Kattomuodon muuttaminen – järkipäätös sanoista tekoihin

Kattomuodon muuttaminen on yksi mahdollinen kattosaneeraus. Saat sellaisen meiltä Kattokorjauspalvelusta avaimet käteen -periaatteella huolellisesti suunniteltuna ja ykkösluokan toteutuksena. On siis olemassa useita erilaisia kattomuotoja tai kattotyyppejä. Tällä tarkoitetaan siis katon mallia, kuten esimerkiksi suosittua harjakattoa, tasakattoa, modernia pulpettikattoa, satulakattoa tai vaikkapa pittoreskia mansardikattoa. Yleensä rakennukseen alun perin rakennetaan jonkin tietyn mallin mukainen katto, mutta katon yksityiskohdat voivat vaihdella rakennuksesta toiseen. Vaikkapa harjakatto voi olla loivempaa tai jyrkempää mallia. Katon malli ja jyrkkyys voivat vaikuttaa vesikatteenkin valintaan, joten kattomuoto vaikuttaa katon yksityiskohtiin ja sen julkisivun ilmeeseenkin monin tavoin.

Kattokorjauspalvelu tekee kattomuodon muutoksia, jolloin työ lähtee aina liikkeelle huolellisesta tarvekartoituksesta. Teemme siis täyden kuntokartoituksen saneerauksen aluksi. Teemme sellaisen kyllä ihan joka kerta muutenkin. Esimerkiksi katon puhdistusten yhteydessä saat ilmaisen kuntokartoituksen ja siihen pohjautuvan tarjouksen myös mahdollisista korjaustöistä. Syitä katon mallin muutoksen suunnittelulle ja suorittamiselle voi olla useita. Aika tavallinen tarina on se, että olemassa oleva kattomuoto aiheuttaa paljon kuluja ja vaivaa esimerkiksi vuotamalla. Tällainen käytännöllinen kattomuodon muuttaminen on tyypillisesti tasakattoisen rakennuksen kattotyypin muuttaminen johonkin jyrkempään malliin. Muutoksen tavoitteena on tällöin saavuttaa parempi vedenpoisto sekä katon tuuletuksen parantaminen, jotta kosteusvaurioit tai niiden jatkuva riski saataisiin pois päiväjärjestyksestä.

Saneerauskohteena kattomuodon muutos on aika suuri työ, mutta meidän hyvällä suunnittelullamme ja ammattitaitoisella työvoimallamme se on mahdollista saattaa loppuun varsin siedettävässä ajassa. Kokemuksemme mukaan työ kannattaa, sillä se ratkaisee esimerkiksi katon vuoto- ja kosteusongelmat. Lisäksi katon puhdistaminen helpottuu ja toimintavarmuus paranee. Toki voimme vaihtaa kattomuotoa, vaikka vanha tasakatto ei ongelmia olisikaan aiheuttanut. Rakennuksen ilmettä voidaan haluta muuttaa, saada säilytystilaa rakentamalla harjakatto kylmällä puoliullakolla tai tulevia ongelmia ennaltaehkäistä.

Kun vaikkapa tasakaton saneeraus on muutenkin tullut ajankohtaiseksi ja vanha katto on aiheuttanut huolta ja rahankulua, voi kattomuodon muuttaminen olla todellinen järkiratkaisu. Se melko varmasti maksaa itsensä takaisin. Katon mallin muuttaminen ja käytännössä siis uuden katon rakentaminen ovat aika iso työmaa, eikä halvin mahdollinen kattosaneeraus, mutta kun katto pistetään kuntoon antaa se rakennukselle jopa vuosikymmeniä huoletonta lisäaikaa. Toinen vaihtoehtohan on saneerata tasakatto ilman kattotyypin muutosta. Yleensä vain tasakaton kanssa taistelleet päätyvät kestävämpiin ratkaisuihin, vaikka ne kertasummana enemmän maksaisivatkin.

Toisaalta, jos katon vuodot ja tuuletusongelmat jatkuvat, on rakennus vaarassa ihan kivijalkaa myöten. Isompikin saneeraustyö ja uuden katon rakentaminen ovat kuitenkinkin edullisempi ratkaisu, kuin koko talon rakentaminen uudestaan. Voit hyödyntää tarpeen vaatiessa kauttamme haettavissa olevaa rahoitusmahdollisuutta, näin tärkeä saneeraus ei jää venymään tai tekemättä, kunnes rakennus on käyttökelvoton. Muistutamme sinua myös hakemaan kotitalousvähennyksiä henkilöverotuksessa remonttia seuraavassa veroilmoituksessa. Selkeästi eritelty laskutuksemme tekee myös vähennysten hakemisesta helppoa ja sujuvaa.

