Huopakaton huolto varustaa katon kaikkiin haasteisiin
Huopakaton huolto kannattaa! Hyvin huollettu ja siisti katto kestää, antaa suojaa ja säästää rahaa. Meiltä saat kaikki huopakaton elinikää pidentävät huoltotyöt. Toteutamme ammattitaidolla kaiken tarvittavan kunnostus- ja ylläpitotyön vesikourujen puhdistuksesta sammaleenpoistokäsittelyihin ja katon pinnoitukseen. Katon eri vaiheissa vaaditaan erilaisia toimenpiteitä, jotta katto pysyy käyttökelpoisena. Hyvä avain katon kunnossapitoon on kuitenkin katon säännöllinen puhdistaminen ja tarkistaminen, näin katto pysyy aina paremmassa kunnossa ja suurilta yllätyskorjauksista tai täyssaneerauksilta vältytään.
Laitamme kuntoon palahuopakatot, bitumikatot ja kolmiorimakatteet riippumatta siitä, minkä rakennuksen katolla ne ovat. Tarvitsi huoltoa sitten omakotitalosi, rivitalon, kesämökin, piharakennuksen tai vaikka leikkimökin katto, saat varmasti osaavaa palvelua. Voimme huoltaa vaikka kaikki pihapiirin katot yhdellä kertaa. Meiltä löytyy tarvittava työvoima, osaaminen ja koneisto myös korkeiden rakennusten sekä jyrkkien ja muutenkin haastavien kattojen huoltotöihin. Huopakatto vaatii säännöllistä hoitoa, mutta sen huoltaminen vaatii myös osaamista ja ymmärrystä erilaisista materiaaleista. Kun tilaat meidät kattotöihin, voit olla varma, että saat osaavaa huoltoa, joka ei vahingoita tai tuhoa katetta. Kiinnitämme aina erityistä huomioita siihen, että kukin kate huolletaan sille sopivilla menetelmillä, välineillä ja aineilla. Osaavat työntekijämme tuntevat materiaalien erityispiirteet. Huovassahan on useita huomioon otettavia seikkoja muun muassa sen herkän sirotepinnan puhdistuksessa, joita ymmärtämätön voi vahingossa aiheuttaa suurta vahinkoa katolle.
Huopakaton huolto lähtee liikkeelle katon tarkistuksella. Kuten kaikki muutkin kattotyöt. Kun lähetät meille tarjouspyynnön tarjouspyyntölomakkeella tai soitat samalla asialla, pyrimme pikimmiten sopimaan ajan käynnille. Haluamme nimittäin nähdä katon omin silmin jo tarjousvaiheessa, me myös kartoitamme sinun toiveesi katon suhteen. Kattoa koskeva toimenpide-ehdotuksemme ja tarjouksemme töiden hoitamisesta perustuvat näin katon kuntoon ja asiakkaan toiveisiin. Jos olet havainnut, että huopakattosi vuotaa ja tilaat meiltä suoraan vuotokorjauksen, tulemme tietysti pikimmiten auttamaan sinua. Tarkistuksen voi hoitaa myös siinä samalla kun vuoto laitetaan aisoihin. Kattotarkistushan kuuluu meillä kaikkien tilattujen töiden hintaan, tarkistamme katon tilatun huollon tai puhdistuksen yhteydessä automaattisesti ja silloin kun löydämme katolta jotain muutakin korjattavaa, kuin se miksi olemme alun perin paikalle tulleet, keskustelemme asiasta kanssasi jättäen tarjouksen. Mikäli huopakaton huolto vaatii rahoitusta, voit hakea sen kauttamme. Töiden jälkeen kannattaa sitten muistaa vielä kotitalousvähennys, sillä työmme on vähennyskelpoista henkilöverotuksessa.
