Katon saumaus ja tiivistys estävät vuodot katon rakenteisiin
Katon saumaus ja tiivistys on tärkeä huoltotyö, jolla varmistetaan katon vedenpitävyys ja katolle eri muodoissa päätyvän kosteuden ohjautuminen oikeisiin paikkoihin. Eli se, että katto ei vuoda ja katto toimii oikein. Kaikki katteet voivat esimerkiksi vahingoittua tai kulua niin, että vuoto tapahtuu varsinaisen katteen kohdalta. Yleisempää kuitenkin on, että kattovuodot sattuvat katon erilaisten yksityiskohtien, kuten saumojen ja läpivientien yhteydestä. Erilaisten vuotoriskiä sisältävien katon yksityiskohtien tiivistäminen ja tiivisteiden kunnossapito ehkäiseekin tehokkaasti kattovuotoja. Monilla katoilla on kuitenkin paljon tarkastettavaa tiivistysten suhteen ja jotain unohtuu helposti, ellei työstä ole hyvää rutiinia ja ymmärrystä, kuten Kattokorjauspalvelun ammattilaisilla on. Katolla olevia, tiivistystä vaativia kohteita voivat olla muun muassa erilaiset läpiviennit kattoluukusta savupiippuun, katteen kiinnitykset, harjatiivisteet, kattopeltien saumat, bitumikaton saumat, kattokaivot, erilaiset liitokset ja vesikourutkin. Osa riippuu tietysti rakennuksen vesikatteen tyypistä, osa muista rakennuskohtaisista valinnoista. Kaikissa rakennuksissa ei esimerkiksi ole savupiippua.
Meiltä löytyy tarvikkeet, ammattitaito ja tietotaito kaikkien kattojen saumaus- sekä tiivistystöihin. Oli katemateriaalina sitten pelti, tiili tai huopa, saat takuuvarmat huoltopalvelut juuri katon vaatimalla tavalla. Laitamme kuntoon omakotitalojen, rivitalojen, kerrostelojen, kesämökkien katot kuntoon siinä missä maneesien tai hallienkin katot. Teemme siis kaikenlaisia kohteita, myös korkeuden tai muiden ominaisuuksien vuoksi haastavien kohteiden kattotyöt onnistuvat. Katon saumaus ja tiivistys estävät vuodot katon rakenteisiin katon yksityiskohtien kautta. Esimerkiksi katon jiirit ja läpiviennit ovat aina kovilla lämpötilavaihteluiden, lumen ja muiden sääolosuhteiden vuoksi. Vaikka ne olisi alun perin tehty ihan viimeisen päälle hyvin, niin ne voivat siitä huolimatta kulua, vahingoittua ja hajota. Oma lukunsa ovat sitten jo tekovaiheessa tulleet virheet, joiden vuoksi ongelmia voi ilmetä sangen uusillakin katoilla.
Jos kattosi kunnostustöistä on jo aikaa, tai epäilet katon saumausten kuntoa peläten niiden vuotoja, niin ota yhteyttä. Me tulemme tarkistamaan ja kunnostamaan kattosi ammattilaisen ottein Saat meidät kiinni kotisivujemme tarjouspyyntölomakkeella, jonka voit täyttää rauhassa vaikkapa illalla, kun sinulle sopii. Tai voit aina myös soittaa meille. Kohteesta ja sopimuksesta riippuen tulemme tarkistamaan kattosi jo tarjousvaiheessa, jotta voimme tehdä juuri sinun kattosi tarpeita vastaavan kunnostussuunnitelman ja laskea realistisen tarjouksen töiden hoitamisesta.
