiksi työskentelemme katoilla ihan koko ajan isolla miehityksellä. Kyllä se töihin kuluva tuntimäärä laskee, kun katolla voi turvallisesti ja sujuvasti liikkua ja työskennellä, eikä se liikkuminen syö työajasta isoa siivua.

Saat meiltä Kattokorjauspalvelusta toimivat kattosillat niin peltikatoille, tiilikatoille kuin huopakatoillekin pitkällä kattoturvatuotteiden asennuskokemuksella. Suunnittelemme juuri sinun katollesi sopivat kulkureitit ja toteutamme ne, samalla voimme pistää kuntoon kaiken muunkin kattoturvan, kuten lumiesteet sekä halutessasi myös rakennuksen mahdolliset palotikkaat. Näin saat kuntoon myös lain ja rakennusmääräysten asettamat vaatimukset rakennusten varustelusta joutumatta miettimään itse sen enempää, mitä kaikkea pitää olla, miten ne asennetaan, mihin kohtiin, millä etäisyyksillä ja millaisilla kiinnikkeillä. Voit yhtä surutta ulkoistaa meille myös kaikkien kattotuotteiden ja koko katon huoltotoimet sekä tarkistukset esimerkiksi kevät- ja syyshuoltojen merkeissä.

Kattosillan asentaminen sisältyy rakennusmääräysten velvoitteisiin

Kun katon jyrkkyys ylittää tietyn pisteen, muuttuvat kattosillat pakollisiksi asennettaviksi katolle. Rakennusmääräykset velvoittavat, että katolla huoltotöitä tekevillä, kuten nuohoojilla, lumenpudottajilla, kattotarkastajilla tai vaikka antenniasentajilla täytyy olla turvallinen reitti, jota pitkin liikkua katolla työkohteisiin, joita esimerkiksi tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Useinhan se tarkoittaa siis savupiippuja, aurinkopaneeleita, antenneja sekä liesituulettiminen hormeja. Talon tai muunkin rakennuksen omistajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että katolta tarvittavat kulureitit ja katon turvatuotteet löytyvät. Hänellä on kuitenkin sen lisäksi velvollisuus myös huolehtia siitä, että ne turvatuotteet ovat ehjiä ja toimivia.

Tämä ei tosiaankaan tarkoita sitä, että rakennuksen omistajan pitäisi ennen vaikkapa nuohoojaa tai meidän vierailuamme kiivetä katolle ruuvimeisseli hampaissaan kiristelemään ruuveja ja kokeilemaan huojuvatko tikkaat tai notkuvatko kulkusillat. Se on vähän kuin siivoaisi ennen kuin tilattu siivoaja tulee käymään, paitsi paljon vaarallisempaa. Ellei itseltä löydy vakaata kokemusta erilaista kattoasennuksista, niin silloin homma kannattaa siirtää ammattilaisten eli meidän tehtäväksemme. Omistajan velvollisuus toisin sanoen on oman, alaan liittyvän osaamisen puuttuessa huolehtia siitä, että huoltofirma käy tarkistamassa ja huoltamassa ne katon turvatuotteet säännöllisesti. Jos edellisestä tarkistuksesta tai huollosta on jo aikaa, tai omistaja tietää jotain olevan vialla, hän tietysti kertoo vioista, epäilyksistä ja huolista. Tällöin me katolle kivutessamme varaudumme mahdollisiin ongelmiin. Näin saamme kaiken turvallisesti hoidettua taas kuntoon. Tarkistamme ja kunnostamme kattosillat, tikkaat ja muut kulkureitit takaisin käyttökuntoon.

Toimivat kattosillat, tiilikatolle huopakatolle ja peltikatolle

Asennamme toimivat ja varmasti tukevat kattosillat kaikille kattotyypeille. Kattosillassa, kuten lumiesteissä ja joissain muissakin kattotuotteissa on tärkeää huomioida se, että kullekin katetyypille valitaan juuri sille suunnitellut ja sopivat tuotteet. Usein esimerkiksi eri katteiden kattosilloissa on erilaisia kiinnittimiä, sillä tuotteet tulee saada asennettua katolle tukevasti. Asennus ei kuitenkaan saisi hajottaa kattoa, esimerkiksi sen vesikatetta ja aluskatetta aiheuttaen sitten vuotoriskiä ja kosteusvaurioita. Silloin kun asennukset katteesta riippuen läpäisevät vesikatteen, on huolehdittava asianmukaisista tiivistyksistä asennuksen yhteydessä.