Meillä huopakaton huolto toteutetaan alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella, joka takaa sen, että saat meiltä aivan kaiken yhtenä pakettina mitä haluat ja tarvitset. Meillä kaikkiin töihin sisältyy työtakuu. Koska meillä on korkeat standardit aivan kaikelle aina työn laadusta käytettäviin tarvikkeisiin, on tavallaan helppoa myöntää takuu työlle. Tiedämme että se tehdään hyvin. Takuu ikään kuin sinetöi lupauksen työn ja asiakaspalvelun korkeasta laadusta.
Huopakaton ja räystäskourujen puhdistuksella päästään jo pitkälle
Katon ja vesikourujen eli räystäskourujen säännöllinen puhdistaminen on yksi tärkeimmistä huopakaton huoltotöistä. Ihanteellisesti tämä tulisi toteuttaa katolle ainakin kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin, kun katolle yleensäkin kasaantuu eniten roskaa. Suurin ongelma usein pieneltä vaivalta vaikuttavassa roskaantumisessa on se, että kaikenlainen roska kerää vettä itseensä eikä katto pääse kunnolla enää kuivumaan. Huopakatto on erityisen herkkä sammaloitumiselle ja maatunut bioaines on sille erinomainen alusta. Roska ja lika katteella edesauttavat sammaleen itämistä ja sammal puolestaan edesauttaa roskan kertymistä ja kiinnittää sitä kattoon kasvaessaan. Sammal tunkee juurensa katteeseen ja jokaiseen koloon, ajan kanssa avaten jopa huopakatteen saumat ja läpivientien tiivisteet, ellei sitä poisteta ajoissa katolta. Roska ja sammal muodostavat yhdessä kosteuden kanssa eräänlaisen oravanpyörän, joka kiihtyvällä tahdilla tuhoaa huopakatetta, aiheuttaa vuotoja ja johtaa lopulta katon vaihtoon.
Katon puhdistaminen irtoroskasta, kuten puiden lehdistä, kukinnoista, oksista ja hakoneulasista pitää katteen siistinä. Kun katolle on päässyt kasvamaan sammalta, se puhalletaan tai harjataan irti ja pois katolta. On kuitenkin hyvin tavallista, että katolta päätyy roskaa runsain mitoin räystäskouruihin niin luonnollisesti kuin tekemiemme puhdistustenkin myötä. Meillä tämän vuoksi katon puhdistukseen kuuluu myös sadevesijärjestelmän puhdistus. Samalla voimme tarkistaa myös kourujen ja putkien kiinnityksen, sekä kaadon, joka edesauttaa veden poistumista katolta ja kouruista. Kesällä rankemmat vesisateet aiheuttavat helposti tulvimista roskaisissa vesikouruissa. Talvella roskan vuoksi paikoilleen jäänyt vesi jäätyy ja keväällä sitten auringon sulatellessa katolle kertynyttä lunta alkaa sulamisvesi virrata kourujen yli päätyen talon seinille.
Aina kun puhdistamme kattoa tai vesikouruja, tarkistamme samalla katon yleisen kunnon. Puhdistuksessa katto ja sadevesijärjestelmä käydäänkin sangen tarkasti läpi, myös roskan ja sammaleen alta paljastuvien kohtien kunto on helppo selvittää katon puhdistuksen yhteydessä. Rutiinipuhdistus onkin hyvä tapa pitää katto puhtaana ja vaikeuttaa sammaleen leviämistä sekä ehkäistä katon tuhoja mutta myös pysyä selvillä siitä, missä kunnossa kato on. Kun viat havaitaan ajoissa, saadaan monet ongelmat ratkaistua ennen kuin katto ehtii alkaa vuotamaan tai katolle ehtii muodostua suuria ja kalliita saneerauksia vaativia vahinkoja.
