Katon pesu ja puhdistus pitävät katon siistinä ja kunnossa
Katon pesu ja puhdistus kuuluvat kaikkien kattojen perushuoltoon. Puhdistusta on syytä tehdä säännöllisesti, sillä se on katon toiminnan kannalta tärkein huoltorutiini monesta eri syystä. Maasta käsin tarkasteltuna ei katon kokonaistilannetta näe kunnolla. Arkisesti voikin olla aika vaikeaa saada kuvaa siitä, kuinka paljon roskaa katolla ja varsinkin sadevesijärjestelmässä on. Roskan kertyminen voi vaikuttaa myös melko lievältä vaivalta, jonka aiheuttamia ongelmia on vaikea hahmottaa ennen kuin ne sitten iskevät. Eiväthän puun lehdet tai havunneulaset kovin isoja ja painavia ole, nehän myös orgaanisena aineksena hajoavat ja maatuvat itsestään. Paitsi sitten, kun niitä on miljoonia ja katollesi on kehittynyt oikea komposti. Samalla kun katolle kiivetään pesua ja puhistusta suorittamaan, valaistuu katon kokonaiskunto muutenkin kuin siivon osalta. Se onkin toinen rutiinipuhdistuksen tuoma etu, isoja yllätyksiä ei pääse syntymään, jos ei kompostiakaan.
Katollehan päätyy muun muassa tuulen mukana kaikenlaista luonnon roskaa, kuten lehtiä, kukintoja, havunneulasia ja oksia. Niistä muodostuu katolle ja sadevesijärjestelmään biomassaa, joka kerää kosteutta ja estää veden virtaamista katolta pois. Ehjinä kaikki vesikatteet kestävät vettä. Niiden idea on kuitenkin valuttaa vesi pois katolta ilman että se pääsee lorottamaan yläpohjaan tai imeytymään rakenteisiin. Jos vesi jää seisomaan paikoilleen, katteen sietokyky on koetuksella, sillä mitään katetta ei ole suunniteltu miksikään vesialtaan pohjaksi. Eli jatkuva kosteus tai vesi katteen pinnalla kuluttaa kaikkia katteita. Peltikate ruostuu, tiili- ja huopakatteet muuttuvat sammalpelloiksi. Vedellä on myös taipumus valua sinnikkäästi pienimpiinkin rakoihin. Sitten kun pakkaset tulevat, on pienilläkin vesimäärillä rapauttava vaikutus vaikkapa katteen saumauksissa tai läpivientien tiivisteissä, kun vesi vuoroin jäätyy ja sulaa siellä. Seuraavalla kerralla samaan rakoon mahtuu vielä enemmän vettä ja kierre jatkuu, kunnes vesi löytää tiensä katon rakenteisiin.
Katon peseminen vaatii hieman vaivannäköä ja asiantuntemusta. On tärkeää pestä kukin katemateriaali juuri oikeilla välineillä ja aineilla. Myös sopivat työvälineet riippuvat aina siitä, mitä katetta ollaan pesemässä. Liian voimallinen puhdistus voi käytännössä tuhota katteen, aiheuttaa vesivahingon ja lyhentää katon elinikää kohtalokkaasti. Esimerkiksi liian kova vedenpaine tai harja tekevät tuhoa, mutta myös väärät pesuaineet voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Meillä Kattokorjauspalvelussa katon puhdistukseen paneudutaan aina huolellisesti. Ammattilaisemme ovat laaja-alaisia osaajia, joilta onnistuvat kattojen huollot ja pesut. Menetelmät, välineet ja aineet valitaan aina katteen mukaan. Ennen pesurin käynnistämistä kate katsastetaan nopeasti läpi mahdollisten irvistelevien saumojen ja huonokuntoisten läpivientien varalta niin että ongelmakohtia osataan varoa. Katon pesu poistaa roskat, sammaleet ja muut näköesteet ja sitten nähdäänkin yksityiskohtaisesti, missä kunnossa kate on. Meillä ollaan tarkkana myös työturvallisuuden kanssa, kastuessaan katto voi olla petollisen liukas. Erityisesti peltikatto saattaa yllättää saatuaan vedet ja pesuaineet pintaansa.
Kuten jo mainittu, meillä tehdään katon kuntokartoitus myös puhdistustyön yhteydessä. Kattotarkistus kuuluu kaikkiin tekemiimme töihin ilman erillismaksua. Saat siis katon kuntokartoituksen sekä silloin, kun aloitamme laajempaa saneerausta, että silloin kun saavumme katollesi suorittamaan jotain pienempääkin työtä. Jos katolta löytyy vikoja tai ongelmia, joita täytyisi korjata juttelemme asiasta kanssasi. Saat aina myös reilun tarjouksen näiden ongelmien ratkaisemisesta. Kauttammehan voi hakea remonttia varten kotisivujemme myös rahoitusta ja erilaisten korjaus- ja puhdistustöiden jälkeen voit hakea meillä teetetystä työstä myös kotitalousvähennystä henkilöverotuksessasi.
