Huopakaton vaihto tiilikattoon tai peltikattoon
Huopakaton vaihto tiilikattoon tai peltikattoon on täysin mahdollinen operaatio. Meiltä onnistuu kattomateriaalin vaihto, oli se sitten huopakatosta peltikattoon tai tiilikattoon tai toisin päin. Meillä onkin runsaasti kokemusta katteenvaihdoista, joita olemme tehneet niin että sama katemateriaali vaihdetaan vain uuteen tai niin, että uusi vesikate on eri katemateriaalia kuin vanha. Todella monissa tapauksissa katolle voidaan siis asentaa lähes mikä tahansa kate uudeksi katteeksi. Lähes aina on useita eri katevaihtoehtoja, joista voi valita, vaikka ihan kaikki markkinoilla olevat tuotteet eivät juuri sinun katollesi kävisikään esimerkiksi katon sopimattoman jyrkkyyden vuoksi.
Katemateriaalin valinta onkin usein kiinni omista mieltymyksistä. Makuasioita ovat muun muassa sellaiset seikat kuten hinta, ulkonäkö, katon ominaisuudet, mielikuvat katosta ja niin edelleen. Eli voit valita haluatko esimerkiksi ylvään ja hiljaisen tiilikaton tai vaikkapa todella vesitiiviin sekä kestävän, mutta hieman äänekkäämmän ja kalliimman konesaumakaton. Vai olisiko vanhan huopakaton vaihto uuteen huopaan silti paras ratkaisu. Kaikissa katoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Vertailemalla eri vaihtoehtoja ja selvittämällä niiden vaatimuksia löydät varmasti sinulle mieluisimman ja sinun katollesi parhaan katevaihtoehdon. Ellet osaa päättää ja mietit, mikä kate olisi paras sinun katollesi niin ota meihin yhteyttä. Me otamme mielellämme kattosi kunnostuksen työn alle ja autamme sinua valitsemaan parhaan katteen rakennukseesi.
Katteen valintaan ja asennukseen vaikuttaa se, millainen katto rakennuksessa tällä hetkellä on. Sekä katon malli, jyrkkyys että nykyinen kate vaikuttavat prosessiin monin tavoin. Kattomuoto voi vaatia esimerkiksi kattojyrkkyyden muutosta, jos halutaan muokata vaikkapa loivasta huopakatosta tiilikatto, joka vaatii jyrkkää kattomallia toimiakseen hyvin. Tiilikatto on myös huopaa painavampi, joten kattorakenteet pitää mitoittaa kestämään painavampi kate. Katemateriaalin muutos vaatii yleensä toimenpidelupaa, jota haetaan etukäteen oman kunnan tai kaupungin rakennusasioita hoitavalta viranomaiselta. Me autamme sinua selvittämään toimenpideluvan tarvetta ja autamme luvan hakemisessa, jos se on sinulle uutta.
Meillä toimitaan aina täyden palvelun avaimet käteen -periaatteella. Siihen liittyy alun kartoitus, jossa käymme kattosi läpi ja kuuntelemme sinun toiveesi niin että voimme niiden pohjalta laskea tarjouksemme katon kunnostustöistä. Sitten selvitämme lupien tarpeen ja autamme tarvittaessa myös hakuprosessin kanssa. Teemme katon yksityiskohtaisen kuntokartoituksen urakan alussa, jolloin saamme täyden varmuuden katon kunnosta. Haluamme räätälöidä työt aina kattokohtaisesti, joten käytämme aikaa sekä kartoitukseen että suunnitteluun. Tässä vaiheessa voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta remontin kuluihin, jos se on tarpeen.