Jos kattosi jo vuotaa, voi olla, että tulemme suoraan töihin. Vuodot vaativat aina nopeaa toimintaa. Tällöin, kuten aivan kaikissa muissakin meiltä tilatuissa kattotöissä suoritamme katon kuntatarkistuksen sitten työn ohessa. Mikäli katolta tarkistuksessa löytyy muutakin vaivaa kuin se, jonka vuoksi olemme katolle kiivenneet, juttelemme asiasta kanssasi ja jätämme korjausehdotuksen tarjouksen kera. Katto siis tarkistetaan joka kerta, kun sinne kiivetään riippumatta siitä, miksi sinne kiivetään. Esimerkiksi tarjouksemme saatuasi voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta vaikkapa katon saumaustöiden teettämiseen. Työmmehän on myös kotitalousvähennyksiin oikeuttavaa, vähennykset voi hakea omassa henkilöverotuksessa, seuraavassa veroilmoituksessa.
Läpivientien tiivistys ilmastointihormeista savupiippuihin
Läpivientien tiivistys on katon toiminnan ja vesitiiveyden kannalta erittäin tärkeää, sillä erilaiset läpiviennit kuuluvat tyypillisimpiin vuotokohtiin rakennusten katoilla. Lisäksi useimmilla katoilla on lukuisia erilaisia läpivientejä. Läpivienti menee sekä vesikatteen läpi, että aluskatteen läpi ja molempien kerrosten tiiveys on tärkeää. Katon eri kerroksilla on omat merkityksensä katon ihanteellisessa toiminnassa. On siis tärkeää huolehtia siitä, että katon kaikki osat toimivat. Yhden katon kerroksen pettäessä muut joutuvat entistä kovemmalle rasitukselle, kunnes nekin pettävät, ellei kattoa tarkisteta ja huoletta mielellään säännöllisesti.
Erilaisia tiivistettäviä läpivientejä voivat olla katolla muun muassa savupiippu, ilmanvaihdon-, liesituulettimen- sekä huippuimurin putket, alipainetuulettimen putket, kattoluukut ja kattoikkunat ja monet muut. Useimmat läpiviennit on tehty samalla kertaa, kun katto on rakennettu tai uusittu. Toki joukossa voi olla myös jälkikäteen erillisasennuksena tehtyjä ja jollain tapaa jo vaihdettuja tai muuten aiemmin huollettujakin läpivientejä. Eri kattotuotteisiin ja putkiin on omat läpivientinsä ja työmenetelmänsä, joilla niiden tiiveys toteutetaan.
Savupiippu esimerkiksi tiivistetään vesikatteen puolella juuripelillä eli suojapellillä. Näissä puhutaankin usein yleisellä tasolla piipun pellittämisestä. Tähän voi tosin sisältyä myös peltinen piipunhattu, ne usein tehdäänkin samalla kerralla peltisepän toimesta. Putket taas asennetaan ja tiivistetään putkille tarkoitetun kauluksen avulla. On tärkeää valita oikea läpivienti oikealle tuotteelle ja asentaa sekä tiivistää se oikein. Läpivienneissä on erittäin tärkeää sen tiivisteen ja oikean koon lisäksi tehdä aluskatteen ylösnostot huolellisesti. Ammattilaisen, kuten Kattokorjauspalvelun asentajien palveluita käyttämällä voit varmistua siitä, että katon tiivistystuotteet ja metodit toteutetaan aina katemateriaalin mukaan. Katemateriaali siis määrittää myös läpivientien rakentamista ja tiivistämistä, jolloin materiaalitietous on ensiarvoisen tärkeää katon töitä tekevälle.