Tiilikaton puhdistus vedellä ja harjalla
Tiilikatteen puhdistaminen on tärkeä toimenpide katon ihanteellisen käyttöiän saavuttamiseksi. Tiilikatteet ovat mukavan pitkäikäisiä, betonitiilikate voi kestää yli viisikymmentä vuotta ja savitiilikatto yli seitsemänkymmentä vuotta. Katteet eivät kuitenkaan kestä näitä aikoja, ellei niistä pidetä asianmukaisesti huolta. Tiilikatto, kuten muutkin katot voivat kerätä irtoroskaa ja likaa. Varsinkin tiilikatteen ikääntyessä, sen puhdistuksesta tulee ensiarvoisen tärkeä rutiini, sillä ikääntyvä tiilikate houkuttelee sammalta, jäkälää ja muutakin kasvustoa. Kyllä uudenkin katteen puhdistus ja säännöllinen tarkistaminen ovat hyviä toimenpiteitä, joilla voidaan ennaltaehkäistä monenmoisia ongelmia ja suuria korjauksia vaikka sammal ei vielä olisikaan ehtinyt kuvioihin mukaan. Aivan liian usein korjaamme kattoja, joissa puutteellinen katonhoito on rappeuttanut tiilikatteen etuajassa. Kattoremontti on lopulta paljon suurempi kuluerä ja vaiva, kuin ne säännölliset puhdistukset, jotka voit aivan hyvin teettää meillä, ellei itseltä löydy osaamista, aikaa ja mielenkiintoa.
Tiilikatteen pesussa valitsemme kyseisille tuotteille sopivimmat pesuaineet ja suoritamme pesun katetta vahingoittamatta. Pesu tehdään joko vesiletkulla tai painepesurilla. Vedenpaineen kanssa on kuitenkin oltava varovainen, sillä tiilistä saa kovalla paineella pestyä helposti pinnoitekerroksen irti. Käytämme myös harjausta, eli mekaanista puhistusta mutta sen lisäksi voidaan tarvita vielä tiilikaton sammaleentuhokäsittely. Sammaleentuhoaineet ovat tavallisesti ruiskutettavia tai muuten levitettäviä biohajoavia aineita. Ne eivät ole vaarallisia ihmisille tai eläimille. Pyrimme aina valitsemaan ympäristöystävälliset ja biohajoavat tuotteet, nykyään niitä onkin todella hyvin saatavilla.
Sammaleentuhokäsittely ei siis poista ainoastaan sammaleen näkyvää kasvustoa vaan tuhoaa myös sen juuret. Sammal voi vaikuttaa viattomalta ja pehmoiselta, mutta se on katon kannalta petollinen harhaluulo. Sammal itsessään rapauttaa katetta, ensin hitaasti mutta jalansijaa saadessaan yhä tehokkaammin ja nopeammin. Sammaloituminen vie alkuun aikaa, mutta kasvutahti kiihtyy, kun sammal pääsee kunnolla tarrautumaan yhä huokoisemmaksi muuttuvan katteen pintaan. Ongelma voi pahentua nopeasti ja huomaamatta. Tämän vuoksi tiilikaton säännöllinen puhdistus tai ainakin tarkistaminen on hyvä rutiini niin sammal ei pääse tekemään huomaamattasi invaasioita katolle.
Peltikaton puhdistus harjaamalla ja matalapainehuuhtelulla
Peltikatolla oleva lika muodostuu usein puiden keväisestä siitepölystä. Muulloin myös pikkuhiljaa kertyvästä, erityisesti lumiesteisiin ja muihin katon yksityiskohtiin kertyvästä viherryksestä, jota eräät levälajit aiheuttavat. Erityisesti kosteiden kesien seurauksena ei niin mairittelevan näköistä vihreää kasvustoa kertyy varsinkin jo vanhempien peltikattojen vaivoiksi. Luonnollisesti, näiden paras poisto- ja ennaltaehkäisykeino on peseminen. Pesulla katto saadaan suhteellisen helposti taas siistin näköiseksi. Myös peltikatolta irtoroskan, kuten neulasten ja lehtiroskien siivoaminen sekä ehkäisee katon pinnan eroosioita, että auttaa pitämään katteen siistin näköisenä. Meidän käyttämämme, kunkin katteen puhdistukseen ihanteellisimmat puhdistusaineet ja -menetelmät takaavat sen, että peltikattosi kestää ja pysyy hyvän näköisenä pitkään.