Aikainen puuttuminen sammaleenkasvuun huopakatolla ehkäisee ongelmia
Sammaleen poisto huopakatolta on katon hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä huoltotoimia. Sammalta kasvaa huopakatolle melko helposti, mutta säännöllisillä puhdistuksilla se voidaan saada katolta pois ennen kuin se ehtii aiheuttaa suurempaa vahinkoa tai vuotoja. Parhaan tuloksen saa kuitenkin aikaan sillä, että sammaleen kasvuun puututaan varhaisessa vaiheessa, eikä sitä päästetä valtaamaan kattoa paksuna mattona. Silloinkin kun sammalta katolle ilmestyy, sen kasvuun puuttuminen ja katon puhdistus minimoi vahinkoja ja hidastaa katon tuhoutumista huomattavasti. Katon vanhetessa ja huopakaton sirotepinnan kuluessa sammal kuitenkin saa voimakkaammin jalansijaa katteesta ja sitä on vaikeampi irrottaa huopaan tunkeutuneiden juurien vuoksi. Sammal kasvaa myös nopeasti takaisin ja sitä on vaikea pitää asioissa, kun se on päässyt kunnolla juurtumaan katolle. Tällöin on sopiva hetki toteuttaa huopakatolle ammattilaisen tekemä sammaleenpoistokäsittely.
Ennen sammaleenpoistokäsittelyä me yleensä siis puhdistamme katon ainakin irtoroskista, jotta aine saadaan levitettyä tasaisesti ja hyvin katteelle. Tarvittaessa teemme myös katon paikkaukset, saumojen tiivistykset ja muut pienemmän huoltotoimet, jotta katto saadaan kuntoon ja se toimii luotettavasti. Kun kaikki on kunnossa ja katto roskaton, levitämme sammaleenpoistoaineen korkeapaineruiskulla.
Vaihtoehtoisesti, jos halutaan erittäin tarkka lopputulos, voidaan sammaleentuhoaine levittää käsityönä telalla. Sammaleenpoistoaineen annetaan vaikuttaa niin, että katteeseen uponneet juuret ja samalleen katolle pudottamat itiöt saadaan hävitettyä. Ainetta ei ole tarpeen pestä katolta. Sammaleenpoistokäsittely on pitkäkestoinen ja ympäristöystävällinen tapa päästä sammaleesta eroon. Aine tuhoaa vain sammaleen, eikä aiheuta vaaraa pihapiirin eläimille tai kasveille. Tai talon asukkaille. Käsittelyn jälkeen katto on myös mahdollista pinnoittaa uudestaan.
Huopakatto harvoin pudottaa itse lumia vaan tarvitsee lumenpudotusapua
Talvella on tärkeää seurata katon lumikuormaa. Eihän kaikkina talvina lunta ole niin runsaasti, että se vaatisi mitään toimenpiteitä, mutta se voi tuudittaa sitten unohtamaan lumen myös niinä talvina, kun sitä tulee kunnolla. Lumi tarttuu helposti huopakaton rosoiseen pintaan, eikä se kovin helposti itsestään katolta putoa. Toisaalta se on hyvä, sillä alas ryminällä tuleva valtava lumilaatta voi tehdä pahaa jälkeä katolla, raastaa katteen pinnan pilalle, repiä kattotuotteet ja vesikourutkin mennessään. Varsinkin jos katto on jäänyt hieman heikommalle hoidolle muutenkin.
Runsaslumisina talvina kannattaakin tarkkailla katon lumikuormaa, ettei katto pääse vahingoittumaan lumitaakan vuoksi. Kokoon painunut lumi, tiivis voi painaa kattorakenteita monen tonnin painolla, vaikka lumilasti näyttääkin melko matalta maasta katsottuna. Tällaisen lumitaakan vuoksi kattorakenteet joutuvat koville. Huopakate on kevyempi kuin tiilikate, mutta silti voimakas lumikuorma voi aiheuttaa vaurioita ja painaa esimerkiksi kattoa notkolle. Tiputamme lumet ammattitaidolla, tehokkaasti ja kattoa tai katon rakenteita vaurioittamatta. Lumenpudotus ehkäisee monia vakavia kattovaurioita silloin, kun lunta on kunnolla katoille kertynyt. Pieni ennakointi ei haittaa, moni miettii sitä, että kuinka paljon lunta on vielä tulossa, ja sitä, missä vaiheessa lumenpudotus olisi parasta tilata. Tilaa mieluummin ajoissa, katon lumitaakka nollaantuu joka tapauksessa pudotuksen myötä. Eli vaikka lunta vielä tulisikin sitä saa tulla todella paljon lisää, että katto on uudestaan vaarassa.