Työt alkavat työmaan suojauksella ja tarvittavilla purkutöillä. Ihan ainahan meidän ei tarvitse purkaa vanhaa katetta uuden katon alta pois. Meille purkaminen on aina tarveharkintaista, jos vanha katto on kaikkineen kyllin hyvässä kunnossa, ei sitä välttämättä tarvitse purkaa. Jos kate on kuitenkin kärsinyt ja ongelmia myös vesikatteen alla olevissa rakenteissa, purkutyö puhdistaa pöydän. Korjaamme tarvittaessa lahonneet ja hajonneet rakenteet tai vahvistamme rakenteita uutta katetta varten. Sitten on vuorossa huolellinen huopakaton vaihto. Lopuksi teemme lopputarkistuksen ja -siivouksen, pakkaamme roskat kyytiimme ja lähdemme jäteaseman kautta kohti seuraavaa työmaata. Sinulle jää hoidettavaksi vain kotitalousvähennysten hakeminen omassa henkilöverotuksessasi remontin jälkeen.
Huopakatto vs. peltikatto
Jos on tullut aika vaihtaa huopakate uuteen katteeseen ja on alkanut tuntua siltä, että kate voisi nyt olla tiili tai peltikin, pieni vertailu voi helpottaa päätöksentekoa. Kaikilla katteilla on omat etunsa mutta joskus vaihtamalla paranee.
Peltikaton etuihin kuuluu sen helppo puhtaanapito. Peltikatto on puhtaanapidon kannalta helpompi, kuin hyvin helläkätistä huoltoa vaativa huopakate. Huopaahan ei oikein voi huoltaa tai puhdistaa esimerkiksi kuumalla säällä, ettei se vahingoitu katolla työskentelystä kuumuuden pehmentäessä katteen. Se kärsii myös hyvin helposti liian kovasta harjasta eikä sitä ole kovin helppo myöskään pesurilla pestä, koska katteen sirotepinta voi vahingoittua ja se kuluttaa katteen herkästi pilalle. Peltikattohan kestää aavistuksen kovempaa harjaa ja pesua. Peltikatto on myös nopeaa ja edullista asentaa, varsinkin palahuopaan verrattuna, joka on kuin kokoaisi palapeliä katolla huhkien. Toki lukkosauma- ja konesaumakatot ovat hitaampia eivätkä edes halpoja, mutta sitäkin kestävämpiä katevaihtoehtoja, joiden elinikä voi olla moninkertainen huopaan verrattuna. Pelti kuten huopakin on kevytrakenteista. Vanha huopakatto ei siis yleensä tarvitse lisävahvistuksia silloin, kun siihen tulee uudeksi vesikatteeksi pelti. Huopahan sopii jopa tasakattojen katteeksi, pelti vaatii hieman jyrkkyyttä. Jyrkkyys riippuu kuitenkin pellistä, ihanteellinen jyrkkyys lukkosaumatulle pellille on 1:8, konesaumatulle 1:10 ja muotokatteelle, joka usein on tiilikuvioista, sopii puolestaan 1:5 jyrkkyys.
Peltikatteen huonoihin puoliin kuitenkin kuuluu sen äänekkyys, se voi pitää sateella ja tuulella sisälle saakka kantautuvaa meteliä, kuten kolinaa, paukahduksia ja vastaavaa. Myös sateen ropina kuuluu selvästi. Nykyään peltikatteille on saatavana äänieristyselementtejä, mutta ne on asennettava erikseen, joten niistä koituu lisäkuluja. Lisäksi konesaumakatto lämpöelää. Peltikatteet ovat kuitenkin melko pitkäikäisiä, usein huopaa pidempään käyttökunnossa pysyviä materiaaleja. Perinteinen peltikatto kestää noin 50 vuotta, konesaumakatto jopa 100 vuotta ja kuparista valmistettu peltikatto jopa huimat 200 vuotta. Oikeastaan kaikkien huopien käyttöikä jää alle 50 vuoteen riippumatta siitä, kuinka hyvin niistä huolehtii.
Tiilikatto vs. huopakatto
Tiilikatto on puolestaan tyylikäs ja iättömäksi luonnehdittu. Se on aika hiljainen vaihtoehto, se ei juuri tuulella tai lämpötilojen vaihdellessa kolise, sateen ropinakin on hyvin vaimeaa. Tiilikate vaatii kuitenkin melko jyrkän kattomuodon toimiakseen ihanteellisesti, eikä sitä kannata liian tasaiselle katolle edes asentaa. Tiilihän on painava materiaali, joten siitä tulee raskas katto, joka vaatii todella hyvät katon alapuoliset rakenteet. Tämän vuoksi tiilikatolla on huolehdittava esimerkiksi lumenpudotuksesta silloin kun lumitaakka alkaa kasvaa, koska katon rakenteet ovat kovalla rasituksella katon oman painon ja lumen tuoman lisäpainon vuoksi.
