Kattomateriaalin voi vaihtaa makusyistä tai käytännönsyistä

Vesikaton kattomateriaalin vaihto on yksi mahdollinen, ja aika yleinenkin toimenpide kattosaneerauksien yhteydessä. On tietysti ihan perusteltua pysyä myös vanhassa katteessa, jos se on todettu hyväksi, kestäväksi ja omaan pihapiiriin hyvin istuvaksi vaihtoehdoksi. Kattomateriaalia ei ole pakko vaihtaa johonkin toiseen, ellei kyseessä ole asbestikatto, mutta katon materiaalin vaihdolla voidaan hakea uusia ominaisuuksia tai ulkonäköä. Kattoa uusittaessa voidaan asentaa uusi pelti vanhan pellin tilalle tai uusi huopa vanhan huovan päälle. Toisaalta, jos mielihaluja tai tarvetta johonkin uuteen katevaihtoehtoon siirtymiseen ilmenee, Kattokorjauspalvelu vaihtaa minkä tahansa katteen mihin tahansa toiseen katteeseen. Teemme uusia katteita huovasta tiileen ja pellistä huopaan tai vaikka tiilestä peltiin. Meiltä muutokset onnistuvat, me tiedämme kuinka toimia niin että sinä saat parhaan mahdollisen katon rakennuksesi suojaksi.

Katemateriaalin vaihdon taustalla voi olla eri syitä. Halu uudistaa rakennuksen ilmettä, saada hiljaisempi katto, helpottaa katon kunnossapitoa tai omat mieltymykset. Vaihdon ei tarvitse olla mikään järkikysymys, jos jokin tietty vaihtoehto miellyttää sinua vaikkapa esteettisessä mielessä enemmän. Peltikatossa voi houkutella helppohoitoisuus, huopakatossa kyky vaimentaa ääniä tuulella ja sateella. Tiilikatto voi kiinnostaa ekologisista syistä ja siksi, että sen tyylikkyyttä ja ajatonta ylellisyyttä on vaikea muilla katteilla päihittää.

Toisinaan katteenvaihto tuo mukanaan vaatimuksen myös katon tyypin muutoksesta. Erityisesti katon jyrkkyys on seikka, joka on huomioitava katemateriaalia valitessa. Jokaisella katemateriaalilla on minimivaatimus siitä, kuinka jyrkkä katon tulisi olla, jotta se antaa ihanteellisen suojan rakennukselle. Useimmat katemateriaalit vaativat katolta edes hieman jyrkkyyttä, esimerkiksi perinteistä aaltopeltiä ei tasakatolle voi asentaa. Tasakaton katemateriaaliksi sopii hitsattava bitumikate, joka on hyvin muotoiltavaa ja helposti tiivistettävää materiaalia.

Rakenteellisessa mielessä myös katteen paino vaikuttaa siihen, millaisella työmäärällä ja uudistuksilla on mahdollista vaihtaa kattomateriaali toiseen katteeseen. Lähtökohtaisesti on helpompi vaihtaa mikä tahansa kate painavammasta kevyempään vaihtoehtoon kuin toisinpäin. Esimerkiksi peltikaton voimme yleensä vaihtaa huopakattoon ilman suurempia toimenpiteitä rakenteiden suhteen. Tiilikatto on puolestaan painava vaihtoehto. Esimerkiksi vanhaa huopakattoa tiilikatoksi muuttaessamme meidän on selvitettävä tarkkaan, kestävätkö rakenteet painavampaa katetta. Elleivät ne laskelmiemme mukaan kestä, mietimme, millaisia vahvistuksia vaaditaan materiaalivaihdon mahdollistamiseksi.

Katon kokonaisvaltainen tarkistaminen on erittäin tärkeää. Erityisesti kattomateriaalin vaihdoissa me tutkimme katon kestävyyden ja teemme kestävyyslaskelmat sekä työsuunnitelmat katon riittävän vahvuuden saavuttamiseksi. Ylipäätään, katontarkistus kuuluu meillä rutiinitoimenpiteisiin aina kun katolle tullaan tekemään korjaustöitä, riippumatta siitä minkä kokoinen työ on kyseessä. Katon kuntotarkistus tehdään ihan vastaavasti jokaisen urakan alussa, sillä sen perusteella tehdään toimenpide-ehdotukset ja lasketaan tarjoukset. Pieniempiä korjauksia tilauksesta suorittaessamme teemme kartoituksen automaattisesti ilman erillistä maksua. Jos katolta löytyy korjattavaa, neuvottelemme asian hoitamisesta kanssasi asianmukaisine tarjouksineen. Meidän kanssamme asioidessasi sinä kuitenkin olet se, joka päättää korjataanko ja milloin korjataan. Jos korjausten aloittamisen esteenä ovat työn kulut, niin muista, että voit hakea kauttamme rahoitusta töiden teettämiseen. Raha-asioihin liittyen, muista sitten hakea vielä ne kotitalousvähennykset omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi, kun kattoremontti on tehty!