Eri katemateriaalien tiivistyksen erityispiirteet ammattiosaamisena
Eri katto vaatii erilaiset tuotteet ja tarvikkeet tiiveyden varmistamiseksi. Kaikki katot eivät luonteeltaan ole täysin tiiviitä ja voivat saumoistaan tihkua vettä läpi. Näin siis on useimmilla katteilla ihan uusina, ehjinä ja täysin oikein asennettuinakin, katon monikerroksinen rakenne onkin se ratkaiseva tekijä vedenpoiston takaamiseksi, jolloin vesikate on vain yksi katon toimivista osista ja kerroksista. Tähän ei täysin vesitiiviiden vesikatteiden luokkaan kuuluvat oikeastaan kaikki peltikatot lukuun ottamatta hyvin tehtyä konesaumakattoa. Samoin tiilikatot ja osa huopakatteistakin voivat päästää hieman kosteutta läpi. Näissä kaikissa tapauksissa tilanteen pelastaa toimiva aluskate, joka toimii vesikatteen työparina johtaen loput vedet pois rakennuksesta.
Tällöin aluskatteen tiiveydellä on kuitenkin ensisijainen tehtävä katon vedenpoistossa. Se pelastaa katon alapuoliset rakenteet kosteudelta ja auttaa vesikatetta työnsä tekemisessä. Aluskate onkin usein kattoasentajan ammattitaidon näyte, erityisesti katon läpivientien, jiirien ja saumojen kohdilla työ on sekä haastavaa että erittäin tärkeää onnistua hyvin, jotta katon vesitiiveys saadaan taattua. Ylimääräistä vettä ei kuitenkaan näiden ei-täysin-tiiviidenkään kattojen tule päästää lävitseen, joten tiivistys on tärkeää. Jos vesi pääsee sekä vesikatteen että aluskatteen läpi, tällöin kyseessä onkin jo kattovuoto ja tilanne korjattava pikimmiten.
Huopakaton, eli bitumikaton katetta tiivistetään saumamassalla ja bitumiteipeillä. Peltikattoa tiivistäessämme katsomme, etteivät katon pellit irvistä ja katteen kiinnikkeet ovat ehjiä. Esimerkiksi kateruuvien tiivisteet tulee olla kunnossa ja puuttuvat kiinnikkeet on aina korvattava uusilla, ettei vesi vuoda kiinnikkeenreiästä katon sisään. Tiilikatolla käymme läpi tiilien kunnon ja niiden limityksen. Harjatiiviste ja ulkotaitetiiviste suojaa poikittaissateelta ja tuiskulumelta. Tiilikaton ja peltikaton harjalle tulisi asentaa hengittävä harjatiiviste. Harjatiiviste estää poikittaissateen, tuiskulumen ja roskien pääsyn aluskatteen ja vesikatteen väliin.
Kattopeltien kiinnitysnaulojen tai ruuvien tiivistys on useimmilla peltikatteilla siis keskeinen tiivistystyö. Peltikattojen yleisin ja ainoa kiinnitysmuoto aikoinaan olivat naulat. Sittemmin markkinoille on tullut paljon parempi vaihtoehto kattopeltien kiinnittämiseen, nimittäin kateruuvit. Katenaulat alkavat helposti vuotamaan pumppautuessaan ylös tai peltien liikkuessa kiinnitysreiät laajenevat. Kateruuvit ovat parempi vaihtoehto, mutta niidenkin tiivisteet hapertuvat ajan myötä. Poistamme vanhat naulat tai kateruuvit ja asennamme niiden tilalle uudet laadukkaat kateruuvit. Uudet kattoruuvit asennetaan samoihin reikiin, joihin naulat tai entiset ruuvit olivat asennettuina. Uudeksi ruuviksi valitaan paksumpi kuin vanha kiinnitys on ollut, joten se kiinnittyy peltikaton alla olevaan ruodelaudoitukseen lujasti. Kateruuvissa on kiinnityskannan alla isompi tiiviste, jolloin se tiivistää reiän paremmin silloinkin, kun reikä on hieman päässyt avartumaan.