Tiilikatto vaatii huolenpitoa pysyäkseen pitkäikäisenä ja tyylikkäänä. Se tarvitsee säännöllistä puhdistusta, pesua ja tiilikatolle suunniteltua suojakäsittelyä. Yksi tiilikaton luonteenpiirteistä on sen taipumus houkutella melko helposti sammalta pintaansa. Tiilikate on pinnoitettava noin 30 vuoden kuluttua asennuksesta, mutta puhdistusta tarvitaan todennäköisesti jo ennen tätä. Katteena tiili on pitkäikäinen, hyvä tiilikate kestää jopa 70 vuotta.
Huopakatto on tietysti mahdollista asentaa vanhan huovankin tilalle, tai joissain tapauksissa jopa sen päälle, jos pohja on vain kyllin hyvässä kunnossa. Huopahan on erinomainen vaihtoehto, vaikka sillä omat luonteenpiirteensä ovatkin. Huopa on moneen sopiva ja joustava asentaa, se sopii omakotitalosta, rivitaloon, vapaa-ajan rakennuksiin, piharakennuksiin ja lähes minne vain. Rullahuopakate on yksi ainoista, erittäin loiville katoille, eli 1:20 jyrkkyyksille sopivista katteista. Palahuopakatto vaatii 1:5 jyrkkyyden, kolmiorima noin 1:3. Katemateriaaleita huopa on ehdottomasti hiljaisin vaihtoehto, se jopa vaimentaa ulkoa tulevia ääniä. Hiljaisuus ja muotoiltavuus ovatkin sen ehdottomasti parhaita puolia, joiden vuoksi huopa usein valitaankin katteeksi esimerkiksi mökille.
Huopa tosin on erityisen tarkka materiaali siinä mielessä, että puhdistuksesta tulee huolehtia säännöllisesti ja hellävaraisesti. Se kerää helposti sammalta mutta myös karheahko pinta saattaa helpottaa irtoroskan kertymistä katolle. Toisaalta pinnan karheudessa on se puoli, että lumi tarraa kiinni. Erityisesti silloin, kun huopakaton malli on loiva, ei katolla juurikaan tarvita lumiesteitä. Lumi ei sieltä liiemmin niskaan tule. Toisaalta tämä ominaisuus voi vaatia sitten lumenpudotusta runsaslumisina talvina, ettei katon taakka kasva liian suureksi. Rullahuopa edullista ja nopeaa asentaa. Palahuopa on kuitenkin tyylikkäämpää, mutta sen asennus on myös hitaampaa ja näin kalliimpaakin. Huovan keski-ikä muita on katteita hieman alhaisempi, noin 20-40 vuotta ja se onkin yksi huopamateriaalien miinuspuolista.
Meiltä laadukkaat kattohuollot myös uusille katoille
Saat meiltä kaikki kattosi toimintaa tukevat ja elinikää kasvattavat kattohuollot asiantuntemuksella. Huollamme ja puhdistamme ihan kaikkia katteita huovasta tiileen ja peltiin, kaikista niistä löytyy luja ammattitaito ja vakaa työkokemus. Jotkin huoltotoimenpiteet olisi hyvä toteuttaa kaksikin kertaa vuodessa, syksyllä ennen ensimmäisiä lumia kun lehdet ovat puista jo varisseet. Sekä keväällä kun pakkaset ovat väistyneet ja lumi katolta hävinnyt. Eli perinteiset kevät- ja syyssiivoukset huoltotöineen.