Katon vaihto: olisiko paras uusi katto peltikatto, tiilikatto vai kenties huopakatto?

Peltikatto on yksi edullisimmista ja nopeimmista asennettavista katevaihtoehdoista, ainakin useimmissa tapauksissa. Konesaumakatto on peltikatoista kalleimpia vaihtoehtoja, mutta materiaalin hinnan voi suhteuttaa huikeaan käyttöikään, joka voi yltää lähes sataan vuoteen. Sehän sopii melko loivillekin katoille eikä konesaumakaton asennuksessa kulu ylimääräistä aikaa ja rahaa ruuveihin, sillä niitä ei kiinnityksiin tarvita. Pelti on katteena kevyt mutta usein melko äänekäs vaihtoehto. Se ropisee sateella, paukkuu tuulella ja lämpötilojen vaihdellessa. Kattokorjauspalvelu kuitenkin asentaa katon alle myös äänieristyselementtejä sekä erikoispeltejä, joissa on jo valmiina ääntä eristävä pinnoitekerros. Peltikattoa hoidetaan puhdistamalla säännöllisesti sekä huoltomaalaamalla noin 10-15 vuoden välein. Rutiinihuoltoihin kuulevat muun muassa katteen lisäkiinnitykset ja kateruuvien vaihdot. Peltikatteiden pinnat ovat aika liukkaat, joten kattoturvatuotteet voivat olla välttämättömiä. Esimerkiksi lumi tulee vauhdilla alas, joten lumiesteet kriittisissä kohdissa ovat tarpeen. Lisäksi tikkaat ja kattosillat ovat liukkaalla pinnalla käytännöllisiä.

Tiilikaton etuihin kuuluu ehdottomasti sen ulkonäkö. Rakennus saa tietynlaista charmia ja ylellisyydentuntua saadessaan uuden tiilikatteen. Sehän kestää myös hyvin aikaa ja vaihtelevia olosuhteita. Siinä mielessä tiilikate sopii hyvin myös Suomeen. Meillä on vuodenkierron mukaan hyvin laajat lämpötilaerot, myrskyjä, lunta, vettä ja paahdetta. Tiilikate onkin yksi pitkäikäisimmistä ja kestävimmistä vaihtoehdoista vesikatteeksi, sillä sen käyttöikä voi kivuta kohtuullisella huoltokierrolla aina 70 vuoteen saakka. Tiilikaton kattomuoto on oltava melko jyrkkä, että se toimii kunnolla. Lisäksi tiili on yksi painavimmista katteista, joten katon perustukset, kuten aluskate ja ruode täytyy olla riittävän tukevia. Tämä huomioidaan aina, kun me vaihdamme katetta jostain kevyemmästä tiileen.

Tiilikaton huolto sisältää säännöllisen puhdistusrutiinin, johon tarvittaessa käytetään harjausta, pesua ja suojakäsittelyitä. Tiilikate on houkutteleva pinta erityisesti sammaleelle. Vaikka sammal kasvaa hitaasti, muuttuu se ikääntyvällä tiilikatolla kuitenkin usein ongelmalliseksi. Tiilikatteen pinnoite on suositeltavaa hoitaa noin 30 vuoden välein uusiksi. Katteenahan tiili ei muodosta täysin tiivistä pintaa, joten aluskate on suunniteltava ja toteutettava hyvin. Toimiva aluskate kuitenkin tekee tiilikatostakin erinomaisen vaihtoehdon. Tiilikatetta asennettaessa kannattaa pistää pino uusia kattotiiliä valmiiksi sivuun johonkin suojaisaan paikkaan. Tiilikaton yleisin huoltotoimenpide on vaihtaa rikkoutuneita irtotiiliä, näin takaat sopivien tiilten saatavuuden hyvin nopeasti tarpeen vaatiessa.

Huopakaton parhaisiin puoliin kuuluu se, että bitumikermikattona se käy ihan kaikkien kattojen pinnoitteeksi, myös täysin tasakattoisten rakennusten katoille. Palahuopakatto puolestaan vaatii hieman jyrkkiä pintoja, jotta se suojaa rakennusta ihanteellisesti. Huopa onkin mukavan muokattava ja monimuotoinen materiaalia, josta löytyy hyvä valikoima erilaisia tuotteita. Erityisesti bitumi on joustavaa ja kestävää, sillä saadaan tehtyä monimutkaisiakin kattoja, jotka kestävät muun muassa lämpölaajenemista hyvin. Sen kestävyys ja joustavuus tekee siitä kuitenkin myös vaikeasti poistettavaa muun muassa uuden katteen tieltä. Huopakaton ihanuus piilee sen hiljaisuudessa, ellet välitä kuulla kaikkia säitä sisällä, huopa voisi olla sinun juttusi. Huoltoon kuuluu säännöllinen puhdistus muun muassa pesemällä ja suojakäsittelyillä. Kaikkien huopakatteiden pinta on karheahko, ominaisuus hillitsee lumen liikkumista mutta se voi myös kerätä roskaa ja sammalta ja sen vuoksi yksi tärkeimmistä huoltotöistä onkin puhdistus.