Jäätyneet rännit taas ovat ongelma silloin, kun lumi alkaa sulamaan keväällä. Lumi sulaa katolla paljon nopeammin kuin jää esimerkiksi sadevesijärjestelmän poistoputkissa. Rännit ja putket voivat olla siis ihan täynnä jäätä, vaikka katolta jo virtaisi vettä alas kevätauringon lämmittäessä. Sulamisvesi ei pääse poistumaan katolta umpeen jäätyneitä rännejä pitkin, vaan tulvii rännien yli seinille, joka voi aiheuttaa seinissä melko nopeastikin kosteusvaurioita ja homesienen muodostumista. Painava jää myös vääntää rännejä ja pilaa oikean kaadon, joka entisestään pahentaa ongelmaa. Jos vesi seisoo kauan rännissä, alkaa ränni ruostumaan ja ajan kanssa voi jopa reikiintyä, tällöinkin vesi pääsee valumaan ihan mihin sattuu aiheuttaen ongelmia. Rännejä ei tule hakata työkaluilla päästäkseen jäästä eroon. Eihän se jää hakkaamalla sula ja varsinkin silloin kun kaikki kourut ja putket ovat täynnä jäätä, sitä ei kolistelemalla irti saa. Lähinnä hakkaamalla saa sadevesijärjestelmän lommoontumaan, irtoamaan kiinnikkeistään, vaikka jää on ja pysyy. Meiltä löytyy tehokkaat höyrysulattimet, joilla saamme rännit auki kertakäynnillä ekologisesti ja sadevesijärjestelmää rikkomatta.
Vedenpitävyyden tarkistus saumoissa ja läpivienneissä on tärkeää
Katon tärkein tehtävä on estää vettä pääsemästä rakenteisiin ja rakennuksen käyttötiloihin. Varsinkin vesikatteen tärkein työ on vedenpoisto katolta. Se on tiiviissä yhteydessä sadevesijärjestelmään, joka tekee osan työstä, eli johtaa katteen kouruihin valuttaman veden maahan kauemmaksi seinästä.
Katon vedenpitävyys on siis oleellista, siitä voi ja pitääkin huolehtia katon käyttövuosien aikana. Jotta katto olisi tiivis, eikä vesi pääsisi tekemään tuhojaan, on tärkeää säännöllisesti tarkistaa katto ja huoltaa viat. Voi olla tarpeen muutamankin kerran vuodessa tarkistaa katon läpivientien, huopien saumojen ja jiirien tiiveys. Myös uudesta katosta huolehtiminen kannattaa, sillä katon käyttöikää saadaan pitkitettyä huolehtimalla katosta koko sen käytön ajan. Ikääntyessään huopakatto kuitenkin vaatii enemmänkin huolenpitoa, sillä huopa voi menettää kimmoisuuttaan ja alkaa pikkuhiljaa haurastumaan säiden ja lämpötilavaihteluiden armoilla. Tämä voi aiheuttaa muun muassa saumausten ja jiirien irvistelyä. Omat tuhonsa tekee myös sammal ja vesi.
Vaikka katto ei kesällä vuotaisi edes kovalla sateella, tilanne on toinen esimerkiksi kevättalvella, kun painava lumi työntää alle sulaneen veden kaikkiin aukeilleisiin saumoihin ja koloihin. Tällöin katto voi pettää monesta kohdasta yhdellä kertaa ja aiheuttaa laajan vesivahingon. Erityisesti silloin, kun aluskatekin alkaa olla ja hieman heikommassa kunnossa, on ison vesivahingon riski olemassa. Kattoa ei silloin enää voi jättää saneeraamatta täysin. Tällöin hinta voi olla melko paljon suurempi, kuin kulut silloin kun katto huolletaan esimerkiksi syksyllä kuntoon, täydentäen tiivisteitä ja kunnostaen saumauksia sieltä sun täältä, ennen kuin lumi valtaa sen alan. Kun pyydät meidät tarkistamaan ja kausihuoltamaan kattosi, takaamme että se on parhaalla mahdollisella tavalla valmistettua tulevaa vuodenaikaa varten. Saumaamme jiirit, saumat sekä muut epätiiviit kohdat ja tiivistämme läpiviennit.