Kattosiltojen kiinnitys on siis kiinni katon materiaalista. Katon materiaalihan voi vaikuttaa jonkin verran myös vesikatteen alla oleviin rakenteisiin. Esimerkiksi huopakatossa on usein kiinteä laudoitus tai levy, jonka päällä on aluskate ja vesikate. Tiilikatteilla ja peltikatteilla puolestaan vesikatteen alta löytyy ruodelaudoitus, jossa kate on kiinni, mutta sen jälkeen on tyhjää tilaa eli tuuletusväli, ennen aluskatetta ja yläpohjaa eristeineen. Onkin tärkeää miettiä kiinnitystä niin ettei se roiku missään pelkän vesikatteen varassa tai muuten väärin kiinnitettynä. Profiilipeltikatolle kattosillat porataan katteen läpi ja kiinnitysaukot tiivistetään. Tiilikatteeseen kaikki kattoturvatuotteet asennetaan apupuihin, ei katteen läpi tai pelkkään ruoteeseen. Huopakatossa tulisi käyttää erityistä asennuspalkkia tai levyä. Näissä asioissa ammattilaisten tekemät asennustyöt ovat kullan arvoisia. Sen lisäksi, että on osattava valita oikea tuote oikeilla kiinnikkeillä kullekin katolle, täytyy myös ymmärtää kuinka ja mihin katon kohtiin ne kiinnikkeet tulevat.

Kattosillan toinen nimitys on nuohoussilta

Nuohoussilta on käytännössä kattosilta, jota pitkin nuohooja pääsee puhdistamaan tulisijat ja savuhormit. Nuohoussillaksi kattosiltaa kutsutaan lähinnä silloin, jos katolla ei ole muuta työkohdetta kuin itse savupiippu. Se on hyvin tyypillinen meikäläisten rakennusten katoilla ja vaatii säännöllistä käyntiä katolla. Toki katon puhdistukset ja huollotkin olisi hyvä suorittaa säännöllisesti, mutta niiden hoitaminen on ennemminkin asukkaan omasta aktiivisuudesta kiinni, toisin kuin savupiipun työt ovat olleet pitkään säädeltyjä eli pakollisia hoidettavia.

Vaikka katolla ei mitään muuta varsinaista kunnossapitokohdetta olekaan niin näissäkin tapauksissa voi nuohoussiltaa käyttää hyödyksi katolla tehtäviin muihin töihin. Kuten katon tarkistukseen, vuotopaikkauksiin, pesuun ja muihin korjaus- sekä huoltotöihin. Eri käyttötarkoituksissa ei liiemmin ole sellaisia vaatimuksia, etteikö yksi ja sama kattosilta ajaisi asiaa riippumatta siitä, miksi katolle noustaan. Eipä sinne katolle kyllä montaa eri käyttötarkoituksiin tarkoitettua siltaa mahtuisikaan tai olisi mitään järkeä asentaa. Silloin kun katolla on muitakin työkohteita ja puhutaan kulkusillasta tai kattosillasta niin kyllä se nuohooja sitä ihan yhtä lailla voi käyttää ja käyttääkin, kuin muutkin katolle töihin kiipeävät.

Nuohoussilta vaatii kumppanikseen tietysti lapetikkaita ja kattotikkaita, jotta toimiva reitti työkohteeseen muodostuu. Nuohoojat eivät yleensä tarkista ja huolla tikkaita, kulkusiltoja ja kattoja, eli vaikka katolla kävisikin nuohooja säännöllisesti, se ei tarkoita, että katon muuten voisi jättää oman onnensa nojaan. Katon turvatuotteet vaativat kunnossapitoa, samoin itse katto.