Tasakatto saa uuden elämän pulpettikattona tai vaikkapa harjakattona

Tasakatto on yleisin katto, jonka muotoa lähdetään saneeraamaan täysin uuteen uskoon. Tasakattojen kukoistuskausi kesti noin 1960-luvulta 1980-luvulle. Näin ollen tasakattoinen rakennuskanta on tulossa muutenkin jo saneeraustarpeen piiriin. Useimpien katemateriaalien kunnostus tai vaihto on edessä muutamassa kymmenessä vuodessa riippumatta siitä, minkä kattotyypin katteena ne ovat. Tasakattoja on pidettykin varsinaisina murheenkryyneinä, sillä niiden on huomattu olevan vuoto- ja homeherkkiä. Nämä eivät ole kovin mairittelevia piirteitä asuinrakennuksille. Rakennusten arvo sekä rahallisessa mielessä että käyttöarvoa ajatellen romahtavat, kun vesivaurio ja sen seuraukset tulevat ilmi. Kunnon saneerauksella on kuitenkin mahdollista pelastaa vielä paljon, kun työ on Kattokorjauspalvelun osaavissa käsissä. Ei liene yllätys, että tasakattoja ei oikeastaan enää asuinrakennuksiin nykyään enää tehdä. Nykyään ulkonäöllisesti hieman saman tyyppiset, viistokattoiset pulpettikatot ovat tulleen tasakattojen tilalle. Saneeraamme tasakattoja yhä jonkin verran, se ei siis ole täysin mahdoton ajatus. Esimerkiksi suojelukohteissa tai isoissa rakennuksissa voi olla lähes mahdotonta saada kattotyyppiä vaihdettua. Mutta asuinrakennuksissa se yleensä on mahdollista sekä lupien että rakennusteknisten yksityiskohtien puitteissa.

Tasakattojen vakavimpia ongelmia ovat veden ja lumen poisto. Ne eivät itsestään katolta poistu, lumi sulaa katolle, ellei sitä käydä pudottamassa alas. Raskaat lumikuormat ja jääksi pusertuvat lumi painavat ja tasakattoon tulee herkästi painaumia, joihin vesi sitten jääkin sekä lumen sulaessa että sateella. Toinen ongelma liittyen vedenpoistoon on se, että tasakatollakin on kaadot suunniteltava ja toteutettava niin, että vesi pääsee kattokaivoihin. Katolle olisi siis pitänyt rakennusvaiheessa toteuttaa erilaisia kyllin viistoja pintoja, että vesi pääsee kattokaivoihin. Lisäksi alun perinkin tarvitaan kyllin korkeat reunaesteet, ettei vesi valu julkisivuun ja rapauta sitä pilalle tuhoten myös seinärakenteita. Tällöinhän koko rakennuksen ulkonäkö kärsii ja kosteusvaurioiden riski yltää kattorakenteiden ohessa jo seiniinkin. Lisäksi vesikaton vedenpoistojärjestelmän toimivuudesta olisi tullut huolehtia muun muassa kattikaivojen ja poistoputkien puhdistuksella, jäätymisenestolla ja varajärjestelmillä.

On kuitenkin tavallista, että yksi tai useampikin näistä yksityiskohdista on alun perinkin jäänyt toteuttamatta tai niitä ei ole saatu toimimaan. Kun yksi suurempi ja monta pienempää ongelmakohtaa on saanut muhia rauhassa katolla, alkaa vanhan tasakaton korjaus olla turhaa työtä. Monissa tapauksissa onkin järkevää vaihtaa tasakatto johonkin toiseen muotoon niin toiminnallisista syistä kuin ulkonäön ja turvallisuudenkin nimissä.

Näinä päivinä yleisin asuinrakennusten, mökkien ja monien muidenkin rakennusten kattomalli on harjakatto. Myös tasakattojen muutokset ovat usein päättyneet harjakattojen voittomarssiin, sillä harjakaton vedenpoisto on yleensä helppo toteuttaa, harjakatto voidaan sen jyrkkyydestä riippuen kattaa millä tahansa vesikatteella ja niin edelleen. Harjakatolla on siis monia etuja ja se on houkutteleva vaihtoehto myös tasakaton jälkeen. Tasakattoja muokataan kuitenkin myös pulpettikattoisiksi, sillä pulpettikatto voi arkkitehtonisessa mielessä olla sopiva ratkaisu tasakaton tilalle. Rakennuksen ilme ei siis välttämättä muutu niin radikaalisti, kuin harjakatoksi muutettaessa. Toisinaan rakennuksen ilmettä kuitenkin halutaan muuttaa, tällöinen suuremmatkin muutokset voivat olla tervetulleita.