Pysyväthän kattotuotteesi turvallisesti kiinni katolla?
Kattotuotteet, varsinkin katon turvatuotteet ajavat asiansa vain silloin, kun ne ovat siinä kunnossa, että ne pysyvät paikoillaan ja ehjinä myös käytössä. Kattotuotteet saattavat vuosien varrella menettää kiinnityksensä ja irrota pikkuhiljaa huopakatteesta, ne voivat myös kulua ja vääntyä. Varsinkin talvella lumikuorman alla kattosillat, lumiesteet ja lapetikkaat joutuvat haasteiden eteen. Jos kattotuote on huonosti kiinni katossa, voi se repeytyä irti lumien mukana ja tehdä ikävää jälkeä katolle repien vesikatetta, joskus aluskatettakin mennessään. Tämä on myös vakava turvallisuusriski, jos esimerkiksi metallinen lumieste tulee painavan lumen kanssa jyrinällä alas. Huonosti kiinni olevat tuotteet ovat terveysriski myös katolla työskenteleville, eli juuri niille ihmisille, joiden työn turvaamiseksi ne on alun perin asennettukin. Katolla voi käydä vuosien kuluessa yllättävänkin paljon väkeä, kun mukaan lasketaan nuohoojat, lumenpudottajat, katon puhdistajat ja korjaajat. Monilla katoilla voidaan tähän joukkoon laskea yhä yleistyvien katolle asennettavien teknisten välineiden, kuten aurinkopaneelien, sääasemien, omien tukiasemien ja muiden asentajat ja korjaajat.
Katon omistaja on vastuussa siitä, että katto on turvallinen paikka työskennellä ja osin se on myös virallisten määräysten sanelemaa. Katolla tulee olla esimerkiksi esteetön kulkuväylä savupiipulle, ja muihin säännöllistä käyntiä vaativiin kohtiin. Katon omistaja on vastuussa myös katolta alas tippuvista asioista, käytännössä juuri mikään vakuutus ei korvaa katolle esimerkiksi lumen ja jään aiheuttamia vahinkoja. Järkytys voi olla suuri silloin, kun katolta tippuu alas jotain ihmisen, auton tai muun päälle, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa mitään niistäkään. Parasta turvaa onkin huolehtia siitä, että katto on kunnossa. Ja huolehtia siitä, että kaikki kattotuotteet ja varsinkin katon turvatuotteet ovat sekä ehjiä, että kunnolla kiinni katossa.
Toteutamme huopakaton pinnoituksen, kun katto sitä vaatii
Kuten muillekin katteille, huopakatteillekin tulee vastaan aika, kun ne vaativat hieman suurempaa kunnostusta. Kaikkia katteita voidaan maalata tai pinnoittaa niille tarkoitetuilla tuotteilla, myös huopakaton pinnoitus on mahdollinen toimenpide, jolla katon käyttöikää saadaan pidennettyä ja katon ulkonäkökin siistittyä samalla. Pinnoituksesta on monia eri hyötyjä, huopakaton pinnoitus ja suojaus tehdään, jotta katteen sääsuoja saadaan palautettua. Niin vesi, lumi, jää ja sammal kuin aurinkokin ovat kova paikka huopakatteelle vuosien kuluessa. Kaikkia ulkoisia, kuluttavia tekijöitä vastaan katon pinnoitus on oivallinen apuväline noin puolivälissä katon käyttöikää.