Rännien tiivistys ohjaa veden sinne, minne pitääkin
Myös sadevesijärjestelmän vesitiiveys on tärkeä asia, vaikka se usein jää katon ulkopuolisena rakenteena hieman helpommin huomiotta tiivistystöissä. Rännit ja syöksyputket ovat usein metallia, jolloin vesi voi niitä ajan kuluessa ruostuttaa. Ruostetta syntyy helposti muun muassa vesikourujen kolhiintumisen jälkiin. Esimerkiksi jää ja väärin tehty jäiden poisto voi aiheuttaa räystäskoruihin kulumia, lommoja ja muita vaurioita, joissa kourujen pinnoitteet hajoavat ja metalli paljastuu. Kun ruoste saa pienenkään mahdollisuuden, se alkaa syödä metallia myös pinnoitteen alta ja näin ruoste voi aiheuttaa jopa reikiä muun muassa vesikouruihin ja poistoputkiin. Ongelmia voidaan ehkäistä ennalta räystäskouruja puhdistamalla, jolloin niitä tukkiva roska ei aiheuta veden kertymistä ja jäätymistä vesikouruihin. Lisäksi näiden mahdollisten jäiden sulatus ammattilaisen tekemänä höyrysulatuksena ehkäisee sadevesijärjestelmän vaurioita, jotka nopeasti johtavat ruostumiseen ja vuotoihin.
Rännit voivat vuotaa saumoistaan tai esimerkiksi juuri siitä ruosteen puhki asti syömästä reiästä. Ei ole mitään estettä räystäskourujen ja poistoputkien saumojen paikkaukselle, mutta jos rännissä on reikä ja ränni muutenkin huonossa kunnossa, kannattaa se vaihtaa uuteen. Markkinoiltahan löytyy nykyään myös saumatonta vesikourua, jolloin ainakin yksi ongelma on ratkaistu vaihtamalla vanhat vuotavat räystäskourut uuteen, saumattomaan malliin. Sadevesijärjestelmä kuluu siinä missä kattokin, se vaatii puhdistusta ja kunnossapitoa pysyäkseen hyvänä ja toimivana. Jos rännissä ja poistoputkissa on reikiä, vesi pääsee reikien kautta valumaan ihan vääriin paikkoihin, esimerkiksi seinälle. Pahimmillaan vuotava vesikouru aiheuttaa rakennuksen julkisivun pilaantumisen ja seinän kosteusvaurion monilta lievemmistä ongelmista puhumattakaan. Sadevesijärjestelmän tarkistus, puhdistus ja kunnostustyöt kuuluvat kattokorjauspalvelun tavanomaisiin töihin.
Kattoluukun tai kattoikkunan tiivistys ja kunnossapito
Monilla katoilla vapaavalintaisina, läpiviennin vaativina kattotuotteina löytyvät erilaiset kattovalokuvut, kattoikkunat ja kattoluukut. Näistä jälkimmäinen voi olla osin pakonkin sanelema ratkaisu, jotta huoltoreitti talon yläpohjaan on saatu taattua. Kattoikkunat ja valokuvut ovat puolestaan asumismukavuutta edistäviä elementtejä, joilla ei juurikaan ole muita, esimerkiksi huoltotöiden aiheuttamia funktioita. Ne tuovat asuintuloihin ja muihin käyttötiloihin, kuten rakennusten auloihin luonnonvaloa, avaruuden tuntua ja ilmavuutta. Kattovalokuvut ja -ikkunat voivat kuitenkin olla varsinainen murheenkryyni, elleivät ne oikein pidä vettä. Ongelma voi olla puutteellisessa asennuksessa mutta sitäkin yleisemmin ongelmia aiheuttaa tiivisteiden kuluminen ja hajoaminen. Niitä olisikin syytä tarkistaa ja huollattaa ajoissa, ennen kuin vuotoja ilmenee. Ennakoimalla voidaan yleensä välttyä vuodoilta kokonaan, me esimerkiksi tarkistamme katon läpiviennit kuten kattovalokuvut joka kerta, kun käymme katolla. Mikäli tiivisteisä tai läpivienneissä näkyy kulumaa tai vikoja, me joko korjaamme ne tai ehdotamme niiden korjausta, riippuen hieman siitä mitä olemme sopineet kanssasi.