Peltikattokaan ei kestä mitä tahansa puhdistuksen yhteydessä. Vaikka se itse pelti kestäisi niin katossa on paljon muitakin myös pesussa huomioitavia asioita. Esimerkiksi katteen saumausten, läpievientien tiivisteiden ja vastaavien yksityiskohtien tulisi myös pysyä kunnossa puhdistuksesta huolimatta. Varsinaisen peltikaton pesutyön suoritamme käsityönä pehmytharjapesuna, menetelmä on mekaaninen mutta katetta suojeleva. Takaamme, että tämä pesu saadaan suoritettua peltikattoa tai mitään sen yksityiskohtia vahingoittamatta.
Tarvittaessa voimme käyttää peltikaton puhdistuksessa menetelmänä myös matalapainehuuhtelua. Ihan kaikista materiaaleista tehtyjä kattoja pestessä oikea vedenpaine on erityisen tärkeää tekijä, jotta pesu hellii katetta eikä vahingoita sen pintaa. Kovalla vedenpaineella pesua tulee välttää myös kohdistamasta suoraan läpivientien tai saumojen päälle. Oikea pesuaine on yksi tärkeä tekijä onnistuneessa pesussa. Me käytämme tarpeen vaatessa veden kanssa peltikaton huoltopesuainetta. Se puhdistaa tehokkaasti peltikatossa olevat tahrat, lian ja pinttymät. Sillä saadaan katosta irti niin levät kuin sammaleetkin. Erittäin likaisiin ja pinttyneisiin kattoihin suhtaudumme kärsivällisyydellä, sillä ne voivat vaatia ennen varsinaista pesutyötä myös esipesuhuuhtelun matalapainehuuhteluna. Se auttaa irrottamaan ja poistamaan ensin kaiken helpommin irtoavan lian ja moskan peltikatolta.
Sammal ei ole niinkään peltikaton, kuin tiili- ja huopakatteiden riesa. On kuitenkin ihan mahdollista saada peltikatollekin lopulta sammalta ihan yksinkertaisesti laiminlyömällä katon puhdistusta ja huoltoa kyllin pitkään. Katolle nimittäin kertyy kaikenlaista muuta bioainesta, jonka myötä sammalkin lopulta saa kaipaamansa kasvualustan. Peltikatolla kaikenlainen elollisperäinen roska aiheuttaa ruostumisriskiä, sillä pikkuhiljaa maatuva bioroska kerää kosteutta itseensä ja antaa näin myös ruosteelle ihanteelliset olosuhteet levitä ennenaikaisesti.
Huopakaton sirotepinta vaatii hellempiä otteita
Huopakatossa on sitten ihan oma lukunsa puhdistustyössä. Sille ominaista on erityisen herkkä sirotepinta, jonka kuluttamista on varottava kaikkia puhdistustöitä tehdessä. Jos pinta kuluu ja vahingoittuu, katteenvaihto lähestyy kiihtyvään tahtia. Meidän suosimamme huopakaton puhdistusmenetelmä on ilmapuhallus. Emme yleensä suoranaisesti pese huopakattoa, ellei sitä ole tarkoitus samalla suojakäsitellä, eli pinnoittaa. Pinnoittaminen ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole kustannustehokkain ja paras ratkaisu huopakatteen kunnostamiseksi. Se on kuitenkin aika mittava ja kalliskin operaatio. Jos katteen pinta on jo heikommassa kunnossa, suosittelemme sinulle todennäköisesti sen vaihtoa uuteen. Vaikka katteenvaihto kuulostaa pinnoitukseen verrattuna isolta työltä niin toisinaan se on kuitenkin parempi vaihtoehto. Uuden katteen asentaminen voi tulla kustannuksiltaan kannattavammaksi kuin se suhteellisen työläs ja kallis pinnoitus. Varsinkin silloin, kun otetaan huomioon uuden katteen käyttöikä ja toimintavarmuus vanhaan, vaikkakin pinnoitettuun katteeseen verrattuna.
Silloin kun huopakatetta päädytään puhdistamaan, on kätevää puhdistuksen yhteydessä tutkia saumausten ja kiinnikkeiden kunto. Ne voidaankin uusia ja kunnostaa puhdistustyön yhteydessä, elleivät vauriot ole kovin mittavia. Muutaman vuoden välein olisi hyvä kunnostaa myös läpivientien tiivisteitä, sekin saadaan kätevästi sovittua puhdistustöiden yhteyteen, kun katollesi ollaan joka tapauksessa jo kiipeämässä.