Tasaisin väliajoin katolta olisi hyvä puhdistaa kaikki irtoroska, kuten lehdet ja hakoneulaset. Meillä kiinnitetään aina huomiota siihen, että kukin kate huolletaan sitä vahingoittamatta. Valitsemme puhdistuksessa menetelmät katteen mukaan. Puhdistamme huopakaton ilmapuhaltamalla tai todella pehmeällä harjalla. Puhdistamme tiilikaton ja peltikaton puolestaan harjaamalla. Samalla kun puhdistamme katon, teemme myös rännien puhdistuksen, kiinnitysten ja kaadon tarkistukset. Ne ovatkin käteviä käydä rutiininomaisesti läpi puhdistuksessa, kun varmistamme ettei katolta irronnut roska tuki sadevesijärjestelmää ja aiheuta siellä omia ongelmiaan.
Sitten teemme läpivientien, saumausten ja jiirien tarkastukset ja tiivistykset. Kaikki ne ovat herkästi vuotavia kohtia, joiden säännöllinen tarkistaminen ja kunnostaminen ennaltaehkäisevät monia isompiakin ongelmia. Kattotuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden tarkistus on vuorossa seuraavaksi, tikkaathan katsomme jo katolle mennessä, samoin mahdollinen kattoluukku yläpohjaan kivutessa. Katolla käymme sitten läpi lumiesteet, kattosillat, lapetikkaat ja muut kattotuotteet ja katon yksityiskohdat. Näiden kunnosta on hyvä huolehtia, sillä katon omistajahan niistä on vastuussa muun muassa silloin kun katolle kipuaa aurinkopaneelin huoltajaa, nuohoojaa, lumenpudottajaa ja muita työtään tekeviä ihmisiä.
Meiltä saat talvella turvalliset ja katetta suojellen tehdyt lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä. Katteen pinnan tarkistamme aina katteesta riippumatta, sillä se kertoo jo paljon katon yleiskunnosta sekä mahdollisesta reikiintymisriskistä. Peltikatolla teemme myös peltien kiinnityksen tarkistusta ja tarvittaessa vaihdamme kiinnittimiä uusiin ja parempiin. Jos peltikatolla alkaa siis näyttää siltä, että naulat ovat lähteneet liikenteeseen tai ruuvit järkiään löystyneet ja pilalla, uusimme ne kädenkäänteessä. Pienillä yksityiskohdilla on merkitystä, sillä toisinaan esimerkiksi katon reikiintyminen lähtee liikkeelle juurikin katekiinnittimien kohdalta. Jos on tarvetta tehdä lisäkiinnityksiä niin sekin meiltä onnistuu. Huovassa tarkistamme ja kunnostamme erityisesti huovan saumaukset ja tiilikaton rutiineihin kuuluu rikkinäisten tiilten vaihto uusiin ja ehjiin. Jokaisella katolla on sekä yleinen huoltorutiininsa, että oma katteenmukaiset toimenpiteensä, jotka ammattilainen osaa ottaa huomioon kattoa kunnostaessaan ja puhdistaessaan.
Muita huoltojahan teemme aina tarpeen mukaan. Esimerkiksi katon kattava pesu, sammaleenpoisto ja suojakäsittelyt eivät ole vastassa läheskään joka vuosi, mutta niidenkin tarvetta on hyvä tarkkailla tarkistuksissa. Lopulta edessä on kuitenkin tiilikaton ja huopakaton pinnoitus, jota vastaa peltikaton maalaus. Niiden tarpeen lähenemistä on helppo ennakoida säännöllisessä huoltorutiinissa, jolloin voit esimerkiksi ryhtyä pistämään rahaa syrjään kattotöitä varten jo hyvissä ajoin.
Meillä katon huoltorutiiniin ja kaikkiin kattotöihin liittyviin tarkistuksiin kuuluu aina vesikaton alapuolisten rakenteiden, eli yläpohjan tarkastus, jos sinne suinkin pääsee. Yleensä sinne pääsee jostain, emmekä me kaihda pientä hikoilua yläpohjaan pääsemiseksi, sillä se kertoo katon ja rakennuksen tilanteesta aika paljon. Jos katto vuotaa, merkit löytynevät ensimmäisenä juuri yläpohjasta. Tämän vuoksi se meitä kiinnostaakin niin paljon, vaikka se monilta muilta jää katsomatta ilman erillistä pyyntöä tai epäilystä kattovuodosta.