Kattoikkunat, kattoluukut ja kattovalokuvut voivat vuotaa ulkopuolisen rakenteen lisäksi myös sisäpuolelle. Ulkopuoliset vuodot johtuvat läpivientien tiiveyden puutteesta, tällöin läpiviennin kautta pääsee vettä katon rakenteisiin ja pahimmassa tapauksessa se aiheuttaa kosteusvaurioita, jopa hometta kattorakenteisiin. Jos esimerkiksi kattoikkuna vuotaa talon sisätiloihin, täytyy kattoikkunan omat tiivisteet vaihtaa, nämä vuodot on yleensä helppo havaita ja jäljet on helppo siivota. Tietysti sisään tuleva vesi voi aiheuttaa vaurioita alla olevalle omaisuudella tai esimerkiksi lattialaminaatille, mutta yleensä tällainen vuoto havaitaan helposti ja saadaan nopeasti hoidettua myös pois päiväjärjestyksestä. Oli vuotosyy mikä tahansa, voit kääntyä meidän puoleemme.
Savupiipun hormin vuoto kuriin piipunhatulla
Savupiipun hormihan on yksi niistä asioista, joka rakennuksessa voi alkaa vuotamaan. Tätä ei useinkaan tule ajatelleeksi, ennen kuin ongelmia omalla katolla ilmenee. Lämpötilojen vaihtelun vuoksi syntyvä kondenssivesi on yksi yleisimmistä syistä sille, miten hormiin päätyy sinne kuulumatonta vettä. Jos kondenssivettä kertyy tarpeeksi, saattaa se alkaa valua hormin pitkin alas ja aiheuttaa ongelmia, kuten vuotoja. Kondenssivesi on muutenkin katoilla ihan oma aihe-alueensa, sillä sitä tyypillisesti kertyy muun muassa tiili- ja peltikatoilla muutenkin. Me huomioimme kattoja saneeratessamme ja kunnostaessamme kondenssivesien kertymisen ja teemme sellaiset ratkaisut niin kattoon, kuin piippuunkin ettei tämä aiheuta vaurioita rakennukseen. Kondenssivesi voi olla ongelma myös silloin, kun piipun juuripellitys on liian kireä, eikä vesi pääse pellin sisäpinnalta haihtumaan, yleensä se sitten lähteekin valumaan vedeksi tiivistyttyään takaisin alaspäin.
Savupiippu voi vuotaa ulkopuolelta aluskatteeseen tai yläpohjaan. Tällöin läpiviennit on tiivistettävä ja piipunjuuripellitys tarkistettava, ongelma voi olla puuttuvassa tai viallisessa piipun pellityksessä, väärin tehdyssä tai hajonneessa aluskatteessa tai jossain muussa. Piippu voi myös vuotaa vääränlaisen tai puuttuvan piipunhatun vuoksi, jolloin vesi ja lumi siis pääsee satamaan piipusta suoraan sisään. Vuosikausia jatkuttuaan piipun sisään satava kosteus aiheuttaa monia erilaisia ongelmia piipun rapautumisesta ihan siihen, että piippuun satanut vesi jossain vaiheessa tulee läpi asuintoihin katosta tai seinistä. Laadukas, kondenssivesikaadolla ja oikein mitoitetulla sekä asennetulla piipunhatulla ongelma korjaantuu. Useimmat ongelmat pysyvät loitolla, kun piippu on säännöllisessä ja kyllin tiheässä käytössä. Aika usein tulisijaa ei kuitenkaan lämmitetä päivittäin, näin on sekä asuinrakennuksissa että muun muassa mökeillä ja pihasaunoissa. Piipun kuntoon laittaminen suojelee oikeastaan hyvin pienillä kustannuksilla koko rakennusta, kattoa, piippua ja tulisijojakin.