Kattomateriaalin vaihto, toimenpideluvat ja muut lupa-asiat kattosaneerauksissa

Kattokorjauspalvelu auttaa kaikissa lupa-asioissa ja viranomaisilmoituksissa, jotka koskevat tekemiämme kattoremontteja. Kunnilla ja kaupungeilla on omia kaavoituksia ja rakennusjärjestyksiä, joiden mukaan alueen asukkaiden tulee menetellä rakentaessaan uutta ja muokatessaan olemassa olevia rakennuksia. Ohjeet ja luvanvaraiset asiat voivat siis olla aluekohtaisia. Lupia haetaankin oman kunnan tai kaupungin rakennusvalvonnasta tai vastaavasta rakennusasioita hoitavasta virastosta. Kattoremonteissa työn laajuus ja sen vaikutus rakennuksen julkisivuun, tekniseen järjestelmään tai merkittävissä määrin energiatehokkuuteen vaikuttavat lupatarpeisiin.

Toimenpidelupa on rakennuslupaa kevyempi menettely. Aika tavallinen toimenpidelupaa vaativa työ on esimerkiksi katemateriaalin vaihto tai katteen värin radikaali muutos, joka vaikuttaa rakennuksen julkisivuun merkittävästi. Julkisivumuutosten ohessa toimenpidelupaa vaativat myös rakennuksen kattotyypin muokkaaminen, rakennusosan muokkaaminen tai teknisen järjestelmän vaihtaminen. Toimenpidelupa koskee siis myös kattotyypin muutoksia, joita toisinaan tehdään katteenvaihtojen yhteydessä.

Rakennuslupa puolestaan on välttämätön kaikkein suurimpien muutostöiden kohdalla. Tyypillisesti kattoon liittyvissä remonteissa rakennuslupaa haetaan silloin, kun asuinrakennukseen ollaan tekemässä uutta asuinkerrosta kattoa korottamalla. Lupa-asioista on hyvä ottaa selvää ajoissa, sekä hakea tarvittavat luvat niin, että työt voidaan aloittaa suunnitellun ja sovitun aikataulun mukaisesti. On helpompi selvittää lupien tarve ja tehdä lupahakemukset etukäteen, koska jälkikäteen puuttuvien lupien selvitteleminen onkin paljon työläämpää. Erityisesti silloin kun urakka on jo käynnissä tai valmistunut, puuttuva lupa voi tehdä elämästä vaikeaa. Kunnasta ja kaupungista riippuen päätökset voivat kestää päivästä useisiin kuukausiin. Hakuaikaan vaikuttaa myös se, kuinka ruuhkainen sesonki on kyseessä ja kuinka esimerkiksi yleiset lomat ja pyhät osuvat kohdalle. Me autamme sinua ilomielin kaikkien lupien selvittämisessä ja hakemisessa sekä tarpeen mukaan päätösten lukemisessa, jos kohdalle sattuu oikein virkakielinen lupapäätös.

Joskus kattoasioissa ollaan tekemisissä muutenkin viranomaisten kanssa. Esimerkiksi asbestinpurkutyöt ovat viranomaisten sääntelemiä, joskus myös kattoihin liittyviä töitä. Rakennuksessa käytettyjen materiaalien asbesti, tai edes sen mahdollisuus vaativat esimerkiksi näytteitä ja niiden tutkimuksia ennen töihin ryhtymistä. Viranomaisista myös paikallista palomestaria voi kiinnostaa rakennuksesi paloturvallisuusasiat. Niitä voidaan joissain kunnissa ja kaupungeissa käydä tarkistamassa kausittain ihan tehostetustikin. Me huolehdimme aina siitä, että paloturvallisuusasiat on hoidettu kuntoon korjaustyömaalla ja valmiilla katollakin. Kun suunnittelemme kanssasi kattoremonttia ja tutkimme kattosi kunnon, käymme kanssasi läpi kaikki tarvittavat lupa- ja ilmoitusasiat. Kanssamme asioidessasi sinulla on selkeä kuva, mitä sinun täytyy hoitaa itse ja mitä me voimme hoitaa puolestasi. Epäselvissä tapauksissa me selvitämme tarpeen lupien hakemiseen puolestasi.