Tyypillisesti huopakaton sirotepinta kuluu ja bitumi paljastuu pikkuhiljaa. Kuluttavia tekijöitä luonnonolosuhteiden lisäksi voivat olla myös osaamattomat tai huolettomat huoltotoimet väärillä välineillä ja liian kovilla otteilla. Jos kuluttavat tekijät pääsevät sirotepinnan jälkeen nakertamaan bitumia, syntyy ajan myötä reikä. Sen kautta vesi pääsee suoraan umpilaudoitukseen ja sieltä taas yläpohjaan, jossa se lahottaa puurakenteet, pilaa eristeet ja voi aiheuttaa myös hometta, mikäli katon tuuletus ei ole kunnossa. Jos sisään vuotaa vettä vuolaasti, mikään tuuletus ei pysty sitä vesimäärää enää haihduttamaan, joten on parempi huolehtia siitä, ettei vesi yksinkertaisesti pääse sisään.
Viivästynyt huopakaton suojaus ja pinnoitus voivat siis laiminlyötynä aiheuttaa suuren ja kalliin vahingon, jossa kattoremontin lisäksi laitetaan uusiksi lahovaurioita ja eristevilloja. Pinnoitustyöhön olisikin ryhdyttävä ajoissa, sillä jossain vaiheessa tilanne muuttuu sellaiseksi, ettei kattoa enää kannata pinnoittaa vaan se kannattaa jo pistää kokonaan uusiksi. Suosittelemme katteen uusimista, mikäli katto on ollut oman onnensa nojassa ja kate kulunut sekä reikäinen. Jos tarkistuksessamme käy ilmi, että katto on myös vuotanut, vesivahinkoja löytyy ja aluskate on lahonnut, ei pinnoituksella enää saavuteta riittävää hyötyä kustannuksiin nähden. Silloin kun katto on lähinnä vain kulunut, ehkä kunnostamme hieman läpivientejä ja saumauksia, on pinnoitus vielä hyvä ratkaisu. Sen antaa katolle riittävästi suojaa vielä vuosikausiksi ja näin rahoille saa hyvän vastineen. Meiltä saat kaikki palvelut huopakattosi suojan palauttamiseen. Apunasi on ammattitaitomme ja huippulaadukkaat, työn alla olevalle katteelle valikoidut tuotteet.
Katon tarkistus kuuluu aina palveluumme, kun käymme katollasi huoltotoimissa
Haluamme palvella kokonaisvaltaisesti ja kattosi parasta ajatellen. Tämän vuoksi aina, kun kiipeämme katollesi minkä tahansa meiltä tilattua työtä tekemään, tarkastamme samalla koko katon yleisen kunnon. Kattotarkistus ei maksa tilaustöiden ohessa mitään, se onkin yksi rahanarvoisista eduista, joita tarjoamme asiakkaillemme. Saat tietoa siitä, missä kunnossa kattosi on ja siitä, mitä kiireellisiä ja vähemmän kiireellisiä korjaustarpeita siellä on. Jätämme tarjouksemme korjausten hoitamisesta, mutta sinä päätät aina mihin toimiin ryhdytään ja milloin. Emme siis omin päinemme ryhdy tekemään esimerkiksi mittavia korjauksia ja laskuta niistä sitten kun työt on tehty. Vaan me toimimme aina niin, että kaikista töistä sovitaan asiakkaan kanssa, ennen töihin ryhtymistä. Jos katolta siis muun työn ohessa tehdyssä tarkistuksessa tai vaikkapa kattoa avatessamme löytyy jotain yllättävää, pidämme siitä kanssasi neuvonpidon mitä pikimmiten.