Toimenpideluvat kattomuodon muutoksissa

Kattomuotoa vaihdettaessa tavallinen menettely on hakea toimenpidelupaa. Luvan myöntää yleensä se kunta tai kaupunki, jonka alueella saneerattava rakennus sijaitsee. Meidän täyden palvelun kattosaneeraukseemme kuuluu se, että selvitämme aina toimenpidelupien tarpeen ja voimme hakea niitä puolestasi tai auttaa asian hoitamisessa. Luvathan kannattaa aina selvittää ja hakea, sillä ilman niitä jo aloitetutkin työt voidaan joutua keskeyttämään. Mutta mikä inhottavinta, lupien puuttuessa voi joutua selvittelemään jälkikäteen jo tehtyjä ja maksettuja muutostöitä. On paljon pienempi vaiva ja harminaihe ottaa etukäteen selvää ja hakea lupia, kuin taistella kesken töiden tai jälkikäteen asioista. Etukäteen me voimme hoitaa asiat puolestasi tai auttaa sinua niin, että luvan saaminen on läpihuutojuttu. Tiedämme, ettei ihan joka katonkorjausfirmassa toimita näin kokonaisvaltaisesti, mutta meillä tällaiset asiat kuuluvat itsestään selvänä osana palvelupakettiimme. Ideaalimme onkin se, että katto tehdään niin sanotusti avaimet käteen -periaatteella. Sinä saat valmiin katon kaikkine työvaiheineen lupien hakemisesta loppusiivoukseen ja suunnittelusta jälkitarkistukseen yhdestä paikasta.

Vaikka rakennus- ja toimenpideluvat vaihtelevatkin hieman kunnittain ja kaupungeittain, yleisesti niiden piiriin kuuluu hyvin saman tyyppisiä asioita. Esimerkiksi toimenpidelupaa tarvitaan lähes poikkeuksetta töihin, joissa muutetaan jollain tapaa rakennuksen julkisivua, kuten sen kattoa. Esimerkiksi kattomuodon muutos, mutta myös uuden ja erinäköisen tai erivärisen vesikatteen vaihtaminen kuuluu tähän kategoriaan. Toimenpidelupaa haetaan myös silloin, kun rakennusta tai jotain sen osaa muutetaan, vaikkapa autotallin muokkaaminen asuinkäyttöön voi olla tällainen ratkaisu. Myös rakennuksen teknisten järjestelmien muuttaminen vaatii toimenpidelupia, vaikkapa maalämpöjärjestelmän rakentaminen mainitaan useiden kuntien sivuilla tällaiseksi toimenpiteeksi. Kaikki näistä eivät siis liity kattosaneerauksiin, mutta laajempaa rakennuksen saneerausta tehdessä on hyvä huomioida, että lupia voidaan joutua hakemaan useampiin eri asioihin. Niitä voi ehkä keskittää tai antaa ne urakoitsijoiden hoidettaviksi. Kannattaa muistaa, että toimenpidelupia voivat vaatia myös näennäisen hyödylliseksi koetut asiat, kuten se että rakennusta koskeva muutostyö vaikuttaisi merkittävästi sen energiatehokkuuteen.

Rakennuslupa on puolestaan astetta isompia töitä ja muutoksia varten, sitähän haetaan kattotöihin liittyen lähinnä silloin kun rakennuksen kattoa korostetaan uuden asuinkerroksen aikaansaamiseksi. Tällöinhän rakennuksen kerrosmäärä kasvaa, katon tyyppi voi silti pysyä samana kuin se on alun perin ollutkin. Mikäli olet teettämässä tällaista saneeraustyötä, voinemme auttaa sinua lupa-asioiden selvittämisessä, kun tulemme tekemään uutta kattoa. Mikäli rakennuksesi tarvitsee muita lupia, selvityksiä tai raportointia viranomaisille, me autamme sinua jokaisessa vaiheessa, joihin olemme osallisia. Meillä on runsaasti kokemusta kaikista lupa-asioista ja siitä on iloa sinulle, kun ryhdymme yhteistyöhön.