Katon kuntokartoituksessa käymme katon läpi melko yksityiskohtaisesti, katteen kunto ja kiinnitys kuuluu kaikkiin tarkistuksiin. Erilaiset saumaukset, jiirit eli sisätaitteet, mahdolliset peltilistat, piipunjuuripellitykset ja vastaavat katteen tasalla olevan yksityiskohdat käydään huolellisesti läpi. Ne vuotavat lähes tyypillisemmin, kuin itse katteen läpi tunkeutuvat reiät. Sitten tutkitaan katosta riippuen savupiipun kunto, kattoluukkujen tiiveys, viemärintuuletus ja ilmanvaihtoläpivientien sekä muiden läpivientien kunto sekä tietysti niiden tiivisteet samalla. Nekin ovat vuotoherkkiä kohtia, ja tällaisia yksityiskohtia löytyy useimmilta katoilta lukuisia.
Silloin kun katolla on harjapelti tai huopakatteen oma harjasuoja, tarkistetaan, löytyykö sen alta harjatiivistettä. Jos meillä on esteetön pääsy yläpohjaan tarkistamme aluskatteen kunnon sekä pidämme silmämme auki mahdollisten valumajälkien ja huonokuntoisten eristeiden havaitsemiseksi. Myös yläpohjan tuulettuvuuteen kiinnitetään huomiota, tarkistamme ilmanvaihtoreiät ja niiden suojaukset, esimerkiksi pieneläinesteet. Tutkimme katon kaikki kerrokset ja rakenteet, joihin vain pääsemme tutkailemaan. Näin voidaan varmistua katon todellisesta kunnosta ja löytyy kaikki korjaustarpeet ja heikkoudet, jotka voisivat aiheuttaa ennemmin tai myöhemmin ongelmia. Asiakkaan pyynnöstä voimme tutkia myös useampikerroksisen rakennuksen välipohjat, niiden höyrysulut, äänieristyksen mahdollisuudet ja muut yksityiskohdat.
Huopakaton kevät- ja syyshuolto pitävät yllä katon toimivuutta
Jotkin huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä toteuttaa säännöllisesti, huopakatolla kaksikin kertaa vuodessa. Huoltojen on hyvät ajankohdat ammattilaisen näkökulmasta ovat syksyllä ennen ensimmäisiä lumia, ja keväällä kun pakkaset ovat hellittäneet. Ajoitus siksi tällainen, että talvi on yleensä suuri koettelemus kaikille katoille ja keväällä olisi hyvä selvittää, tekikö lumi, jää ja pakkanen tuhoja katolle. Talven ja kevään kuluessa katto voi myös roskaantua muun munassa myrskyjen ja puiden kukinnan vuoksi. Syksyllä katto varmistetaan talvea varten. Syksyllä useimmilla katoilla on myös eniten roskaa, koska puut pudottavat lehtensä, sateen myötä roska helposti myös liimaantuu katolle ja ajautuu sadevesijärjestelmän tukkeeksi. Rutiinihuoltoon kuuluu siis katon puhdistus bioroskasta, samallahan orastava sammalkin saa kyytiä ja huopakatto kiittää.
Käymme tarkistuksessa läpi myös läpivientien kunnon. Huonokuntoinen läpivienti voi erityisesti talvella vuotaa, kun lumi aiheuttaa painetta työntäen sulamisvettä kaikkiin katon saumoihin ja reikiin. Pakkanen ja jää voivat olla hapertuneelle tiivisteelle myös viimeinen tikki. Sadevesijärjestelmä käydään aina läpi, kun kattoa puhdistetaan ja tarkistetaan, sekin vaatii tyhjentämistä, kiinnitysten tarkistamista. Sadevesijärjestelmissä tutkimme myös mahdollisen ruostetilanteen ja kaadon, jotta ikäviä yllätyksiä ei pääsisi syntymään varsinkaan silloin, kun vettä on liikkeellä muodossa tai toisessa enemmänkin kerralla. Rutiinitarkistukseen ja huoltoon sisällytämme kattotuotteiden kunnon ja kiinnitysten katsastuksen. Käymme siis läpi kaiken oleellisen ja varsinkin sellaiset asiat, joissa usein ilmenee ongelmia, kuten vuotoja. Säännöllisesti tehty huolto ja tarkistukset auttavat pitämään katon ja rakennuksen käyttökuntoisena pitkään, ilman suuria laskuja.